lauantai 18. marraskuuta 2017

Sirken toko

Tänään oltiin treenaamassa Sirke Viitasen treeneissä ja saatiinkin melko hyvät treenit aikaan. Paljon uusia treenivinkkejä meidän ongelmaliikkeisiin ja keskustelua hörökorvan mielentilasta. Ennen meidän vuoroa osallistuttiin toisen ryhmäläisen treeniin ja tehtiin kehään tulo+luoksepäästävyys+paikkiksen alku. Cavan luoksepäästävyys oli taas aika innokas. Riviin meno oli superi! Oli kiva saada tähän onnistuminen kun viime kisoissa se paikkikseen meno ei ollut kovin kaunis kun Cava räpiköi kauhuissaan pois odottelualueelta. Nyt se tuli rennosti mukana kontaktissa ja häntä iloisesti heiluen. Cava myös istui nätisti sivulla muiden käskiessä koirat maahan, vaati tosin taas toisen käskyn maahanmenoon.. Sille on kyllä tosi haastava toi rivissä kuuntelu. Lisää treeniä siihen siis.

Oman vuoron alussa puhuttiin hieman Cavan paineistumisista ja mielentilaongelmista. Mielentilasta en edes ehtinyt mainita kun Sirke jo totesi, että se taitaa olla aika kiihkeä :D vaikka tänään Cava oli Cavaksi aika kiva. Se keskittyi uudessa hallissa suhteellisen hyvin ja saatiin tehtyä hyvällä mielellä hommia eikä kisoissa näkynyttä ahdistusta ollut ollenkaan. Hyvästä fiiliksestä huolimatta Sirke kuitenkin huomasi muutamassa minuutissa meidän heikkouden eli juurikin vääränlaisen mielentilan ja sen tuomat ongelmat. Lyhyesti käytiin läpi, että tällaisen koiran kanssa pitäisi aina aloittaa ja lopettaa treenit rauhoittumiseen. Tehdä jotain keskittymisharjoituksia/luopumista, joilla auttaa hyvän mielentilan löytymiseen. Paremmassa mielentilassa moni meidän ongelma varmasti helpottaa, häiriöherkkyys ja epäsiististi räiskityt suoritukset nyt ainakin alkuun. Cavan ahdistuksiin saatiin samat vinkit kuin Maaritiltakin, eli paljon treenejä erilaisissa paikoissa ja häiriöissä ja toisaalta myös se ettei pakota koiraa odottelemaan ahtaassa tilassa pitkää ja ”tottunaan” häiriöön vaan enemmänkin tekisi lämmittelyt ulkona ja sitten vaan suoraan kehään.

Itse treenissä meillä oli aiheena nouto ja seuraaminen. Noudossa näytin ensiksi meidän normaali suorituksen, pakko sanoa että mun kapulan heitto on parantunut! Tuli todella hieno heitto, ajattelin vaan että vau menipä pitkälle :D harmillisesti Cavan nouto oli yhtä tuhma kuin viimeksi kun ollaan treenattu, joten en sitten enää päässyt heittämään vaan pureuduttiin ongelmaan lähemmin. Isoin ongelma on nostossa ja Sirken mielestä noston kriteeriä pitäisi kiristää ja selventää Cavalle. Se päästää äänen tullessaan kapulalle ja se hieman heittää kapulaa eteenpäin nostossa. Lisäksi sen sijaan että Cava kääntyisi mahdollisimman nopeasti mun luokse kapulalta niin se ensin heittää kapulaa tassuilla eteenpäin ja sen jälkeen ottaa vielä muutaman askeleen kapula suussa pois päin mun luota. Sirkellä oli tähän monta ehdotusta ja hän huomasi myös, että Cavan odottelu on hieman huono ja se helposi liikuttaa etutassuja eteenpäin kun heitän kapulan. Tähän etutassujen liikutteluun kokeiltiin sitä, että heiluttelen kapulaa ikään kuin olisin heittämässä ja samalla työnnän Cavaa kevyesti lavoista, jolloin se saa palkan kun työntää vastaan. Ideana siis se, että Cava keskittyisi vahvemmin istumaan eikä liikuttaisi etutassuja mihinkään suuntaan. Tämä tuntui toimivan ja sain pari heittoa tehtyä niin, että Cava istui ryhdikkäänä ilman kapulan suuntaan valumista. Eli nyt nostetaan kriteeriä tässäkin liikkeen osassa. Tähän keskittymiseen oli treeniohjeena myös se, että lähetän Cavan välillä noutamaan, mutta palkkaankin sen jo ennen kapulalle ehtimistä ja ennen ääntä esim mulla olevaan leluun. Niin että Cavan täytyisi kuunnella myös kapulalle mentäessä eikä sinne voi räiskiä etutassut edellä kapulaa heittelemään.

