maanantai 14. toukokuuta 2018

Sirken toko


Eilen oltiin taas Sirke Viitasen tokokoulutuksessa. Oli kyllä hyvät treenit! Melko hyvin Cavakin jaksoi vaikka aurinko paistoi suoraan kentälle ja lämpöä oli jo reilusti yli 20 astetta. Yhteistreeneissä kyllä huomasi lämmön vaikutuksen ja oli hieman hyytynyt pikkukoira. Kyllä lämpö vähän ohjaajankin yllätti ja ei tullut ihan yhtä tiiviisti seurattua muiden treenejä kuin normaalisti.

Cavan omassa treenissä keskityttiin aluksi hieman hallintaan. Meillä kävi torstaina rally-tokokokeessa harmillisesti niin, että Cava karkasi uusimistilanteessa ensin haukkumaan kehän reunalle ja sen jälkeen koitti vielä moikata tuomaria ja kehäsihteeriä. Totteli kyllä mua niin, että tuli hallintaan ennen kuin ylitti kehänauhan ja saatiin hyväksytty tulos (81p, vaikka itse oisin kyllä antanut moisesta perseilystä hylätyn), itseä jäi harmittamaan tää tilanne ihan älyttömästi. Ei kokeeseen pitäisi viedä koiria jotka eivät ole hallinnassa enkä olisi ikinä Cavaa kokeeseen vienyt jos olisin arvannut näin käyvän. Tilanne tuli itsellekkin yllärinä kun treenataan paljon porukassa ja häiriöisissä paikoissa, ei siis ollut mikään sellainen tilanne, mitä ei olisi treenattu. Koepaikkakin oli suhteellisen rauhallinen, mutta kauempana kehästä metsässä puiden takaa ilmestyneet koirat ilmeisesti säikäytti Cavan ja siitä sitten haukku. Mitään ei onneksi kenellekkään käynyt (paitsi mun luotto Cavaan kyllä otti aika kolauksen) ja nämä puskasta ilmestyneet koirat eivät tainneet edes tajuta Cavan niille huutaneen. Ihan älyttömän kurjaa kuitenkin :(

Koitettiin siis Sirken treenissä saada Cavaa taas karkaamaan ja treenata siihen mun toimintaa. Sirken mielestä olisi parempi olla kutsumatta koiraa (luoksetulon pitäisi olla iloinen asia ja sitä kannattaisi käyttää vain silloin kun koira oikeasti on tulossa luokse, ei silloin kun se juoksee poispäin). Mielummin siis tiukka EI tai muu karjaisu, jolla koiran saa pysähtymään ja sitten kun koira kääntyy katsomaan ja kysymään lisäohjeita niin sitten vasta iloinen luoksetulokutsu ja hommien jatkuminen. Annettiin Sirkelle meidän lelu, jolla Sirke hetsasi Cavaa ja pari kertaa Cava karkasikin kesken seuraamisen. Stoppasi kyllä mun rääkäisystä nopeasti ja tuli iloisesti hommiin. Tuolla rally-kokeessa ehkä ongelma olikin juuri oma toimimattomuus ja jäädyin hölmönä seisomaan paikoilleen ja huutelemaan Cavaa vasta kun se oli jo kaukana musta. Eli omat reaktiot pitäis vastaavaa ajatellen olla paljon nopeammat. Toki tavoite olisi, ettei moista enää pääsisi tapahtumaan.

Toisena juttuna käytiin läpi jääviä ja niihin lähinnä kuuntelutreeniä. Cava teki super hyvin, hitsit kun se kyllä oikeassa mielentilassa osaa ja keskittyy, mutta meillä se oikea mielentila ei vaan ole kaikissa treeneissä paikalla. Otettiin kuuntelutreenit ihan niin, että Cava kulki mun edessä ja aina heitin palkan sen taakse. Jos Cava teki väärän asennon (näitä tuli ehkä 2 koko treenissä..) niin nopea ohottelu ja ikään kuin sellaisella koiraa kiusaavalla asenteella "lällällää etpäs kuunnellut ja nyt et saa palkkaa". Tavoite olisi, että koiraa harmittaisi väärä asento enemmän kuin ohjaajaa. Näihin kuuntelutreeneihin voi hyvin ottaa myös muita temppuja mukaan ettei koira tylsisty vain asentojen tekemiseen. Erilaiset temput (Cavalla varmaan kurre temppu voisi olla riittävän vahva ja pään alas laittaminen, sekä rallyn pyörähdykset molempiin suuntiin). Lisäksi treenattiin liikkurin kanssa niin, että Sirke käskytti ja "käskyllä" en sanonutkaan käskyä vaan Cavan piti jatkaa seuraamista. Ennakoi tässä kohtaa aika vahvasti. Toisena juttuna oli, että tein Cavalle hämykäskyjä kun liikkuri sanoi "käsky". Hämykäskyistä IS ja SE ei tarkoita mitään vaan seuraaminen jatkuu. Vasta ISTU tai SEISO tarkoittaa asentoa. Tavoite, että koira kuuntelisi loppuun asti mikä asento sieltä on tulossa eikä arpoisi. Cava skarppasi ihan älyttömästi näissä ja lopuksi liikkurin kanssa tehdyt jäävät meni kaikki oikein ja asennot oli tosi hyvät. Tässä huomasin vähän, että jäävien seuraamisen alku on aika rumaa, pitää se ottaa nyt erikseen tarkasteluun omissa treeneissä. Nyt loppui aika kesken ja ei enää ehditty siihen keskittyä. Tosin ei siinä ihmeempää, koira vaan ei pääse hommiin jos keulii, pomppii ja poikittaa vaan sitten otetaan alusta. Tarkkana kuitenkin tän kanssa täytyy olla.


Oman treeniajan lisäksi oli vielä häiriötreenejä. Me jouduttiin (päästiin?) kokeneempien häiriöryhmään ja teemana oli paikkikset. Ensin tehtiin rivissä istumista ja yksi koira vuorollaan teki luoksetulon rivin edestä ja rivin takaa. Mä otin näissä vähän varman päälle ja jäin sen verran lähelle Cavaa, että luoksetulo tapahtui mun selän takana. Olisi ehkä pitänyt luottaa koiraan enemmän, koska se ei kauheasti näistä luoksetuloista häiriintynyt :D Yhteen luoksetulo-käskyyn reagoi hieman tassua liikuttamalla, mutta näytti mun silmään enemmän siltä, että luuli mun kutsuneen sivulle eikä niinkään reagoinut juoksevaan koiraan vaan käskyyn. No mielummin ottaa näitä varman päälle kuin päästää kauheasti epäonnistumaan. Rally-kokeen epäonnistuminen painoi vielä sen verran tuoreena muistissa etten halunnut mitään riskiä ottaa.

Lisäksi tehtiin paikkikseen EVL:n käskytyksiä. Tää oli Cavan eka EVL paikkistreeni ja se selvisi superisti. Ei reagoinut kavereiden käskyihin, ei maahanmenoissa eikä luoksetuloissa. Mä olin hieman lyhyemmällä matkalla (ensin 5m ja sitten 7m). Vähän väsy painoi ja teki normaalia hitaammin, mutta kaikki käskyt totteli ekalla ja oli hyvin kuulolla. Sirkekin kommentoi häiriötreenien jälkeen, että tosi vaikea uskoa Cavasta että lähtisi hallinnasta. Ei kuulema vaikuta hommia tehdessä mitenkään reaktiiviselta tai edes erityisen häiriöherkältä vaan on tosi keskittynyt ja taitava. No niinhän se on...


Kuvista kiitos Lea Rentsch!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!