perjantai 14. joulukuuta 2018

Treenikuulumiset syksyltä (toko & paimennus)

Paimennuksesta meille tuli kesällä pieni tauko. Miten onkin niin, että kesällä kun olisi paras sää paimentaa niin meille tulee aina taukoa... Tänä kesänä toki helteetkin vaikutti asiaan. Loppukesästä kuitenkin aktivoiduttiin uudelleen, tehtiin kohtuullisesti treenejä, mutta treenit oli mielestäni laadukkaampia. Käytiin Cavan kasvattajan kesälampailla kolme kertaa ja siellä koettiin jonkinlaisia läpimurtoja, tai lähinnä itse koin. Ensimmäiselle treenikerralle mentiin vähän maamme myyneinä ja pohdiskelin siinä jo ääneenkin, että en tiedä onko Cavasta paimenkoiraksi. Sellaisia fiiliksiä oli siihen aikaan ollut paljon. En arvostanut Cavan tyyliä paimentaa ja kaiken sekoilun keskellä oli vaikea nähdä niitä hyviä pätkiä. Näistä oon avautunut toki blogissakin.

Ehkä totaalinen luovutusfiilis kuitenkin auttoi, koska mentiin lampaille fiiliksellä että ihan sama ei me aiota enää jatkaa tätä harrastusta. Cava olikin super hyvä ja mun oma fiiliskin oli parempi. En puristanut paimennuskeppiä rystyset valkoisena ja hermostunut jokaisesta yllättävästä liikkeestä koiran tai lampaiden suunnalta. Cava oli toki vauhdikas ja aika lennokas alkuun eikä treeni mitenkään täydellisesti mennyt, mutta alun jälkeen homma vaan parani. Päästiin tekemään sulavaa peruskuljetusta ja tehtäviä ja lammasaitauksessa oli kivaa. Sitten piti tietenkin päästä uudelleen. Kaksi seuraavaa kertaa kasvattajan lampailla Cava paransi joka kerta suoritustaan. Pitkästä aikaa sen kanssa tuntui hyvälle paimentaa ja mäkin huomasin nauttivani hommasta.

Niin oiva esimerkki taas siihen miten itse omalla mielentilalla vaikuttaa koiraan. En tiedä koska opin tämän ja ylipäänsä opin tunnistamaan itsestä ne ongelmat mitkä koiraankin vaikuttaa. Se olisi vaan niin paljon helpompi keskittyä kouluttamaan koiraa ja opettamaan sille taitoja ja unohtaa itsensä kokonaan siitä yhtälöstä. Vaikuttaisi kuitenkin sille, että mulla on ihan yhtä pahat vireongelmat kuin mun koirallakin :D Syksyn tultua kesälampaat lähtivät ja ei enää päästy kasvattajan lampaita paimentamaan. Taas tuli pientä taukoa, kunnes sitten reipastuttiin ja käytiin nyt loppuvuonna kaksi kertaa Kristiinan treeneissä Pukkilassa. Molemmissa treeneissä oli sama teema, ensimmäisellä kierroksella mielentilaa ja hidastuskäskyn läpiviemistä ja toisella kierroksella poispäinajoa. Nämä oli molemmat myös hyviä treenejä. Tuntuu, että vihdoinkin pystyn kouluttamaan Cavaa ja opettamaan sille uusia taitoja. Kauan tämäkin vei.. Paljon toki on edelleen opittavaa ja itse en tiedä lajista kuin vasta pintaraapaisun verran. Joulukuulle on vielä pari treeniä varattuna.Tokoiltu on ehditty myös hieman. Sen suhteen on ollut treenejä aikalailla laidasta laitaan. Cava on ollut normaalia häiriöherkempi ja sen on ollut ajoittain vaikea keskittyä. Syitä tähän on varmasti monia, liian helpot treenit, epäselvä ohjaaja, liian paljon intoa koiralla tauon jälkeen jne. Ollaan siis tehty aika paljon häiriötreenejä ohjatuissa treeneissä ja sitten itsekseen treenatessa keskitytty teknisempiin juttuihin. Käytiin Kantoluodon koulutuksessa, mutta olin itse silloin hieman puolikuntoinen niin tuntui ettei saanut ihan täysin hyödynnettyä koulutusta. Sielläkin pääpaino oli ihmishäiriöissä. Paljon on tehty myös ylempien luokkien liikkeitä. Tai oikeastaan tarkemmin niiden osasia. Tunnaria on tehty ahkerammin, siinä pitäisi kyllä jo edetä. Ohjattua noutoa ollaan tehty myös, erikseen suuntia ja EVL merkkiä ja voittajan sitä alkua, kapuloita kohti asiallisen seuraamisen saaminen ei ole ollut helppoa. Kiertohässäkän palasia ollaan aloiteltu, stopit pitäisi ottaa ihan kunnolla treeniin. Kaukot on hieman jääneet taka-alalle ja niissä olisi taas aikamoinen työmaa. Onneksi talvella tulee kaukoja tehtyä olkkaritreeneissä enemmän (tosin nyt ollaan tehty lähinnä temppuja olkkaritreeneissä, mutta ehkä se kaukoinnostuskin vielä tulee!)

Lyhyet treenikuulumiset meidän blogitauon ajalta. Ensi vuoden alusta aloitan taas säännöllisemmät ja yksityiskohtaisemmat treenipäivitykset!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!