lauantai 14. huhtikuuta 2018

Rallytreenejä


Blogi laahaa hieman jäljessä, viime keväänä ja kesänä kävi vähän sama homma, että motivaatio blogin päivittämiseen laski vaikka ulkotreenikausi on ehdottomasti aina ollut meillä aktiivisinta treeniaikaa. Nyt meidän lähikentät on jo ihanasti sulanut ja ensimmäiset ulkotreenitkin päästy jo tekemään. Ohjattuja rallytreenejä on ehtinyt olla jo kahdet ja niistä nyt tässä lyhyesti.

Ensimmäiset treenit oli 5.4 ja siellä teemana oli ratatreeni. Meille nämä ratatreenit ovat olleet todella hyödyllisiä, ollaan selkeästi talven aikana saatu ratarutiinia ja itselle on yhä helpompi ehtiä käskyttää ja ohjata Cavaa radalla. Cava on myös saanut mukavaa itsevarmuutta ja nyt se on jo tovin tuntunut tutulle ohjattavalle myös rallyssa. Aluksi kun epävarmuus näkyi Cavassa hitautena se tuntui aivan erilaiselle ohjata kuin esim. tokossa ja senkin takia olin itse usein liian myöhässä käskyttämässä sitä kun se ei samalla tavalla rallyssa reagoinutkaan käskyihin kuin tokossa.

Nyt Cavakin tuntuu todella syttyneen rallyyn ja olen viime aikoina saanut kaivaa jarruja tähänkin lajiin. Lähtökyltillä ollaan hieman turhan innokkaana ja tästä meidän hylkäys mölleissäkin johtui kun Cava ei lähtökyltillä lähtölupaa odotellessa malttanut pysyä pöksyissään. Cavan innostumisen myötä omakin innostuminen rallya kohtaan on kasvanut ja nyt on jo kisakalenteria ahkerasti selattu. Koska olen kamala jänishousu ja niin ikävän tuttu kisajännitys on taas nostanut päätä (pelkkä virkun selaaminen saa tämän aikaan) niin toistaiseksi kisailmot on jääneet. Yksiin rallymölleihin uskaltauduin kuitenkin ilmoittautumaan, joten ehkä sitten kohta virallisiinkin.

Näissä ratatreeneissä meillä oli hieman erilainen treeni kuitenkin tiedossa, sillä Katri kouluttaja laittoikin meidät parille erilaiselle radalle ilman, että päästiin etukäteen tutustumaan rataan. Tämä olikin jännää, koska itse tykkään suunnitella omat askeleet kylteille ja muuenkin opetella radan suhteellisen hyvin ulkoa, niin ettei radalla paljon tarvitse kylttejä katsoa. Mietin myös kuumeisesti, miten mahdan kaikki kyltit Cavan vauhdissa tunnistaa. Radat sujuivat kuitenkin yllättävän hyvin. Ei tehty yhtäkään kylttiä väärin ja jopa pujottelut ja spiraalit onnistuin lähteä tekemään oikein vaikken ehtinyt kuin vilkaista kylttejä. Itselle tuli kivasti itsevarmuutta näistä radoista, koska meno oli sujuvaa ja kaikki kylttisuoritukset tehtiin oikein ilman etukäteissuunnittelua ja tutustumista.

Jäi sieltä tottakai käteen lista treenattaviakin asioita, esimerkiksi oikealla puolella seuraaminen oli kamalampaa kuin aikoihin ja tästä ei voi kyllä syyttää muuta kuin laiskaa ohjaajaa joka ei vieläkään ole saanut tätä otettua kunnolla työn alle. Lisäksi pujotteluissa ja spiraaleissa oli askarreltu tötteröihin hauskat pääsiäiskoristeet sulkineen päivineen ja ne olivat Cavan mielestä hurjan kiinnostavat. Tämmöisiä häiriöjuttuja ollaan tehty aika vähän ja jouluna muistan Cavan kiinnostuneen myös vähän liikaa tonttulakeista, jotka oli pujottelun tötsien päälle laitettu. Nämä on kuitenkin niin helpot häiriöt toteuttaa omissakin treeneissä, että tekosyitä ei pitäisi olla. Puolenvaihdot on meillä vielä hieman epävarmoja, ne sujuu kyllä suurimmaksi osaksi ihan oikein, mutta sellainen sujuvuus niistä tuntuu vielä puuttuvan. Sivulla peruutus oli myös hankala, osittain johtuen siitä, että kyltti tuli vähän yllärinä itselle ja en ehtinyt tehdä normaaleja valmisteluja. Katri antoi tähän hyvän idean, että seuraa käskyn sijaan voisin hieman sihisyttää ässää, jolloin sillä (toivottavasti) on koiraan hieman kokoava ja hidastava vaikutus. Kokeiltiin tätä pari kertaa radan ulkopuolella ja se tuntui toimivan. Cavalle tämä peruutuskyltti on hankala kun siinä ei tule ensin peruasentoa vaan peruutukseen lähdetään suoraa vauhdista.

Hyviä kotiläksyjä jäi siis näistä treeneistä ja rallya pitäisi ehdottomasti treenata itsekseen useammin, nyt ollaan käyty kerran viikossa ohjatuissa treeneissä ja niiden lisäksi sitten ehkä kerran viikossa tehty jotain pientä kotona (nyt projektina ollut eteentulot ja niissä suoruus sekä eri sivulletulojen erottelut, ulkotreeneihin kun päästään kiinni niin projektiksi voisi ottaa vihdoinkin opettaa sen oikealla puolella seuruun edes kohtuulliseksi).

