lauantai 21. huhtikuuta 2018

Paimennus 61 ja 62

Paimennustreenejä ei ole tullut päiviteltyä blogiin, koska treenien jälkeen olen ollut tosi väsynyt ja ärsyyntynyt. Meillä ne huonot treenit vaan jatkuu kerrasta toiseen tässä lajissa ja nyt päätin jättää paimennuksen kokonaan tauolle. Turha hakata päätä seinään kun edistystä ei tapahdu ja tällä hetkellä sekä mun että koiran mielentila hommaan on ihan väärä.

10.4 oltiin Seutulassa Mian treeneissä. Pohja oli kamala ja pelotti, että kaadun naamalleni sinne kuraan ja lampaan kakkaan. Se olisi kruunannut treenit täydellisesti. Aloitus ensimmäisellä kierroksella oli kuitenkin hyvä, tai ehkä juuri pohjasta johtuen. Cavaakin ällötti ja se liikkui normaalia hitaammin tassuja nostellen. Puhuttiin jo alkuun, että koitetaan treenissä välttää maahanmenoja. Maahanmenot on tökkinyt tosi paljon ja koska pohja oli mitä oli niin turha kiusata koiraa "turhaan" ja vaatia jotain mitä se ei paremmallakaan pohjalla tee. Otettiin stopit sitten seisomisina, mutta ne eivät oikein toimineet. Ei sinänsä ihme, koska en muista koska Cavaa olisi paimennuksessa käsketty seisomaan vaan lähes aina käytetty maahanmeno käskyä.

Tehtiin ensimmäinen kierros ja suurin osa toisestakin kierroksesta suuntakäskyjä. Suurimman osan suunnista Cava otti oikein mutta, Cava vieläkin tulee aika lähelle lampaita. Siihen ei nyt ollut niin helppo puuttua kun oltiin pienemmässä tilassa, joten tilaa väistää ei ollut kauheasti eli pakostikkin joutui työstää lampaita melko läheltä. Taas muutamassa kohdassa mä ohjasin epäselvästi ja Cava hermostui haukkumaan mulle. Stopit tosiaan eivät toimineet alkuunkaan, eivät maahanmenoina eivätkä seisomisina. Vauhtia myös aika paljon. Mun oli lisäksi tosi vaikea saada Cava ottamaan painetta kaarelle lähtiessä ja monessa kohtaa se lähti liian lujaa ja liian läheltä ja kun tästä huomautin niin se lähti väärään suuntaan. Ilmeisesti se on yhdistänyt tuon huomautuksen siihen että luulee lähteneensä väärään suuntaan. Pitäisi pystyä itse olemaan tässä selkeämpi koiralle, että se tajuaisi mikä meni vikaan/mistä palaute tulee.

Toisella kierroksella suuntien lisäksi kokeiltiin, miten Cavalta onnistuu lampaiden työntäminen pois mun jaloista. Tää oli tosi vaikeaa. Meidän piti kuljettaa lampaat kulmaan ja mun piti jäädä seisomaan niin, että Cavan pitäisi työntää lampaat siitä mun jaloista mun taakse. Tää oli tosi vaikeaa, koska Cavalla ei ole mitään käskyä sille, että se tulisi suoraa lampaita kohden ja siinä kohtaa kun lampaat meni mun ohi niin Cava lähti helposti kaartamaan. Cavan piti työstää tässä lampaita läheltä ja rauhassa. Ei ihan sen vahvuuksia. Pari kertaa se pääsi rähähtämään lampaita päin ja mä säikähdin näitä ja aloin käskyttää sitä liian tiukasti ja hermostuneesti eikä saatu oikein enää onnistumisia. Tää oli tosi vaikea treeni, koska mun olisi pitänyt pystyä katsomaan mun takana olevia lampaita ja toisaalta katsomaan Cavaa. Ihan liian vaikea treeni meille vielä. Harmitti vähän kun treenit loppui tähän ja mulle jäi itselle kurja fiilis siitä että hermostuin Cavalle ja toisaalta Cavalle jäi selvästi epävarmuus koko hommasta. Oltiin tehty kuitenkin pitkä pätkä jo ja Cava alkoi olla väsynyt.

