perjantai 1. maaliskuuta 2019

Viimeistelyjä


Ilmotin Cavan maaliskuun alkuun tokokokeeseen. Viime tokokokeesta on kohta puoli vuotta aikaa ja mahassa kipristeli ikävästi jo pelkästään virkku ilmoittautumista tehdessä. Säännöllinen kisoissa käyminen tekisi ehkä hyvää, muistaisi ettei se ole niin kauheaa ja viimeksikin selvittiin :D Mietin pitkää, että kisattaisiin seuraavan kerran vasta ulkokaudella kun Cavalla on taipumusta ahdistua hallikokeissa. Nyt se on kuitenkin kisannut parit epikset hallissa ja ollut ok, ei mitenkään erityisen paineistunut tai tehnyt tyhmiä mokia paineistumisesta johtuen. Mokia kyllä on tullut mutta ihan muista syistä (mm. siitä kun tassut vie ja kuuntelu ei ihan pelaa).

Tämän viikon viimeistelytreeneihin on kuulunut tokoa, mutta sen lisäksi ollaan tehty aksaa, paimennusta ja rally-tokoa. Vähän erilaiset valmistelut siis tällä kertaa. Yleensä olen viimeisen viikon ennen koetta uhrannut kokonaan tokolle (tai ennen rallykokeita rallylle). En usko, että Cavalle on loppujen lopuksi kauheasti väliä mitä treenataan, kunhan se on päässyt kunnolla liikkumaan ja tekemään. En pitäisi sille siis viikon vapaata treeneistä ennen koetta, mutta se treenataanko tokoa vai muita juttuja tuskin on kovin oleellista. Omalle päälle tekee vähän tiukkaa kun olisi noin viismiljoonaa yksityskohtaa, joita haluaisin Cavan tokossa saada paremmaksi.  Todellisuus kuitenkin on, ettei viikossa ehdi ihmeitä tekemään, joten ollaan tyydytty muutamia häiriötreenejä lukuunottamatta tekemään melko helppoja treenejä ja nostamaan omaa ja koiran varmuutta, että liikkeet me kyllä osataan ja sen lisäksi nauttimaan yhteisestä tekemisestä muiden lajien merkeissä. Viikonloppuna sitten nähdään kannattiko tällainen viimeistely vai olisiko sitten kuitenkin pitänyt hinkata jotakin.

Jäävien seuruu on mennyt aika kammottavaksi, sille on pakko tehdä kokeen jälkeen jotain. Koitettiin jo ennen koetta hieman paikkailla tilannetta, mutta siitä ei ollut juurikaan apua, joten tällä osaamisella mennään. Asennot Cava pääasiassa ottaa kuitenkin oikein ja se on nyt tärkeintä. Kaukot on tahmanneet ikuisuuden ja niihinkin otettiin tällä viikolla muutama täsmätreeni häiriötä ja Cavalle helppoa palkkaa hyvästä keskittymisestä. Kaukojen treeniin olin tyytyväinen, Cava vastasi siihen hyvin. En tiedä näkyykö tämä vielä viikonlopun kokeessa, mutta aiotaan ehdottomasti jatkaa tätä. Häiriöitä otettiin siis mukaan aika maltillisesti, mutta sekä liikkeen alkuun, että siihen kun käännyn koiraa kohti. Ei otettu juurikaan vaihtoja vaan palkka siitä kun oli keskyttynyt ja auki mua kohti. Vaihdothan Cava osaa ja tekee kun keskittyy, mutta viime aikoina haistelu ja liikkurin tuijottelu on saanut sen tahmaamaan ja pahimmillaan jopa olemaan täysin kuuro mun käskyille.

