maanantai 14. tammikuuta 2019

Tokotreenejä ja möllikoe

Alkuvuosi on alkanut tokon osalta mukavasti, ollaan ehditty treenaamaan hyvässä seurassa sekä aloitettu taas säännölliset ohjatut treenit. Viikonloppuna osallistuttiin lisäksi möllitokokokeeseen, joskos sitä kohta puoliin saataisiin startattua myös 2019 kisavuosi! Lupasin kattavampia treenipostauksia tälle vuodelle ja yritän pitää tästä lupauksesta kiinni.

Cava on tuntunut tosi mukavalle, se on ollut kaikissa treeneissä hyvässä vireessä ja kaiken kaikkiaan se kanssa on ollut tosi kiva treenata. Omakin mielentila on ollut tosi hyvä, keskittynyt ja motivoitunut tokon suhteen. Hallilla kun ollaan käyty treenaamassa olen yrittänyt ottaa mukaan treeniin muutamia liikkuroituja liikkeitä, me treenataan näitä ihan liian vähän, osittain siksi että paljon tulee treenattua yksin ja myös siksi että mä tykkään hinkata pieniä yksityiskohtia ja kokonaisten liikkeiden teko tuntuu jostain syystä epämiellyttävälle, ehkä niiden tekemiseen kertyy omassa päässä jotenkin paineita kun niitä tulee tehtyä harvoin ja silloin harvoin kun niitä tekee olisi kiva onnistua? Toisaalta myös tuntuu etten aina ihan tiedä mikä olisi paras tapa korjata jos tulee joku (isompi) virhe kokonaisuuksia tehdessä? Ottaa kyseinen liike kokonaan uudelleen? Harjoitella kokeenomaisempaa korjausta (eli yrittää pelastaa edes osa liikkeestä tarjolla olevista pisteistä)? 

Liikkuroiduissa treeneissä ollaan vielä keskitytty avoimen luokan liikkeisiin, mutta muuten treeneissä on paljon jo ollut ajatukset voittajaluokassa. Pikkuhiljaa voisi alkaa sotkea näitä voittajaluokan liikkeitä mukaan myös liikkuroituihin treeneihin, siellä on kuitenkin hirveästi sellaisia liikkeitä ja liikkeen osia, jotka Cava jo osaa riittävän hyvin, että voi liikkurin tuoman häiriön ottaa mukaan. EVL:n liikkeitä ollaan ajateltu kovin vähän, ei tässä toki vuotta ole kuin vasta pari viikkoa takana ja paljon ollaan ehditty treeneissä tehdä AVO/VOI liikkeiden suhteen. Loppuvuodesta meillä tosin oli useampia EVL:n liikkeenosia treenin alla, joten ne voi nyt olla taas hetken hautumassa. Joulukuussa saatiin kivasti eteenpäin ohjatun merkkiä, ruutuun lähetyksiä EVL:n tapaan sekä kiertohässäkkää. 

Viime viikolla meillä alkoi myös viikottaiset ohjatut tokotreenit pitkästä aikaa. Ollaan taas AgilityAkatemian tokokurssilla, jossa kouluttajana Nina Manner. Tästä oon ollut tosi innoissani, lisäksi meillä on kivoja tokokoulutuksia tulossa nyt alkuvuodesta muitakin. Niin mukavaa päästä valvovan silmän alle ja saada kommenttia omasta tekemisestä. Ensimmäisellä kurssikerralla keskityttiin seuraamiseen. Siinä on kaikenlaista pientä säätöä, jota haluaisin tehdä. Oikealle käännökset on olleet löysiä ja Cava herkästi irtoaa niissä. Aluksi näytti että ongelma olisi käännöksen lopussa ja alettiin työstämään sitä ottamalla heti stoppi käännöksen jälkeen sekä niin, että heti käännöksen jälkeen teinkin perään käännöksen vasemmalle. Näitä tehtiin hetki ja tuli sitten todettua, että ongelma ei varsinaisesti olekaan käännöksen lopussa vaan se alkaa jo käännöksen alusta, jolloin toki näkyy myös siinä käännöksen lopussa. Tähän kokeiltiin ottaa rally-tokosta tuttua 360 asteen käännöstä oikealle ja tarvittaessa useampi tällainen peräkkäin. Palkka heti kun koira tiivisti ja tuli paremmin mukaan. Cava tajusi tästä ideaa aika kivasti, mutta toki toistoja tarvitsee tehdä vielä runsaasti, että saadaan uudet tiiviimmät käännökset mukaan esim. pidempiin seuraamiskaavioihin. 

