lauantai 20. tammikuuta 2018

Treenipäivä

Tänään oltiin ATD:n hallilla ensin treenaamassa rally-tokon kimpparyhmässä ja sen jälkeen treenattiin vielä HSKP:n kisaavien ryhmässä. Hyviä treenejä molemmat, hallissa oli samaa aikaa useampi koira treenaamassa, sai kivasti häiriötä. Cava teki aika tauotetusti ja kesittyi treenissä paljon rauhoittumiseen. Ollaan koko alkuvuosi tehty joka treenissä rauhoittumista ja pelkkää "olemista". Kuulostaa ehkä hassulta, mutta Cavalle tyhjät hetket treenissä on tosi haastavia ja se mielellään keksii kaikkea kiihdyttääkseen itseään. Kiihtyessään sen on hankala laskea kierroksia järkevälle tasolle ja sitten treeni onkin yhtä kiihtymistä ja huonoa keskittymiskykyä. 

Tehtiin rallyssa alla olevaa rataa, sillä muutoksella että vaihdoin puolenvaihdon edestä puolenvaihtoon takaa. Cava ei osaa puolenvaihtoa edestä ja ajattelin, että on ihan turha jäädä sitä hinkkaamaan radan osana kun se ei vielä toimi yksinäänkään. Radalla oli aika pitkiä pätkiä oikealla seuraamista. Se on kyllä parantunut valtavasti. Suurin osa pätkistä tuntui tosi hyvälle, mutta treenattavaa tottakai riittää. Huvittavinta ehkä, että radalla eniten treeniä vaativat kyltit oli ihan perus alo/avo kylttejä.. Jäänyt niiden treenaaminen hieman vähemmälle. 

Puolenvaihto takaa onnistui radan osana hyvin. Cavan maahanmeno oikealla onnistui huonosti sekä tokalla kyltillä istu-maahan-kierrä koira että myöhemmässä istu-seiso-maahan kyltillä. Cava oli tosi vino ja mua häiritsi ihan kamalasti. Luulen kuitenkin, ettei vinous ollut niin paha että rally-tokossa haittaisi. Mun tokosilmää vaan häiritsi kamalasti. Tuplasaksalaiset oikealla seuratan onnistui hienosti! Tästä oon niin ylpeä. Pelkällä käskyllä saatiin tehtyä nämä. Houkutus oikealla seuraten onnistui myös kivasti, jonkun verran Cava väistää houkutuksia. Tänään oli ihana pallo ja herkullisia nameja houkuttimina ja Cava selvästi joutui tsemppaamaan niistä luopuakseen, joten alkoi pienesti väistämään houkutuksia. Eipä tarvi pelätä että menisi sinne. Houkutuksen jälkeen tuli puolenvaihto jalkojen välistä. Tämä oli hankala, tehtiin useamman kerran, mutta en tiedä missä mättää. Cava kiihtyy tästä aika paljon ja seuraavalla kyltillä on kontrolli hukassa. Mun pitäisi ainakin käskyttää aikaisemmin, nyt Cava hieman hämmentyi aina mun käskyn jälkeen ja ehkä siksi kiihtyi? Itse tehtävän osasi kyllä suorittaa ihan oikein. Muistelen, että muissakin ratatreeneissä ollut ongelmia jalkojen välistä tehtävän puolenvaihdon jälkeisellä kyltillä. 

Ei siis oikein saatu radan osana onnistumaan tuota alokasluokan kylttiä, missä koira tulee suoraan seuraamisesta eteen ja kiertää siitä selän takaa sivulle. Tein sitä muutaman toiston radan ulkopuolella ja se sujui hyvin. Radalla Cava tuntui tosi kiihtyneelle ja teki tyhmiä virheitä (tuli eteen tosi vinosti, tuli oikealle sivulle istumaan, lähti kiertämään kylttiä ja muuta hassua). Kaarella oleva sarjahyppy onnistui hienosti, Cava malttoi tosi hyvin ja sain sen kivasti hallintaan hyppyjen jälkeistä saksalaista täyskäännöstä varten. Edestä peruuttaminen ei vielä oikein radan osana onnistu, mutta olin tosi iloinen että Cava erotteli niin hyvin "tänne" (eteen istumaan) ja "front" (eteen seisomaan) käskyt, jopa radalla! Suoraan peruutusta tarvitsee vielä kuitenkin treenata. Yksisteen sekin sujuu, mutta radalla Cava tuntuu tuosta kiihtyvän liikaa ja lähtevän niin vauhdilla ettei yhtään mieti minne takatassunsa laittaa ja on nopeasti vinossa. Valkovuokko saatiin myös onnistumaan ekaa kertaa radan osana tosi hyvin. 

