maanantai 16. huhtikuuta 2018

Sirken tokokoulutus


Lauantaina meillä oli Sirke Viitasen tokokoulutus. Ihana sää osui koulutuspäivään ja kenttäkin oli lähes sulanut, joten kelpasi kyllä ulkoa treenata vaikka lopputuloksena oli varsin hiekkainen ja likainen hörökorva. En ihan aamusta ehtinyt koulutukseen, mutta hyvissä ajoin kuitenkin ennen omaa vuoroa ja häiriötreenejä kuuntelemaan muiden treenejä. Niistäkin jäi taas paljon itselle käteen ja treenattavaa kyllä Cavan kanssa riittää. Cavan treenipäivä alkoi häiriötreeneillä, aikalailla meille jo tuttuja harjoituksia, mutta aina vaan niin hyödyllisiä. Kovasti oon iloinen siitä, miten paljon Cava on näissä kehittynyt. Kentällä pyöri 10 eri tasoista koirakkoa ja suurin osa ihan uusia tuttavuuksia Cavalle, mutta siltikään sitä ei tuntunut ahdistavan eikä ärsyttävän ja se keskittyi tosi mukavasti hommiin. Hieman perjantain ulkotreenikorkkauksen jälkeen nimittäin hirvitti millainen keskittymiskyvytön adhd mulla on treenattavana. Cava kuitenkin yllätti ja oli oikein pätevä. 

Häiriötreenit:
Häiriötreenit aloitettiin tekemällä pieni lämmittely. Otettiin koirat isoon ympyrään ja tarkoitus oli seurauttaa oman tason mukaan ympyrän keskustaa kohden ja sieltä pois. Aluksi pidin Cavan pari toistoa remmissä, mun on edelleen tosi vaikea luottaa siihen tämmöisissä vaikkei se varsinaisesti koskaan mitään tosi tyhmää ole keksinyt. Mielummin kuitenkin ottaa varman päälle kuin sitten seuraa sivusta kun hulluaussie saa hepulit ja juoksee ympäri kenttää. Nopeasti kuitenkin otin remmin pois ja eipä Cavalla tässä ollut ongelmaa. Sen seuraaminenkin tuntui niin hyvälle! Ihanaa, kun sitä seuraamista on talvi tahkottu ja muutaman kerran tuntunut jo oikeasti toivottomalle että saadaanko me siitä enää kunnollista. Tämän jälkeen hieman pienennettiin ympyrää ja tarkoitus oli tehdä sivulta maahanmenoja ja lyhyitä jättöjä ja taas sivulle käskemisiä eli alo- ja voi-paikkisten häiriökäskyjä. Lisäksi häiriötä tuli siitä kun osa vapautti koiria leikkimään hyvän suorituksen jälkeen. Näissä ei Cavalla isompaa ongelmaa, se ei kuunnellut muiden käskyjä. Hieman se oli hitaampi maahanmennessä kuin tykkäisin ja pari kertaa jätti mun puoleista kyynärää vähän ilmaan. En palkannut näistä ja lopuksi petrasi jo hyvin ja teki juuri sellaisia maahanmenoja kuin kuuluukin. 

Näiden jälkeen tiivistettiin ympyrää vielä hieman ja käännettiin koirien selät ympyrään. Tässä tehtiin lyhyt setti kaukoja. Otin Cavalle alkuun I-M vaihtoja, mutta kun ne oli hyviä testattiin S-I vaihtoja. Ne eivät olleet ihan niin hyviä, selvästi tekniikka vähän hajosi kovassa häiriössä. Pari siistiä vaihtoa ja vapautin sitten lelulle eikä tehty enempää. Ympyrätreenien jälkeen jaettiin porukka puoliksi ja puolet teki seuraamista ja puolet luoksetuloja. Sama treeni oli meillä Tiltun treeneissä tokoleirilläkin. Cavalle siis ihan tuttua puuhaa. Se suoriutui molemmista hyvin. Seuraamisessa palkkailin täyskäännöksiä kun ne on nyt vähän päässeet valumaan ja luoksetuloissa otin vaihtelevasti kokonaan sivulle ja välillä suoraan lelupalkalle. Luoksetuloja oli ehkä vähän haastava tehdä näin isossa porukassa kun pidempää matkaa oli vaikea saada ilman että joku ehti siihen väliin. Hyviä häiriöitä tuli kuitenkin siihen luoksetulon odotteluun. 

