torstai 5. huhtikuuta 2018

Tokoleiri osa2


Leirin toisena päivänä meillä oli kouluttajana Tiltu Antikainen ja treenejä herättiin aamulla aikaisin jo seuraamaan. Mä tosin nukuin jotenkin todella levottomasti koko yön ja aamulla heräsin yli tunti ennen kelloa. Ehdittiin sitten käydä lumisateessa köpsöttelemässä Cavan kanssa pidempi aamulenkki ja oli kyllä nättiä kun lunta satoi ja oli ihan hiljaista. Cava pääsi rallattelemaan suurimman osan lenkistä vapaana ja se tuntui niin hyvän tuuliselle. Se on kyllä ihana koira tuli monta kertaa mietittyä. Lenkin jälkeen tavaroita kasaan ja aamupalalle vielä ennen halliin siirtymistä.

Jos leirin ensimmäinen päivä sujui treenien osalta ja muutenkin hyvin niin toisena päivänä kyllä väsymys painoi koiraa ja ohjaajaa. Mua jännitti maanantain treeni jotenkin tosi paljon, olin kamalan väsynyt ja en oikein tiennyt mitä me voitaisiin Cavan kanssa treenata. Tämä oli yhdessä sellainen soppa, että mentiin sitten vaan esittelemään meidän "varmoja" liikkeitä, joissa esitettiin kaikki erilaiset virhevariaatot mitä nyt vaan voi koira tai ohjaaja tehdä. Ihan hirveetä, ei siinä tiennyt treenin jälkeen että itkisikö vai nauraisiko vai molempia. Onneksi Cavalla oli kivaa ja se nautti kyllä vaikka mä olin jotenkin ihan hukassa vaikkei mitään ihmeellistä tehty.

Cavan treeni:
Ensin tehtiin lyhyt siirtyminen ja merkin kierto. Siirtymisessä Cava huiteli mun edessä eikä ollut mitenkään hommissa, joten palautin sen useamman kerran alkupisteeseen ennen kuin sain taistelua siirtymän läpi. Tästä jo kouluttaja totesi, ettei Cavaa tuntunut kauheasti kiinnostavana etten päästänyt sitä hommiin vaan siirsin sen ns. alkuun. Olisi ehkä ollut itse parempi toimia niin, että kääntää koiralle kokonaan selän ja koiran pitää aktiivisesti hakea kontaktia, jotta pääsee hommiin. Merkin kierto itsessään sujui ok. Sen jälkeen otettiin siirtymä ja hyppy. Cava kiersi hypyn ja lähti rallailemaan. Tätähän se teki viime keväänä/kesänä paljonkin ja tehtiin hirveästi töitä että saatiin hyppy varmaksi. Otettiin toinen yritys hyppyä ja taas Cava kiersi ja lähti juoksemaan. Tässä mä jo vähän harmistuin, kun olin ajatellut että hyppyongelma on jo selätetty ja aikoihin tällaista ei ole tapahtunut. Niinpä jäin hypylle stoppaamaan Cavaa ja lähdin vähän liikaa sen rallaamiseen mukaan kun olisi ollut järkevämpi stopin jälkeen napata se kiinni ja ottaa uusi yritys. Jäätiin sitten treenaamaan hyppyä, vaikkei se varsinaisesti ollut aihe, jota olisin halunnut treenata mutta siinä kun nyt taas vanha ongelma nousi pintaan niin yritettiin se saada ratkeamaan.

Mulla kuitenkin tuli tän jälkeen tosi epävarma olo ja varmistelin ja autoin ihan kamalasti Cavaa. Tiltu tästä heti sanoi, että en saisi näin paljon auttaa ja tukea Cavaa vaan luottaa enemmän sen osaamiseen. Otettiin hyppyä aluksi ihan suoralta linjalta ja kun ne sujuivat ensimmäisten epäonnistuneiden toistojen jälkeen niin vaikeutettiin tehtävää Cavalle niin, että mä olin vinossa hyppyyn nähden. Tarkoituksena vahvistaa hyppyä Cavalle ja tavallaan myös Cavan vastuuta että sen pitää kuunnella ja tehdä mitä sanottiin vaikka mä en ole siellä toisella puolella suoraan auttamassa. Annoin tässäkin kuitenkin tosi voimakkaat käsi- ja kroppa-avut koska jotenkin vaan ahdisti Cavan sekoilu hypyillä ja halusin välttää kaikki uudet epäonnistumiset. Tästäkin tuli mulle kyllä Tiltulta sanomista, että autan koiraa ihan liikaa. Varmasti onkin näin ja olisi pitänyt jotenkin unohtaa ne epäonnistuneet toistot, mutta mielessä vaan painoi kaikki se työ mitä kesällä ja vielä syksylläkin tämän kanssa tehtiin ja näin jo mielessä miten koko tämäkin kesä menee hyppyjen vahvistamiseen. Huonoa ohjaamista siis multa nämä treenit ehdottomasti. Epäreilua koirallekkin etten tavallaan antanut sille enää mahdollisuutta itse onnistua kun jäin liikaa niihin epäonnistumisiin kiinni. Cavaahan ei pienet eikä suuremmat epäonnistumiset pahemmin jää painamaan ja mitä enemmän saa juosta niin sen parempi.

