maanantai 31. lokakuuta 2016

Korrien tokokoulutus

Eilen meillä oli Wirneen tokopäivä, jonne tulivat kouluttamaan Pekka Korri ja Riitta Jantunen-Korri. Treeniaikaa per koira oli 2x20min. Paikalla oli kivasti porukkaa ja meidän L-pentujengistä paikalla oli 4/6. Meillä oli siis kivat 1-v synttäribileet L-pentusille. Cava ainakin tykkäsi kun näki sisaruksia ja pääsi tokoilemaan. Mulla oli isona ongelmana, koska en yhtään tiennyt mitä haluaisin/kannattaisi tehdä ja kehittelin jostain itselleni taas kunnon jännitysfiilikset ja olin tosi epävarma omasta ja Cavan osaamisesta. Cavan vuoro oli vasta tauon jälkeen iltapäivällä, joten aamupäivällä jäi hyvin aikaa seurata muiden suorituksia (siis jutella ihmisten kanssa). Olisi varmasti ollut tosi opettavaista seurata toisten treenejä lähempää, mutta oikeastaan tuli katsottua vain Cavan sisarusten treenit.

Aloitettiin Pekan treenillä. Olin ajatellut, että otettaisiin seuraamista ja merkin kiertoa ja jos ehditään niin liikkeestä maahanmenoa. Ehdittiinkin ottaa nämä kaikki ja sen lisäksi vielä treenata kokeessa liikkeiden väliin tulevaa pätkää, jossa mennään yhdessä yhden liikkeen lopetuspaikasta toisen liikkeen aloitukseen. Lopuksi otettiin vielä pari ruutuun juoksua.

Kuva Jenny Söderlund
Pekan treeni:
Seuraaminen. Cava tuntui tosi tahmealle ja ottikin varmasti vähän mun jännityksestä itseensä. Ei kuitenkaan ilmeisesti ulkopuolelle näyttänyt kovin pahalle. Pekka kehui Cavan seuraamista kovasti ja sanoi, että ollaan hyviä pohjia tehty. Pekan mielestä Cavan "tanssahtelu" seuraamisessa oli hienoa ja ihmetteli kovasti miten oon osannut sille sellaisen kouluttaa. Joo, en tiedä itsekkään :D Vahingossa. Pekka sanoikin, että kannattaa videoida treenejä, jos kisoihin aikoo niin sillä ei ole aina niin väliä, että miltä joku liike tuntuu vaan se miltä se näyttää. Tämä oli ihan hyvä kommentti itselleni, sillä treenaan itse paljon tunteella ja haluan että tekeminen tuntuu hyvälle. Toki hyvä tunnekin tärkeää, mutta tällöin tekninen treenaaminen jää (ainakin itselläni) välillä hieman vähälle.

Seuraamisessa tehtiin muutamia suoria pätkiä, niissä fiilis aika jees. Hieman Cava irtosi, mitä ei ole aiemmin tehnyt. Tämä ehkä jännityksestäni johtuvaa. Cava vielä tarttee paljon treeniä, että kestää multa vähän "oudompaa" käytöstä ja tunnetilaa. Se kun menee niin mun pään sisälle, vielä matkaa että oltais molemmat samassa kuplassa, mutta suunta oikea. Tehtiin lisäksi seuraamisessa pientä ympyrää oikealle ja vasemmalle. Cavalla ei ole takapään käyttö tullut luonnollisesti vaan ollaan sitä paljon treenattu. Se voisi olla huomattavasti parempikin, mutta on kehittynyt valtavasti. Edelleen kuitenkin pitää jatkaa pepputreenejä. Cavalle oli muuten jännää kun annoin naksuttimen Pekalle. Joka kerta ihan ihmeissään pieni, että mistä se naksautus nyt tuli ja saisiko sen naminkin Pekalta.

Kuva Jenny Söderlund
Merkin kierto. Halusin ottaa Cavalle merkin kierron, koska sillä on ollut välillä vaikea hakea ja löytää erilaisia merkkejä ja nyt hallilla oli vähän erilainen merkki kuin mitä meillä on viimeisimmissä treeneissä ollut. Ensimmäinen kierto oli aika pitkältä matkalta, Cava teki sen super hienosti. Tämän jälkeen Pekka siirsi merkin toiseen paikkaan. Cavalla oli pieni jännäysmomentti ennen meidän vuoroa kun paikalla oli Emilia, jolla on frettejä ja Cavaa tämä frettien haju jännitti hurjasti. Laitettiin merkki siis sinne suunnalle, missä tätä fretin hajua on ollut. Ensimmäisellä kerralla Cava lähti kiertämään, mutta puolessa välissä se jännittyi ja ei uskaltanut mennä merkille asti. Tehtiin toisella kerralla niin, että jätin Cavan odottamaan ja kävin näyttämässä sille merkin ja jäin itse suunnilleen puoleen väliin ja siitä käskytin. Cava teki aika tiiviin kierron, mutta kiersi kuitenkin. Toinen tällainen samanlainen ja siinä Cava oli jo huomattavasti rennompi. Lopetettiin siihen, koska Cava teki niin reippaasti ja pääsi jännityksestään yli.

