maanantai 17. syyskuuta 2018

AVO2 245p

Eilen kisattiin Helsingin Seudun Kennelpiirin tokon piirimestaruuskilpailut aurinkoisessa säässä Tuomarinkylän vinttikoirakeskuksella. Koe oli samalla Australianpaimenkoira ry:n rotumestaruuskoe. Cava kisasi avoimessa luokassa ja kummoista menestystä ei tällä kertaa tullut.

Paikalla istuminen 10
Avoimen luokan kehä alkoi paikalla istumisilla. Tämä sujui hyvin, Cava istui nätisti minuutin ja viime kokeeseen verrattuna ilmekkään ei ollut niin huolestunut. Loppua kohden valui hieman korppikotka-asentoon ja sain jo jännittää, että valahtaakohan maahan, mutta tässä kohtaa liikkuri onneksi jo huusi aika ja palattiin koirien taakse.

Kehä oli jaettu kahteen osaan, ensimmäisessä setissä oli liikkeestä istuminen, merkin kierto, seuraaminen ja nouto. Toisessa setissä loput liikkeistä eli luoksetulo, kaukot, ruutu, liikkeestä seisominen ja hyppy.

Liikkeestä istuminen 0
Cava teki hienon maahanmenon. En tiedä miten sekoitti nyt maahan ja istu käskyt, ei ole tosiaan sille tyypillinen moka. Häsläsi vähän ja ei kuunnellut, käskystä teki vaan jotain eikä miettinyt. Tajusi itsekkin, että tuli valittua väärä asento, oli hieman paineistuneen näköinen kun palasin koiran luokse ja haisteli maata.

Merkin kierto 5
Olin sata varma, että saatiin tästä 0, mutta jostain syystä tuomari antoi 5. Cava bongasi kehänauhalta toisen keltaisen törpön ja lähti kiertämään sitä. Hassu moka tämäkin, se on yleensä tosi varma merkin kierrossa. Jouduin karjaisemaan takaisin ja sen jälkeen suoritti oikean kierron. Ehkä siksi jotain pisteitä, muutamalla muulla koiralla kävi sama moka ja bongasivat saman merkin kehän reunalla.

Seuraaminen 8
Ihan ok. Paras fiilis puuttui, oli hieman huonosti mukana, käännöksissä irtosi ja pari kontaktin tippumista tuli. Cavaksi kuitenkin siisti kun ei pomppinut.

Nouto 9
Leikkimistä kapulalla, mutta muuten siisti. Paljon parempi kuin viime kokeessa. Uskalsin heittää pitkälle, Cava ei nykinyt perusasennossa kapulan perään ja loppu oli myös hyvä. Pelleilyä siis vain nostossa ja siinäkään ei ollut niin paha.

Luoksetulo 9
Hidas maahanmeno, haisteli taas maata. Vähän siis oli kuitenkin ehkä paineistunut, vieressä EVL kehä ja muutenkin häiriötä oli normikokeeseen verrattuna aika paljon. Pitää nämä odottelut ottaa taas treeniin. Muuten siisti liike.

Kaukot 7
Jos teki koira hassuja mokia niin kaukojen huonot pisteet meni tällä kertaa täysin ohjaajan piikkiin. Unohdin kisajännityksessä meidän istu käskyn (miten tämä voi olla edes mahdollista) ja jouduttiin ottamaan kaksi käskyä ekaan istumiseen. Tokassa istumisessa oikein pomppasi ylös kun ohjaaja sitten vihdoin muisti oikeat käskysanat.. Tyhmä moka, mutta ei voi kuin katsoa peiliin. Maahanmenoissa oli hitautta.

Ruutu 9
Piste lähti siitä kun jouduin huutamaan seiso käskyn jo hieman ennen ruutua. Muuten siisti ruutu ja tuo ennakoitu seiso käskytys oli ihan suunniteltu. Tavoite oli saada koira ensimmäisellä yrittämällä ruudun sisään ja siinä onnistuttiin.

Liikkeestä seisominen 8
Tosi hieno seisominen, mutta jostain syystä Cava ei sitten tullutkaan perusasentoon liikkeen lopuksi. Kaksoiskäsky siihen ja käsiapu. Varsin hassu virhe kun yleensä ollut ongelma enemmänkin perusasennon ennakoiminen...

Hyppy 9
Tämä mainio. Alussa hieman Cava jäätyi kun liikkuri muutti esteen kokoa (tätä pitäisi treenata!!), mutta liike onnistui, voimakas hyppy ja super perusasento. Tähän oli hyvä lopettaa meidän hieman epäonninen koe.