Nostossa tuli ääni ja siihen Sirke sanoi, että kriteeriä senkin osalta nostettava ja tehtävä kriteerit Cavalle selvemmäksi. Sirke ehdotti, että kapulan voisi laittaa esim. laatikon päälle, josta se on otettava niin ettei se saa laatikolta tippua maahan. Toinen ehdotus oli käyttää kapulan takana esim. jotain pulloa, jota ei saisi kaataa nostossa. Päädyttiin kuitenkin siihen, että Cavalle selkein ja mulle helpoin ylläpitää olisi muuttaa noutokapulan nosto takaapäin tehtäväksi. Tämä siksi, että Cavalla ei ollut pelkästään ruma nosto vaan se myös eteni kapulan kanssa väärään suuntaan eikä kääntynyt nopeasi mun luokse. Kun se nostaisi kapulan takaa niin se olisi jo oikein päin tulossa mun luokse. Kokeiltiin tätä pari kertaa ja Cava ei millään meinannut tajuta. Olin ihan varma että se nostaisi kapulan vasemmalta, mutta kun kokeiltiin sitten ilman multa tulevaa apua Cava tarjosi kapulan nostoa oikealta. Olin ihan varma että vasen olisi vahvempi. Kun itse sitten käännyin toisinpäin ja autoin jalalla Cavaa niin se teki oikealta tosi nättejä nostoja. Muutaman onnistuneen jälkeen pystyttiin jo vaikeuttamaan tehtävää niin, että itse lähdin peruuttamaan kun Cava oli kääntynyt oikein kapulan taakse. Hauska treeni! Cava tykkäsi ja uskon että se ostaa tämän uuden tekniikan melko nopeasti. Ideana olisi se, että suorittaakseen noudon oikein Cavan täytyy hillitä itseään kun se juoksee kapulalle ja kääntyä siellä ennen mun luokse palaamista. Katsotaan miten nouto tästä lähtee kehittymään uusilla työkaluilla.

Seuraanista näytin nopeasti pätkän. Alku taas kovin pomppuisaa. Sirke kiinnitti huomiota myös siihen, että käännösten ym. jälkeen pomppiminen pahentui. Nyt olisi tärkeä saada tähän liikkeeseen malttia ja keskittymistä, tasaisuutta. Tylsiä seuraamistreenejä siis luvassa. Palkkaamisessa pitäisi olla mahdollisimman rauhallinen ja palkata vain hyvää mielentilaa. Sirke ehdotti, että palkka tulisi luopumisen kautta niin, että tiputtelisin nameja maahan Cavan viereen ja sen pitäisi pysyä kontaktissa ja sitten kun on rauhassa niin palkat saisi syödä maasta. Tässä myös tarkkana että Cava ei steppaisi etujaloilla. Muuten seuraamistreenit olisi hyvä tehdä nyt kuurina melko tylsinä. Cava selvästi innostuu mitä enemmän seuruussa on ohjelmaa eli nyt mahdollisimman vähän käännöksiä/pysähdyksiä/tempon vaihteluja seuruuharjoituksiin. Aluksi myös voisi aloittaa ihan hitaassa kävelyssä tehtävistä treeneistä ja sitä kautta rauhoittaa Cavan menoa. Hyviä treeni-ideoita ja nyt vaan pitäisi itse malttaa viedä etenkin seuraamisessa oikea mielentila läpi. Cavalla on hurjan nätti seuruu kun se keskittyy oikeaan asiaan! Tänään myös huomasi, että paremmassa mielentilassa sen kontaktikin pysyi paremmin ja se oikeasti keskittyi eikä ollut niin häiriöherkkä.


2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!