Lopuksi tehtiin vielä vauhdikkaampi treeni, koira ympyrässä ja vuorotellen lähetettiin kiertämään tötterö. Cavalle tässä ei tuntunut olevan mitään ongelmaa, vauhdikas ja tiivis kierto ja siisti perusasento. Tämän treenin jälkeen Cava tuntui hieman väsyneelle, joten ei tehty enempää koska meillä oli omaa treeniaikaa vielä myöhemmin ja en halunnut että Cava on siellä ihan poikki. Osa jatkoi vielä tunnaritreenillä, se olisi varmaan ollut meille vielä liian vaikea vaikka tosi mielenkiintoiselle näytti. Koirat oli ympyrässä ja tunnarit keskellä, jokainen teki vuorotellen ihan kisamaisesti, että ohjaaja antoi Sirkelle oman kapulan vietäväksi sinne ja kääntyi ympäri. Sen jälkeen koira lähetettiin etsimään. Monilla kävi virheitä ja osaa selvästi häiritsi mennä kapuloille kun siellä oli hetki sitten toinen koira käynyt. Olisi ollut kyllä kiva testata Cavankin kanssa, mutta ehkä myöhemmissä treeneissä. Sirke mainitsi tässä myös lyhyesti ihan yleisestä tunnaritreenistä, että esim rivissä/jonossa kun kapulat on niin kannattaa laittaa nami ennen ekaa kapulaa ja tällä vaikuttaa siihen mistä koira lähtee etsimään. Vaihdella myös oman paikkaa niin, että välillä se on jonon eka ja välillä sitten vasta pitkän jonon loppupäässä, jolloin tulee pitkä haistelu. Välillä toki hyvä tehdä myös tunnaria niin, että kapulat on sekaisin eikä missään selvässä järjestyksessä ja antaa koiran etsiä ilman että itse esim. namilla auttaa sitä aloittamaan tietystä kohtaa. 

Cavan treeni
Aloitettiin treeni seuraamiselle ja siinä tarkemmin vasemmalle käännöksillä. Nämä on Cavalla olleet tosi huonoja ja en oikeastaan edes muista onko niitä erityisesti treenattu. Varmaan joskus nuorena mutta nyt ei aikoihin. Ongelma näissä siis se, että Cava ei käytä kunnolla takapäätä ja se käännöksessä hieman katoaa kontaktista ja jossain vaiheessa sitten nappaa mut suoralla kiinni. Hieman nolotti kun Sirke sitten kysyi että miten oon treenannut ja jouduin toteamaan että ei me olla tätä mitenkään treenattu :D Totesin sitten itsekkin, että ongelma ei varmasti ole muussa kuin treenaamattomuudessa. Saatiin kuitenkin hyvät vinkit millä lähteä tätä työstämään ja Cava vastasi treeniin hyvin. Siellä on kivat vasemmallekäännökkset kehittymässä kunhan vaan saadaan lisää toistoja ja muistan pitää omista kriteereistä kiinni. 

Jaettiin vasemmalle käännös siis osiin ja ensin kokeiltiin kaikkia osasuorituksia muutaman toiston verran ja kun niissä ei mitään selkeää ongelmaa näkynyt niin yhdistettiin osaset ihan sitten käännökseksi ja sekin näytti hyvälle. Eli vielä vaan pari sataa toistoa näitä niin eiköhän se sitten kaavionkin osana suju nätisti! Aloitettiin tekemällä ensin ihan paikalla käännöksiä perusasennosta perusasentoon. Näissä ei tuntunut olevan isompaa ongelmaa. Muutama huonompi toisto toki mahtui joukkoon, mutta ei mitään sellaista ongelmaa mikä olisi joka toistossa näkynyt. Seuraavaksi käännyin paikoillani ja jatkoinkin muutaman askeleen. Käännöksen jälkeen kehu, jolloin ei laskenut kontaktia ja sitten peruasennosta palkka. Näiden jälkeen otin Cavan lennosta seuraamaan ja muutaman askeleen jälkeen käännyin vasemmalle ja pysähdyin ja palkkasin siitä jos kontakti pysyi nätisti. Kun kaikki nämä osaset sujui siististi tehtiin ihan "kokonainen" käännös, eli lyhyt seuraaminen alkuun, käännös, kehuminen ja lyhyt seuraaminen käännöksen jälkeen. Cava teki ihan älyttömän siististi! Kivaa kun vihdoinkin päästään työstämään seuraamisen yksityiskohtia eikä aina tarvitse tapella kengurupomppujen kanssa. Nyt otetaan käännökset pieneksi projektiksi ja kun ne saadaan sujumaan niin peruutus ja sivuaskeleet täytyisi myös ottaa treeniin.