20.4 oltiin Pukkilassa Kristiinan treeneissä. Kristiina kyseli mitä ollaan tehty ja kerroin sitten viime treeneistä ja siitä että molemmilla meni jo hermo ja luotto omaan tekemiseen ja nyt haluttaisiin tehdä jotain helppoa. Kristiina suunnitteli meille lyhyen radan ja sanoi että voidaan niitä tehtäviä harjoitella omaan tahtiin (ei siis mitenkään kisamaisesti, että kerralla kaikki läpi vaan rauhassa tehden ja pieleen menneet kohdat otetaan uudelleen). Rata kuulosti tosi vaikealle ja siinä oli paljon juttuja jota ei olla juurikaan tehty (tässä muodossa). Rata oli meillä teemana molemmilla kierroksilla ja siinä kyllä riittikin työstämistä. Rata alkoi pujottelemalla edes takaisin neljän tolpan ympäri. Pujottelulta lyhyt matka kuljetusta ja laidunnukseen siirtyminen. Laidunnuksen jälkeen oli tarkoitus kuljettaa lampaita hitaasti aidan viertä pitkin pidempi pätkä ja lopuksi lampaiden laitto häkkiin ja häkistä ulos ottaminen.

Ensimmäisellä kierroksella jännitti kauheasti ja olin varma ettei selvitä mistäkään tehtävästä. Alku ei oikein lupaillut hyvää kun Cava räjähti maahanmenosta täysillä lampaille. Mun yllätykseksi se kuitenkin otti tässä hyvin multa paineen kun stoppasin sen pääsyn lampaille ja rauhottui melkein heti. Otettiin lyhyt pätkä peruskuljetusta että saatiin hyvä lähestyminen pujottelulle. Ensimmäisellä kierroksella pujottelu onnistui vähän huonommin, lampaat pääsi parista kohtaa menemään tolppien vääriltä puolilta. Tää oli kuitenkin ehkä enemmän mun mokaa kun koitin pujotella liian tiiviisti. Cava teki rauhassa ja nätisti töitä tässä. Ei otettu sitä kuitenkaan uusiksi koska suurin osa väleistä meni hyvin ja tosiaan enemmän mun virhe kuin Cavan. Tokalla kierroksella saatiin kaikki lampaat kulkemaan pujottelusta oikein.

Pujottelun jälkeen siirryttiin laidunnukseen. Ekalla kierroksella lampaat eivät halunneet jäädä kentän kulmaan millään ja vaikka kuinka koitin kävellä Cavaa kohti niin lampaat tuli mukana ja Cavakin jo nousi ihmettelemään et mikä homma kun lambit tulee päälle. Lopulta lampaat rauhoittui sen verran että pääsin niiden luota Cavan taakse. Hetken päästä ne kuitenkin lähtivät valumaan Cavan ohi uudelleen. Siirsin Cavaa Kristiinan ohjeiden mukaan ja saatiin lampaat pysähtymään. Toisella kierroksella tämä lyhyt laidunnuskin sujui paremmin ja lampaat oli sen verran rauhallisia, että pystyin itse mennä kauemmas Cavan taakse eikä Cavaa tarvinut siirtää uudelleen. Kristiina neuvoi tähän, että jos lampaat ei meinaa millään jäädä/väistää koiraa niin voi hyvin itse mennä koiran viereen ja poispäin ajon käskyllä (mitä meillä ei kylläkään vielä ole) antaa koiran lyhyen matkaa kävellä lampaita päin. Tää kuulosti tosi loogiselle, mutta en tiedä uskallanko vielä kokeilla. Cava ei oikein osaa tätä maltilla lampaita kohti menoa ja toisaalta mun lampaiden lukutaito on sen verran heikkoa että mentäisiin varmaan liian lähelle ja lampaat juoksisi kohta koira perässä karkuun :D

