maanantai 19. elokuuta 2019

Kuulumisia

Toivottavasti kaikilla lukijoilla on ollut mukava kesä! Meillä on ainakin ollut tosi aktiivinen kesä ja lomaa ei olla juurikaan pidetty treeneistä. Syksylle tosin suunnitteilla pidempi treenitauko ja alkuvuodestahan meillä oli melkoisesti epäonnea terveyden kanssa ja silloin tuli kunnolla treenitaukoakin pidettyä. Nyt on siis nautittu terveestä koirasta ja siitä, että ollaan yhdessä päästy harrastamaan. Suomen kesä on antanut taas parastaan ja on saatu treenata ihan hirveässä kaatosateessa kuin myös paahtavassa helteessäkin. Toukokuussa Cava suoritti BH kokeen hyväksytysti, muuten ei olla kisattu missään lajissa, pelkästään treenattu. Ja sitä treenattavaahan riittää!

Paimennuksessa on tänä kesänä otettu iso edistysaskel ja oon itse riemuissani siitä, miten paljon ollaan Cavan kanssa kehitytty. Ollaan saatu meidän yhteistyötä hiottua tosi kivaksi ja vihdoinkin löydetty Cavalle sopiva mielentila paimennukseen. Cava ei oo tässä (tai missään muussakaan..) lajissa päästänyt mua helpolla ja oon niin monta kertaa ollut luovuttamassa, mutta niin se vaa kova työ ja ahkera treenaaminen palkitaan. Ollaan kevään ja kesän aikana paimennettu ahkerasti, koska mikään ei kyllä anna niin paljon treenimotivaatiota kuin onnistumiset ja se tunne kun oppii jotain uutta! Peruskuljetus, yleinen asenne ja mielentila on saatu nyt kesän aikana tosi kivaan pakettiin, etäisyys lampaisiin parantunut myös. Eniten työstettävää meillä on tällä hetkellä stoppien kanssa, Cava ei vieläkään ota niitä mielellään ensimmäisestä käskystä, mutta on ne stopit myös on kesän aikana parantuneet, pikkuhiljaa. Toisena haasteena on ollut ahtaissa paikoissa työskentely. Cavaa edelleen jännittää kun se on lampaiden lähellä ja se purkautuu monesti sillä että se sinkoaa lampaiden keskelle yhtään mitään miettimättä ja koko lauma hajoaa ja sitten meneekin taas hetki kerätä hommaa kasaan. Näitä on työstetty melkoisesti, jotakin onnistumisia saatu, mutta paljon paljon treeniä edessä. Siistiä kuitenkin, että nyt voidaan oikeasti treenata tämmösiä juttuja ja "tehtäviä" kun aiemmin saattoi mennä koko treeni vaan sopivan mielentilan etsimiseen! 

Jälkitreenejä heräteltiin taas keväällä ja niitä on tehty satunnaisesti läpi kesän. Jälki on lajina hurjan kiva, mutta rehellisyyden nimissä täytyy myöntää että me ei olla Cavan kanssa kumpikaan kovin hyviä tässä hommassa. Cava parka joutuu selvittelemään mun epämääräisiä jälkivirityksiä ja mulla ei oo hajuakaan millaiset jäljet olisi aloittelevalle koiralle hyviä. Cava on siis välillä päässyt tekemään hyvinkin helppoja ja onnistuneita jälkitreenejä, mutta vastaavasti niin haastavia jälkiä että siinä ei oo koiralle annettu hirveästi mahdollisuuksia onnistua. Kantapään kautta käy tämä meidän jälkikoulu. Jäljellä (kuten ihan kaikissa muissakin lajeissa) meidän eka ratkaistava ongelma on kuitenkin ollut mielentila. Cava haluaisi niin kovasti mennä vaan täysiä. Onneksi mulla alkaa jo olla jonkun verran kokemusta hörökorvan mielentiloista ja samat metodit kuin muissakin lajeissa ovat toimineet jäljellä niin ihan ei sentään kaikki treenit ole mennyt mielentilaa ihmetellessä. Metsään tehtyjen jälkien lisäksi ollaan kesän aikana kokeiltu myös asfaltille tehtyä jälkeä. Kiva oppia uutta ja vaikka Cava ei ehkä ole se maavainuisin ja luontaisin jäljestäjä niin varmasti sille myös hauskaa ja erilaista puuhaa kuin mitä normaalisti tehdään. Keppien/esineiden ilmaisun kanssa on vielä hieman hakemista, mutta kyllä nekin on kesän aikana kehittyneet (ainakin vähäsen).  

