maanantai 21. tammikuuta 2019

Tokoviikonloppu


Viikonloppuna ulkoiltiin paljon, ihana aurinkoinen keli ja kevätkin tuntuu olevan koko ajan lähempänä! Aurinkoisen pakkasulkoilun lisäksi meillä oli lauantaina ohjatut tokot ATD:n hallilla ja sunnuntaille oltiin otettu hallivuoro Siirin kanssa.

Lauantaina oltiin valmennusrenkaan ja ATD:n toteuttamalla koulutuspäivällä, kouluttajana Pipsa. Treeniaikaa oli aika reippaasti ja päätin kohdata oman pelkoni voittajaluokan liikkeistä ja tehdä niitä ekaa kertaa useamman peräkkäin liikkuroidusti. Palkkailin liikkeiden väleissä ja aluissa, eli mikään kisamainen/palkaton treeni ei ollut kyseessä. Oli vain kiva katsoa missä mennään ja missä on treenattavaa. Liikkeinä oli jäävät (L), ohjattu nouto, ruutu ja hyppynouto (tehtiin normaalilla kapulalla, oli aika kylmä hallissa niin en halunnut ottaa metallilla). Eniten meillä on kesken tunnari ja kaukot voittajaluokkaa ajatellen ja seuraamisessa on mulla tällä hetkellä oma pieni projekti menossa, joten sitä en halunnut myöskään ottaa liikkuroidusti. Luoksetulon olisi varmasti voinut ottaa vielä, mutta sitä ei enää ehditty.

Aloitettiin jäävillä. Pipsa rakensi meille L:n ja "arpoi" asennot. Sillä aikaa hieman "virittelin" Cavaa ja otin vähän seuraamista ja palkkailin kontaktista. Sen jälkeen käytiin lyhyesti läpi, että miten mun pitääkään toimia L:ssä (missä kohtaa tulee liikkurin käskyt ja mitkä jutut pitää tehdä itse ilman liikkurin käskytystä ja tärkeimpänä se että missä kohtaa itse pitää kävellä). Cavan eka L sujui superisti, asentoina maahan ja seiso. Erityisesti seisominen oli tosi hieno! Maahanmenoon tykkäisin saada vähän vauhtia ja terävyyttä, mutta se on ollut Cavalle pennusta asti jokseenkin hankala liike ja tuntuu, että viime aikoina olen sen suhteen ollut aika saamaton ja laiska. Ei olla vahvistettu tekniikkaa ja ylipäänsä maahanmenoja on treenattu vähän. Eipä siis kai ihme että liike on hidastunut entisestään. Nyt otetaan tämä treenilistalle! Muuten Pipsa antoi vinkiksi pyrkiä välttämään liikaa kaavamaisuutta Z/L liikkeissä. Tekee asentoja eri kohdissa, välillä jättää asennon kokonaan tekemättä, ottaa liikkurin kanssa mutta ei sitten tottelekkaan liikkurin käskytyksiä, tekeekin käännökset eri suuntaan jne. Todennäköisesti tullaan jatkossakin treenaamaan jääviä aika paljon erillään itse Z/L asetelmasta, mutta välillä toki täytyy kokeilla tötteröidenkin kanssa miten homma toimii.

Ohjattu nouto tehtiin seuraavaksi. Tässä mä meinasin töpeksiä kun unohdi, että mun tulee käskyttää seisominen itse. Laitettiin stopin kohdalle pieni teipinpala ja se kiinnosti Cavaa sen verran, että tiputti kontaktin kun seurautin siitä ohi, eli teipinpalat ym. myös treenilistalle! Mä kävelin hassusti täyskäännöksen, mutta koira teki seuraamisen ja stopin hyvin sen jälkeen kun oltiin teippi ohitettu. Cava lähti stopista hyvin kapulalle ja nouto oli siisti, ote kapulasta jäi vähän hassuksi ja kapula oli hieman vinossa, mutta piti tasaisesti kiinni ja sivullakin vielä malttoi odottaa mun irroituskäskyä. Olisiko outo ote johtunut ehkä vieraasta kapulasta? Pitää koittaa treenailla myös vierailla kapuloilla. Hieno kokonaisuus kuitenkin ja erityisen iloinen oon siitä, että Cava seurasi tosi nätisti kohti kapuloita, vaikka oli just katsonut kun kapulat vietiin eikä silti veto kapuloille näkynyt pomppivana seuraamisena tai kapuloiden kyttäämisenä. Tosi hieno ohjatun nouto on rakentumassa!