Kun saatiin hypyt sujumaan niin aikaa oli vielä reilusti jäljellä eikä mulla oikeastaan ollut treeni-ideoita kun toivoin vaan että treenit olisi ollut meidän osalta jo ohi. Otettiin sitten kaukot Tiltun ehdotuksesta tarkasteluun kun sanoin, että niissä ollut välillä ongelmana, ettei Cava tee ensimmäistä vaihtoa. Näissä saatiin taas Tiltulta tiukkaa palautetta siitä, että autan liikaa koiraa onnistumaan ja Cavalla on nyt vähän sellainen hällä väliä asenne ettei sen tarvitse keskittyä ja/tai kuunnella kun mä kuitenkin lopulta seivaan sen tekemät virheet. Eli mä en saisi odottaa että Cava ottaa kontaktia, vaan on Cavan oma moka jos se ei keskity ja katselee muualle kun käsky tulee. Mulle jäi tässä vähän epäselväksi kun toiselle koirakolle Tiltu sanoi kaukoissa siitä, ettei korjattua suoritusta enää pitäisi palkata koska ei haluta vahvistaa korjattua suoritusta ja korjauksen jälkeen pitäisi ottaa ihan kokonaan uusiksi. Tästä poiketen Cavan kanssa vaan vaadittiin ne vaihdot ja lopulta sai palkan vaikkei tehnyt kai yhtäkään istumista ekalla käskyllä ja tekniikkakaan ei ollut se mitä yleensä vaadin. Tiltun mielestä näistä piti kriteereistä piti nyt joustaa. En ihan tajunnut että oliko tässä nyt treenin idea saada Cava vain kuuntelemaan  vai treenattiinko kaukoja (miksi palkka kun vaihdot eivät olleet kriteerien mukaiset ja vaati monessa kohtaa lisäkäskyjä)? En siinä tajunnut kysyä, mutta jälkeenpäin jäi mietityttämään mikä treenin pohjimmainen idea oli ja mistä koiraa tässä palkattiin. Ei ehkä omissa treeneissä jatketa tällä tyylillä vaan koitetaan kaukoja vahvistaa muuten.

Loppuun sain vielä itselle pitkän listan kehitystä vaativista asioista, teen Cavalle ehkä hieman tylsiä treenejä, se osaa jo enemmän kuin uskonkaan ja en aina vaadi siltä riittävästi. Tämä on varmasti ihan totta, en suoraan sanottuna tällä hetkellä ihan kirkkaasti hahmoita sitä, mikä Cavan osaamistaso on, millaisia tehtäviä siltä voi vaatia ja millaiset harjoitukset alkaa jo olla liian helppoja sille. Mun pitäisi olla myös huomattavasti mustavalkoisempi ja sainpa jopa siitäkin noottia etten aina kehunut koiraa kun se teki oikein. Jo tuossa alussa mainittu neuvo siitä, että jos Cava päättää alkaa keulimaan ja sooloilemaan mun käskyistä huolimatta niin selkeämpää ja varmasti tylympää Cavalle olisi kääntää sille vain selkä, niin että palkan mahdollisuus lähtee kokonaan pois ja jos Cava ei ole hommissa niin ei munkaan tarvitse olla. Nyt lähden helposti vähän houkuttelemaan sitä mun mukaan ja jos Cava ei keskity niin omalla liikkeellä ja juurikin houkuttelulla pyrin saamaan sen takaisin hommiin. Nyt Cava oli jo väsynyt treenissä, mutta teen tätä kyllä ihan normaaleissakin treeneissä tosi paljon, että pelastelen sitä. Pitäisi ehkä antaa sen välillä reilusti mokata ja menettää se palkka. Enhän mä sitä kokeessakaan voi koko ajan tsempata ja auttaa vaan sen pitää itse kuunnella ja suorittaa tehtävät. Aika samaa juttua siis ensimmäisen päivän treeneissä, oma toiminta selkeämmäksi ja vastuuta myös koiralle.

