perjantai 18. tammikuuta 2019

Tunnaripohdintaa ja muita tokojuttuja

Maanantaina oltiin AgilityAkatemialla tokokurssilla, treenin aiheeksi olin valinnut tunnarin, jonka kanssa mulla on ollut ongelmia päästä eteenpäin, joten liike on jo pidempää junnannut paikoillaan. Toisena aiheena mietin kaukoja, mutta niitä ei ehditty hirveästi katsoa, mutta muutama ajatus niistäkin ehdittiin vaihtamaan. Ennen meidän vuoroa tehtiin paikkikset edellisen ryhmän jäsenten kanssa. Cava istui nätisti reunapaikalla pienen muditytön vieressä. Pitäisi alkaa ottaa jo makuita ja piilopaikkiksia.. Siirtymä paikkikseen oli hieno!

Tunnaria katsottiin muutaman toiston verran. Se ei ehkä ole sellainen liike että kestää hirveän määrän toistoja. Tuli todettua, että hyvin Cava osaa haistella ja liikkeen perusajatus sillä on jo hienosti hallussa. Ongelmia tuo vauhti (mikäs muukaan) ja liikkeen loppu. Palautuksissa Cava ei ihan aina jaksa pitää kapulaa kunnolla ja se saattaa tippua irroitustilanteessa. Kerran muistutin Cavaa sivulla pidä käskyllä ja se paransikin otetta, mutta sitten irroituskäskyllä ei irroittanutkaan enää ollenkaan kapulasta :D pieni porsas! Tätä ei olla kauheasti treenattu, joten nyt otetaan ehdottomasti tämäkin liikkeen osa omaan treeniin. En usko, että tässä varsinaisesti on muuta ongelmaa kuin tuo treeninpuute.

Enemmän haastetta tuo tosiaan se vauhti. Cava tykkää tehdä kaiken vauhdilla, mutta vauhti aiheuttaa sen että se on hieman huolimaton kapuloilla. Alkuopetus tehtiin tunnarilla toki ihan rauhallisessa ympäristössä ja lähellä eikä mitään vauhdikasta ole liikkeeseen otettu mukaan ennen kuin vasta nyt kun haisteluosuus alkaa olla tosi hyvin hallussa. Nyt vauhtia on lisätty sillä, että jätän Cavan kauemmaksi kapuloista ja itse olen kapuloiden lähelle ja kutsun sen siihen, tai sitten niin että oon vaikka heittänyt Cavalle namin vähän kauemmas ja kun se on syönyt niin saa juosta kapuloille haistelemaan. Näissä ei ole ongelmaa, vaan haasteena on ollut se, että jätän Cavan yksin suorittamaan haistelutehtävää niin etten itse ole lähellä. Joko niin, että Cava on kapuloiden lähellä ja mä kauempana tai sitten niin että mä olen kauempana ja lähetän sen kapuloille. Tällöin vauhti kiihtyy liikaa, kapuloita käsittelee huolimattomasti ja saattaa suulla koskea vääriin kun häsää kapuloilla. Plussaa siitä, että vauhdista ja kiihtymyksestä huolimatta Cava toi vaikeillakin toistoilla joka kerta oman kapulan. Selvästi siis liikkeen idea on sillä olemassa, nyt vaan pitäisi saada se tajuamaan, että vaikka juoksee kapuloille lujaa niin siellä pitää keskittyä ja tehdä rauhallista työtä.

