sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Wirneen tokopäivä

Tänään ajettiin Lahteen A-qility hallille Oili Huotarin tokokoulutukseen. Päivä oli Wirneen koirille järjestetty, mutta mukana muutama muukin "väärän" rotuinen :) Oli kyllä kiva päivä, kauheasti ei tullut muiden treenejä tällä kertaa seurattua kun tuli jäätyä suusta kiinni kentän ulkopuolella. Cavan treeneistä saatiin kuitenkin paljon asioita irti. Mulla ei ollut aamulla yhtään treenifiilistä ja olin melko varma, että Cava on ihan kamala. Sillä oli eilen vapaapäivä ja aamulla se oli kotona ihan ylikierroksilla kun pakkasin tavaroita. Intoili ja toi leluja ja joka kerta kun sille sanoi jotain tunki onnellisena lelujensa kanssa syliin. On se vaan hauska pieni koira. Sama intoilu jatkui sitten iltapäivällä treeneissäkin.

Me ollaan käyty tosi paljon nyt ohjatuissa koulutuksissa, vähän liikaakin. Ei olla hirveästi itsekseen ehditty treenata, joten aika hyvin mulla on tiedossa missä liikkeissä ongelmia ja mitä kaikkea niiden korjaamiseksi voisi tehdä. Oli siis tosi vaikea keksiä mitään treenattavaa. Tehtiin alkuun liikkuroitu setti (seuraaminen, hyppy, kaukot ja luoksetulo). Siinä tuli jo useampi ongelma esille ja saatiin niihin kaikkiin ihan kivoja vinkkejä. Näiden lisäksi katsottiin vielä loppu aika noutoa. Mulla on sen treenaamiseen kyllä vinkkejä ja Oilin mielipide Cavan noudosta vaan vahvisti omaakin käsitystä siitä mikä kaikki siinä liikkeessä mättää. Tehtiin myös meille ihan uusia häiriötreenejä kapulan kanssa ja saatiin hyviin esiin Cavan kapulajumia. Ilmeisesti se olisi sitten vaan treenattava :D Ei se nouto itsekseen parane, mutta kuten Oili sanoi Cavalla on ihan mahtava asenne, että ei pitäisi olla mikään ongelma kun vaan ahkerasti treenataan pienet yksityiskohdat kuntoon. Mun piti vielä kysyä ruututreeneistä ulkokentällä kun ne ei ole nyt oikein sujunut mutta unohdin tämän kokonaan.

Liikkuroidussa setissä liikkeiden välit onnistui harmillisen huonosti, ne täytyy nyt ottaa treeniin. Sosiaalinen palkka oli kuitenkin ihan ok, osassa olisin voinut itse kehua enemmänkin. Tässä treeni tuottanut jo tulosta ja yhtään "räyh, anna pallo" komennusta ei tullut! Liikkeistä seuraaminen oli taas aika pomppusaa, jälkeen päin mietittynä olisi ehkä pitänyt sanoa jo heti liikkeen alusta Cavalle pieni palaute. Oli kuitenkin vähän siinä rajoilla että meneekö pomput yli vai onko se vielä mun kriteerien mukaista. Vasemmalle käännökset ei kaaviossa olleet vielä kovin nättejä, mutta ne on nyt ollut erikseen treenissä ja varmasti kun saadaan vaan enemmän toistoja alle alkavat toimia kaaviossakin. Juoksu ja hidas kävely oli siistejä. Haasteita tuli kun seurautin muutaman tötterön läheltä ja ruutuun. Tämmöiset häiriöit pitää ottaa treeniin! Näissä Oili sanoi, että reagoin hyvin ja tsemppasin Cavan jatkamaan. Jos omissa treeneissä menee liikaa tällaisiin häiriöihin niin sitten vaan otetaan se pätkä niin monta kertaa uudelleen kunnes tekee hyvin eli palautetaan alkuun jos liikaa lankeaa häiriöihin.