Tämän jälkeen otettiin ruutu. Mä mokasin stopin ja stoppasin Cavan tosi aikaisin. Nyt pitää itse treenata oikeaan kohtaan stoppaamista! Paikka ruudussa jäi siis hieman liian eteen siitä missä itse tykkäisin sen olevan. Mä sain lisäksi noottia siitä, että tuijotan kauheasti koiraa, vaikka enemmän auttaisin koiraa jos katsoisin suoraa ruutuun lähetyksessä. Lisäksi siitä, että koira pitäisi käskeä aika nopeasti käskyn jälkeen eikä jäädä turhan pitkäksi aikaa odottamaan että koira esim ottaa kontaktia. Täytyy kiinnittää jatkossa huomiota tähän ja pyrkiä myös antamaan koiralle tilaa hoitaa oma tontti ja hoitaa itse oma osa eikä kyttäillä koiraa. Kävelyosuudessa ei ollut ongelmaa, kutsuun vastasi hyvin, hieman pompahti kun tuli sivulle, mutta tasaantui nopeasti eikä seuraaminen ollut pomppuisaa. Hieno Cava! Otettiin tämän jälkeen yksi ruutu niin, että Cava sai juosta suoraa lelulle (ei kuitenkaan nähnyt kun lelu vietiin ruutuun) ja sen jälkeen toinen ruutu ilman lelua, niin että mä keskityin alussa katsomaan enemmän ruutuun kuin koiraan ja käskyttämään koiran oikeassa kohtaa. Super stoppi ja hieno paikka ruudussa ja siitä sitten kunnon bileet ja lelupalkkaus. Pohdittiin vielä vähän Cavan tapaa ikään kuin pompata ruutuun, se on kyllä nyt vähentynyt, mutta siihen voisi kuitenkin miettiä voisiko jotain tehdä. Ohjattua noutoa ollaan tehty niin, että suuntia on vahvistettu juoksuttamalla Cavaa namikupeille, se on vähentänyt kapulalle pomppimista. Samaa voisi ehkä soveltaa ruutuunkin. Tuskin ainakaan haittaa jos ottaa pienen kokeilujakson.

Vikana hyppynouto, Cava jostain syystä vähän ahdistui kun hyppy nostettiin kentälle ja näytti selvästi paineistuneelle. Otettiin ensin hyppy erikseen ilman noutoa ja siitä lelupalkka. Cava pääsi hyvin ahdistuksestaan yli ja sen jälkeen hieno hyppynouto kokonaisena liikkeenä. Kun Pipsa vei hypyn paikoilleen niin leikitin Cavaa ja ainakaan siinä ei näyttänyt huomaavan enää koko hyppyä. Saatiin tosi positiivista palautetta kokonaisuudesta ja liikkeistä. Hirveästi mitään ihmeempää siellä ei ollut, tunnari ja kaukot vaan kuntoon niin ollaan ihan varmasti kisavalmiita voittajaluokkaan! Pipsa huomasi myös Cavan vireen muuttuneen, Cava oli tosi keskittynyt, iloinen, innokas, vauhdikas mutta ei kuplinut yli ja kiihtynyt mahdottomasti vauhdikkaistakaan liikkeistä tai lelupalkasta. Tästä kommentista tulin tosi iloiseksi, koska oon itsekkin huomannut tän viremuutoksen ja Cava on ollut todella miellyttävä treenata. Tuntuu että meidän suhde on tässä alkuvuoden aikana syventynyt ihan uudelle tasolle. Mieletöntä, että mulla on "jo" 3 vuotias koira, joka edelleen yllättää oppimiskyvyllään ja nyt tuntuu muutenkin moni asia loksahtaneen kohdalleen ja päästään nauttimaan tehdyn työn tuloksista. Toivon todella että tää on "meidän" vuosi ja saadaan parannettua suhdetta ja yhteistyötä vielä entisestään.


Sunnuntaina meillä oli heti aamusta hallivuoro Siirin kanssa varattuna sporttikoirahallille. Lauantain treeneistä motivoituneena otin teippurullankin mukaan ja laiteltiin muutamia teipinpalasia halliin treenin ajaksi. Nyt Cava ei juurikaan teippeihin reagoinut, ehkä koska teipit oli vähän sivummassa ja niitä oli hieman enemmän. Cava sai aloittaa treenit tunnarilla. Siitä olikin hieman vaikea aloittaa kun piti heti keskittyä, mutta välillä täytyy aloittaa niistä "vaikeammista" liikkeistä. Tehtiin Ninan ohjeilla ja lähetin Cavaa n. 10 metrin matkasta kapuloille ja itse seisoin kapuloiden lähellä ja stoppasin Cavan siihen kapuloille ennen kuin päästin haistelemaan. Cava haisteli nätisti ja vaikka se oli selvästi hieman kiihtynyt niin se ei maistellut muita kapuloita ja ekan toiston jälkeen paransi jo huomattavasti. Ihan superia! Kiva fiilis kun tuntuu että saadaan vähitellen tunnariakin eteenpäin. Tää on kyllä liikkeenä sellainen, että tuun siitä aina niin iloiseksi. Meillä oli niin vaikea alku tunnarin kanssa ja olin varma etten saa koskaan opetettua Cavalle hyvää tunnaria. Maltilla ja rauhallisilla toistoilla ollaan kuitenkin saatu rakennettua vankka pohja liikkeelle ja toistaiseksi vauhdin ja etäisyyden lisääminenkään ei ole saanut aikaan takapakkia.