Laidunnuksesta lähdettiin suoraa aidan viertä pitkin kuljettamaan lampaita lähemmäs häkitystä. Kuljetus oli aivan liian vauhdikasta molemmilla kierroksilla vaikka Cava olikin omaksi itsekseen suhteellisen rauhallinen ja kiltti (ei esim laukannut). Hiki päässä koitin saada sitä hidastamaan ja muutaman lyhyen pätkän se menikin ihan nätisti. Ei saatu myöskään lampaita kulkemaan siististi aidan viertä pitkin vaan osa lampaista levisi keskelle kenttää kun Cava tuuppi niitä niin kovaa mun ohi ja vielä aidasta irti kohti kentän keskustaa. Ehkä tästä huonosti menneestä kuljetuksesta johtuen ei saatu häkitystäkään onnistumaan. Cava ei suostunut pysähtymään kun koitin jättää sen vahtimaan lampaita, että pääsisin avaamaan portin vaan juoksi ensin pari ympyrää ja sitten vasta suostui kuuntelemaan. Lampaiden vartioiminenkin sujui huonosti, ja kesken portin avaamisen Cava nousikin mun perään ja jätti lampaat itsekseen. Molemmilla kierroksilla tämä oli tosi vaikea kohta. Ensimmäisellä kierroksella saatiin kuitenkin sitten tehtyä nätti suuntakäsky vartioinnin jälkeen ja kuljetettua lampaat häkkiin. Saatiin lampaat myös ihan nätisti sieltä ulos ja lopuksi Cava jäi nätimmin vahtimaan lampaita kun kävin sulkemassa portin. Toisella kierroksella häkitys ei kuitenkaan sujunut. Ensin tehtiin huono vartiointi ja sen jälkeen Cava lähti liian villisti kuljettamaan lampaita enkä saanut sitä kuuntelemaan stoppeja. Lopputuloksena että muutama lammas juoksi häkkiin ja loput levittäytyi häkin ympärille. Otettiin sitten uudelleen lampaat pois häkin läheltä ja parempi lähestyminen. Tällä kertaa saatiin lampaat jokseenkin häkkiin, vaikka porttia sulkiessa sain itse tuuppia viimeiset matamit sisälle. Ulosotto ei myöskään ollut siisti vaan Cava hieman hermostui ja alkoi haukkua lampaille häkin takana.

Ei saatu sitten vielä tähän lopettaa vaikka itse olin jo ihan poikki vaan otettiin lyhyt huili ja saatiin seuraavaan treeniin ohjeet ja lopuksi oli tarkoitus vielä muistutella maahanmenoja kun ne eivät toimineet ja aiheuttivat isoimmat epäonnistumiset radalla. Olisi ollut parempi lopettaa, koska mä en enää uutta aloitusta saanut ohjattua riittävän selkeästi ja Cava pääsi juoksemaan tosi rumasti lammaslauman keskelle. Se ei ole moista aikoihin tehnyt, mutta tulipa taas nähtyä millainen sika se on heti kun tilaisuus tulee :( Harmitti ihan hemmetisti kun nyt ollaan tehty nättejä aloituksia ja mun pieni epäselvyys ohjaamisessa aiheutti tällaisen kaaoksen. Luotin liikaa Cavaan ja se kyllä heti kostautui. Tän jälkeen oli taas omat hermot kireällä ja sen sijaan että olisi pitänyt keskittyä maahanmenoihin (jotka olivat huonoja joka toistolla…) niin näin vaan koko ajan Cavan ilmeestä sen suunnittelevan uutta lauman hajoittamista. Lopussa Cava alkoi vähän väsyä ja saatiin pari ok maahanmenoa ja siihen lopetettiin.

