torstai 29. maaliskuuta 2018

Rallya ruotsiksi

Tämän näköisiä kylttejä tuli tänään radalla vastaan :) 
Oltiin pitkästä aikaa ohjatuissa rallytreeneissä ja tehtiin rataa Ruotsin rallykylteillä. Siellä olikin tosi erilaisia kylttejä kuin meillä (tarkoituksella varmasti juuri niitä erilaisia valittu radalle). Cava oli ihan täpinöissään ja ohjaajallekkin oli mukavaa vaihtelua. Radalla tuli paljon istu/maahan/seiso käskyjen erottelua, erilaisia puolenvaihtokylttejä sekä käännöksiä ja temppuja. Kyltit eivät loppujen lopuksi eronneet isosti suomalaisista rally-kylteistä, mutta juuri sopivasti että saatiin koiran ja ohjaajan pakkaa hieman sekoitettua. 

Oli taas mielenkiintoista huomata, miten helposti Cava jää rutiineihin kiinni ja miten helpotkin tehtävät muuttuivat vaikeammiksi kun tilanne muuttui. Ensimmäisellä radalla meillä oli esimerkiksi sellainen kyltti, jossa koira istuu sivulle ja sille annetaan noutoesine suuhun ja seurautetaan se pienen merkin luokse, jossa esine otetaan koiralta pois. Tehtiin tämä kyltti oikealla seuraten ja Cavalla ei meinannut kapulan pito onnistua sitten millään. Sylkäisi kapulan monta kertaa liikkeelle lähdettäessä ja oli selvästi ihmeissään :D Onnistui se sitten lopulta kun jätin "viereen" käskyn pois ja kannustin vaan muuten kulkemaan mukana oikealla puolella. Vasemmalta tehtäessä tässä ei ollut mitään ongelmaa. Kunnon tokokoira. 

Pyörähdyskyltteinä meillä oli oikealla ja vasemmalla seuraten pyörähdykset, mutta näissä koiran pitkin pyörähtää kieppi ohjaajaa päin eikä pois päin. Tässä joutui käyttää melkoisesti käsiapua, mutta yllättävän vähän Cava hämääntyi kun muistin käyttää oikeaa pyörähdyskäskyä. Tässä ehkä näkyi se, että pyörähdyksiä on treenattu monipuolisemmin eri kohdissa, eikä aina seuraamisesta. Ruotsin kylteissä (ainakin näissä mitä me harjoiteltiin) tuntui olevan myös monipuolisemmin käytössä koiran tulo eteen seisomaan. Tämänkin Cava osasi hyvin ja yllättävän pätevästi erotteli istumiset ja seisomiset näissä. 

Vaikeata Cavalle oli oikealla tehtävät käännökset. Niissä näkyi hyvin, että oikea seuraamispaikka ei ole täysin varma vielä. Liian vähän tehty oikealla seuraamista. Täytyy nyt tsempata itseä ja ottaa se aktiivisemmin mukaan treeniin. Toinen haaste oli kyltti, jossa koira jätettiin istumaan ja itse lähdettiin juoksemaan ja juostiin 3-5m ja kutsuttiin koira. Cava luuli tämän selkeästi olevan joku häiriöharjoitus ja se ajatteli että hän istuu nyt oikein nätisti paikallaan eikä vahingossakaan mene lankaan :D kyllä se lopulta kovan houkuttelun jälkeen tuli hieman epäillen. Enpä olisi uskonut tällaisen olevan haastava liike, mutta niin se vaan meille oli. Paikalla istumisen harjoittelu ei ainakaan ole mennyt hukkaan. 

Hauskoja erottelutreenejä sai tehtyä kylteillä, joissa koira ensin istui perusasentoon/tuli eteen istumaan ja yhden askeleen jälkeen seisoi sivulla/edessä, kahden askeleen jälkeen istui ja kolmen askeleen jälkeen meni maahan. Yllätyin positiivisesti miten hyvin Cava kuunteli kaikki asennot ja tällaiset treenit saavat sen todella näyttämään parhaimmat puolensa. Se osaa olla todella keskittynyt, kuunnella hyvin ja tehdä täsmällistä ja iloista työtä. Ruotsalaiset rallykyltit olivat hauskoja ja näitä samoja kylttejä voisi harjoitella omissakin treeneissä. Tosi pienellä kaavojen rikkomisella sai jo mukavasti Cavaa kuuntelemaan ja keskittymään sekä haastettua sen aivonystyröitä.

1 kommentti:

  1. Kuulostaa kivalta treeniltä. Olenkin joskus kaivellut netistä sekä Ruotsin että Sveitsin rallykylttejä. Pitäisipä joskus järkätä kaveritreenit jommillakummilla.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!