Toisena juttuna avauduin Sirkelle meidän kisamaisten treenien haasteista. Saatiin tässäkin palata ihan peruasioihin. Sirke oli sitä mieltä että oikeanlainen rytmitys liikkuroiduista kokonaisuuksista puuttuu ja Cava ei vastaa sosiaaliseen palkkaan riittävän hyvin. Olen aina ajatellut, että Cavalla on ihan hyvä sosiaalinen palkka, mutta Sirken mielestä Cava odottaa kuitenkin lelua liikaa ja turhautuu kun ei saakkaan sitä. Tämä näkyy sitten siinä että sillä saattaa tulla ääntä kun kehun sitä ja toisaalta myös sitten liikkeissä kun se kuumuu palkkaa odottaessa ja keskittyminen herpaantuu. Ensin pitäisi siis opettaa Cavalle oikeanlainen asenne sosiaaliseen palkkaan, sen pitää ilahtua ja saa vaikka vähän pomppia, mutta tuhma ei saa olla. Ensin siis kehua ja innostusta, jos Cava on tuhma niin rauhallisesti pannasta kiinni ja sanotaan että tämä ei käy ja sitten uusi yritys, jos on nätimmin kehuttaessa niin voi antaa pallon. Koiralle pitäisi saada ajatus, että sosiaalinen palkka on se tavoiteltava juttu ja pallo kiva lisäbonus, mutta koira ei saisi turhaantua ja keittää yli jos palloa ei tulekkaan. Kun saatiin Cava reagoimaan sosiaaliseen palkkaan vähän nätimmin otettiin mukaan alkuun keskittyminen. Tätä voi sitten käyttää koiralle liikkeiden välissä ja sillä kertoa koiralle, että nyt pitää keskittyä. Nyt treenataan hetki että saadaan nämä kaksi rytmitettyä hyvin ja sen jälkeen väliin otetaan helppoja liikkuroituja liikkeitä ja tätä kautta lähdetään uudelleen rakentamaan Cavan koesuoritusta. 

Treeni tuntui kivalle, Cava oli aluksi ihan porsas ja äänteli ja näpsi sosiaalisessa palkassa. Tuli siinä sitten miettittyä, että joo ei se meidän sosiaalinen palkka kuitenkaan ole "ihan hyvä", jos näin käy. Selvästi Cava komentaa että lelu tänne ja oon ehkä vähän muuttunut sen kanssa vaan käveleväksi lelu- ja namiautomaatiksi ja palkkaa tulee nykyään vähän liiankin helposti. Sirke kuitenkin totesi, että tällaisen koiran kanssa näin käy helposti koska kävelevänä lelutelineenä pääsee yleensä jo aika pitkälle. Myönnän, että sosiaalista palkkaa tulee treeneissä käytettyä ihan liian vähän vaikka Cava siihen monessa kohtaa vastaa. Vaikkapa tuo aikaisempi seuraamistreeni, niin kehu oli sille selvästi vinkki siitä, että hyvin menee ja jatka vaan samaa mallia ja niin se tyytyväisenä jatkoi. Miksi siis sitä tulee käytettyä niin vähän? Tässä on kyllä itsellä paikka nyt muuttaa omia treenitapoja. Enemmän kehua mukaan! 