Hyppy oli siisti, uudenlainen hyppy mutta ei ollut lainkaan epävarma. Ihanan iloinen ja näin kyllä heti jo hypyn toisella puolella Cavan ilmeestä että se tulee reippaasti sieltä yli. Vähän pomppasi perusasentoon, mutta tästä Oili ei sanonut mitään. AVO kaukot meni ok, otti aika paljon häiriötä yleisöstä, Oilista ja avautuvasta ovesta (mahdollisesti jostain muustakin) eli reagoi, teki kuitenkin kaikki vaihdot. Oili sanoi, että tämä on Cavalle niin helppo liike että osaa vaikka unissaan ja se antaa sille mahdollisuuden mennä häiriöihin. Ei olla pitkään aikaan tehty häiriötreenejä kaukoihin, ehkä olisi taas niiden aika. Pitäisi myös keksiä miten liikettä vaikeuttaa ja tehdä siitä Cavalle mielenkiintoisempi. Luoksetulo oli vikana ja tässä Oili huomasi saman mitä olen itsekkin harmitellut, eli jätössä Cava ei oikein ole hommissa vaan haistelee ja katselee muualle. Tähän saatiin useampi ehdotus, osaa ollaan kokeiltu ja osa meille uusia. Isoin muutos olisi jos Cavalle opettaisi tähän, että käskyn kriteeriin sisältyy se, että koira katsoo eteenpäin. Oili sanoi, että tämä ei ole iso juttu opettaa ja koira kyllä nopeasti tajuaa tämän. Aluksi mietin, että tässä on liikaa työtä, mutta toisaalta Cava tykkää siitä että sillä on selkeät kriteerit, joten tämä voisi ehkä kuitenkin olla Cavalle selkein ja myös pehmein tapa puuttua odottamisessa ajatusten harhailuun. Muita ehdotuksia oli opettaa Cavalle esim. suhinalla tai sanomalla än-yy-tee nyt pientä jännitystä odottamiseen, että sen pitää odottaa nätisti, mutta olisi hieman varpaillaan siitä koska käsky tulee. Tai sitten kun kävelee pois päin kutsuukin Cavan yhtäkkiä seuraamaan tai vapauttaa lelulle. Lelulle vapautusta ollaan tehty ja siihen on vastannut ihan kivasti. Pitäisi tätä odottelua vaan treenata niin paljon enemmän, aika vähälle huomiolle tuntuu jäävän tämä liikkeen osa. Lisäksi odottamista ja siinä skarppina pysymistä voi treenata esim. ottamalla kaukojen vaihtoja aina vähän matkan välein kun kävelee niin kääntyy ja käskee jonkun asennon. Jos tämä tuntuu liian helpolta niin sitten voi huudella selkä koiraan päin kaukojen asennonvaihtoja ja koiran pitää kuunnella ja totella.

Kokonaisuutena Oili oli kuitenkin sitä mieltä, että hyvältä näytti. Ihan kivalle se tuntuikin. Tiedän että Cava voi ja osaa olla keskittyneempi kun nyt oli melkoisen vallaton, mutta suoriutui kivasti. Tästä vallattomuudesta puhuttiinkin ja ihan totta, että Cavalla on vähän huoleton asenne hommiin. Saisi ottaa käskyt enemmän tosissaan ja vakavissaan. Se osaa kyllä, mutta tällä asenteella se tulee vielä enemmin tai myöhemmin mokaamaan jossain tärkeässä kohtaa. Tuntuu vaan tosi vaikealle saada sille oikeanlainen asenne tähän. Oon aikaisemminkin maininnut siitä, että Cavan mielestä tokoilu on vähän liian hauskaa. Tämä näkyi taas tänään hyvin, Cava oli hurjan vallaton ja mäkin lähden liian helposti sen pelleilyyn mukaan (suurimmaksi osaksi siksi, että se on niin hölmön onnellisen näköinen, mikä tekee mut onnelliseksi ja toisaalta taas vaikeaksi komentaa sitä ja vaatia tarkkuutta ja keskittymistä). Cavan menoa kun katsoo ei voi olla hymyilemättä ja väkisinkin tullut mietittyä, että miten ihmeessä toko voi pienen koiran mielestä olla niin siistiä.