Kiva oli huomata treeneissä Cavasta, että vaikka sille tuli jännitysmomentteja ja erityisesti toi fretin haju oli siitä ihan kauhistuttava, niin pystyi leikkimään, syömään, treenaamaan ja tekemään. Ihana Cava! Pekkakin sanoi, että ikää, kokemuksia ja vähän varmuutta lisää niin tosi hyvä tulee.

Kuva Jenny Söderlund
Liikkeestä maahanmeno. Näytettiin miten ollaan tehty. Pekan mielestä Cava oli riittävän nopea, mutta itse valittelin sen hitautta. Alettiin sitten tehdä pompun kautta. Tässäkin huomasin Cavassa tahmeutta, normisti se pomppii ja loikkii, mutta nyt sai innostaa kunnolla että siitä jonkun pompun sai. Alkuun palkkaa pelkästä pompusta ja sitten pompusta maahan käsky Cavaa auttaen. Pekka kehui näissä Cavan tekniikkaa, Cava uskalsi hyvin tippua maahan pompun kautta. Super-tyttö! Muutama tehtiin vielä istumasta niin, että Cava istui ja nostin sitä vähän kurre-asentoon ja siitä maahan käsiavulla. Teki nämäkin hyvällä tekniikalla. Nämähän ovat kaukojakin ajatellen hyviä harjoituksia. Pekka kuitenkin sanoi, että pomppukaukot ovat aika epärealistiset ja ne eivät yleensä kisoissa onnistu vaikka treeneissä tekisikin hyvin. Pitkä kisasuoritus kuitenkin alkaa koirallakin painaa tassuissa.

Tässä kohti mulla alkoi ideat vähän loppua, sillä oltiin ehditty jo tehdä paljon. Pekka sitten ehdotti, että tehtäisiin koeliikkeiden välejä. Pekka painotti, että koiran kannalta on reilua treenata kaikkea mitä siellä kokeessakin tulee vastaan. Treenattiin siis sitä yhdessä kulkemista liikkeen lopusta. Otin siihen käskyksi Pekan ehdottaman "yhdessä". En oo aiemmin tämmöstä treenannut, joten hyvä treeni-idea myös jatkoon. Otin Cavan sivulle ja Pekka sanoi "liike päättyy" ja itse kehuin Cavaa ja lähdin kävelemään ja sanoin "yhdessä" ja kun Cava tuli hyvin Pekka naksautti ja Cava sai palkan.

Viimeisenä otettiin juoksuliikkeenä ruutu. Tehtiin pari toistoa niin, että Cava sai juosta lelulle ja sitten niin, että ei ollut lelua, mutta Pekka heitti lelun kun Cava oli ruudussa ja huusin sille "jes". Vauhdikkaita ruutuun juoksuja. Pitäisi päästä treenaamaan ruutua enemmän ja useammin niin tulisi kehitystä enemmän ja nopeammin. Kiva loppupalkka ruutu kuitenkin oli Cavalle. Pekka kehui Cavaa kovasti, kiva nuori koira ja hyvin on pohjat tehty. Jossain vaiheessa puhuttiin kisaamisesta ja puoliksi tosissaan ja puoliksi vitsillä sanoin, ettei me varmaan mennä kisoihin ikinä kun jännitti jo tuo eilinen koulutus niin kovasti. Loppuun Pekka sitten sanoi, että olisi meidän treenin perusteella luullut, että kisataan ja tehdään hyviä tuloksia. Tuli tosi kiva mieli tosta kommentista, mutta Cavahan on ihan huikea! Ehkäpä me jatketaan treenaamista ne kisat tavoitteena ja itse alan tehdä treeniä oman pääni kanssa.

Kuva Jenny Söderlund

Riitan treeni:
Tunnari. Kun muutkin niin mekin. Kaikki paikalla olleet L-pennut tekivät tunnaria niin päätettiin mekin liittyä tähän joukkoon. Mua on jännittänyt hirveästi tunnarin tekeminen ja siitä on tullut itselle vähän mörkö. Kun alettiin itse treenaamaan niin Cava totesi, että tunnarikapuloista tehdään silppua ja se siis kirjaimellisesti puri tunnarikapuloita poikki. Ollaan siis treenattu tunnaria aika vähän ja omissa treeneissä keskitytty rauhalliseen mielentilaan. Ei olla kuitenkaan tehty tunnaritreeniä kuin ehkä 5 kertaa ja edellisestä kerrastakin reilusti taukoa. Cava teki yllättävän hyvin, vaikka ulkona oli häiriötä ja muuta. Riittakin kehui, että Cavalla pysyi focus hyvin tehtävässä ja vaikka se vähän vilkuili ympärille se teki täysillä hommia ja tiesi mitä oli tekemässä eikä haahuillut.

