tiistai 12. joulukuuta 2017

Maarit Hellmanin toko 3/6

Eilen meillä oli kolmas kerta syksyn/talven ATD:n tokokurssia, jota Maarit Hellman kouluttaa. Cavalla oli teemana jättöliikkeet. Se ei ole niin skarppina niissä liikkeissä joissa jätän sen. Tokossa näitä tulee aika paljon (paikkikset, jäävät, alempien luokkien hyppy, luoksetulo, kaukot..). Näissä liikkeissä esiintyy helposti ennakoimista, mun luokse juoksemista ennen käskyä, levottomuutta, haistelua, tassujen tepsuttelua, pään kääntyilyä odotellessa kun kävelen poispäin eikä Cava keskity täysillä muhun ja kuuntele minkä käskyn sille mahdollisesti seuraavaksi annan. Pakko myöntää, että me ei olla kauheasti treenattu odottamiselle arvoa, se on vaan se tylsä pakollinen juttu ja sen jälkeen pääsee sitten suorittamaan jotain tehtävää. Ihan ensimmäisenä siis pitäisi muistaa treenata myös tätä liikkeen osaa ja tehdä odottamisesta arvokas tehtävä Cavalle. Maaritin mielestä tätä voi treenata kuuriluontoisesti jos esiintyy ongelmia ja muuten sitten koittaa muistaa silloin tällöin vahvistaa myös tätä, esimerkiksi kerran kuukaudessa ottaa treenissä tätäkin. Cava vastasi treeniin tosi hyvin ja skarppasi odotuksissa nopeasti. Tuskin siis tarvitsee kauheasti tämän ongelman kanssa painia.

Saatiin tähän useampia treenivinkkejä. Ihan ensimmäisenä tehtiin niin, että Maaritilla oli meidän naksutin ja hän klikkasi aina kun Cava vaikutti skarpilta ja katsoi mun perään keskittyneesti. Itsehän tätä ei oikein nää, mutta treenikaverin tai peilin avulla voi tätä treeniä tehdä. Ensimmäiset 1-3 askelta olivat vaikeimmat ja niitä varmasti pitäisi palkata eniten. Pitäisi myös muistaa useammin esim. liikkurin kanssa treenatessa käydä palkkaamassa Cava liikkurin käskytysten jälkeen jos odottaa nätisti. Toisena treenivinkkinä saatiin, että Cavan voisikin esim. pyytää maahan luoksekutsumisen sijaan. Muuten Cavaa voi välillä koittaa hämätä väärillä käskyillä (sanoilla, jotka ei sille tarkoita mitään). Tähänkin liikkeen osaan voi myös myöhemmin lisätä häiriöitä (ei kuitenkaan vielä!) kun varmuutta ja stabiliteettiä tulee Cavalle lisää. Maarit kehui Cavaa kuitenkin, että vaikka sillä on kovasti vauhtia ja se toisinaan vaikuttaa rauhattomalle ja häslälle kaikessa vilkkaudessaan niin siltä löytyy kovasti jo keskittymiskykyä ja se kykenee hyvin olemaan rauhassa liikkeissä kunhan siltä vain vaatii sen. Samaa treeniä voi tehdä myös jäävissä, eli käy usein palkkaamassa 1-3 askeleen jälkeen ja treenikaveri voi naksutella aina kun Cava katsoo skarppina mun suuntaan.

Maarit kehoitti taas hieman vähentämään lelupalkkaa ja palkkaamaan muutenkin enemmän sosiaalisesta. Cavalla on niin kovasti intoa tehdä, ettei se oikeasti tarvitse hirveästi palkkaa. Mä oon itse enemmän palkoissa kiinni kuin koira.. Tää oli kyllä kiva kuulla vaikka tiesinkin sen jo etukäteen. Pentuna tehty työ alkaa näkyä ja Cavan motivaatio myös "tylsän tokon" tekemiseen on loistava. Pitäisi enemmän kehua sitä suullisesti kun mun kehut ovat myös oikea palkka Cavalle. Jos haluaa lelua antaa niin mielummin niin että ensin vapauttaa ja kehuu suullisesti ja sen jälkeen antaa lelun vaikka suuhun, että saa juosta lelun kanssa. Maaritin mielestä kuitenkaan ei kannata kauheasti lelua liittää itse liikkeisiin. Tärkeä muistaa treenata myös näitä pieniä liikkeiden osasia vaikka koira alkaakin olla jo kisavalmis! Kovasti ilahdutti taas treenissä Cavan keskittyminen, se tsemppasi tosi hyvin ja vastasi treeniin nopeasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!