Yhtenä treeninä voisi treenata niin, että pidetään mun ja Cavan välinen välimatka suht samana. Nyt oon lähettänyt Cavaa kauimmillaan n. 5m päästä kapuloille ja samalla seissyt itse 1-2m kapuloista. Eli oon ollut 3-4m päässä Cavasta. Tämä etäisyys pidettiin siihen asti, että saan siirrettyä Cavan 10m päähän kapuloista (jolloin itse olisin 6-7m päässä kapuloista) ja sitten kun tohon etäisyyteen päästään niin vähitellen pienentää mun ja Cavan välistä etäisyyttä. Toisena treeninä voisi tehdä kapuloille stoppaamista. Tässä Cavan voisi jo lähettää aika suoraan sieltä n. 10m matkasta ja itse olla ihan kapuloiden lähellä. Stopata koira (tarvittaessa voimakkaillakin kroppa-avuilla) ja melko nopeasti vapauttaa se kapuloille. Tällä olisi tarkoitus saada koiralle ajatusta, että kapuloille saa kyllä juosta lujaa, mutta siellä kapuloilla pitäisi hieman hengähtää ja sitten RAUHASSA aloittaa haistelutehtävä. tämä toimi Cavalla tosi hyvin! En tosin tiedä voiko tässä olla vaarana, että koira alkaa esim. ennakoida ja pysähtyy itse kapuloille eikä aloitakkaan haistelua? Cavalla ei välttämättä ole siihen vaaraa kun sille tunnari liikkeenä on tosi mieluisa, mutta täytyy tarkkailla että jos näyttää sille että tulee ennakoimisia niin muuttaa tyyliä. Tässä nyt jo parikin eri treeniä, miten voidaan lähteä tunnaria viemään eteenpäin. Oon kokonaisuutena liikkeeseen tyytyväinen vaikka pientä hienosäätöä vielä onkin ennen kokonaista liikettä ja senkin jälkeen pitää vielä treenata, että miten homma toimii kokonaisuutena eri liikkeiden kanssa.

Tunnaritreenien jälkeen meillä ei montaa minuuttia jäänyt niin kysyin Cavan kaukoista. Fakta on se, että jokaisessa AVO kokeessa ja möllissä kaukokäskyit on vaatineet lisäkäskyjä, jotta vaihdot on saatu onnistumaan. Miksi? En tiedä olenko vieläkään yhtään viisaampi, mutta Ninalta tuli ihan hyvä kommentti siihen, että ehkei liike vaan ole Cavasta kiva/mielenkiintoinen (tähän voisi miettiä ottamalla mukaan lisää vaihtoja, esim pyörähdystä, kurreistuntaa tai muita temppuja) tai ehkä Cava ottaa liikkeessä jopa pientä painetta? Tämä paine kommentti sai mut miettimään, että Cava on kisannut avoimessa luokassa suunnilleen yhtä kauan kuin jalka on vaivannut sitä, joten onko liike tuottanut sille jossain kohti jopa kipua ja paineistuminen/epämukava fiilis liikkeeseen on lähtenyt jo sieltä? Hitsin karvaelukat kun ette osaa puhua ja kertoa.. Tällä viikolla käytiin hoidattamassa Cavan kroppa uudelleen juurikin ko. jalkaa ajatellen, aiemmin käyty fyssarilla, mutta nyt kokeiltiin vielä kraniosakraaliterapiaa. Olen toiveikas, koska hoidon jälkeen Cava on ollut kuin toinen koira. Se liikkuu rennosti ja ekaa kertaa puoleen vuoteen se on ravannut suurimman osan lenkeistä. Uusi hoitoaika varattiin jo parin viikon päähän (tarkoituksena tsekata, että eihän jalka vaan lähde menemään uudelleen juntturaan) ja lisäksi Cavalle on varattuna pari kertaa vesijuoksumatolla kävelyä (Cava ei ole käyttänyt vas. takajalkaa ilmeisesti ihan normaalisti, minkä takia sillä on pientä eroa lihaksistossa oikealla ja vasemmalla ja yritetään saada tämä puoliero paikattua nyt vesijuoksumatolla+hankitreeneillä, pitäkää peukkuja että pysyisi nämä pehmeät hanget edes muutaman viikon täällä etelässäkin). Kaukotreenejä katsellaan sitten myöhemmin lisää.

