sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Nuorten koirien tokopäivä

Eilen meillä oli Helsingin Seudun Kennelpiirin nuorten koirien tokoringin koulutuspäivä. Kouluttamassa olivat Riitta ja Pekka Korri ja treeniaikaa oli kaikilla koirakoilla 2x20min. Cavalla oli aamupäivällä treenivuoro Riitan opissa. Riitan treeneissä pohdittiin tunnarin ja kaukojen eteenpäin viemistä ja Pekan kanssa keskityttiin enemmän mielentilaan ja kuuntelu/erottelutreeniin. Jännitti vähän osallistua näihin treeneihin ja alkuun mietin, että ollaan Cavan kanssa varmaan paljon osaamattomampia kuin muut. Onneksi ihmiset olivat mukavia ja treenit sujui Cavan tasoon nähden ihan hyvin.

Riitan treenit aloitettiin kaukoilla. Erityisesti istu-seiso vaihto on tuntunut haastavalle ja hieman mietitytti ottaa se nyt treeniin. Ei olla juurikaan nyt joulukuun aikana treenattu itsekseen vaan vain ohjatuissa treeneissä. Cavalle kevyempi treenitahti on tehnyt hyvää, mutta tietyissä liikkeissä treenaamattomuus kuitenkin alkaa näkyä. Kaukot on yksi niistä, joita on pitänyt jatkuvalla treenillä ylläpitää tai muuten ne ovat helposti unohtuneet ja alkaneet takuta. Kerroinkin heti alkuun, että ei olla nyt hetkeen treenattu ihan niin säännöllisesti kuin normaalisti vaan meillä on nyt kevyempi jakso menossa. Kaukot olivat oikeastaan aika kivat kun näytin miten ollaan tehty. Tekniikka oli Riitan mielestä aivan oikea ja Cavalla ihailtavan hyvin paino ja ajatus takajaloilla. Varsinainen työvoitto! Nyt kuitenkin pitäisi uskaltaa lähteä haastamaan Cavaa (ja mua) eikä jäädä enää junnaamaan paikoilleen. 

Itselleni sain korjaukseksi sanoa käskyt käskyinä myös läheltä tehdessä. Yleensä oma käskytys muuttuu riippuen tekeekö ihan koiran läheltä vai sitten kauempaa. Juteltiin myös tovi erilaisista apuvälineistä, joita kaukoissa voi käyttää, koroke, takajalka targetti, sivu-/takapalkka. Cavan kanssa kokeiltiin istu-seiso vaihtoihin koroketta (nousee seisomaan etutassut korokkeella ja siirtyy siitä taaksepäin istumaan etutassut maahan). Cava on tätä joskus tehnytkin ja se muisti idean nopeasti. Tällä tavoin pystyin ottamaan siihen jo kivasti etäisyyttä ja tämä voisi toimia meillä alkuun. Riitan mielestä voitaiin käyttää tätä nyt siirtymäaikana kun aletaan kasvattaa etäisyyttä esim. parin viikon ajan. Muuten ehdotti, että voitaisiin treenata alkuun niin, että tehdään vain yksittäisiä vaihtoja kauempaa, tavoitteena kasvattaa etäisyys ihan sinne 15 metriin asti. Hurjaa huomata, että tämäkin liike alkaa olla jo näin pitkällä. 

Toisena juttuna katsottiin tunnaria. Alla video parista toistosta. Mietin pitkää tunnarin ottamista mukaan treeniin, ei olla koskaan tehty tunnaria hallilla vaan ainoastaan kotona koska mielentila ei ole tuntunut olevan vielä ihan oikea ja liike on meillä kuitenkin aika alkutekijöissä vielä. Nyt vasta loppusyksyllä Cava tuntuu tajunneen liikkeen idean, että tarkoitus olisi haistella ja etsiä mun hajuinen kapula eikä syödä kaikkia vääriä kapuloita ja pureskella oma kapula tikkusiksi.. Tässäkin liikkeessä ollaan vähän jääty junnaamaan paikoilleen. Ohjatut treenit tulivatkin siis tarpeen, nyt toivottavasti on itsellä taas rohkeutta lähteä viemään näitä liikkeitä eteenpäin kun saatiin treeniohjeita.

