maanantai 7. tammikuuta 2019

Paimennusta x 3

Joulun jälkeen on ehditty paimentamaan kolme kertaa, kun meidän muut treenit olivat joulutauolla. Kirjoittelin näistä lyhyet koonnit. Käytiin pitkästä aikaa Seutulassa, siellä on taidettu paimentaa viimeksi joskus kesällä. Paimennuksen suhteen itsellä on tällä hetkellä suhteellisen motivoitunut olo, Cava on tuntunut mukavalle vaikka onhan sillä vauhtia ja tyhmiä possuiluja tulee jatkuvasti. Se on ollut kuitenkin enimmäkseen hallinnassa, kuuntelee käskyjä ja tuntuu että se on koulutettavissa. Vielä kun itse oppisin kouluttamaan sitä ja selvemmin kertomaan mitä haluan. Nykyisin onkin paimennustreenien jälkeinen turhautuminen vaihtunut siihen että oma osaamattomuus ottaa päähän enemmän kuin koiran possuilut. Kova nälkä olisi oppia ja kehittyä itsellä, mutta välillä se oma oppiminen vaan on niin hidasta. Tärkeintä kuitenkin, että koira on ollut hieno kaikissa treeneissä.

Keskiviikko 26.12.2018
Ensimmäisellä kierroksella katsottiin pitkästä aikaa Cavan suuntakäskyjä. Molemmat suunnat toimi ihan kivasti, ei olla pitkään aikaan tehty ja mä en oo vielä osannut ottaa suuntia käyttöön myös muita tehtäviä tehdessä. Välillä tulee käytettyä jos kouluttaja muistuttaa, mutta muuten lähinnä huidon kepillä koiralle että minne suuntaan haluaisin sen lähtevän. Tarkkana Cavan kanssa saa olla, että se lähtee oikeasti kaarelle ja stoppi meillä on edelleen aika huono, mutta suunnat se alkaa jo pikkuhiljaa hahmottamaan. Seuraavaksi pitäisi viedä tätä treeniä eteenpäin ja saada suuntakäskyt toimimaan pelkällä suullisella käskyllä (nyt autan koiraa sekä omalla asettautumisella että kepillä).

Toisella kierroksella tehtiin alkuun poispäinajoa, mutta se ei oikein toiminut, joten ajettiin liinassa lampaat aidan viereen ja harjoiteltiin siinä sitten rauhassa lauman lähellä olemista. Tämä on vaikeaa, koska mua jännittää kun Cava on lauman lähellä ja luonnollisesti mun jännitys siirtyy koiraan. Cava jännittää myös itsekkin hieman lampaiden läheltä työskentelyä ja ylipäänsä ahtaissa paikoissa. Silloin sillä helposti tulee turhia lampaita päin räjähtämisiä kun se ei malta antaa lampaille tilaa siirtyä pois alta. Tämä aidan lähellä lampaiden rauhallinen siirtely ja lyhyet poispäinajopätkät oli Cavalle hyvää treeniä. Mia kouluttajan kanssa Cava teki kivassa mielentilassa ja tosi monta hyvää pätkää vaikka hieman sitä jännittikin.

Lauantai 29.12.2018
Ensimmäinen kierros aloitettiin saman tyylisella harjoituksella kuin oltiin tehty keskiviikkona toisella kierroksella. Ainut että kouluttaja oli aidan toisella puolella ja itse olin koiran ohjaksissa. Olin totaalisen pihalla ja hommasta ei meinannut tulla mitään kun mä olin koko ajan väärässä kohtaa tai tein muuten jotain väärin. Kouluttaja tuli sitten meille tueksi ja homma toimi paremmin. Cavaa vähän ujostutti tehdä kouluttajan kanssa, mutta hyviäkin pätkiä tottakai tuli.

Toinen kierros tehtiin toisessa aitauksessa, jossa jatkettiin ahtaissa paikoissa työskentelyä. Kuljettiin pari kertaa kapeasta portista, ajettiin lampaat sisälle lampolaan ja haettiin ne sieltä ulos ja lopuksi kuljeteltiin niitä hetki edes takaisin sellaisesta pienestä katoksesta. Ei ollut helppoja harjoituksia, mua jännitti ja koiraa jännitti ja tilanteet tuntui tulevan aika nopeasti. Monta hyvääkin juttua oli ja Cava paransi kyllä loppua kohden. Siihen nähden että ollaan oikeasti tehty tosi vähän tämän tyylistä treeniä ja ahtaammat paikat on aina ollut haaste niin olin kuitenkin tyytyväinen koiraan. Oma toiminta olisi voinut olla melkoisesti sujuvampaa ja ärsyttää että oon edelleen hetkittäin ihan pihalla siitä että mitä tapahtuu ja oma eläintenlukutaito ei ole vielä kovin hyvää. Lampolan sisällä Cavaa hieman jännitti ja se vaati multa aika paljon tukea, että uskalsi mennä seinän ja lampaiden väliin, mutta oli se sitten varsin onnellinen kun tästä selvisi. Mun pitäisi vaan oppia tukemaan Cavaa näissä tilanteissa enemmän, kun tällä hetkellä itse hermoilen myös. En ole ihan reilu koiralle ja se harmittaa.

Tiistai 1.1.2019
Ensimmäisellä kierroksella peruskuljetusta ja suuntia. Vaikeutettiin näitä perusharjoituksia Cavalle sillä, että laitettiin laumasta kaksi lammasta pieneen pyöröön, jolloin meille jääneelle laumalle syntyi vetoa ja Cavan piti malttaa luopua näistä kahdesta lampaasta ja työstää mulla olevaa laumaa. Ei ollut helppoa, Cava karkasi useamman kerran pyörön ympärille ja sille oli selvästi haastavaa luopua siellä olevista lampaista. Saatiin kuitenkin pienen sekoilun jälkeen homma toimimaan ja peruskuljetus sujumaan jäljelle jääneen lauman kanssa ja sen jälkeen otettiin mukaan suuntakäskyjenkin treenaamista. Aika kovasti Cavan ajatukset jäi pyörössä oleviin lampaisiin kiinni ja hyvin näki siitä, että tässä se joutui kovasti miettimään. Pahempia karkailuja ei kuitenkaan enää tullut ja parhaansa hörökorva yritti keskittyä mulla olevaan laumaan. Viimeisenä tehtävänä oli ottaa nämä kaksi lammasta pois pyöröstä ja yhdistää isompaan laumaan, se ei ollut helppoa ja lampaat pääsikin karkaamaan meiltä, mutta alku saatiin tässäkin tehtyä nätisti (kunnes homma sitten levisi).

Toisella kierroksella jatkettiin tuota lampaiden lähellä työskentelyä. Nyt kuitenkin rauhoittumisen ja lampaista luopumisen näkökulmasta. Cava sai kuljettaa lampaat kulmaan ja sen piti tulla RAUHASSA mun kutsusta mun luokse ja sitten oltiin hetki rauhassa lampaiden lähellä ja sen jälkeen kauemmas ja siitä sai hakea lampaat, taas peruskuljetuksella lampaat kulmaan ja sama homma. Tää oli vaikeaa. Mua hermostutti ja Cavaa hermostutti ja aika monta huonoa toistoa tuli. Kouluttaja tuli meitä auttamaan ja sen jälkeen sujui paremmin. Nää on kyllä vaikeita, mutta hyvä kun on kouluttaja joka laittaa tekemään niitä vaikeampia ja epämiellyttävämpiäkin treenejä, mitä ei varmasti itse tulisi tehtyä :D Kiitos Mia hyvistä ja opettavaisista treeneistä!

Paras puppe! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!