Toinen juttu seuraamisessa on ollut Cavan painaminen ja sen myötä takaosan aukeaminen. Nämä on aikalailla samaa ongelmaa, painaminen aiheuttaa mulle tunteen, että Cava edistää ja kun etuosa painautuu mun vasenta jalkaa vasten/vasemman jalan ympäri koiran takaosa luonnollisesti hieman aukeaa. Ei saatu tätä ongelmaa hirveän hyvin esille, ehkä ongelma johtuu pohjimmiltaan enemmän vireestä kuin huonosta seuraamisen tekniikasta? Nyt kun vire oli hyvä ja tasainen, myös seuraaminen oli tasaisempaa. Tuntui mukavalle kävellä kun ei tarvinut pelätä että vahingossa potkaisee koiraa kun se vääntyy tuohon eteen. Saatiin tähänkinkin kuitenkin vinkkejä. Ongelma ei tuntunut olevan seuraamisen paikka, se oli Ninan mielestä koko ajan hyvä, mutta Cavan pää kääntyi hieman turhan eteen ja mun reiteen, mikä antaa mulle tunteen painamisesta. Takapää ei merkittävästi auennut näissä treeneissä. Pään asentoa voisi lähteä korjaamaan käsikosketuksen avulla. Opettaisi koiran painamaan käskystä esim. poskea mun käteen, jolloin voisi suoristaa pään asentoa. Tämä voisi olla hyvä treeni ja aloitettiinkin tuota poskikosketusta opettelemaan. Cava on vaan niin hätäinen ja toistaiseksi en ole saanut kerrottua sille, että haluan tähän poskikosketukseen nimenomaan kestoa, eikä poskella tökkiminen ole toivottavaa. Tätä ei toki olla kuin vasta muutama treeni tehty, joten eiköhän se kestokin saada sieltä ja sen jälkeen voidaan vähitellen alkaa yhdistää tätä seuraamiseen ja pään asennon korjaamiseen. Tämä toki on aika nillitystä, mutta tiedän itse miltä haluan seuraamisen näyttävän ja olen valmis tekemään sen eteen töitä. Cavan perusseuraaminen on tällä hetkellä toki hyvää ja tämä on toki ihan pilkunviilausta. 

Toisena vinkkinä saatiin tuohon edistämiseen/pään kääntämiseen paikallaan kävely, jonka aikana koiran olisi tarkoitus tasaantua ja seistä. Eli jos alkaa tuntua, että koira tulee eteen niin itse alkaa kävellä paikoillaan, koiraa voi alkuun auttaa kädellä tai käskyllä, ettei se istu vaan pysyisi seisomassa. Cava vastasi tähänkin harjoitukseen ihan hyvin, mutta tarjosi voimakkaasti istumista. Mun on ollut tarkoitus opettaa sille sivuaskelia ja peruutusta ajatellen, että se osaisi nousta seisomaan jos mun jalat ei ole vierekkäin, niin nyt voisi myös tätä ajatellen opettaa tuon tempun. Siihen ei  varmaan montaa treenikertaa tarvisi. Tämmöistä seuraamispohdintaa tällä kertaa. 


