keskiviikko 10. tammikuuta 2018

Paimennus 53

Meidän viimeiset paimennuspostaukset ovat olleet hieman masentavaa luettavaa, mutta joskus tämä laji vaan potkii päähän ohjaajaa. Kaikki paimennusta harrastavat varmasti ymmärtävät tämän, muille ei ehkä tämän lajin tuska niin hyvin aukea. Koska luovuttaa ei kuitenkaan saa niin tänään oltiin taas Seutulassa paimentamassa Mian treeneissä ja oikeastaan treenit eivät menneet hullummin. Toki ne olisi voineet mennä paljon paremminkin, mutta mitään isoa kaaosta ei syntynyt missään vaiheessa ja voin tyytyväisenä itseeni todeta, että oikeasti ainakin yritin kouluttaa ja viedä Cavaa eteenpäin. Cavakin toimi paremmin kun vaadin siltä selkeämmin asioiden loppuun asti tekemistä. Lopuksi myös peruskuljetus toimi kivasti kun Cava oli rauhoittunut joutuessaan miettimään suuntia ja sen myötä otti etäisyyttä paremmin lampaisiin eikä työntänyt niitä niin voimakkaasti mun yli. Seuraava haaste itselle onkin hahmottaa, että missä tilanteissa mun pitää antaa Cavalle tilaa ja rauhaa työskennellä lampailla ja olla vaan itse hiljaa ja nauttia. Paljon parempi treeni kuitenkin tänään kuin vaikka viimeksi. Opittiin ehkä molemmat jotain ja Cavakaan ei tuntunut niin kamalalta ja villiltä kun pidin sen paremmin työn touhussa. Nyt on ollut normaaliakin väsyneempi koira kotona koko iltapäivän ja illan (parasta paimennusharrastuksessa ehdottomasti on väsytetty koira).

Treenattiin molemmilla kierroksilla suuntakäskyjä ja mä muistin paremmin missä kädessä piti keppi olla ja missä itse piti olla. Haasteena oli edelleen mun liikkuminen, tekisi mieli pysähtyä joka kerta kun annan Cavalle jonkun käskyn tai annan palautetta tai lähetän sen kiertämään lampaiden taakse. Liian usein jään paikoilleni ja vaikeutan sillä hommaa. Ensimmäinen kierros ei ollut ihan niin hyvä, mutta etenkin vikat suunnat onnistui nätisti ja oli hyvä jäädä siitä tauolle. Molemmilla kierroksilla "käy siihen" käsky oli huono ja vaati useamman käskyä ennen kuin Cava totteli. Ehkä pohja ei ollut kiva maata tai jotain? Arjessa sujunut hyvin ja nyt treenissä Cava meni pari kertaa istumaan tolla käskyllä ja näytti vähän sille ettei halunnut mennä makaamaan. Toisaalta maassa se sitten hissasi helposti kyynäriä ylemmäs ja karkasikin pari kertaa, eli ehkä vaatii vaan vahvistusta paimennustreeneissä.

Toisella kierroksella aloitus oli hankala kun lampaat lähtivät valumaan mun luokse välittämättä Cavasta joka makasi maassa ja jouduin lähettämään Cavan huonosta kulmasta hommiin. Hieman se kiihtyi mutta oikeastaan Cavalle aika hyvä aloitus hankalista lähtökohdista huolimatta. Toisella kierroksella sain Cavan pysymään paremmin takana eikä se juossut niin paljoa lampaiden eteen. Tehtiin useita suuntakäskyjä ja koitettiin saada kaikki palaset toimimaan. Cava ottamaan nätisti paine ja antamaan mulle tilaa, kaari oikeasti pyöreäksi, maahanmeno lampaiden takana ja mut liikkumaan koko ajan oikein. Aika haastavaa ja monta juttua, ei saatu yhtäkään "täydellistä" suoritusta, mutta kelvollisia. Erityisesti kaaren pyöreys haaste, koska Cava mielellään juoksisi lampaille aika suoraviivaisesti. Etenkin toisen kierroksen lopulla Cavalla oli kiva maltti ja se piti tosi hyvin etäisyyttä lampaisiin.

Tuntui pitkästä aikaa että treeni meni muuhunkin kuin mun hermostumiseen ja häpeään vajoamiseen ja Cavan sinkoiluun ja possuiluun. Molemmilla parempi mielentila ja se oli varmasti isossa osassa treenin onnistumisen kanssa. Mun ei lopulta ees kovin montaa kertaa pitänyt sanoa Cavalle mistään kun vaan keskityttiin tehtävien tekemiseen. Cavakin sitten keskittyi paremmin olennaiseen hölmöilyn sijaan. Tarvisi varmasti enemmän vaatia siltä koko ajan eikä antaa sen liikaa tehdä omia päätöksiä ja toisaalta pelkkä peruskuljetus taitaa olla sille aika helppo ja tylsä treeni niin se varmasti kaipaisi hieman lisää haastetta treeniin. Mulle kyllä nämäkin treenit tuntuivat todella haastaville ja koko ajan piti olla tarkkana että mihin kävelee ja miten keppi on kädessä ja minne haluan Cavan menevän…


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!