Nouto on ollut aika hankala liike kun Cavalla on taipumusta nykiä heitetyn kapulan perään tai ainakin valahtaa matalaksi korppikotkaksi tuijottelemaan kapulaa. Tähän ehdin parissa treenissä hieman puuttua antamalla Cavan tarjota perusasentoa kapulan heiton jälkeen. Cava oli siis ilman käskyä, heitin kapulan ja kun se itse tarjosi perusasentoa sai joko noutaa tai sitten lelun. Tämä on toiminut hyvin ja pakottaa Cavaa hieman paremmin keskittymään ja toimimaan, ei voi vaan jumittaa tuijottamassa kapulaa. Hurjasti Cava on tässä edistynyt kun viime talvena tuskailin vielä sitä kun se saattoi ihan pokkana karata perusasennosta kapulan perään ja vähät välittää mun huomautuksista. Nyt se voi olla ilman käskyä ns. vapaalla ja silti hakeutuu itse perusasentoon kapulalle karkaamisen sijaan. Ei se nouto vieläkään ihan sitä ole mitä toivoisin, mutta yksi ongelma kerrallaan! Nostot ollut nyt treeneissä hyviä ja perusasentoon palautus ok. Pari kertaa joutunut muistuttamaan sivulla viedä pidosta, mutta ei niissä mitään ihmeellistä.

Perus seuraaminen on ollut miellyttävää, Cava tulee kivasti mukana ja olen saanut jonkun verran puututtua sen painamiseen. Jonkun verran otettu nyt hallissa vaikeampia juttuja, esim seinää päin seuraaminen ja seinän lähellä tehtävät käännökset. Peruuttamisen jälkeinen perusasento saattaa helposti jäädä tekemättä pidemmissä kaavioissa, joten sitä myös vahvistettu. Samoin tempon vaihteluja tehty ja niihin oon tosi tyytyväinen. Aikaisemmin ero juoksun-normaalin-hitaan välillä oli melkoinen. Seurasi kaikissa tempoissa hieman eri tavalla. Nyt tasaantunut ja eroa ei huomaa niin paljon eri tempojen välillä. Perusasennot saattaa olla hieman vinoja pidemmissä kaavioissa, mutta niissä myös painaa herkemmin, eli ei ole ihan suora.

Sunnuntaina tehtiin agilityä, teemana takaakierrot ja ininit, Cava tuntui tosi hyvälle. Sen jalka on ollut jo pidempää hyvä kun hoidettiin se kraniosakraaliterapialla, liike ollut normaalia ja viime kerralla ei löytynyt kuin vain pieniä jumeja (ei enää tähän jalkaan liittyen). Tästä johtuen uskalsin ottaa vähän aksaakin. Aika possu aksakoira se on, mutta se on saanut olla siellä aika vallaton kun ei tavoitteellisesti aksaa tehdä. Ehkä kuitenkin jokunen yhteinen pelisääntö tähänkin lajiin olisi ihan paikallaan. Takaakierrot oli hyvin mielessä ja ininit uusi juttu. Cava nautti hurjasti kun pääsi spurttailemaan putkeen. Tokokoiralle ohjaajan liike oli hieman ihmetystä aiheuttava asia ja ohjaajan pitäisi oppia juoksemaan. Kiitos Siiri treeneistä ja seurasta!