Lauantaina osallistuttiin myös möllitokokokeeseen. Koe järjestettiin ATD:n hallilla, joten tutussa ympäristössä päästiin tekemään kokeenomainen treeni. Olin paikalla jo voittajaluokan aikoihi, joten ehdin katsella kaikki voittajaluokan suoritukset ennen kuin kävin ulkoiluttamassa Cavan. Voittajaluokan suorituksia oli kiva seurata ja tuli olo, että mekin ollaan kohta jo valmiita tohon luokkaan. Hyvää treenimotivaation nostatusta siis! Videota ei tällä kertaa mölleistä ole, mutta alla pisteet ja omat huomiot: 

Paikalla istuminen 1 min.  10 
Kehään meno ja liikkeen alku oli ihan hirveän kaoottista, kehän ulkopuolella Cava oli keskittynyt, mutta kun mentiin kehään se veti remmissä muita koiria kohti, haisteli maata ja en meinannut saada siihen mitään kontaktia. Vikat pari metriä se kulki kivasti kontaktissa.. Rivissä se vielä katseli kiinnostuneena vieressä istuvaa aussieta ja vaikutti ihan sille, että ois halunnut pistää pienet aussiepainit pystyyn. Mietin jo että sanon että luovutetaan koko paikkiksen suhteen, mutta kun otin sen vapaaksi ja liikkuri sanoi "liike alkaa" Cava unohti ympäristön ja tuli skarpisti kontaktiin. Istui nätisti ja ryhdikkäästi koko minuutin, hieman valui korppikotkaksi kun palasin sen taakse. Se on viime aikoina näyttänyt jostain syystä vähän paineistuneelle esim jäävissä ja nyt tässä paikkiksessa, tilanteissa joissa on tehty kokonaisia liikkeitä ja palaan koiraa kohti? En ymmärrä mistä tämä johtuu :( ehkä joskus vaistonnut musta tyytymättömyyttä tällaisessa tilanteessa ja yhdistänyt epämukavan paineen siihen kun kävelen kohti? Näihin haluaisin kyllä hieman iloisempaa ilmettä, täytyy miettiä miten tätä lähtee työstämään. 

Luoksetulo 10
Otin Cavalta remmin pois jo ennen kehään menoa ja nyt saatiin paikkikseen verrattuna paljon parempi siirtymä ensimmäisen liikkeen aloituspaikalle. Kehä alkoi luoksetulolla, tämä sopi meille hyvin, Cava pääsi heti hieman juoksemaan ja ei tarvinut tehdä mitään suurta keskittymistä vaativaa heti kärkeen. Ihan ok maahanmeno tässä alkuun, en oikein tykkää kun Cava on alkanut heittämään takapäätä taaksepäin vaan haluaisin että se tiputtaisi ainoastaan etuosan maahan. Täytyy tähän kiinnittää omissa treeneissä huomiota ja vahvistaa oikeaa tekniikkaa tähän. Uskoisin, että paremman tekniikan myötä maahanmenotkin hieman nopeutuu. Itse luoksetulo oli hieno, vauhti oli hyvä ja sivulle tuli siististi pomppimatta tai törmäämättä ja perusasento oli suora.

Liikkeestä istuminen 10
Vähän jännitti kun unohdin, mikä asento tässä piti ottaa, mutta olin jo lähtenyt liikkeelle niin enää ei auttanut kysellä liikkurilta apua. Onneksi arvaus meni oikein. Liikesuoritus itsessään oli hyvä! Taas kuitenkin Cava näytti hieman huolestuneelle kun palasin sitä kohti ja sen taakse, katsoi sivuun ja nuoleskeli huulia.. Vähän kurjaa. Siitä ei toki pisteitä lähtenyt kun pysyi paikoillaan.

Hyppy 10
Liikkuri otti meiltä yhden laudan pois esteestä, tätä pitäisi treenata. Cavalla jotenkin katosi fokus ja en saanut sitä tässä kunnolla sivulle kun se vaan kyttäsi hyppyä. Onneksi Cava istui suorassa niin ennen liikkeen alkua sitten vaan siirryin itse oikeaan kohtaan perusasentoon. Odotusasento oli hieman korppikotka ja perusasentoon tuli pienen pompun kautta.

