sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Nouto-ongelmia


Cavan nouto on mennyt jossain vaiheessa tosi kurjaan kuntoon ja sitä on oikeastaan koko talvi koitettu korjata eri kouluttajien opissa ja milloin milläkin keinolla. Ongelmia on ollut monenmoisia ja vähitellen koko liikkeen treenaamisesta on tullut vastenmielistä niin minulle kuin varmasti Cavallekkin vaikkei se sitä ulospäin näytä. Vaikka ollaan saatu monelta tosi hyvältä kouluttajalta meidän noutohaasteisiin kommentteja ja erilaisia treeni-ideoita niin ei olla kuitenkaan päästy niillä kovin pitkälle. Ollaan toisinaan treenattu noutoa todella aktiivisesti ja toisinaan ollaan pidetty pidempiäkin taukoja treenaamisesta ja otettu vaan etäisyyttä asiaan. Cava ei ole sellainen koira, että sille välttämättä pidemmät treenitauot sopisi vaan se vaatii asioista säännöllisesti muistuttelua tai se herkästi alkaa keksiä ja kehitellä liikkeisiin omia kuvioita. Suurin osa liikkeistä pysyy kuitenkin hyvällä mallilla kun niitä malttaa silloin tällöin muistutella ja helpottaa harjoituksia reilusti jos jostain liikkeestä on ollut pidempi tauko.

Mun oma treenityyli ei tässä suhteessa ehkä täysin sovi Cavan kanssa yhteen, sillä mulle on paljon luonnollisempaa treenata liikkeitä hieman kausittain. Nykyisin koitan kiinnittää tähän huomiota treenisuunnitelmia miettiessä ja välttää tilannetta, missä osaan liikkeistä tulee pitkiä, joskus jopa kuukausien taukoja. Välillä onnistuu ja välillä väkisinkin jotkut liikkeet jäävät hieman paitsioon. Noudonkin osalta veikkaan tilanteen kehittyneen jonkun tällaisen pidemmän tauon jälkeen, kun en ole sitten muistanut helpottaa harjoitusta riittävästi Cavalle, se on ollut epävarma mitä siltä haluan, mä olen turhautunut (todennäköisesti) monen epäonnistuneen toiston ja lopulta monen epäonnistuneen treenin jälkeen, ja Cava herkkänä koirana on tietenkin pahoittanut mielensä mun turhautumisesta ja nouto-ongelmien kierre on alkanut. Kouluttajatkaan eivät ehkä ole täysin nähneet ongelman taakse ja heiltä meidän saamat neuvot ovat varmast päteviä ja voidaan niitä myöhemmissä vaiheissa hyödyntää. Koska meillä ongelmalla on sen verran pidempi tausta (tätä jatkunut jo monen monta kuukautta) ja siellä taustalla syinä on kaikkea mahdollista Cavan epävarmuudesta, huonosti opetetusta liikkeestä ja mun turhautumisesta (mikä on laittanut koiraan turhaa painetta), niin ollaan noudon kanssa tällä hetkellä aikalailla lähtöruudussa. Uskoisin, että tällainen soppa on aika helppo keittää kun puikoissa on mun kaltainen kokematon ohjaaja. Ei todellakaan ole ollut tarkoitus vaatia Cavalta asioita joita se ei vielä riittävästi osaa ja vielä vähemmän tarkoitus on ollut paineistaa sitä mun turhautumisella, mutta niin vaan on päässyt vähän huomaamatta käymään.

