tiistai 6. maaliskuuta 2018

Kokonaisuuksia ja yksityiskohtia

Viime kokeessa huomasi hyvin, että kokeenomainen treeni oli jäänyt vähemmälle. Oltiin Cavan kanssa molemmat hieman ruosteessa ja tuli tyhmiä virheitä. Tehtiin ehkä vajaan kuukauden verran enemmän kokonaisia liikkeitä ennen koetta ja niiden lisäksi paljon pienempien yksityiskohtien hiomista. Se ei ihan kantanut siihen, että oltaisiin oltu parhaassa terässä kokeessa. Ennen avoimen luokan korkkaamista olisi tarkoitus treenata liikkeiden osia hieman tarkemmiksi ja paremmalle mallille, kuitenkaan kokeenomaisia settejä unohtamatta. Ollaankin nyt hyödynnetty treeniseura aina kun sitä on ollut saatavilla ja tehty muutamia liikkeitä liikkuroidusti. Jatkettu siis aika samanlaisella treenityylillä kuin ennen koetta, ehkä tässä jotenkin alitajuntaisesti toivoisi että päästään avo korkkaamaan jo kevään/kesän aikana, niin pitää yrittää pitää kokonaisuudet mukana treenissä ettei sitten ennen koetta tarvisi yrittää hätäisesti tehdä kokeenomaisiakin treenejä ja stressaantua kaikista niistä liikkeistä, jotka eivät kokonaisena ihan sujukkaan niin hyvin kuin oli liikkeen osia treenatessa ajatellut.

Avoimen luokan liikkeet tuntuvat olevan varsin hyvin hallussa, tottakai hiomista löytyy. Luulin kuitenkin, että meillä olisi valtava työmaa ennen avoimen korkkausta, mutta hyvin tehdyt pohjat näkyvät ja liikkeissä ei kauheasti ole meille uutta opeteltavaa. Koehaaveet ovatkin nostaneet jo päätä useampien hyvin menneiden treenien jälkeen. Ennen koetta mun pitäisi kuitenkin hieman rentoutua näissä kokonaisuuksissa ja päästä eroon huomaamattomista avuista, joita annan Cavalle. Näitä tulee etenkin lopun perusasennoissa. Osa on sellaisia, että itsekkin huomaan, mutta osa tulee ihan itsestään ilman että olen asiaan kiinnittänyt lainkaan huomiota. Tässä on kyllä hyvä kun treenikaverit katsoo tarkkaan ja kommentoi heti kun itse annan ylimääräisiä apuja.

Eilen oltiin Maarit Hellmanin tokokoulutuksessa ATD:lla ja siellä keskityttiin kehään tuloihin ja odottamiseen :D Luoksetulo on tällä hetkellä seuraamisen lisäksi eniten hajalla. Hyödynnettiin oven luona olevaa häiriötä ja jätettiin Cava odottamaan kulmaan oven lähelle. Ihmisten puhe, oven aukeaminen/kiinni meno häiritsi Cavaa hieman, mutta se rupesi aika hyvin skarppaamaan treenin myötä. Tehtiin niin, että kävelin aina lyhyen matkaa ja yllätinkin Cavan kääntymällä ympäri ja pyytämällä sitä vuoron perään istumaan ja maahan. Tämä oli aika hyvä treeni. Vähän hirvitti kauempana, että mahtaako Cava nousta/mennä maahan kun ei olla noin pitkältä matkalta ainakaan istumisia tehty. Aika hyvin toimi, alkuun vaati pari tuplakäskyä kun oli ajatukset muualla, mutta muuten kuunteli kyllä hyvin. Pitäisi useammin tehdä Cavalle tällaisia kuunteluita ja yllätyksiä. Vaikka pääsi juoksemaan myös mun luokse (kunhan ei itse reagoinut liikkurin käskyyn vaan odotti näitisti) niin kierrokset eivät nousseet erityisen paljon vaan vire pysyi suhteellisen hyvänä koko treenin.