Kokonaisvaikutus 7
Tuomari sanoi, että olisi antanut 10, mutta koska Cava karkasi (ilmeisesti tämä kun merkin kierrossa valitsi väärän merkin, tuomari tulkitsi kuitenkin yritykseksi poistua kehästä) niin ei voinut tuomari muuta kuin antaa seiskan.

Tulos AVO2 245p (lisäksi saatiin pieni palkinto, kun Cava oli avoimen luokan toiseksi paras australianpaimenkoira ja päästiin me sitten mitalejakin vastaanottamaan kun meidän joukkue, ATD mustat, voitti joukkuepronssia. Hienoja suorituksia meidän joukkuelaisilta!)

Paljon oli kokeessa hyvääkin, vire oli hyvä, Cava oli varsin iloinen ja suoritti tehtävät mielellään (paitsi tämä seisomisen jälkein perusasento). Liikkeiden välit olivat hyviä. Ja koska ykköstulosta ei tullut niin meillä on vielä vähintään kaksi koetta avoimessa luokssa ja päästään harjoittelemaan kisaamista lisää ennen voittajaluokkaa. Paikkis oli hieno, viime kokeessa hieman pieleen menneet ruutu ja nouto onnistuivat molemmat ja myös hyppy ja luoksetulo olivat hyvät. Koin myös, että onnistuin hyvin siinä, miten toin Cavan kisapaikalle. Tultiin hyvissä ajoin ja kierreltiin kehiä ympäriinsä ja palkkailin kontaktista ja katsoin miten Cava mihinkin reagoi/oliko jotain mikä jännitti/kiihdytti/kiinnosti liikaa. Sain Cavan myös ennen kehää kivaan moodiin ja se ei pahemmin välittänyt edes paikalla olleista tutuista vaan oli mun kanssa hommissa.

Eniten kuitenkin harmitti se, että virheitä tuli niin paljon. Pari nollattua liikettä olisi ollut ehkä ihan ok, mutta kun niitä virheitä tuntui tulevan koko ajan ja lähes joka liikkeessä. En siis ihan kokenut, että oltaisiin päästy meidän omaan osaamistasoon. Harmitti myös kun itse mokasin kaukot ja jännityksessä en taas riittävästi kehunut Cavaa liikkeiden välissä vaan oikeastaan pahemmin ilman kehumista siirryttiin liikkeestä toiseen. Tosin tämä ei Cavan tunnelmaa latistanut, että saattaahan tuo olla sille ihan toimiva tapa. Saattaisi kuitenkin ehka rentouttaa itseä jos muistaisi liikkeen jälkeen sanoa että hei olitpa pätevä. Olisiko se saanut Cavankin ehkä skarppaamaan seuraavaan liikkeeseen? Vai olisiko se villinnyt jo ennestään hieman huolimatonta ja häslää suorittamista huonompaan suuntaan?

Hieman harmitti taas Cavan käytös kisapaikalla. Oman suorituksen jälkeen sillä alkoi väsy painaa ja taas tuli rähinää muille koirille ihan liian paljon. Ajattelin, että helpottaisi jos jäätäisiin kisapaikalle hengailemaan, mutta Cava ei oikein kestä tota hengailua vaikka oltiinkin hieman syrjässä. Varmaan tulee yliannostus häiriötä ja sitten ei saa enää rauhoitettua itseään vaan tulee rähinä koko ajan vaan helpommin ja helpommin. Sai sitten mennä loppu ajaksi autoon lepäilemään.

Kokeesta tuli kuitenkin monta uutta ajatusta. Myös niitä varmempia liikkeitä kannattaisi treenata ennen koetta. Myöskään kaksi vapaapäivää ennen koetta ei ehkä ole paras mahdollinen valmistautuminen kokeeseen Cavan kaltaiselle häslälle ja häiriötreenejä pitäisi tehdä PALJON enemmän. Samoin kokonaisuuksia ja liikkurointeja pitäisi saada treenattua enemmän. Näillä lähdetään talven treenien kanssa liikkeelle. Hyödynnetään kaikki mahdollisuudet liikkurointeihin ja treenataan enemmän myös liikkeiden välejä, aloituksia ja loppuja. Katseet on kovasti jo voittajaluokassa, joten myös metallinouto, tunnari ja muut voittajaluokassa tulevat "uudet" liikkeet otetaan mukaan säännölliseen treeniin. Aiotaan myös tehdä enemmän jumppaharjoituksia talven aikana ja saada lisää voimaa takapäähän kaukoja ja esim. pidempiä paikalla oloja ajatellen. Istumisessa Cavan on hieman haastava pitää ryhdikästä asentoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!