Paimentamassa käytiin tiistaina ja olipahan taas menoa. Cava on ollut varsin vallaton, viime kesänä se joutui aikamoiseen kurinpalautukseen paimennuksessa ja menikin sen jälkeen monta kuukautta kiltisti lampailla, mutta nyt on taas mopo keulinut ja mun on kyllä hankala hallita mustaa pyörremyrskyä kun se iskee kaasun pohjaan lammasaitauksessa. Mennyt kerran jos toisenkin hermot omaan kädettömyyteen ja koiran perseilyyn, mutta niin vaan taas urhoollisesti raahauduttiin treenaamaan. Cava aloitti molemmat kierrokset tyylikkäästi karkaamalla lampaille (lampaat oli onneksi metallihäkissä, joten mitään harmia ei tästä aiheutunut, kuin ehkä korkeintaan mun itsetunnolle). Luulen, että se että lampaat oli metallihäkissä oli jotenkin outo tilanne Cavalle ja se kiihdytti. Yleensä lampaat on portilla ja sieltä haetaan ne mukaan. En muista että Cava olisi varmaan yli vuoteen (tai kahteen) aloituksessa tolleen karannut, joten toivon ettei tämä ole joku uusi ongelma vaan johtui ainoastaan uuden tilanteen aiheuttamasta hämmennyksestä. Otettiin aloitus molemmilla kierroksilla kuitenkin niin monta kertaa uudelleen että päästiin nätisti häkin lähelle ja vasta käskyllä Cava lähti kiertämään häkin taakse kun avasin portin ja saatiin otettua lampaat ulos. Ensimmäisellä kierroksella taisteltiin maahanmenojen kanssa. Ne on edelleen surkeat, mutta ei auta kuin treenata. Liikkeelle lähdöt oli kovin vauhdikkaita, mutta koitin pitää oman keskittymisen nyt vaan maahanmenoissa ja saada niitä paremmin läpi. Kyllähän ne saisi olla nopeampia, toimia ekalla käskyllä ja niin edelleen, mutta joka kerta Cava kuitenkin teki maahanmenon kun pyysin (vaikka välillä siihen tarvittiin noin 150 käskyä). Plussaa myös itselle, että vaikka Cava oli todellinen luupää niin aloituksen kuin maahanmenojenkin suhteen niin omat hermot pysyi tällä kertaa aika hyvin kasassa. Tokalla kierroksella tehtiin suuntia. Ne oli aika kammottavia alkuun ja jouduttiin ottamaan monta kertaa uusiksi ennen kuin saatiin siedettäviä aikaiseksi MUTTA näissä maahanmenot toimi jopa ihan hyvin. Ensimmäisen kierroksen maahanmenosulkeiset ei siis ehkä mennyt täysin hukkaan. Alkuun koitti siis rynniä suoraan laumaa päin tai muuten ei avannut kaarta tarpeeksi, ei ottanut oikein kunnolla painetta läpi lähetyksissä (enkä mäkään toisaalta ehkä antanut painetta kunnolla vaan vähän laiskasti vaan lähetin sen kaarelle, kyllä se osaa - no ei osaa, vielä). Paransi kuitenkin ja viimeisimmät toistot alkoi jo muistuttaa pieniä kaaria. Peruskuljetus oli vaikeaa kun vauhtia oli ihan liikaa ja lampaat asettuivat tosi tiiviisti mun jalkoihin, joten sitä tehtiin vähemmän.

Rallytokossa teemana oli möllikoe. Cava joutui voittajaluokan radalle, ja oli kyllä aikamoista hakemista. Cava ei ole juurikaan rally-tokoillut. 72 pistettä, eli tulos saatiin kuitenkin. Haastavaa oli oikealla puolella seuraaminen siinä meinasi useammassa kohtaa valua vasemmalle, etenkin käännöksissä. Uudet kyltit onnistui koiralta tosi hyvin, mutta ohjaaja sössi kahdeksikon ja lähti kiertämään väärin ja tuli pyörittyä varmaan useampi väärä kierros ennen kuin tajusin että nyt ei mene oikein. Uusinnalla selvittiin jatkamaan rataa. Peruutus oli aika rumaa, mutta siinä ohjaaja lähti kiirehtimään ja koiralla oli vaikea pysyä vauhdissa mukana, joten malttia tähän niin koirakin onnistuu. Kesälle voisi ottaa tavoitteeksi RTK3 kuitenkin. Tekninen osaaminen oli kokonaisuudessaan hyvää ja monet kyltit Cava suoritti ihan kuin mitään taukoa lajista ei olisi tullutkaan. Muutama isompi moka, mutta sitäkin enemmän onnistumisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!