Luulen, että kouluttajatkaan eivät ole ihan nähneet taustoja tälle ongelmalle ja siksi meidän saamat hyvät neuvot eivät ole auttaneet noudon kanssa eteenpäin. Oili Huotari sanoikin yhdessä koulutuksessa todella hyvin siitä, että kouluttajatkin vaan jakavat omia ajatuksia ja ehdotuksia ja se on koiranohjaajan velvollisuus tuntea oma koira ja tietää mikä sille sopii. Mulle itselle on aina tärkeä tietää mistä asiat johtuu ja tuntuu, että nouto-ongelmaakin ollaan saatua vietyä nyt melko lyhyessäkin ajassa eteenpäin kun oon hahmottanut paremmin tätä kokonaisuutta ja sitä missä kaikessa on menty vikaan. Miten tärkeä se olisikin osata lukea ja tulkita sitä omaa koiraa ja olla sille reilu ohjaaja. En voi olla miettimättä, että oltaisiinko tältä monen kuukauden pään hakkaamiselta seinään voitu välttyä jos osaisin lukea Cavaa paremmin ja huomata sen epävarmuudet helpommin. Tähän ehkä syynä se, että Cava on monesti treenitilanteissa niin kiihkeä ja yleensä peittää osaamattomuuttaan ja epävarmuutta vauhdilla ja vaikuttaa helposti vaan tuhmalle keskittymiskyvyttömälle possulle vaikkei se osaa. Cava vaan on monessa asiassa jo niin kovin taitava ja etevä, että välillä ihan unohtuu, että se on vielä niin nuori eikä se osaa kaikkea, eikä tietenkään tarvitsekaan osata.

Mikä meillä sitten on noudossa ollut ongelmana? Rehellisesti sanottuna, ihan kaikki. Cava on kiihtynyt jo siitä kun liikkuri ojentaa mulle kapulan tai otan kapulan itse esiin. Sen jälkeen sen perusasento menee matalaksi ja koko kroppa on jännittynyt ja se paikallaan tekee pientä nykivää liikettä eteenpäin ja menee jokaisella nykäisyllä hieman matalemmaksi ja lopulta se pienesti tärisee koska odotusarvo kapulalle juoksemiseen on niin kova. Joudun edelleen muistuttamaan sitä voimakkaalla odota-käskyllä ennen kapulan heittoa tai se karkaa sinne omin luvin. Nouto-käskyllä Cava sinkaisee kapulalle ja kapulalla se iskee etutassuilla kapulaan vauhtia ja sen jälkeen jatkaa kapulan tökkimistä vielä hieman nenällä, tämän jälkeen ruma kapulan nosto ja muutaman askeleen juokseminen musta pois päin ja sen jälkeen isolla kaarteella mun luokse kääntyminen. Cavaksi hidas palautusvauhti ja muutama metri ennen mua otteen löystyminen ja kapulan pyörittely ja pureskelu ja lopulta yleensä vino perusasento.

Cavan noutosuoritus on ollut kaikkea muuta mitä siltä toivoisin ja tiedän sen pystyvän parempaan. Sen noudot ovat olleet joskus ikuisuus sitten paljon parempia. Nouto on tokoliikkeenä melko tärkeä, avoimessa luokassa yksi nouto (nelosen kertoimella) ja ylemmissä luokissa kolme erilaista noutosuoritusta/luokka. Jos noudot on rumia niin jo pelkästään niistä tulee iso pistekato jos ykköstuloksista haaveilee. Pakko siis ainakin yrittää korjata tässä olevia ongelmia ja olenkin tehnyt meille nyt treenisuunnitelman ja kesän ehdoton ykköstavoite on saada nouto taas kivaksi liikkeeksi. Ihan ensimmäiseksi ollaan jaettu nouto pienen pieniin osiin ja treenaillaan ja vahvistetaan kaikkia osasuorituksia erikseen. Treenejä meillä on vasta kolmet lyhyet takana, mutta suunta vaikuttaisi oikealta. Cava on ollut treeneissä tosi hyvällä mielellä, se on keskittynyt ja innoissaan, mutta kuitenkin rento ja selkeästi iloinen. Vitsi miten hyvälle mielelle taas puolestaan mä tulen kun nään sen tollaisena hyväntuulisena ja taitavana :) Ollaan siis tehty ihan pelkkiä pentutreenejä nyt noudon osalta ja aiotaan jatkaa niitä kunnes varmuus tulee kaikkiin osasuorituksiin ja sen jälkeen aina muutama pala kerrallaan kokeillaan rauhassa yhdistellä liike taas kokonaiseksi ja toivottavasti tällä kertaa onnistutaan siinä ilman isompia ongelmia.

