torstai 7. helmikuuta 2019

Häiriöitä ja ennakoimisia

Lauantaina oltiin tokoilemassa ATD:n hallilla ohjatusti ja maanantaina jatkettiin treenejä AgilityAkatemialla. Lauantaina teemana oli häiriöt ja ruutu. Häiriötreeneillä tuntuu olevan positiivinen vaikutus Cavan mielentilaan etenkin pitkällä tähtäimellä, joten koitetaan malttaa pitää ne säännöllisesti mukana treeneissä. Cavasta vaan on alkanut tulla aika pro näissä, joten oma mielikuvitus joutuu koville kun sitä pitäisi jatkuvasti haastaa erilaisilla häiriöillä ja treeneillä eikä juuttua häiriötreeneissäkään toistamaan liikaa samaa kaavaa. Lauantaina aloitettiin juurikin perus häiriöillä, kouluttaja koitti houkutella Cavaa mm. puhumalla sille ja heiluttelemalla namikuppia sen lähellä, liikkuroi tosi läheltä Cavaa, kulki ihan vieressä seuraamisessa jne. Näissä ei ollut ongelmaa vaan Cava tsemppasi toivotusti ja sulki häiriön hyvin pois mielestä.

Näiden jälkeen kokeiltiin hieman erilaisia häiriöitä, rakennettiin kentälle Z ja laitettiin kiertotötsä ja ohjatun noudon kapulat kentälle. Nyt Cava alkoi selvästi hieman kiihtyä ja keskittyminen ei ollut niin hyvä. Se oli menossa kiertoon ja kontakti ei pitänyt kiertotötsää kohti seurauttaessa. Kapuloista se luopui yllättävän hyvin, mutta kapuloita kohti seurauttaessakin tuli pientä takaosan irtoamista ja seuraaminen muuttui pomppuisammaksi. Z merkit ei aiheuttanut erityistä mielenkiintoa, mutta toisaalta esim perusasennon ottaminen suhteellisen lähelle merkkiä oli Cavalle vaikeaa ja siinä piti käydä merkki haistelemassa. Ei toki mitään isoa, mutta kuitenkin selvästi reagoi vähän kaikkeen ja kokeessa esim olisi ihan kiva jos koira ei poistuisi perusasennosta nuuskimaan liikkeen aloituspaikalla olevaa merkkiä. Tuo kiihtyminen tällaisista häiriöistä tuli itselle vähän yllätyksenä, en ollut ajatellut asian vaikuttavan suoranaisesti mielentilaan vaan ehkä enemmän keskittymiseen ja juuri siihen että Cavaa saattaa kiinnostaa käydä haistelemassa joku merkki tai kontakti tippuu. Voihan se toki olla että mielentila ei muutenkaan ollut ihanteellisin, mutta alussa tuntui paremmalle ja kiihtymys kasvoi selvästi kun otettiin enemmän merkkejä ja muita härpäkkeitä kentälle. Aina oppii uutta omastakin koirasta! Täytyy sanoa, että Cavan ollessa nuorempi olin huomattavasti ahkerampi viljelemään treenikentälle tötteröitä, ruutuja, kapuloita, leluja ja muita tokohärpäkkeitä, viime aikoina ja etenkin näin hallikaudella tulee rakennettua ne treenattavat asiat ja sitten treenataan niitä. Aika harvoin meillä on esim. ruutua kentällä vain häiriönä vaikka se kapuloiden ja muiden ohjella on yksi asia mikä kovasti vetää Cavaa puoleensa. Tässä pitää kyllä aktivoitua!

Häiriöiden lisäksi treenattiin ruutua. Meille on ilmennyt siihen pieni ennakoimisongelma ja toisinaan Cava on nyt yrittänyt tarjota seisomista joko etunauhalla tai sitten pahimmillaan jopa kokonaan ruudun ulkopuolella. Oon asiaa korjannut lähinnä juoksuttamalla takanauhalla olevalle lelulle ja jättänyt stopit nyt tekemättä. Kouluttajan kanssa tehtiin myös niin, että juoksutin tyhjään ruutuun ja kouluttaja heitti Cavalle palkan mun jessauksesta. Tämä toimi ihan hyvin, vaikka Cava hieman hämmentyikin yllärinä lentävää lelua. Tarkoitus olisi koittaa korjata ennakoimista myös muistuttamalla ruudun paikasta ihan lyhyeltäkin matkalta ja treenata ihan ruudun sisälläkin paikan korjaamista. Ihan hyvään kohtaan tulee nyt nämä treenit, en ole Cavalle koskaan kunnolla opettanut korjauksia, joten nyt olisi viimeistään sopiva hetki tarttua tähän. Hallissa vaan on vaikea saada riittävästi tilaa, mutta myös ruudun takana olevaa lelua ajattelin kokeilla, niin että stoppaisi ruutuun ja vapauttaisi siitä sitten takana olevalle lelulle. Epäilen tosin, että tämä saattaa aiheuttaa hitautta stopeissa kun lelu vetää liikaa puoleen. Luoksetuloruutuakin suositeltiin näihin ruudun paikka treeneihin ja ylipäänsä ruudun vahvistamiseen ja oon joidenkin koirien nähnyt sitä treeneissä tekevänkin. Eli ideana se että ruutu jäisi koiran ja ohjaajan väliin ja koira kutsuttaisiin ruutu käskyllä ja stopattaisiin ruutuun. Ihanne varmaan olisi, että koira itse stoppaisi oikealle paikalle ohjaajan sijainnista riippumatta. Tämä saattaa vielä olla Cavalle hieman liian vaikea, mutta täytyy miettiä ja kokeilla. Ehkä jossain auratulla parkkiksella pääsisi tekemään ruutuja pidemmästä matkasta, tosin nyt maa tuntuu ainakin paikoitellen olevan aika liukasta.. tulispa jo kevät ja pääsisi kunnolla ulos.