tässähän joutuu hörökorva ihan miettimään

Muiden treeneistä jäi mieleen:
Kuten Oili painotti kovasti perusteita omissa treeneissä ne tulivat hyvin esiin myös Tiltun treeneissä. Tiltu laittoi ohjaajia hyvillä kysymyksillä miettimään itsekkin, että mikä on ohjaajan kriteeri tässä liikkeessä, mitä käsky tarkoittaa (ei ole reilua ja selkeää koiralle, jos sama käsky tarkoittaa kahta eri toimintaa esim. ruudussa ruutuun oikealle paikalle juoksua ja toisaalta ruudun yli irtoamista palkalle). Aina pitää työstää sitä mitä käsky tarkoittaa.

Tiltu myös alleviivasi sitä, että hän itse haluaa omien koirien kanssa että niillä on kolme vahvaa asentoa (istu, maahan, seiso), jotka toimivat kaikista suunnista. Eli ohjaajan sijainnilla ei ole väliä vaan koira pitäisi saada käskettyä istumaan, seisomaan tai maahan riippumatta siitä missä ohjaaja on ja mikä koiran vauhti on. Peruskäskyjä ja jos näissä on tekniikkahäiriöitä niin se näkyy lähes kaikissa liikkeissä.

Yhdelle koirakolle tuli ihan hyvä vinkki luoksetuloon, että jos koiralla on tosi kova odotusarvo juoksemiselle eikä se malta odottaa nätisti (Cavallahan tässä luoksetulon odotuksessa on ongelmia ollut) niin luoksetulon alun voi tehdä lennosta jäävänä. Tällä saadaan myös rikottua kaavaa ja koira ei ajattele niin paljon luoksetuloa ja juoksemista vaan se tulee sille yllätyksenä. Luoksetulon stopeissa kun halutaan rauhoittaa koiran asentoa niin voi käyttää takapalkkaa niin, että ohjaaja käskee koiran pysähtymään ja sitten kehuu koiraa ja kiertää koiran taakse jättämään palkan ja siirtyy sitten alkuperäiselle paikalle, josta vapauttaa koiran takapalkalle. Sitten voi itse vaikka vähän peruuttaa kun koira syö ja ottaa saman tien uuden toiston ja syömisen jälkeen kutsua koiran ja käskeä stopin. Tällä saadaan koiran ajatusta taaksepäin ja pois ohjaajasta. Kannattaa pysähtyä eikä kiirehtiä ohjaajan luokse.

Yhdestä tunnaritreenistä jäi mieleen kun tehtiin koiralle tosi vaikeita tunnarimuodostelmia, niin että oli useampi tunnarikuvio lähekkäin ja koiran piti rauhassa malttaa haistella ne. Ei ollut helppo harjoitus kokeneellekkaan koiralle ja tämän jälkeen Tiltu sanoikin, että otetaan välissä helpompi toisto ihan suoralla tunnarijonolla. Vahvistetaan välissä taas teknikkaa. Ei siis pitäisi tehdä treenissä pelkkiä vaikeita toistoja vaan välissä ottaa helpompia. Useammalla oli tunnarin palautuksen kanssa pieniä ongelmia, selkeästi sellainen liikkeen osa mikä jää vähemmälle treenille. Täytyisi Cavankin kanssa muistaa treenata enemmän tunnarin loppua. Sitä varmasti vielä pitää vahvistaa erikseen ennen kuin alkaa vaatia sitä tunnaritreenin lopuksi.

Häiriötreenit:
Toisena päivänä meillä oli yhteiset häiriötreenit kuuden koiran ryhmässä. Nämä oli Cavalle ihan tuttua huttua ja se selvisi hyvin. Kovasti se on kyllä kehittynyt, vuosi sitten oltaisiin oltu enemmän pulassa tällaisissa treeneissä. Nyt Cava teki rennosti töitä eikä sen keskittymistä paljoa ympärillä olevat koirat ja niiden treenit häirinneet. Ensimmäisenä häiriötreeninä meidät jaettiin pareihin, joissa toinen koirakko teki Z liikettä ja toinen koirakko häiriköi noutoliikkeillä. Noutoja sai tehdä erilaisesti, joko pelkkää kapulan heittoa tai tavallisia noutoja tai sitten niin, että kapula ja koira jätettiin ja kutsuttiin sitten sivulle. Z sai tehdä oman tason mukaan, joko asentoja tai sitten pelkkää seuraamista.