Agility on myös ihan paras kesälaji ja sitäkin ollaan ehditty tehdä useampaan otteeseen kesän aikana. Cava on päässyt juoksemaan muutaman esteen rataa, treenannut keppien alkeita ja mäkin oon päässyt harjoittelemaan uusia ohjauskuvioita. Niin kivaa! Cava on ihan älyttömän mukava aksakoira, se on reilu ja armollinen hitaalle ja osaamattomalle ohjaajalle, kuuntelee ja lukee ohjauksia kiltisti ja tekee parhaansa. Kesällä on kyllä niin huippua kun illatkin on pitkälle valoisia ja pääsee ulos treenaamaan ja tulee treenattua vähän monipuolisemmin kuin sitten talvikaudella. Alla lyhyt videopätkä meidän kesän aksailuista :) 


Tokoakin on tottakai treenattu, mutta sen suhteen kevät ja kesä on mennyt kyllä ihan tokomasennuksessa. Cava kisasi maaliskuun lopulla yhden tokokokeen, josta se sai kisakiellon käytyään häiriköimässä paikkiksessa viereistä koiraa. Niin harmillista. En olisi Cavasta uskonut, mutta valitettavasti näin pääsi käymään. Kevät ja kesä on mennyt treenatessa, mutta tokon osalta pakka on tällä hetkellä aika pahasti hajalla. Kisakiellon jälkeen palattiin perusteisiin ja aloin opettamaan Cavalle uutta käskyä ja uutta kriteeriä liikkeestä istumiseen sekä maahanmenoon, ylempien luokkien kaukoja, EVL eteenmenoa ja eteenmenon korjauksia sekä ruudun korjauksia. Seuraamispaikkaa oon koittanut myös saada hieman taaemmaksi, siinä onnistuen mutta pari uutta seuraamisongelmaa valitettavasti muodostui tämän prosessin aikana, jotka nyt työn alla. Noutoa hinkattu myös, mutta siinä ei toistaiseksi mitään muutosta. Kisamaisia kokonaisuuksia ei olla tehty enkä usko, että Cavaa nähdään tokokokeissa enää tänä vuonna. Paikkista on tottakai treenattu paljon, kertaakaan ei ole sieltä noussut/liikkunut, mutta vieraiden koirien välissä on selvästi huolestuneen näköinen ja korvat roikkuu kurjana sivuilla. Varmuutta tarvii siis runsaasti lisää, toivottavasti saadaan se treenin myötä takaisin ja Cavalle taas olo että siellä paikkisrivissä on ihan kiva nököttää.

2 kommenttia:

  1. Millainen tilanne tuo paikkis oli? Tiedätkö miksi cava nousi ja meni toisen luo?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa tarkkaa sanoa mitä kävi, koska tilanne tapahtui heti kun koirat oli jätetty ja olin itse selkä koiriin päin. Ilmeisesti siinä oli kuitenkin katseita vaihdeltu, toinen koira alkoi haukkua ja vissiinkin nousi Cavaa kohti tms. ja Cavalla ei sitten pokka kestänyt ja rähähti tälle toiselle koiralle. Onneksi mitään fyysistä vahinkoa ei sattunut kellekkään. Molemmat koirat sai siis kisakiellot, toinen koira siitä että ei olisi saanut provosoida ja Cava siitä että ei olisi saanut provosoitua tästä - ainakin näillä sanoilla tuomari sen kisakiellon perusteli, mutta itse en tosiaan tilannetta nähnyt niin vaikea sanoa

      Poista

Kiitos kommentistasi!