Näiden kahden treenin jälkeen oon ollut lähinnä iloinen siitä, että meidän paimennuskortti loppui ja voidaan hyvällä mielellä jäädä nyt hetkeksi tauolle. Harmittanut molempien treenien jälkeen hirveästi. Cava on tehnyt tosi tyhmiä virheitä ja ihan tosi tyhmissä kohdissa. Se on ollut taas aivan liian tuhma ja monesti tullut mietittyä, että onkohan siitä paimeneksi (ainakaan mun koulutuksella). Se on treenannut 2 vuotta ja edelleen sen maltti ei kestä ja purkautuu juurikin noina lauman hajoittamisina. Mä taas puolestani oon joka treeneissä ihan hermona ja pelkään mitä Cava seuraavaksi tekee. Kristiinakin nauroi kun kävelin lähettämään Cavan suuntakäskyllä kiertämään lampaita että koko mun kroppa on ihan jännittynyt ja oon kauhusta jäykkä vaikka Cava tekee nää pääasiassa ihan hyvin. Kerään siis itse turhaa jännitettä mun ja Cavan väliin ja ennemmin kuin myöhemmin tää jännite purkautuu joko sillä, että Cava rähähtää lampaille tai tulee mulle haukkumaan.

Tiedän ettei saisi verrata Cavaa tai itseä muihin, mutta tuntuu tällä hetkellä niin raskaalle että kaikki muut ottavat koko ajan tässäkin lajissa valtavia harppauksia. Me ollaan viimeinen puoli vuotta treenattu suhteellisen aktiivisesti ja en huomaa turhautumiseltani mitään edistystä. Suuntakäskyt eivät vieläkään toimi ilman voimakasta ohjausta (Cavalla ei tunnu olevan pienintä hajuakaan että mitä pelkät suulliset käskyt tarkoittavat). Kristiina kuvailikin hyvin, että nyt mun ja Cavan treenit on kun sotaan lähdettäisiin ja kumpikaan ei luota toiseen ja mistään yhteistyöstä ei ole tietoakaan. Mä estän Cavaa ihan väärissä kohdissa (yleensä silloin kun se tekee oikein) ja toisaalta oon hidas/myöhässä mun palautteissa silloin kun oikeasti olisi aiheellista sanoa sille. Tässä varmasti isoimmat syyt sille ettei olla edistytty. Mun on hirveän vaikea luottaa Cavaan ja toisaalta antaa sille työrauha kun se tekee hyvin. Masentaa kun seuraan koirakoita, jotka treenanneet vain joitain kuukausia ja tekevät jo samoja harjoituksia kuin Cava, jonka kanssa on treenattu yli 2 vuotta. Tullut usein mieleen, että ehkei se olekkaan niin hieno paimenkoira kuin olen joskus kuvitellut. Toki ohjaajalla tässäkin lajissa meillä isoin vaikutus. Vaikea kuitenkin onnistua kun koiraan on vaikea luottaa ja oma fiilis on se että ollaan molemmat tässä lajissa niin huonoja. Tuntuu että tekee enemmän hallaa meidän suhteelle kuin olisi harrastus josta molemmat nautitaan. Nyt onkin siis hyvä hetki jäädä tauolle ja kasata ajatuksia. Ehkä kesällä käydään kokeilemassa miten homma sujuu tai jos ei tee mieli niin keskitytään muihin lajeihin.

jälkitreenit on tälle keväälle aloitettu välivuoden jälkeen ja Höris ollut ihan super (hurjaa vauhtia lukuunottamatta)! 

2 kommenttia:

  1. Mä niiiiiin samaistun tuohon etenemättömyysturhaumaan. Olin loppuvuodesta ihan valmis lopettamaan agilityn koska tuntui, että ei olla viimeisen vuoden aikana edetty mihinkään, ei osata keppejä eikä kontakteja eikä yhteistyö toimi. Nyt kun vaihdettiin maaliskuussa treeniryhmää ja -paikkaa (ja pidettiin sitä ennen kuukauden tauko) ja vetäjänä on hyvä ystävä, niin ollaan mun mielestä edetty reilusti ja molemmilla on kivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo se on kyllä niin ärsyttävää hakata päätä seinään ilman selkeää edistymistä, etenkin kun miettii pidemmältä aikaväliltä. Ei mekään varmaan paimennusta täysin lopeteta, mutta pidetään nyt pieni hengähdystauko ja katsotaan myöhemmin uudelleen :) Meillä ollut onneksi tosi kivat ja kannustavat kouluttajat, ohjaajan pääkoppa vaan tässä nyt esteenä ja hidasteena

      Poista

Kiitos kommentistasi!