Maanantaina treenattiin hieman erottelutreenejä ruudun ja merkin kanssa. En halunnut ottaa ruutuun stoppeja tuon ennakoimisen takia, joten tässäkin ruudussa oli joko lelu tai sitten Cavalle heitettiin sinne lelu. Erottelutreeneihinkin pitäisi ehkä hakea hieman vaikeutta. Ruutu ja kierto on aika tasaisia liikkeitä, molemmat yhtä kivoja Cavasta. Kierto-nouto erottelu saattaisi olla haastavampi kun kapula vetää niin kovasti puoleensa. Kierto on hieman levähtänyt, ei olla kauheasti ehditty sitä treenata ja etenkin AVO:n lyhyeltä matkalta Cava vähän kaasuttaa kierrosta ohi ja sitten tötsän jälkeinen kaari levähtää. Kierrolle Cava juoksee hyvin. Otettiin tämä erikseen treeniin erottelujen jälkeen. Tähänhän on varmasti vaikka kuinka monta treeni-ideaa miten tehä. Cavalle varmaan saisi pikaisimman korjauksen jessaamalla muutamia kertoja kierron takana tai jopa hieman ennen kiertoa, jotta sille tulisi ajatusta, että kannattaa kiertää ja tulla äkkiä takaisin. Nyt se juoksee lujaa merkille mutta sillä ei ole hirveä kiire takaisin. Erilaisia ohjureita voisi myös kokeilla tai kierron takana/sivussa olevaa kosketusalustaa, jota koiran pitää koskea juostessa takaisin. Lisäksi voisi treenata ihan niin, että pyytääkin välillä kaksi kiertoa putkeen, tämäkin usein tiivistää kiertoa.

Näiden lisäksi katsottiin hieman Cavan maahanmenoja. Liikkeestä maahanmeno on ikuisuusongelma ja joudun ehkä vähitellen myöntymään tässä pieneen kompromissiin ja tyytymään siihen mitä on tarjolla. En osaa opettaa Cavalle nopeaa ja yksiosaista maahanmenoa vaan se menee maahan aina hieman takapainoisesti, hitaasti ja etutassut usein ottavat muutamia tepsautuksia. Tämä on ollut Cavalle hankala liike jo pentuna, joten ehkä sille ei vaan ole luontaista tehdä nopeita maahanmenoja. Täytyy ehkä keskittyä ja pyrkiä vahvistamaan niitä hyviä asioita Cavan maahanmenoissa ja pyrkiä saamaan kaikista huonoimmat toistot pois. Täydellistä maahanmenoa sille ei tule, mutta kelvollinen maahanmeno varmasti. Hyvinä asioina voisi mainita, että Cava lähtee suorittamaan liikettä nopeasti käskyn jälkeen eikä hiippaile perään, asenne maahanmenoihin on hyvä eli liike suoritettaan kuitenkin iloisesti ja mielellään mutta tekniikka ei vaan mahdollista nopeaa maahan syöksymistä. Eihän tämä toki iso ongelma ole, mutta mulla vaan on mielessä ollut niin selkeä kriteeri tähän ja sellainen "ihannemaahanmeno", mutta Cavalle en ole sitä onnistunut opettamaan.

Onnistuneempia maahanmenoja tehtiin sitten luoksetulon stoppeina ja voi vitsi oon ilonen! Ei olla montaa treeniä tehty ja kaikki treenitkin tehty pehmeällä lumella, eli hyvin erilaisella pohjalla kuin hallissa keinonurmella. Nämä maahanmenostopitkin on olleet aika hitaita, mutta alkuvuodesta otin ne treenin alle ja lyhyessä ajassa on saatu niihin ajettua sisään uutta tekniikkaa ja kaikki hallilla tehdyt toistot olivat toivotunlaisia! Ihan huippua. Seuraavaksi voidaan lähteä rakentamaan liikettä eteenpäin ja nyt olisikin tarkoitus alkaa ottamaan stoppeja kauempana musta. Alkutreenit on tehty niin, että tulee stoppiin aikalailla mun jalkoihin/tosi lähelle ja itse oon ollut kyykyssä alkuun auttamassa käsiavulla. Nyt oon päässyt nousemaan seisomaan, mutta etäisyys on edelleen vaan ehkä n. metrin musta. Käskyyn ei reagoi heti vaan valuu lähelle. Etäisyyden kasvattamiseen sain vinkiksi lelusta luopumisen kautta lähteä tekemään. Meillä ei lelusta luopuminen ole hirveän vahvaa, mutta ei varmaan olisi huono idea vahvistaa sitä. Eli otetaan nyt pieni kuuri lelusta luopumistreenejä ja katsotaan sitten miten saadaan nämä kaksi asiaa yhdeistettyä ja saadaanko sitten etäisyyttä kasvatettua/nopeutta käskyyn reagoimiseen. Toisena vinkkinä oli toistaa käsky heti ensimmäisen käskyn perään jos ei reagoi. Uskoisin kuitenkin tuon lelusta luopumisen kautta tulevan stopin olevan tehokkaampi JOS sen lelusta luopumisen saa riittävän vahvaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!