Tämän jälkeen meillä oli vielä muutama minuutti aikaa, ei kyllä kauheasti ehditty tehdä, mutta kysyäisin Sirkeltä mielipidettä Cavan perusasentoon luoksetulossa (ja muissa vauhtiliikkeissä). Mä puhuin törmäämisestä, mutta Sirke totesi että hänen mielestä Cava ei varsinaisesti törmää vaan se pompahtaa siinä sivulla ja hänen mielestä se johtui enemmän siitä, että Cavalla on fokus kauhean ylös (katsekontaktiin?). Antoi meille useamman vaihtoehdon mitä kokeilla, alkuun vaikka niin, että Cavan juostessa kohti jessaan ja tiputan lelun mun viereen, jolloin fokus siirtyisi alemmas leluun tai sitten vaihtoehtoisesti lelun sijasta  voisi kokeilla esim kosketusalustaa, johon koira täppäisi tassut ennen sivulle pyörähtämistä. Jos oikein radikaaleja keinoja haluaa niin sivulle tulon voisi vaihtaa myös niin, että kiertää mun takaa. Tästä kuitenkin oltiin Sirken kanssa samaa mieltä, ettei ehkä vielä ole syytä tätä miettiä kun perusasento muuten on siisti ja varmasti tosi tuomarikohtaista miten tuo pompahdus pisteisiin vaikuttaa. 

Muiden treeneistä jäi mieleen:
Seuraamisen peruutus: palkka maassa koiran edessä, esim. pienellä targetilla, pitäisi pyrkiä palkkaamaan liikettä eikä istumisia. Koiralle voi opettaa temppuna, että se nousee seisomaan kun ohjaaja siirtää vasemman jalkansa taakse ja tästä sitten lähdetään peruuttamaan askel kerrallaan kun koira osaa tämän. Tätä voi myös käyttää sitten kun koira osaa peruuttaa niin peruuttaa pienen pätkän ja pysähtyy niin että vasen jalka on takana ja koira seisoo > ei tule palkattua istumisia. Seuraamisen sivuaskelista muistiin, että niissä ei uusilla säännöillä rintamasuunta saisi muuttua. Vasemmalle askeleet voi aloittaa niin, että nojaa/paino vasemmalla jalalla ja sitten astuu oikealla jalalla vasemman jalan yli ja koira väistää tästä hieman taakse, jolloin ohjaajan helpompi askeltaa. 

Takapalkka luoksetulossa (stopit): jotta koira ei alkaisi ennakoida niin palkataan eri kohdista (ei aina stopista). Kun koira odottaa niin sen voi joskus vapauttaa suoraa palkalle (palkka pelkästä odotuksesta), vapautuksen voi tehdä myös kesken juoksun, jolloin tulee myös vahvistettua palkasta luopumista (aluksi näin etenkin jos koiran vaikea jättää palkka ja juosta siitä pois, samalla tulee myös vahvistettua koiralle nopeaa reagoimista ja jarrutusta stoppia ajatellen kun se kesken juoksun vapautetaankin takana olevalle lelulle). Lisäksi voidaan tehdä sellaisia luoksetuloja takapalkalla, että koira kutsutaan luokse ja kun se tulee hyvin hetsataan se ohjauksella kiertämään ohjaajan ympäri ja siitä lähetetään palkalle. Tällä koiralle ajatusta taas siitä, että kannattaa juosta täysiä kunnes toisin sanotaan eikä toivottavasti ala ennakoida stoppia niin paljon. Sitten kun aletaan ottaa stoppeja koiraa voi vaihdellen vapauttaa takapalkalle suoraa stopista tai sitten stopin jälkeen kutsua luokse ja hetsata kiertämään ohjaajan ympäri ja siitä sitten lelulle. 

Kaukot: jos koiralle vaikea ympäristö/paljon häiriötä niin tehdään läheltä ja otetaan vaihtoja nopeassa tahdissa, jolloin koiran helpompi sulkea häiriöt ympäriltä kun pakko keskittyä tai menee käskyt ohi/ei ehdi tehdä vaihtoja. Vaikeassa ympäristössä palkkaa myös paljon ja helpoistakin asioista esim. jätöstä. Koira kyllä muistaa jos ollut liian vaikea treeni ja sille jäänyt epävarma fiilis ja tämä näkyy seuraavassa treenissä. Kaukojen tekniikasta oli myös puhetta, että voi opettaa koiran tekemään vaihdot joko pompun kautta tai sitten kroppa jännittyneenä. Näillä saa molemmilla vähän eri näköisiä koiria, mutta kummallakin lopputulos yleensä hyvä. Riippuu koirasta kumpi sopii ja toisaalta myös ohjaajan mieltymykset vaikuttaa. Pitää vain itse tietää mikä on oma kriteeri. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!