Toiset rallytreenit oli 12.4 ja niissä keskityttiin eri pisteillä tekemään tekniikka saman tyylisten kylttien kanssa. Pisteitä oli tosi monta, mutta me ei ehditty ihan kaikilla pisteillä käydä. Aika rankkoja tämmöiset tekniikkatreenit koiralle, joten pidettiin tunnin treeniajasta muutama huilitauko ja osalla pisteissä keskityttiin sitten pidempää. Otin näissä treeneissä jo sen oikean puolen treeniin ja pyrin tehdä mahdollisimman paljon kylttejä vain oikealla seurauttaen. Monet kyltit kun on vasemmalla tehden ihan tuttuja koiralle ja oikealla seuraaminen vaatii meillä ehdottomasti treeniä niin samalla tuli ihan puhtaasti siitäkin palkkailtua.

Ensin aloitettiin houkutuksella. Siellä oli jotain kalaherkkuja laitettuna, mutta ei ollut Cavalle ongelmaa, keskityttiin sitten muutaman toiston verran hyvän seuraamispaikan palkkaamiseen. Toiseksi pisteeksi valittiin pyörähdyskyltit ja tuplasaksalaiset. Pyörähdys vasemmalla ollaan saatu hiottua aika varmaksi, mutta oikealla puolella se on vielä täysin kesken. Tähän olikin ihan hyvä sitten keskittyä pidemmän kaavan mukaan ja ottaa useampia toistoja. Aluksi tosi helppoja ja lopuksi jo ihan reippaasta seuraamisesta tehtyjä. Tämäkin tuntuisi kuitenkin vaativan vain toistoja, pohjat liikkeeseen on hallussa mutta pientä epävarmuutta esiintyy edelleen. Tuplasaksalainen oikealla seuraten oli hankala. Mulla on tähän oma käsky kyllä ja Cava siihen reagoi, mutta tiiviys puuttui osasta suorituksista ja Cava hieman hukkui käännöksen aikana. Loppuun saatiin pari ihan hyvää toistoa kun helpotin ja käännöksen jälkeen pysähdyin. Ei siis tehty lopulta tuplasaksalaisia vaan ihan yhtä saksalaista oikealla seuraten. Täytyy se saada ensin varmaksi ennen kuin siirrytään treenaamaan tuplakäännöstä.

Tämän jälkeen otettiin pieni hengähdystauko ja mentiin käytösruutuun. Otin sivulla makaamista ja kokeilin tehdä niin, että otin pienen jätön tähän mukaan. Käskin Cavan sivulta maahan ja sen jälkeen paikka käskyllä siirryin suunnilleen puolikkaan askeleen sivusuunnassa pois päin koirasta. Tämä auttoi Cavaa selvästi ja saatiin tehtyä tosi levollinen käytösruutu. Jos olen suoraa sivulla tehnyt Cava on toisinaan alkanut ennakoida esim sivulle nousua ja tuntuu muutenkin levottomammalle ja reagoi herkästi mun pieniinkin liikahduksiin niin että nousee ylös. Aika pienellä sai sille jo paremmin ajatusta siihen että kyseessä on paikalla makaaminen. Käytösruutua ollaan muutenkin treenattu tosi vähän ja se tulee varmasti olemaan voittajaluokassa meille isoin haaste. Pitäisi yrittää joka treeneissä ottaa edes lyhyitä pätkiä. Etenkin kun näissä ohjatuissa treeneissä saa hyvin sitä muiden koirakoiden aiheuttamaa häiriötä. Omissa treeneissä tätä olisi aika tylsä (vaan siltikin hyödyllistä) treenata.

Käytösruudun jälkeen suunnattiin harjoittelemaan peruutusta edessä. Alkuun muistuttelin meidän front käskyä, jolla Cavan olisi tarkoitus tulla eteen seisomaan. Hyvin muisti tyyppi vaikkei mitään hajua koska ollaan tätä viimeksi tehty. Sitten peruutusta. Tässä näkyi taas meidän tuttu ongelma. Cava alkaa ehkä n. 2 koiran mitan päässä hilaamaan takapuoltaan minusta katsottuna oikealle. Se tekee tämän aina. On kokeiltu palkan suunnalla vaikuttaa tähän sekä erilaisilla esteillä, mutta heti kun esteet poistaa niin ongelma palaa takaisin.. Nyt kokeiltiin tähän sellaista, että jätin palkan mun jalkojen väliin ja Cava peruutti siitä pois päin, ajatuksena olisi, että fokusoisi palkkaan ja pysyisi suorana. Hakee kuitenkin vahvasti katsekontaktia muhun. Ehkä tätä katsekontaktia jotenkin apuna käyttämällä saisi sitä suoremmaksi.. En tiedä. Kyse on kuitenkin vain takajalkoista ja rallyssa niin tärkeä rintamasuunta pysyy kyllä ihan oikein. Pitää pohtia tätä :)

Tämän jälkeen ehdittiin vielä tehdä muutama jäävä oikealla seuraten sekä ottaa ihan vaan omatoimisesti oikealla seuraamista ja siinä mm. käännöksiä ja sivuaskelia. Oikealla seuraaminen tuntui ihan hyvälle, mutta tietty tasaisuus siitä puuttui. Cava tuntuu yrittävän kamalasti ja sen on vaikea pysyä oikeassa kohdassa. Ehkä kuitenkin ihan vaan epävarmuutta ja yliyrittäminen helpottaa kun varmuus ja sitä kautta tasaisuus löytyy. Paikalla käännökset sujui kivasti, Cava tuntui käyttävän takapäätään hyvin ja se piti kontaktin myös kivasti. Varmuutta siis vielä pidempiin pätkiin ja erilaisten tehtävien esittelyä myös oikealla puolella. Itsellekkin vielä vaikeaa/vierasta kun koira on "väärällä" puolella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!