Piilotettiin Cavalle omaa tunnaria lehtiin ja muutaman toiston jälkeen otettiin mukaan myös kasa hajuttomia kapuloita. Mulla on joskus omissakin treeneissä ollut hajuton kasa, mutta Cava on ollut tosi kiinnostunut siitä. Nyt käveltiin kasasta ohi ja yli useampi kerta, mutta Cava ei ihmeemmin siihen kiinnittänyt huomiota. Sitten taas piilotettiin omaa, ensin kauemmas kasasta ja sitten lähemmäs. Cava etsi hienosti nenällään ja tuli hyvä fiilis että ollaan ihan oikein lähdetty rakentamaan pohjia tunnarille. Nyt uskaltaa ottaa sitäkin enemmän treeniin. Cavalle tämmöiset matalassa vireessä tehtävät nenätyöskentelyt tekee tosi hyvää.

Jenny Söderlund

Kaukot. Riitan kanssa katsottiin myös kaukoja. Tällä kertaa I-S vaihtoja. Seisomiset oli tosi hyvät oikeastaan kaikki. Siinä meillä on ollut paljon tassujen liikuttelua ja oon pitänyt näitä vähän liian epävarmoina ottaa minnekkään koulutuksiin kun häiriössä tulee virheitä helpommin. Ollaan näitä toki nyt koko syksy hinkattu enemmän tai vähemmän. Riitta sanoikin, että ollaan taidettu tehdä kaukoja aika paljon, kiva että treenit näkyy! Istumiset voisi olla vähän parempia, mutta oikeastaan niissäkin suurin osa toistoista onnistui hienosti. Tehtiin luopumisen kautta ja sillä autettiin Cavaa ottamaan ryhdikkäämpi asento. Istumisissa Cavalla tuppaa olemaan vähän sellainen bortsumainen etunoja. Tai sitten se istuu löysästi puoliksi lonkallaan. Luopumisen kautta saatiin tosi ryhdikkäitä ja keskittyneitä istumisia.

Hyppy. Loppuun otettiin vielä hyppyestettä, meillä on aika harvoin mahdollisuutta treenata kiinteällä hyppyesteellä (nyt kun mietin niin Cava ei ole tainnut sellaista koskaan tehdäkkään). Koska meille jäi treenin lopuksi muutama minuutti aikaa niin tehtiin sitten hyppyä. Cava alkuun juoksi ohi ja ympäri eikä ihan hahmottanut, että hypystä pitäisi tulla yli. Auttaen sille alkoi vähitellen valkenemaan homma. Pitäisi muistaa treenata erilaisilla hypyilla, merkeillä ja ruuduilla, että tulisi kaikenlaiset variaatiot tutuiksi. Cavan hyppytekniikka ei ihan silmiä hivellyt, joten ei varmaan olisi hassumpi idea tehdä sille ihan hyppytekniikkatreeniä taas tauon jälkeen. Kesällä hyppytekniikkakurssilla Cava teki hienosti, mutta nyt sillä oli taas kaikki koivet menossa mikä mihinkin suuntaan.

Oli huikean kiva treenipäivä ja saatiin moneen juttuun vinkkejä ja ideoita. Cava teki hienosti ja jaksoi oikein mallikkaasti treenata vaikka treeniaikaa oli runsaasti.

Sisarukset Nuka, Cava, Riemu ja Lysti, kuva Mari Karpow

2 kommenttia:

  1. Taito Cava! Hienoa että se pysty tsemppaamaan noin <3 mulle jäi niin huono omatunto kun toista jännitti...Noxillakin oli tossa iässä ihan ihmeellisiä jännityksen aiheita ja iän mukana niistä päästiin eroon. Eihän se Cava ekalla kerralla kuitenkaan noin jännittänyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollutkaan! Tosin silloin ekalla kerralla sulla oli Nox mukana ja Noxistahan Cava tykkäsi, tälleen jälkikäteen mietin että oisko se Noxin mukana olo ehkä rentouttanut tms. :D Noh onneksi aika pieni jännäilyn aihe, eikä Cavaa varmasti tule haittaamaan normi elämässä ja ehkäpä se tuosta vielä pääsee ylitsekkin. Onneksi sillä ei kauheasti tollasia jännäilyjä ole :) Jotenkin vaan huvittaa, että frettien haju saa muuten reippaan juniorin ihan kauhistuneeksi :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!