torstai 30. marraskuuta 2017

Rally-tokon puolenvaihtoja


Tänään oltiin Koirakeitaalla Katrin treeneissä rally-tokoilemassa. Loppu vuodelle on sovittu melko paljon rallytreenejä, toivottavasti alkuvuodesta päästäisiin kisaamaan tässäkin lajissa! Treenien teemana oli puolenvaihdot ja peruutus seuraamisessa. Cava ei tänäänkään tuntunut ihan omalta itseltään, eilen sillä oli kokonaan vapaa ja tänäänkin se on saanut lepäillä muuten paitsi nyt illalla treenit. Ei olla mun mielestä treenattu erityisen paljon viime viikkoina, mutta silti Cava on nyt tuntunut vähän vetämättömälle tällä viikolla. Iloisesti se tekee, mutta ei sillä normaalilla innolla… Hieronnassa käytiin tällä viikolla ja kerrankin Cava oli jopa melko hyvässä kunnossa. Oikeassa etujalassa oli pieni tälli, joka tuli muutama viikko sitten kun oltiin metsälenkillä ennen paimennustreenejä ja Cava törmäsi puunrunkoon. Tätä lukuunottamatta pikkukoiran kroppa tuntui hyvälle.

Tänään treenissä aloitettiin lämmittelyt seuraamisella, molemmilla puolilla lyhyitä pätkiä. Oikealla ne pätkät, missä Cava on ulkokaarteessa ovat hankalia ja siinä se helposti valahtaa vasemmalle puolelle. Oikealla seuraaminen sujuu suoralla nyt jo sen verran kivasti, että täytyy alkaa hakea vaikeutta treeniin erilaisilla käännöksillä ja kaarroksilla. Alkulämmittelyn jälkeen aloitettiin puolenvaihdoilla takaa ja puolenvaihdolla jalkojen välistä. Näitä ollaan treenattu jo Kompassin kurssilla ja muutaman kerran itsekseen, molemmat sujui varsin kivasti. Ohjaajalle tuli palautetta suoraan kävelemisestä ja siitä, että liikaa ei kannata itse pysähtyä koska Cava on niin nopea ja istuu herkästi. Vasemmalta oikealle puolelle vaihdot ei onnistu vieläkään niin luontevasti kuin oikealta vasemmalle, mutta varmasti harjoituksella alkaa luonnistua! Vasen seuraamispuoli kuitenkin sen verran vahvempi, että sinne on helppo hakeutua.

Sen jälkeen harjoiteltiin puolenvaihtoja molemmat oikeaan ja molemmat vasempaan. Nämä on itselle vielä niin uusia liikkeitä, että hieman vaatii vielä treeniä. Molemmat oikeaan oikealla seuraten/molemmat vasempaan vasemmalla seuraten: tehtiin pyörähdys-käskyllä. Oikealla seuraten pyörähdys vaatii vielä tosi paljon vahvistamista. Saatiin muutamia onnistumisia mutta ei jääty hinkkaamaan tätä. Molemmat oikeaan vasemmalla seuraten/molemmat vasempaan oikealla seuraten: tehtiin näitä niin, etten sanonut mitään käskysanaa vaan jätin pienesti alkuperäisen seuraamissuunnan käden mun taakse Cavalle käsimerkiksi ja sitten nappasin sen käännöksen jälkeen "vierellä" tai "seuraa" käskyllä seuraamaan vaihtuneelle seuraamispuolelle. Cava teki paljon hyviä toistoja, mutta kaikki nämä vaatii meiltä vielä paljon treeniä ennen kuin alkavat sujua varmasti ja voidaan liittää näitä radalle.

Lisäksi tekniikkatreeninä tehtiin peruutusta seuraamisesta. Oikealla se sujui melko haparoiden vielä ja Cava lähti tosi herkästi kääntymään mun selän taakse (oon oikealta puolelta opettanut sen kiertämään peruuttaen mun ympäri ja tarjoaa tätä vahvasti). Vasemmalla seuraamiset eivät olleet yhtään hassumpia, vaikka ajattelin niiden olevan ihan kaoottisia. Cava pysyi aika mukavasti suorassa. Eniten treeniä vaatii tässä loppu kun ei saisi istahtaa alas. Tokossa taas peruutus aina päättyy istumiseen. Täytyy miettiä miten nämä reilusti ja selkeästi erottelee koiralle.

Lopuksi oli muutama radanpätkä ja käytösruutu mitä sai tehdä. Meidän radat eivät onnistuneet kummoisesti, oli vielä hieman liian vaikeita kylttejä (VOI/MES) meille, mutta tehtiin sitten rauhassa kyltti kerrallaan apujen kanssa. Käytösruudusta saatiin kovasti kehuja ja se olikin hieno! Tehtiin istuen edessä ja ilahduttavan hyvin Cava pysyi rauhassa eikä tarjonnut nyt mitään omiaan. Onnistuin myös vapauttamaan sen vielä silloin kun se oli täysillä keskittynyt tehtävään. Siihen oli hyvä lopettaa treenit. Saatiin käytösruutuun neuvona, että se pitäisi aina tehdä kytkettynä koska kokeessakin tehdään kytkettynä. Remmistä tulee koiralle siis vahva vihje siihen mitä seuraavaksi suoritetaan. Toisena neuvona oli, että ne käytösruudut mitkä tehdään koira edessä seisten/istuen/maassa voi aloittaa niin, että ensin mennään koira sivulla käytösruudun suorituspaikalle ja sitten käsketään koira oikeaan asentoon ja siirrytään sitten vasta koiran eteen. Näin vältetään turha säätö aluksi jos koiralla eteentulo ei ole vahva ja se saattaa siinä mennä esim vinoon. Meille tämä vinkki vaikutti ainakin hyvälle ja aiotaan jatkossa kokeilla sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!