Tänään oltiin sitten hallilla treenaamassa ja ensin otettiin hieman seuraamista, se oli aika levotonta, mutta parani loppuun. Perusasennot on nyt parantuneet ja Cava pysyy pysähdyksissä paremmin oikeassa paikassa. Muuten seuraamisessa paikka hieman seilaa.. tehtiin aika helppoja pätkiä, mutta kuitenkin sen verran pidempiä että ehti tasaantua. Kun oli oikeassa kohdassa kehuin ja jos alkoi hirveästi pomppia muistutin ystävällisesti ettei se ollut tehtävä. Ei se kamalaa ollut ja pomppiminen on vähentynyt tosi paljon. Seuraamisen hinkkaamisen lisäksi tehtiin kisamaisesti liikkeestä maahanmeno, luoksetulo, nouto ja ruutu. Maahanmeno sujui hyvin, Cava ei haistellut ja pysyi skarppina asennossa! Tässä mä annoin (huomaamattani) käsiavun lopun perusasentoon. Tarkkuutta siis itselle! Luoksetulon alussa oli vähän keskittymiskyvytön, siirtymä sujui hyvin mutta sivulla katseli vieressä olevaa tötsää kun käskin maahan. Meni kuitenkin napakasti käskystä maahan ja odotus oli ok. Luoksetulo oli tosi vauhdikas, hieman törmäsi lopuksi ja mä sitten väistin Cavaa kun se tuli perusasentoon. Tääkin voidaan kokeessa tulkita ylimääräiseksi avuksi, pitää treenata nuo vauhdikkaammat perusasennot kuntoon ja itse lopettaa koiran auttaminen. Nouto oli yllättävän siisti, mutta siinä pitää kyllä ehdottomasti kiinnittää huomiota alkuun. En tykkää kun Cava valahtaa vähän matalaksi ja alkaa kytätä kapulaa, vaikka pääseekin noutamaan vasta katsekontaktia otettuaan. Perusasennossa taas autoin koiraa, hyi minä. Miten sitä onkin kehitellyt tällaisia ylimääräisiä apuja, joita ei edes huomaa antavansa. Vikana tehtiin ruutu. Tässä sama matala kyttäys ruutuun kuin noudossakin kun Cava ruudun bongasi. Treeniin sekin.

Liikkeiden aluissa Cavalle hieman malttia ja kuuntelua, nyt ennakoi ja etenkin juoksuliikkeille tuntuu olevan tosi kova odotus. Liikkeiden lopuista taas pitäisi karsia multa ylimääräiset avut pois. Muuten avo alkaa näyttää aika hyvälle. Liikkeiden välit saisi olla myös vähän tasaisemmat. Cava on ehkä hieman turhan villi niissä, tai vähän siinä rajalla että kuunteleeko ja tuleeko mukana vai onko ajatukset jo seuraavassa juoksuliikkeessä, jotenkin tulee siitä vähän sellainen häslä vaikutelma. Avo tulee kyllä vireen kannalta olemaan meille varmasti hankala, niin paljon juoksuliikkeitä, jotka sitten nostattaa Cavaa. Tänäänkin tuntui vaan nousevan loppua kohden. Täytyy joku päivä tehdä avo kokonaisuudessaan läpi ja katsoa miten vaikuttaa vireeseen. En ihan heti usko, että Cava väsähtäisi/vire laskisi, vaikka onhan avo jo tosi pitkä luokka. Enemmän pelkään juuri sitä, että nousee joka liikkeen jälkeen vähän ja lopulta tulee ääntelyä tai muuta tyhmää. Erilaisia kuunteluharjoituksia pitää siis tehdä ja haastaa Cavaa vähän lisää näissä liikkeissä. Se on niin fiksu, että oppii nopeasti miten liikkeet menee ja alkaa ennakoida. Meidän avoimen luokan möllikoe meni juuri niin, että Cava nosti kierroksia koko kokeen ajan ja ennakoi liikkeissä. Nojoo, onhan tässä aika monta juttua treenattavana vielä ennen kokeita. Vireongelmat taitaa olla niitä haastavimpia, liikkeet on kyllä tällaiselle koiralle helppo opettaa :D

© Mira Sinisalo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!