Ruutu rakennettiin tällä kertaa halliin diagonaalisesti, eli ruutuun juostessa ei koiralla ollut hallin seinää tukena. Lauantain treeneissä oli puhe vuoden ensimmäisistä tokon maajoukkuekarsinnoista, joissa oli useampi liike laitettu diagonaaliin hallissa. Ilmeisesti siellä oli osa koirista selvästi lähtenyt hakemaan tukea hallin seinästä. Tässäpä siis kiva treeni-idea itselle, täytyy ottaa treeniin muidenkin liikkeiden osalta! Mukava tapa hieman testata koiran taitoja ja tarkistaa, että kuinka kiinni se onkaan esim. seinän tuomassa tuessa. Diagonaaliin laitettuna saatiin myös pidempi matka ruutuun kuin seinää myöten oltaisi saatu. Cavalle ei tämä ruudun uusi sijoittelu tuntunut merkitsevän mitään, bongasi ruudun hyvin ja juoksi nätisti loppuun asti. Koska tässä ei ollut koiralle haastetta hahmoituksen tai muunkaan osalta niin tehtiin sitten hieman häiriöitä ruutuun laittamalla matkalle tötteröitä ja leluja. Ekalla toistolla oli yksi lelu niin houkutteleva ja suoraan juoksulinjalla, että se oli pakko napata suuhun (Cava tosin olisi varmaan jatkanut ruutuun asti lelu suussa jos en olisi ohotellut sitä tästä mokasta). Toisella toistolla Cava hieman kaarsi lelujen kohdalla pois päin, mutta juoksi ruutuun kuitenkin sisään oikeasta kohdasta ja hyvälle paikalle. Kolmannella toistolla lelut ja tötteröt eivät enää aiheuttaneet mitään reaktiota. Hurjasti parantunut Cavan häiriönsieto näissä.

Vikana juttuna treenasin vähän liikkeestä maahanmenoa. En oikein keksinyt tapaa saada maahanmenoa nopeammaksi. Muutama ok toisto tuli isoilla avuilla, mutta läheskään kaikki toistot isojen apujen kera ei ollut hyviä. Kokeilin myös temputtaa Cavaa ja pyysin siltä esim kieppiä ja siitä vauhdista käskin sen maahan, mutta nekään ei olleet oikein hyviä. Ei Cavan maahanmeno toki surkea ole, mutta vähän saisi olla napakampi. Jotenkin kun muut jäävät on niin hyviä niin maahanmeno erottuu sitten joukosta hieman huonolla tavalla.. Täytyy kysyä jos jollain viisaammalla kouluttajalla olisi tähän joku vinkki vitonen. Koitin palkata Cavaa myös nopeasti maahanmenoista, se ehkä hieman toi liikkeeseen vauhtia. Kokeillaan varmaan sillä nyt itsekseen. Tuskin on haittaa jos ei hyötyäkään. Täytyy vaan itse olla tarkka että kyynärät menee maahan eikä jää ilmaan kun odottaa nopeaa palkkaa. Muuten on kohta toisenlainen maahanmeno-ongelma valmiina! Loppuun otettiin vähän häiriötä jääviin sillä, että kun palasin itse koiran taakse niin Siiri kävelikin Cavan sivulle ja käski sen seuraamaan. Ekalla kerralla meni lankaan, mutta sen jälkeen keskittyi ja odotti oikeaa ohjaajaa.

Tosi kivat treenit oli ja aina niin mukavaa kun on treeniseuraa! Treenien jälkeen metsälenkki ihanassa auringonpaisteessa ja hyvässä seurassa. Oon ollut tosi onnekas kun oon löytänyt treenikavereita, jotka jakavat samanlaiset arvot ja ajatukset koirankouluttamisesta. Aina tosi antoisaa treenata yhdessä ja vaihtaa ajatuksia eri liikkeiden opettamisesta ja keksiä koirille uusia häiriötreenejä ja muuten haastaa niitä eri liikkeissä. Luulenkin, että hyvällä seuralla on iso merkitys sen suhteen kuinka aktiivisesti tulee lähdettyä treenaamaan. Aurinkoisia pakkaspäiviä ja antoisia treenejä myös kaikille lukijoille! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!