lauantai 30. joulukuuta 2017

Vuoden 2018 tavoitteet


Tänä vuonna tavoitteiden miettiminen tuntui tosi hankalalle. Rehellisesti sanottuna mun ei ole tehnyt viime aikoina kauheasti mieli kisata, mutta toisaalta tuntuisi tyhmälle olla laittamatta mitään kisatavoitteita ensi vuodeksi. Sitten en varmaan ainakaan saisi kisailmoituksia lähtemään. Toisaalta en haluaisi, että meillä olisi pelkkiä tulostavoitteita tai muutenkaan en haluaisi liikaa keskittyä niihin. Vähän ristiriitaiset fiilikset ollut siis miettiä jotain järkeviä ja realistisia tavoitteita ensi vuodelle.

Toko - TK2, ylempien luokkien liikkeiden treenaus ja paikallaoloihin lisää varmuutta
Toko on meidän päälaji, joten on varmasti vain sopivaa aloittaa tavoitteiden miettiminen siitä. TK1 jäi tänä vuonna saavuttamatta, mutta ensi vuonna aiotaan kyllä kisata sen verran, että koitetaan saada avoimesta luokasta koulutustunnus. Voittajaluokan korkkaaminen olisi mahtavaa, mutta siihen en rehellisesti sanottuna itsekkään usko. Koitetaan kuitenkin treenata ensi vuonna järjestelmällisemmin myös ylempien luokkien liikkeitä. Tänä vuonna jäätiin ihan liikaa hinkkaamaan aloa ja nyt siirtyminen avoimeen luokkaan tuntuu jo tosi isolle haasteelle (lähinnä mulle itselle, Cavalle se tuskin on haaste eikä mikään).

Yhtenä liikkeenä paikallaolot on sellainen meidän heikkous. Ne haluaisin ensi vuonna kuntoon ja panostaa myös niiden treenaamiseen. Mua aina jännittää ihan tajuttomasti jättää Cava paikallaoloon ja mulla on tosi epäluottavainen olo siitä liikkeestä. Tarkoitus olisi siis saada varmuutta ja luottoa tähän liikkeeseen erityisesti.

Rally-toko - RTK2 ja voittajaluokan korkkaus
Tämä tuntui jo aika isolle tavoitteelle. Ennen avoimen luokan korkkausta meidän pitäisi vaan päästä tekemään enemmän ratatreeniä. Ongelma tällä hetkellä on mun epävarmuus kylttien kanssa. Kisoihin haluaisin mennä vasta sitten kun itsellä on itsevarmempi olo rallyradalla ja luotan koiraan. Cava osaa jo melkein kaikki voittajaluokankin kyltit hienosti, joten tässä(kin) lajissa mä olen koiran hidasteena. Saatiin meille kuitenkin ensi vuodelle treenipaikka säännöllisiin rally-tokotreeneihin, joten uskon että sitä kautta saan itselle lisää varmuutta tähän lajiin kun kaikki sääntökiemurat ja kylttien oikea suoritus tulee itselle paremmin selväksi. Uskoisin, että RTK2 ja voittajan korkkaus on ihan realistinen tavoite meille.

Paimennus - säännöllinen treenaus ja suuntakäskyt
Kesällä pidetty tauko vei meitä Cavan kanssa tosi paljon taakse päin. Nyt olisi tarkoitus pyrkiä vuoden verran treenaamaan säännöllisesti. Haluaisin todella opettaa Cavalle suuntakäskyt (ja vahvemmat stopit). Jos treenit sujuu hyvin ja kehitystä alkaa näkyä niin ehkä sitten loppukaudesta esikokeen suoritus. Tällä hetkellä se kuitenkin tuntuu aika epätodennäköiseltä, mutta katsotaan mitä treenit tuovat tullessaan :) Treenataan esikoetta silmällä pitäen tavoitteena suorittaa se vuoden 2019 aikana viimeistään.

Treenit - treenien parempi suunnitteleminen, parempi mielentila ja laatu korvaa määrän
Jokaisen koiraharrastajan perus lupaus itselleen ja koiralleen: jatkossa suunnittelen treenini paremmin. Jos jollain on treenien suunnitteluun joku hyvä järjestelmä kehitettynä niin saa vinkata!

Cavalla saisi olla useammissakin treeneissä parempi mielentila. Sen isoin ongelma on liika kiihtyminen, mikä sitten näkyy keskittymiskyvyttömyytenä, virheinä ja turhana häsläämisenä. Liian usein mulla kuitenkin on niin kova nälkä treenata, ettei mielentilaan tule kiinnitettyä riittävästi huomiota. Lopputuloksena usein ärsyyntynyt ohjaaja, huonosti menneet treenit ja villi pikkukoira. Mielummin treenataan tänä vuonna laadukkaammin ja vähemmän kuin määrällisesti paljon huonoja treenejä. Treenit on myös ihan ok jättää joskus välistä jos ei huvita.

Kisat - oma kisajännitys paremmin hallintaan ja hyvä fiilis itselle ja koiralle kisoihin
Mä oon ihan tajuton kisajännittäjä. Pilaan omalla jännityksellä helposti Cavan suorituksen ja haluaisin tähän muutoksen. Tämä oli yks syy siihen, miksi en halunnut meidän tavoitteista liian tuloskeskeisiä (ja miten kävikään..). Haluaisin oppia kisaamaan niin, että sekä mulla että koiralla on kivaa, lopputulos ei saisi olla liian tärkeä. Pienillä virheillä ei väliä kunhan oma ja koiran fiilis olisi hyvä.

Tavoitteeseen voitaisiin pyrkiä ainakin säännöllisillä kisatreeneillä ja ihan vaan tietysti möllikokeilla ja oikeilla kokeilla. Eikai siinä muu auta? Kisaamaan oppii vaan kisaamalla?

Terveys - terveenä pysyminen ja säännöllinen hieronnassa/fyssarilla/tms käyminen, Cavalle 1 vapaapäivä/viikko
Kuten kaikki muutkin, toivon koiralleni terveyttä ja ehjää treeni-/kisavuotta. Jatketaan säännöllisiä hierontakäyntejä ja minä lupaan Cavalle vähintään 1 vapaapäivän viikossa. Etenkin nyt kun paimennustreenit tulivat takaisin kuvioihin, huomaan että Cava väsähtää vähän helpommin. Selkeästi paimennustreenit ovat niin rankat, että vaatii Cavalta enemmän lepoa kuin meidän perus tokoilut. Tänä vuonna onnistuin treenaamaan Cavan parikin kertaa niin, että se oli tosi väsynyt ja joutui sen jälkeen pitämään pidemmät vapaat väsymyksestä toipumiseksi. Ensi vuonna tarkoitus siis olla vetämättä koiraa burnouttiin ja antaa sille säännölliset vapaapäivät ja muutaman pidemmänkin treenitauon.

2 kommenttia:

  1. Ootko miettinyt mitään mentaalivalmennusta itselle? Siitä voisi olla apua kisajännityksen hallintaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo onhan sitä tullut mietittyä, mutta ei ole tullut tehtyä asian eteen mitään. Ei kisata niin paljon, että se olisi tuntunut asialle johon olisi nyt resursseja panostaa ajallisesti ja rahallisesti :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!