Tämän harjoituksen jälkeen jaettiin niin, että 3 koirakkoa teki seuraamista ympäri hallia omassa tahdissa ja 3 koirakkoa teki luoksetuloja siellä sikin sokin. Tässä oli jo enemmän vauhtia kun kaikki tehtiin aika lähekkäin, mutta hienosti kaikki koirat keskittyi. Cavaa ehkä vähän jännitti tässä, se alkoi luoksetulon alkuasennossa hieman haistelemaan jos joku meni ihan läheltä ohi. Tämän jälkeen otettiin kaikki koirat suoraan riviin ja puolet teki tässä kaukoja ja puolet paikalla oloa. Paikalla oloissa palkattiin kontaktista ja koiran piti tosiaan keskittyä ettei saa muuttaa asentoa vaikka vieressä toinen koira käskytettiin tekemään kaukoja. Cava teki sekä paikalla istumiset että kaukot tosi siististi. Kokeiltiin tässä jopa muutaman vaihdon verran istu-seiso vaihtoja ja nekin alkavat jo sujua häiriössä.

Viimeisenä häiriöharjoituksena meillä oli vielä ringissä paikallaoloa niin, että koirat olivat naama ringin sisään käännettynä. Ringin keskelle laitettiin kaikilta vähintään yksi lelu ja niitä sitten heiluteltiin ja ihmeteltiin siinä porukassa. Kukaan koira ei tainnut lelu hämyihin mennä niin tehtiin sitten niin, että jätettiin lelut maahan ringin keskelle ja lähdettiin kaikki ihmiset pujottelemaan ringissä istuvien koirien ympäri. Tämäkin sujui sen verran hyvin, että napattiin lelut matkaan ja uudelleen pujottelemaan koirien ympäri, samalla leluja heilutellen. Cava selvisi tästäkin hienosti, eikä tuntunut häiriintyvän vaikka ihmiset käveli sen ohi/takaa ja edestä. Näissä häiriöharjoituksissa ainakin näkyy hyvin se työ mitä ollaan tehty, ihan hurjaa kehitystä havaittavissa. Cava ei joutunut edes pahemmin hillitsemään itseään näissä vaan se pystyi tehdä ihan rentona.

onnellinen leirieläin <3 

2 kommenttia:

 1. Hyvät muistiinpanot treeneistä. :)
  Noista kaukoista ajattelisin, että pitää vahvistaa yhtä kriteeriä. Tiltulla se oli varmaan se, että koira nousee ylös vaikka se katsoisi muualle. Ja pitäisi päästä vahvistamaan myös riittävän usein oikeaa toimintaa. Sitten taas jos on koira, joka nousee 90% ekalla käskyllä ja yhdellä ei nouse niin sitä en palkkaisi kahdella käskyllä jos ei ole normaali ongelma. Monesti jää kiinni omiin kriteereihin ja ei voi aina vaatia että nousee ekalla käskyllä, nousee kaukojen alussa vaikka katsoo muualle, on häiriötä, pitkä matka, nousee nopeasti.. jos ei halua tinkiä esim matkasta tai vähentää häiriöitä niin sitten pitäisi madaltaa kriteeriä.

  Itsekin syyllistyn monesti siihen, että lähden auttamaan koiraa. Tosin siinäkin se, että haluaa saada koiralle onnistuneen treenin ja itse tuntee koiransa. Paras myös hypyn tapauksessa ettei pääse toistamaan vanhaa väärää tapaa. Parempi niin päin muistutellen oikeata kuin "kyllä sen pitäisi osata".

  Itse huomaan kyllä kiltin koiran kanssa ja itse vähän ujompana että tietyt kouluttajat saa itselle enemmän paineita ja käyttäytymään eri tavalla.. Ehkä se on myös miten kouluttaja antaa palautteen. Silläkin on vaikutusta koiraan ja miltä treeni tuntuu. Ja varsinkin jos ei ole varma onko samaa mieltä kouluttajan kanssa ja asiaa ei perustella riittävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo varmasti joku tällainen ajatus oli Tiltulla siinä kaukoissa ideana. Mulla vaan meni ohi ja hyvä muistutus taas itselle, että jos ei ihan ymmärrä treeniä niin rohkeasti vaan pitäisi kysyä! :) Joo, jostain syystä tuntui tulevan itselle tässä Tiltun koulutuksessa vähän turhat paineet ja senkin takia ehkä vähän huono fiilis jäi vaikkei mitään ihmeellistä tapahtunutkaan. Väsymys varmaan vaikutti myös sekä mun että Cavan treeniin. Ihan hyvä jatkon kannalta tietää ettei kestävyys ole vielä ihan sitä että jaksettaisiin kahta täyttä koulutuspäivää hyvällä fiiliksellä!

   Poista

Kiitos kommentistasi!