Toisena juttuna keskityttiin sitten noutoon. Näytin yhden noudon ja siinä tulikin hyvin kaikki ongelmakohdat esille. Nykiminen kapulan heiton aikana, kapulalla leikkiminen, hidas luoksetulo kapulan kanssa ja kapulan pyöräytys ennen perusasentoon tuloa. Miten voikin yhteen liikkeeseen mahtua näin monta mokaa/virhettä?! Saatiin kuitenkin monta hyvää treenivinkkiä, joten kannatti kysäistä tästä. Heittoa pitää harjotella erikseen, paljon kapulan heiluttelua koira sivulla ja palkka on nätisti. Välillä kapulan heitto ja siitäkin palkkaa kun istuu nätisti. Näitä on toki tehty, mutta lisää vaan toistoja. Toinen juttu oli se, ettei Cavalla ole kauhea kiire mun luokse kapulan kanssa. Tässä voi takaisintulon vauhtia vahvistaa esim sillä, että lähtee itse juoksemaan karkuun ja kutsuu koiraa kun se ennättää kapulalle, jolloin sille tulisi ajatus napata vaan kapula ja rynnätä mun perään. Tätä on joskus kokeiltu, mutta ei tehty kauheasti. Erikseen sitten olisi syytä tehdä pitoharjoituksia. Ne sujui hyvin kun tehtiin pitoa erikseen ja toisaalta kun otin Cavan mun mukaan kävelemään niin siinäkin piti nätisti. Ongelma (kapulan pyöräytys suussa) tuli esiin lähinnä kun Cavan piti tulla perusasentoon. Veikkaan että tämä liittyy osaltaan siihen, että kapulan kanssa perusasentoon tuloa on treenattu melko vähän, Cava osaa sen kyllä mutta voisiko kuitenkin olla ehkä vähän epävarma ja se aiheuttaa otteen löystymisen ja kapulan pyöräyttämisen? Tämä on ihan oma ajatus, mikä tuli mieleen kun treenejä kertasin. Voi olla toki muuten vaan huolimatonta kapulan käsittelyä Cavalta. Tähän auttoi kun muistutin Cavaa pidä käskyllä muutaman metrin ennen perusasentoon pyörähdystä.

Sivulla Cavalle voisi tehdä myös irti ja pidä käskyjen erottelua. Tässä on tärkeää, ettei itse liikuta kapulaa vaan koiran pitäsi liikuttaa päätä. Eli kun koiralle sanotaan irti se itse päästää irti ja ottaa etäisyyttä kapulaan eikä niin, että kapula vedetään koiran löysästä otteesta irti. Tiukka ote siis siihen asti kunnes käsky tulee! Tässä voi välillä tehdä niin, että kun liikkuri liikkuroi niin sanoo koiralle joko pidä tai irti, jotta koira ei ajattele, että liikkurin käsky tarkoittaa aina kapulasta irroittamista. Koiran pitää pitää tiukasti niin kauan, että ohjaaja käskee irti! Näiden harjoitusten lisäksi tehtiin ihan vaan häiriöharjoituksia, missä Oili heilutti kapulaa/potki maassa olevaa kapulaa/heitti kapulaa ja Cavan piti ensinäkin pysyä istumassa sivulle (se karkasi pari kertaa aika törkeästi heitetylle kapulalle) ja kun se pysyi istumassa siltä vaadittiin maahanmenoja ja sivulle nousemisia. Maahanmenot onnistui pienen tahmailun jälkeen hyvin, mutta maasta perusasentoon nouseminen ei niinkään :D Pienet kapulajumit iski hörökorvalle ja tässä onkin meillä hyvä treenin paikka. En ole edes tajunnut sen menevän noin jumiin kapulasta. Häiriötreenejä siis noutoon ja seuraamiseen luvassa. Oli kyllä hyvät treenit, saatiin taas monta vinkkiä ja nyt vaan pitäisi ehtiä treenaamaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!