keskiviikko 9. toukokuuta 2018

Tokokuulumisia

Vappuaattona oltiin tokoilemassa ATD:n kentällä Pipsan vetämissä treeneissä. Cavan kanssa tehtiin alkuun siirtymiä ja lyhyitä seuraamispätkiä. Mainitsin, että meillä ollut hieman ongelmia näissä kisamaisissa kokonaisuuksissa. Tässä kuitenkin tuli hyvin esiin se, että ongelma ei ole missään teknisessä jutussa vaan juurikin Cavan mielentilassa. Nyt kun sillä oli hyvä mielentila kaikin puolin niin ongelmaakaan ei saatu näkyviin. Cava teki siistejä siirtymiä ja seuraamiset oli hyviä. Pipsa kehui Cavan virettä ja hyvää ilmettä seuraamisessa. Mainitsi pienestä pompusta liikkeelle lähdöissä ja muutamista kontaktin tippumisista. Liikkeelle lähdöissä pitää olla tosiaan itse tarkka, ne pomput niin helposti yleistyy Cavalle muuhunkin seuraamiseen ja toisaalta koko seuraaminen alkaa vähän epäsiististi jos pääsee alussa pomppaamaan. Pientä hienosäätöä kuitenkin vaan, saa olla tyytyväinen että pomppu esiintyy enää vain liikkeelle lähdöissä eikä koko kaavion ajan! Käännöksissä kontakti vähän katoaa, niitä onkin nyt treenattu ja koko ajan menee paremmaksi, liikkuroidussa kaaviossa vaan ehkä oma kävely hieman erilaista niin ei vielä suju täysin samalla laadulla kuin omissa treeneissä? 

Tämän lisäksi katsottiin Cavan ruutua. Olen sitä esitellyt monelle kouluttajalle meidän ongelmaliikkeenä, mutta taaskin Cava teki ihan just niin hyvin kuin sen tällä hetkellä pitääkin osata. En keksi enää muuta kuin sen, että omissa treeneissä sillä on helposti pieni ylivire päällä (ehkä koska en pidä sitä niin tiukassa kurissa ja nuhteessa kuin ohjatuissa treeneissä?) ja ruutuongelmat johtuu tästä ylivireestä. Toisaalta musta tuntuu hieman, että ruudun oikea paikka on Cavalle melko epäselvä. Täytyy tehdä nyt omissa treeneissä paikan vahvistamista. Ruudussa tuntuu olevan niin monta osaa, että ei olla vielä löydetty tasapainoa siihen että kaikkea tulisi treenattua riittävästi. Hitaasti, mutta varmasti sekin kuitenkin tuntuu edistyvän. Parasta on Cavan super asenne tässäkin liikkeessä. 

Ruutuun saatiin muutamia ideoita, treenit tulisi aloittaa aina helposti, mutta jokaisessa treenissä ottaa vaikeampiakin toistoja. Pyrkiä rikkomaan kaavaa eri tavoilla ja sillä tavalla syventää oppimista. Cavalle voisi kokeilla esimerkiksi ruutua ilman nauhoja, jolloin tötsien hakeminen vahvistuisi. Tämä on ihan hyvä treeni senkin takia, että kesällä ulkokokeet voi olla nurmella ja siellä ruutunauha voi välillä hieman kadota nurmen sekaan. Pohdittiin myös Cavan pientä pomppua ruutuun. Hurjan söpöhän se on, mutta vaikeuttaa stoppaamista kun ihan heti se ei sieltä ilmasta laskeudu. Hyviä ajatuksia ja itselle tuli taas motivaatiota ruudun treenaamiseen ja pientä toivoa siitä, että kyllä me vielä tämäkin liike opitaan yhdessä. 

