tiistai 7. marraskuuta 2017

Kompassin rally 1/10

paras <3 
Tänään oltiin treenaamassa rally-tokoa koirakoulu kompassilla "kohti ylempiä luokkia"- kurssilla. Meitä oli vain kaksi paikalla, joten treeniaikaa kouluttajan silmien alla oli mukavasti. Treenit oli järjestetty niin, että nyt ensimmäisellä kerralla oli lyhyt AVO tasoinen rata, jonka tarkoituksena oli katsoa koirakoiden osaamista ja yhteistyötä ja sen lisäksi kaksi omatoimipistettä, toisella tehtiin täyskäännöksiä ja toisella seisomiseen liittyviä kylttejä. Cava ei ollut ihan parhaimmillaan treeneissä tänään, se säikähti kovasti odotellessa haukkuvaa saksanpaimenkoiraa ja sillä jäi sen paineistumiset päälle.. :( Aloitettiin Cavan kanssa omatoimipisteeltä, koska halusin saada siihen hieman paremmin tuntumaa ennen radan kokeilua. Hienosti Cava tsemppasi ja teki tarkasti vaikka näkikin että sitä jännitti. Aloitettiin seisomiskylteistä (istu-seiso-maahan sivulla ja istu-seiso-kierrä koira ympäri). Sivulta seisomaan nousu ei aina vielä onnistu, joten vaatii paljon vahvistamista. Pikkuhiljaa kuitenkin! Tosi nättejä seisomisia Cava teki onnistuessaan ja seiso-maahan onnistui myös hienosti vaikkei sitä olla treenattu. Vähän epäilin, että Cava olisi siinä mennyt istumisen kautta (kun sivulla istuminen niin vahva), mutta nätisti se meni ihan oikein maahan. Tehtiin näitä kylttejä myös oikealla puolella ja oli kiva huomata, että vaikka ei kauheasti olla oikealla tehty niin Cava selvisi tehtävistä hienosti!

Tämän jälkeen siirryttiin Cavan kanssa radalle. Alku oli hankala, kun rata oli lähempänä ulosmenoa jossa Cava säikähti. Alku meni haahuillen, joten vapautin sen keskellä rataa ja leikittiin hetki. Lopun kyltit liikkeestä maahanmeno kierrä koira, pyörähdys, saksalainen, tupla saksalainen, istu-käännös oikeaan-istu, istu-koira eteen-oikealta sivulle-istu sujui radan osana melko hyvin. Liikkeestä maahanmeno oli tosi hieno. Pyörähdys aika laaja, sen haluaisin vähän tiiviimmäksi ja siinä pitää itse kiinnittää huomiota siihen, että kävelen itse samaa vauhtia koko ajan. Saksalaiset sujui kivasti, tuplasaksalaisessa vähän meni oma pää pyörälle :D Eteen istuminen oli taas aika hankalaa, se pitää nyt oikeasti ottaa treeniin. Siitä sain itselle kommentiksi, että pitäisi varoa kroppa-apua tässä kun oma kroppa kääntyy niin vahvasti ja mielummin auttaa vaikka isommin kädellä tai ottaa vaikka sitä alossa sallittua apuaskelta vielä kunnes lähtee eteentulot sujumaan.

Toisella omatoimipisteellä oli tarkoitus katsoa koirien takapään käyttöä täyskäännöksissä. Vasemmalle täyskäännökset vasemmalla seuraten sujui kivasti, näissä sain itselle ohjeeksi kävellä enemmän "marssien" ja sillä tavalla auttaa Cavaa ettei sen peppu niin herkästi menisi maahan. Lisäksi sain kommenttia, että koira osaa kyllä, mutta ohjaaja tekee liian laajan käännöksen kun pitäisi paikoillaan kääntyä. Rally on kyllä ohjaajalle niin hankala laji! Kiva päästä siis valvovan silmän alle ja saada omista virheistä huomautukset. Tehtiin myös täyskäännöksiä oikealle oikealla seuraten. Nämä Cava osasi yllättävän hyvin. Oon melkein järkyttynyt, se teki niin superisti vaikka ei olla näitä oikeastaan tehty. Tosi päteviä käännöksiä ja käytti hyvin takapäätä. Hieno höris!

Seuraavalle kerralle pitää treenailla eteen istumisia, sivulta seisomisia ja mä voisin harjoitella kävelemään noissa tuplasaksalaisissa. Huippua huomata miten paljon Cava osaa rallya, vaikka ollaan niin vähän treenattu. Alkuvuodesta toivottavasti ollaan jo ihan valmiita avoimeen luokkaan ja ehkäpä sinne voittajaankin. Kurssin kouluttajakin tuntui meille tosi sopivalta, itse oon ajatellut koittaa pärjätä mahdollisimman paljon suullisilla käskyillä ja se oli selkeästi se mitä kouluttajakin painotti.

5 kommenttia:

 1. Eteentulot ja seisomiset ovat ainakin meillä sellaisia liikkeitä, joihin häiriö vaikuttaa paljon. Hyvässä vireessä ilman suuria häiriöitä sujuvat ilman käsiapuja mutta kisassa laitan kädet mahan päälle/koiran kuonon eteen merkiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eteentuloja me ei olla kauheasti tehty, joten niissä näkyi eilen vahvasti Cavan osaamattomuus :) Muuten vire tosiaan oli huono kun Cavalla jäi alun säikähdys päälle ja oli pienesti paineistunut koko treenin :/

   Poista
 2. On siellä ollut voittajaluokkaakin istu-seiso-maahan ja tupla täyskäännökset. :) seisominen oli mun koirille vaikea tajuta alkuun sivulta istumasta. :D Ruutin pienet käsimerkit on herättänyt "keskity seuraamiseen" asenteesta. Pienet ranneliikkeet on sallittuja messissäkin, mutta pitäisi katsoa paremmin mes kisoista miten siellä pärjänneet niitä hyödyntää jos käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha no niinpä oli! Ja toi liikkeestä maahan, kierrä koira ympäri taisi olla jopa mestarin kyltti.. Tässäpä tulee osuvasti esiin oma tietämättömyys lajista :D Toi on ihan totta, että pitäisi seurata miten mes tason kisaajat noita käsimerkkejä hyödyntää. Cavallekkin vaikeaa lähteä musta pois päin seuraamisesta, pyörähdyksessä sillä käsimerkki onkin käskyä vahvistamassa. Paikallaan tehtävät kyltit on sille (tai ainakin mulle) helpompia. Jotenkin vilkkaan ja suht pitkän koiran kanssa noi rallyradan välit tuntuu tosi lyhyiltä

   Poista
  2. Joo se taitaa olla sieltä, ei ole mun kisaamissa luokissa (alo-voi) ainakaan tullut eteen :D
   Lyhyet välit tuo haasteensa, melkein pitää katsoa monta askelta niihin mahtuu :D Ruutin kanssa radat kisoissa olikin niin hektisiä, yrittää tehdä kaiken satalasissa ylivireessä.

   Poista

Kiitos kommentistasi!