Nouto 10
Liikkeen alku super! Odotti nätisti ja kapulan heitettyä jopa hieman paransi perusasentoa (sen sijaan että olisi jo valunut kapulan suuntaan). Kapulan nosto olisi saanut olla siistimpi, ei nyt mitenkään isosti leikkinyt kapulalla mutta pieni ähinä tuli ja nosto ei ollut niin nopea ja terävä kuin toivoisin. Ote kapulasta oli todella löysä kun juoksi takaisin. Sivulla piti kapulaa nätisti ja irroitus oli siisti.

Kierto 10
Omaan makuun aika löysä kierto.

Liikkeestä maahanmeno 10
Ohjaaja vähän hätäili tässä liikkeen alussa ja lähdin liikkeelle jo liikkurin "liike alkaa", enkä malttanut odottaa, että "liikkeelle mars". Huoh, tämmösissä pikkujutuissa just oma kisajännitys näkyy! Seuraaminen hyvä, maahanmeno hieman hidas. Liikkeestä maahanmeno onkin ollut meille pennusta asti haaste enkä ole onnistunut saamaan siihen riittävästi vauhtia. En tiedä onko Cavan maahanmenotekniikka väärä vai miksi se suorittaa liikeen hitaasti. Pitäisi varmaan palata hetkeksi tekemään voimakkaampien apujen kanssa.

Seuraaminen 10
Kaikki perusasennot oli vinoja!! Jälkeen päin ajattelin, että taisin "kisajännityksessä" kävellä hieman normaalia nopeammin kuin mitä teen perustreeneissä ja tuli tehtyä ehkä hieman turhan terävät pysähdykset, varmaan tämän takia Cavan oli vaikea löytää seuraamisessa hyvä rytmi ja tuli vinoja perusasentoja?

Kaukot 9
Kaksoiskäsky ensimmäiseen vaihtoon. Muut vaihdot aika hitaita.

Ruutu 10
Stoppasin vähän liian aikaisin, Cava alkanut reagoida stoppiin niin hyvin ettei sitä enää tarvisi heti etunauhalla pysäyttää! :D Mutta hieno Cavs, teki just niinkuin sanoin. Ruutu saanut tosi kivasti varmuutta. Hauska miettiä, kun vielä elo-syyskuussa oli ihan tuurista kiinni, että pysähtyykö koira ruutuun vai meneekö ohi/yli.

Kokonaisvaikutus 10
Liikkeen välit oli hyvät, on kivaa kun on koira joka hakeutuu lähes automaattisesti perusasentoon ja on heti valmiina aloittamaan seuraavan liikkeen. Tätäkin treenattu paljon ja esim. alokasluokan kokeissa ei todellakaan vielä tullut automaattisesti. Liikkuri naureskelikin, että meillä ei kauaa liikkeiden tekemiseen mene, mutta taisi olla nopeat ja tehokkaat liikkeiden välit, jotka meidän suoritusta nopeutti.

Tulokseksi AVO1 317p KP ja sija 1/3!

Möllikokeen tapaan tuomarointi oli toki varsin armollista, virallisessa kokeessa ei tällaisiin pisteisiin oltaisi ylletty. Kaiken kaikkiaan kuitenkin hieno kokonaisuus ja saatiinkin meidän tokokouluttajalta ja treenikavereilta kehuja suorituksen jälkeen. Omakin fiilis oli hyvä ja tyytyväinen. Cavalle tämä oli varmasti ihan lasten leikkiä, mutta mä tarvin vielä niin paljon kisatreeniä. Kiva kuitenkin huomata, että oma jännitys on ehkä hieman vähenemään päin, pystyn toimimaan kokeessa enkä tee typeriä mokia itse (ainakaan kauheesti). Olihan tuolla parannettavaa, mutta kokonaisuus toimi kivasti. Luulen että käydään vielä virallisissa kokeissa hakemassa puuttuvat AVO1 tulokset TK2 koularia varten ennen voittajaluokkaa. Voittajaluokan liikkeet ei ole vielä kisavalmiit, joten kiva kun päästään vielä mölleilemään ja kisaamaan avossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!