Tänään oltiin Sirkuskentällä treenaamassa. Treenien teemana oli tokoa temppuratamaisesti ja kylläpä oli hauskaa! Montaa eri liikettä tuli tehtyä ja kaikki hieman normaalista poiketen. Joutui sekä Cavan että mun aivot koville ja just tällaisia treenejä me tarvittaisiin enemmänkin. Kuuntelua, liikkeiden sekottamista ja samalla jo osattujen asioiden vahvistamista. Treeni alkoi tunnarilla. Tunnarissa oma oli piilotettu pyyhkeen sisään ja vieressä kasa vieraita kapuloita. Näytin Cavalle oman viemisen ja se teki hyvin omalla tasollaan. Hieman hämmentyi, mutta nenä oli hyvin auki ja löysi piilotetun oman kapulan. Tässä on pakko mainita kapulan palautus, koska se oli erityisen hieno! Seuraavaksi siirryttiin toiselle tehtävälle, jossa koiran oli tehtävä hakea erilaisia pikkuesineitä (lusikka, muovipurkki, lompakko, vessapaperirulla). Tää oli Cavalle tosi vaikea. Hauska huomata, että se ei tosiaan oikein osaa muuta noutaa kuin kapulaa :D Tehtiin sitten helpotetusti, istuin maassa ja tsemppasin Cavaa ottamaan vieraita esineitä suuhun. Hyvä tsemppi molemmilta ja saatiin kaikki esineet nostettua! 

Seuraavana tehtävänä oli rakennettu merkeistä rata, jossa ensin oli tehtävänä seurauttaa koiraa merkkien läheltä eri tempoissa. Yksi väli juoksua, yksi hidasta kävelyä, normaalia kävelyä ja yksi pätkä peruuttaen. Cava otti taas merkeistä vähän häiriötä, eli nyt pitää kyllä viljellä merkkejä omiinkin treeneihin kun ne jaksaa höristä ihmetyttää. Muuten seuraamispätkät meni hyvin, juoksu oli erityisen siisti (ei lainkaan pomppuisa) ja peruuttamiseen olin tosi tyytyväinen, vaikka tehtiin rauhassa ja palkkasin välissä. Seuraamisosuuden jälkeen oli tarkoitus mennä merkkien läheltä toiseen suuntaan ja tehdä jääviä. Jäävien jälkeen käännyttiin koiran eteen (jokainen sai valita haluamansa etäisyyden) ja siitä sitten otettiin kaukoja. Cava teki tosi kivasti. Jäävistä seisomisen se istui ja kaukoissa autoin erityisesti seiso-vaihtojen kanssa aika läheltä, mutta tosi tyytyväinen olen. Kuunteli hyvin ja vaikka hieman hämääntyi tästä uudesta treenistä niin teki tosi siistit kaukojen vaihdot ihan oikealla tekniikalla! Supertyttö. Viimeisenä merkkitehtävänä oli merkin kierto. Hienosti Cava bongasi ison merkin pikkumerkkien välistä ja kierron teki ihan omalla tasollaan.

Näiden jälkeen tehtävät jatkuivat luoksetulon ja ohjatun noudon sekoituksella. Tässä oli tarkoitus tehdä luoksetulon stoppi ja siitä lähettääkin koira hakemaan kapulaa takaa. Cava teki tämän ihan älyttömän hyvin! Tää oli tosi hauska treeni. Autoin Cavaa sillä, että jäin lyhyemmälle matkalle, jolloin olin lähempänä stoppaamassa sitä. Stopit oli kivoja ja hienosti Cava lähti kapuloille. Tässä kohtaa oli jo vähän hiki ja lopussa pito ei ollut ihan niin tiukka kuin olisin toivonut, mutta annetaan se nyt anteeksi. Ei kuitenkaan pureskellut tai pyöritellyt kapulaa, eli selkeästi johtui vaan tuosta läähättämisestä huonompi ote. Lopuksi meillä oli vielä kaukoja takapalkalla, Cava jäi hieman takapalkkaan kiinni ja alkoi tahmata. Ihan hyvä huomata, ei olla paljoa tehty näitä missä sillä palkka on "esillä", mutta aika usein siinä toi tahmaus tulee esille. Lisää luopumistreeniä pitää siis tehdä vielä. Tästä kaukotehtävästä koira oli sitten tarkoitus lähettää ruutuun vielä ja ottaa ruudussa muutama kaukojen vaihto. Tein ruudun näytöllä, hieno ruutu ja siellä ei ollut mitään tahmaamista kaukoissa vaan Cava kuunteli hyvin ja teki nättejä vaihtoja. Otin vaan pari vaihtoa ja sit sai hörökorvakin huipun loppupalkan ja pääsi rallaamaan lelun kanssa. 

Älyttömän kiva treeni ja pitäisi itsekkin modata omia treenejä enemmän tähän suuntaan. Ihan tuttuja juttuja, mutta näin yhdistettynä joutui Cavakin enemmän miettimään. Treenien jälkeen oli vielä ihanaa pentuterapiaa tarjolla, ei tee hyvää omalle pentukuumeelle! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!