Varmistelin aika paljon ja tehtiin helpotetusti. Olin itse ihan lähellä kapuloita ja otin Cavalle alkuun namien syömistä. Cava toi jokaisella toistolla oman kapulan. Nyt pitäisi alkaa kuitenkin ottaa treeneihin lisää vauhtia ja vaihtelua. Haastetta voi tuoda treeniin liikkurilla, olemalla itse kauempana kapuloista tai niin, että Cava on kauempana kapuloista. Ei kuitenkaan kerralla kaikkea. Cava ei tuntunut treenissä hirveästi noita nameja tarvitsevan, joten niitäkin voisi ehkä vähentää. Hyvin Cava selvisi ja uskalletaan jatkossa ottaa tunnariakin mukaan hallitreeneihin ja uloskin sitten joskus kun siellä viitsii taas treenata. Riitta kehui kovasti meidän hyvin tehtyjä pohjia molemmissa liikkeissä ja sanoi liikkeiden olevan nyt hyvällä mallilla. Mulle ehkä tärkein muistutus näistä treeneistä oli se, että ei pidä jäädä liian pitkäksi aikaa junnaamaan samalle paikalle vaan rohkeammin viedä liikkeitä eteenpäin eikä pelätä virheitä.Pekan treenissä tehtiin alkuun muutama kehään meno, ne oli ihan ok. Pitäisi säännöllisemmin treenailla tätäkin kisasuorituksen osaa. Sen jälkeen katsottiin noutoa. Se ei ollut oikein hyvä, mutta ainoastaan yhdessä toistossa tuli ääni. Muuten ongelmana oli liian löysä pito kapulaan tai sitten kapulan pureskelu matkalla. Noutoa pitäisi treenata säänöllisemmin, vaikea sanoa mitä kaikkea siinä on oikein ongelmana kun treenataan sitä sen verran harvoin, että aina on vähän eri palasissa vikaa. Pekka myös totesi, että Cava on tosi pentumainen ja huoleton tekemisessään ja sen pitäisi vähitellen alkaa ottaa toko hieman vakavammin :D osuvasti sanottu. Vakavuutta hommaan haettiin kuuntelu/erottelutreenillä. Meillä oli tötterö edessä ja sivulle heitin kapulan. Tarkoitus oli viritellä Cava kapulan heiton jälkeen merkille ja siitä sitten tötterölle. Eipä ollut helppoa… Kapula veti huomattavasti enemmän kuin tötterö ja muutaman kerran Cava pääsikin karkaamaan kapulalle. Hienosti totteli kuitenkin ja jätti kapulan sikseen. Tämän tyylisiä treenejä olisi kuitenkin hyvä tehdä. Vikana tehtiin vielä sellainen toisto, että virittelin sen kapulalle, jonka jälkeen vaihdoinkin virittely sanaa ja virittelin merkin kierrolle. Sen jälkeen virittely vielä kaukoille ja Cavalle käsky sivulta maahan. Maahanmeno oli super! Tässä ainakin kuunteli ja luopui hyvin kapulasta ja merkistä. 

Ohjattujen treenien jälkeen ohjelmassa oli jouluvideon tekoa ja paikkikset sekä omatoimista treenaamista. Cava osallistui jouluvideon tekoon ja paikkiksiin. Se teki ALO:n paikkiksen, joka sujui varsin mukavasti. Jäin aika lähelle kun rivissä oli normaalia enemmän koiria ja ei olla taidettu tehdä kokonaista paikkista sitten viime kokeen (hupsis). Vähän oli levottomuutta kun Cavaa ahdisti viereinen uros joka hieman turhan innokkaasti nuuskutteli Cavan suuntaan. Muuten olin tyytyväinen paikkikseen. Cava ei nyt myöskään reagoinut muiden käskyihin. Omatoimisia treenejä ei enää jääty tekemään, koska molemmilla oli aika väsy pitkän päivän jälkeen. Alla jouluvideo ihasteltavaksi :) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!