Tokokurssin lisäksi meillä oli tällä viikolla vielä hallivuoro, jossa käytiin itsekseen treenaamassa muutamia ylempien luokkien liikkeitä. Aloitettiin ohjatusta noudosta. Olen nyt vahvistanut ohjatun noudon suuntia namikupeilla, tämä on ollut hauska ja helppo treeni, Cava on tykännyt kovasti ja sille on tullut tosi kiva fokus merkillä seistessä. Odottaa niin keskittyneesti, että kumpaan suuntaan saa juosta. Tällä viikolla tein alkuun muutamia toistoja namikupeilla ja sen jälkeen otettiin kapulat mukaan. Oikealle teki kapulankin kanssa superisti, mutta vasemmalle lähti huonosti. En tiedä eikö se nähnyt kapulaa vai mitä, koska ei juossut vaan eteni kapulalle enemmänkin loikkimalla. Parin huonon toiston jälkeen tuli kuitenkin ihan super toistot siihenkin suuntaan, joten en usko että kyse oli isommasta ongelmasta. Lisää vaan varmuutta.

Ohjatun jälkeen siivosin merkit ja kapulat sivuun ja tehtiin tunnari tyhjällä kentällä. Ekan toiston otin hieman turhan vaikeasti ja Cava vähän räjähti kapuloille. Kapulat lenteli mun asettamasta rivistä, osa parinkin metrin päähän ja Cavan oli selvästi vaikea haistella ja keskittyä kun kapuloita oli tosi kaukana toisistaan (tässäpä oiva treeni-idea jatkoon, usein tulee treenattua ennemmin tosi lähekkäin olevilla kapuloilla mutta ei reilusti erillään olevilla). Toi kuitenkin oikean. Seuraavat pari toistoa otin huomattavasti helpommin ja sitten viimeisen toiston taas vähän vaikeammin. Vika toisto oli ehdottomasti paras ja haistelu kaikista rauhallisin, joten jätettiin tunnari siihen.

Lopuksi halusin tehdä vielä ruutua, viime aikoina Cava on stoppaillut vähän turhan eteen ruudussa (osittain koska mä olen hätäillyt ja antanut stoppikäskyn tosi ajoissa), joten halusin vahvistaa Cavalle ajatusta siitä, että juoksee ruudussa ihan loppuun asti. Cava sai siis juosta muutaman toiston suoraan lelulle ja sitten otin pari stoppia. Cavan reagoiminen stoppiin on parantunut älyttömästi! Täytyy opetella itse stoppaamaan sitä taas uudelleen, nyt ei tarvi olla huutamassa käskyä jo ennen ruutua. Koska ruutu meni ihan älyttömän hyvin, otettiin pari EVL-tyylistä ruutuun lähetystä. Ei ollut ongelmaa lähteä ruutuun hieman eri asetelmista. Lähetin sen ensin kerran niin, että ruudussa oli lelu (Cava ei tosin välttämättä nähnyt kun jätin lelun ruutuun) ja sitten otettiin yksi toisto stopilla ja viimeisen sai vielä juosta lelulle.

Aikaa jäi vielä hieman ja Cavalla oli treeni-intoa, joten otettiin loppuun seuraamista. Siinä keskityttiin oikealle käännöksiin ja täyskäännökseen. Näitä katsottiin viime viikolla Ninan tokokurssilla, ongelmana siis ollut irtoaminen käännöksen alusta. Nämä on lähteneet parantumaan kivasti, mutta koska "vääränlaisia" toistoja on paljon alla niin pientä muistuttelua vaatii ja toistoja tarvitaan varmasti vielä paljon alle. Onneksi tämmöiset on helppoja juttuja treenata ihan myös olkkaritreeneissä eikä tarvitse paljoa tilaa. Tällä viikolla tokoillaankin ihan tosissaan, kun meillä on vielä yhdet ohjatut treenit ja toinen hallivuoro varattuna. Muut päivät onkin sitten otettu ihan levon kannalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!