maanantai 5. maaliskuuta 2018

Paimennus 58

Eilen oltiin pitkästä aikaa Somerolla Woollandiassa paimennuskurssilla Tuijan opissa. Treenattiin sisällä ja keskityttiin kolmen kierroksen ajan niihin pirkuleen maahanmenoihin. Treenit sujuivat oikeastaan kokonaisuudessaan ihan hyvin. Löysin jonkun oman sisäisen rauhan ja kun itse pysyin rauhassa niin homma pysyi paremmin kasassa kaikilta osilta. Maahanmenotkin toimi paremmin kun en rääkynyt niitä vihaisena naama punaisena koiralle vaan käskytin ihan rauhallisella äänellä ilman äänen korottamista :D koskahan sitä oppii, että ongelma on yleensä jossain muualla kuin treenattavassa asiassa jos itse joutuu hermona kiljumaan käskyjä koiralle...

Melkein alkoi jo väsyttämään maahanmenojen jankkaaminen, mutta kyllä se vaan tuotti tulosta kun tiukasti (mutta kiltillä äänensävyllä!) vaadin ne maahanmenot. Etenkin toka ja kolmas kierros olivat jo tosi hyviä maahanmenojen osalta. Ekalla kierroksella oli haasteena se kun mä liikuin ja samalla vedin lampaita mukanani, mutta Cavan olisi pitänyt jäädä paikoilleen. Muilla kierroksilla kesti tämän vähän paremmin. Tarkkana saa olla, ettei Cava lähde ennen lupaa maahanmenoista, pari kertaa koitti varastaa ilman lupaa lampaille ja aina oli yhtä hämmentyneen näköinen kun sanottiin että käyppä vaan siihen vielä odottamaan lupaa tulla hommiin.

Toisella kierroksella tehtiin häkityskin, se oli aika vaikea koska lampaat eivät halunneet mennä pieneen häkkiin ja mulla tuntui tässä ehkä loppuvan vähän työkalut kesken enkä saanut käskettyä Cavaa haluamiin paikkoihin. Lisäksi vielä mun onneton lampaiden lukutaito, jonka takia en aina nähnyt niiden yrityksiä karata. Selvittiin kuitenkin varsin siististi ja pienen säädön jälkeen saatiin lambit vielä häkistä uloskin. Tässä Tuija ehdotti, että olisin voinut laittaa Cavan hakemaan lampaat mulle samalla kun suljen häkin oven, mutta en uskaltanut tätä kokeilla kun pelkäsin Cavan porsastelevan. Otin siis varman päälle ja laitoin Cavan häkin ja lampaiden väliin makaamaan kun itse suljin portin ja vasta sitten Cava sai hakea lampaat mulle. Mun omat kierrokset ehkä vähän nousi häkityksessä ja ei saatu samaa flowta siihen kun muuhun treeniin. Haastavaa vielä meille, mutta kiva kun kuitenkin tehtiin. Tämän jälkeen annoin Cavan hieman vapaammin (ja villimmin) peruskuljettaa, koska se pysyi hyvin lampaiden takana ja totteli stopit. Tuijan neuvojen mukaan siis tehtiin, häkitys hieman nosti Cavan kierroksia koska tehtävä oli tosi hankala, niin kun sai vähän vapaammin sen jälkeen työskennellä niin rentoutui eikä tullut tyhmiä ylilyöntejä. Loppuun vielä lyhyt pätkä kurinalaista työskentelyä ja sitten lyhyt tauko ennen kolmatta kierrosta.

Kolmannella kierroksella jatkettiin maahanmenoa, malttia ja otettiin myös muutamia suuntia. Ne toimi kivasti! Toki tuolla Somerolla tila on sen verran pieni ettei siinä oikein Cavakaan lähtenyt vääriin suuntiin vaan sekin luki aika hyvin tilanteita, että kumpi suunta kannattaa ottaa, eli kummassa enemmän tilaa. Ongelmana ehkä ihan peruskuljetuksessa se, että Cava työskenteli tosi tosi lähellä. Monta kertaa lampaat vähän valui musta ohi ja sen takia oli tosi hankala kävellä. Nyt kun maahanmenot tuntuu paremmille, niin ehkä seuraavaksi voidaan työstää tätä etäisyyttä lampaisiin. Kiltisti Cava teki niin lähellä työskentely ei niin paljon haitannut, mutta jos ois ollut enemmän tilaa ja villimmät lampaat niin ne olis kyllä livistäneet mun ohi tolla peruskuljetuksella. Mä sain kehuja siitä, että omat reagtiot oli hyvät ja nopeat ja ehdin hyvin blokkaamaan Cavan tyhmäilyt, jee! Tuolla Someron pikkutilassa tosin se oma reagoiminen tuntuu helpommalle ja nopeammalle kun Cava ei pääse niin helposti karkuun/mun ohi kun tilaa ei paljon ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!