Nyt Cava on saanut treenata noutokapulan nostamista maasta mulle käsitargettiin. Ensimmäisessä treenissä se yritti pyöritellä kapulaa melko pitkääkin eteenpäin ennen kuin tarttui siihen kunnolla ja nosti, mutta parin toiston jälkeen kapula alkoi nousta nopeammin ja Cavan itsevarmuus tuntui parantuneen jo yhden treenin jälkeen. Lisäksi Cava on saanut tehdä lyhyeltä matkalta perusasentoon tuloja. Aluksi tehtiin ihan vaan niin, että Cava sai tulla perusasentoon ja sitten vasta annoin sille kapulan suuhun ja palkkasin kun se hetken istui sivulla kapulan kanssa. Tässä ei ollut ongelmaa ja myös kapula suussa perusasentoon tulot ovat lähteneet parantumaan. Näiden lisäksi ollaan tehty kapulan kantamisharjoituksia ja oon niin onnellinen, että yhtäkään kapulan pyörittelyä tai pureskelua ei ole näissä treeneissä näkynyt. Cava on kantanut kapulaa mun sivulla vapaammassa "seuraamisessa" ja ollaan otettu myös juoksuspurtteja kapula suussa. Kaikissa ote pysynyt tiiviinä ja vakaana. Lisäksi ollaan tehty luoksetuloja kapula suussa, näissä olen välillä vapauttanut palkalle kesken matkan ja välillä ottanut sivulle. Perusasennot on ollut hyviä, varmaan ekaa kertaa ikinä kapulan kanssa. Uusimpana treeninä ollaan nyt kokeiltu sellaista, että jätän Cavan istumaan ja heitän kapulan lyhyen matkan päähän siitä (1-2m) ja kävelen itse jonkun matkan päähän ja käsken Cavan noutamaan. Tässä on ollut itsellä ajatuksena se, että kun Cava on lähempänä kapulaa se nostaa sen nätimmin ja toisaalta kun se on juuri katsonut mun kävelevän toiseen suuntaan niin se myös kääntyisi nopeammin mun perään. Tää on toiminut tosi hyvin ne muutamat toistot mitä ollaan kokeiltu. Nosto ja oikeastaan jo noston aikana alkava tiukka käännös mua kohti ja kovalla vauhdilla luokse! Näissäkin ote on pysynyt juuri niin hyvänä kuin pitääkin.

Kaikkia osasia ei olla vielä ehditty treenata ja meillä on vielä paljon tekemistä Cavan itsehillinnän kanssa heitettyä kapulaa kohtaan, nosto ja tiukka käännös mun luokse vaatii varmasti paljon toistoja alle, etenkin kun väärä tyyli on jatkunut melko kauan. Lisäksi luoksetuloihin ja kapulan kanssa perusasentoon tuloon haluan varmuutta pidemmältä matkalta. Nostoja myös ihan läheltä on varmasti syytä vahvistaa lisää ja melko uutena juttuna kapulan nostamista meidän välistä aiotaan treenata, ajatuksena olisi ensin aloittaa lähempää ja kun se sujuu lisätä matkaa ja lopulta myös kapulan etäisyyttä Cavasta niin, että jossain vaiheessa sillä on jo melko kova vauhti kun se saapuu kapulalle ja silti sen pitäisi vaan napata kapula mukaan ja jatkaa vauhdilla mua kohti. Paljon treenattavaa, mutta parin viime treenin jälkeen oon todella innoissani. Cavan hyvä asenne ja onnistumiset pistää tyytyväiseksi. Ehkä me vielä tämä nouto-ongelma saadaan selätettyä kärsivällisyydellä ja fiksulla treenaamisella.

2 kommenttia:

  1. Hyviä havaintoja ja ideoita! Oon ihan varma, että saat cavalle opetettua upeat noudot <3

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!