Rally-treenien jälkeen oma olo oli tosi motivoitunut! Tosi monta juttua jäi mieleen, joissa haluaisin Cavan kehittyvän ja hirveästi tuli juttuja treenilistalle. Kivaa! Rally-toko on siitä hauskaa, että suurin osa kylteistä ja tehtävien osasuorituksista on vähän tilaa vaativaa hienosäätöä, joten niitä voi talvella hyvin treenata vaikka olohuoneen matolla. Ainakin eteentulot haluaisin saada pelkälle suulliselle käskylle, oikealla seuraten käännöksiä paremmiksi, samoin asentoja (etenkin seiso ja maahan) suoremmiksi. Puolenvaihto jalkojen välistä saisi myös tulla varmemmaksi ja mielellään pelkälle suulliselle käskylle (toki siinä on aika selkeä jalka-apukin käytössä). Rally-treenien jälkeen meillä oli vielä tokoa helsinginseudun kennelpiirin treeneissä. Hyvät häiriötreenit Cavalle. Aloitettiin treeni tunnarilla. Tehtiin aika helposti kun meillä on pitkä tauko tunnarista ja nyt tehtiin uudessa hallissa ja häiriötä oli paljon. Cava teki älyttömän hyvää työtä! En vois olla tyytyväisempi, voisin kyllä luottaa siihen enemmän! Tässä liikkeessä on selvästi pohjatyö tehty kunnolla. Kouluttajana meillä oli tokotuomari Pirkko Bellaoui ja häneltä saatiin kommentiksi Cavan tunnarista, että "täydellinen suoritus ja täydellinen mielentila". Huippu hörökorva! Vähän jännitti kun Cava loikki ja pomppi ennen tunnaria ja mietin, että mitenhän malttaa tehdä. Laski kuitenkin vireen tosi hyvin alas ja haisteli huolellisesti. Selkeästi hieman hämäsi kun Pirkko oli koskenut muihin kapuloihin, joten tarkisti kaikki kapulat syvästi haistellen. Oman toi kuitenkin itsevarmasti kun kaikki kapulat oli käyty ajatuksella läpi. 

Tunnarin jälkeen tehtiin paikkis. Otin Cavalle istumisen, oltiin ekana jonossa, joten palkkailin Cavaa sivulla kun muut käskivät koiriaan maahan. Ei mennyt muiden käskyihin. Istuminen oli tosi hyvä! Tykkäsin Cavan mielentilasta tässä, se oli tosi rauhassa ja levollisesti, mutta kuitenkin tosi keskittyneen oloinen ja mulla oli sellainen fiilis, että jos oisin käskenyt sitä vaikka menemään maahan se olisi reagoinut käskyyn nopeasti. Kävin pari kertaa palkkaamassa sitä, näistä välipalkoista voisi pikkuhiljaa luopua. Cava ei niitä tuntunut tarvitsevan. Paluu koiran taakse ei myöskään häirinnyt Cavaa. 

Loppuun otettiin vielä kaukoja ympyrässä. Tein istu-seiso vaihtoja. Ne sujuivat oikeastaan yhtä hyvin kuin meillä kotitreeneissäkin. Täytyy alkaa lisätä haastetta näihin kun ei selvästi ollut häiriössäkään mitään ongelmaa tehdä. Olin tyytyväinen, että Cava pysyi kaikki vaihdot tosi suorassa (sillä on joskus tapana kääntyä hieman musta katsottuna oikealle. En tiedä mistä tämä johtuu, koska pyrin aina palkkaamaan sen vasemmalle? Nyt oon kuitenkin kiinnittänyt tähän enemmän omissa kotitreeneissäkin huomiota ja jättänyt liian vinot suoritukset palkkaamatta niin hieman on jo parannusta näkyvissä. Seisomiseen tarvitsee vielä treenata kestoa, muutaman kerran ennakoi mun käskyä ja valahti istumaan ilman käskyä. Teknisesti olin tosi tyytyväinen, takatassut ei liikkuneet ja Cava kokosi itsensä hyvin taakse. Etäisyyttä vielä lisää ja kokonaisuutta ajatellen pitäisi joku kerta kokeilla yhdistää eri vaihtoja. Nyt ollaan tehty aikalailla pelkästään jotain vaihtoa johon keskitytty. Oon halunnut panostaa siihen, että tekniikka on Cavalla oikeasti lihasmuistissa ennen kuin oon sekottanut vaihtoja ja vaatinut Cavalta tarkempaa kuuntelua. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!