maanantai 27. marraskuuta 2017

Paimennuksia (46-48)

Taas ollaan ehditty muutaman kerran paimentamaan, mutta niistä ei ole tullut blogiin kirjoiteltua. Tässä muutamat treenimuistiinpanot niistä.

19.11 oltiin paimentamassa Somerolla Woollandiassa. Treenikerran teema oli poispäinajo. Cava ei ole aiemmin tehnyt poispäinajoa ja itselläkään siitä ei ollut ihan selvää käsitystä. Tiesin kyllä perusidean, että lampaat kulkee edellä ja koira tulee rauhassa perässä ja ohjaaja on sitten koiran takana. Ensimmäisellä kierroksella oltiin Cavan kanssa molemmat hukassa. Cava halusi vain kerätä lampaita mulle ja kiertää niitä ympäri ja kouluttaja toisteli mulle "kävele suoraan" käskyä, joka tuntui itselle ylitsepääsemättömän vaikealle, koska sain saman kehoituksen noin sata kertaa lyhyen ensimmäisen kierroksen aikana. Meillä ei siis kummallakaan ollut mitään hajua hommasta. Lopuksi Cavakin alkoi hieman turhautua ja rähähti pari kertaa liinan päässä lampaille. Saatiin kuitenkin ihan ok pätkä tehtyä kun kouluttaja Tuija neuvoi askel askeleelta mitä tehdään ja siihen sitten lopetettiin. Plussaa ensimmäisellä kierroksella oli se, että Cava reagoi hyvin "käy siihen" käskyihin ja muutaman kerran hipsi nätisti lampaita kohden.

Tauolla seurasin muiden koirakoiden treeniä ja Cavan Kipinä-tädin treenistä sainkin itselleni jonkun punaisen langan siihen, että miltä homman pitäisi näyttää. Joskus on vain niin helpompi kun asian näkee kuin sitten se että kouluttaja koittaa kertoa. Kipinä oli tottakai Cavaa jo paljon pidemmällä ja tekivät ihan oikeaa poispäinajoa kun me vasta harjoitellaan ja kerrotaan Cavalle että paimennuksessa voidaan tehdä tällaistakin. Toiselle kierrokselle oli kuitenkin huomattavasti helpompi lähteä kun itselle oli selvää, että millaista suoritusta tässä haetaan. Malttia Cavalla ei vielä kamalasti ole tähän poispäinajoon ja hetkittäin sitä turhautti ja usko loppui omaan tekemiseen kun lampaat eivät niin vikkelästi liikkuneetkaan pois tieltä kun Cavalta vaadittiin rauhallista kulkemista suoraa lampaita päin. Toisella kierroksella saatiin kuitenkin kivoja ja onnistuneita pätkiä ja mukava aloitus poispäin treenaamiselle. Sen treenejä täytyy tottakai jatkaa vielä tulevaisuudessa, nyt saatiin molemmat hommasta vasta pienesti kiinni.

26.11 eilen oltiin myöskin Somerolla Woollandiassa Tuijan treeneissä. Ensimmäisellä kierroksella jatkettiin hieman poispäinajon teemassa ja vahvistelin Cavalle stoppeja. Sen stopit tuntuvat unohtuneet tauon aikana ja se on ollut ihan kammottava. Monesti vaatinut useamman käskyn ja silti stoppi ollut hieman epävakaa. Maahanmeno on ollut hieman parempi kuin seisominen, mutta ei sitäkään kovin varmaksi ole voinut kutsua. Ensimmäinen kierros oli vain hieman tunnustelua siihen miltä Cava ja lampaat tänään tuntuvat.

Toisella kierroksella päästiin paremmin hommiin. Cava sai olla alusta asti vapaana ja mua jännitti kyllä paljon, että mitähän hörökorava keksii kun treenattiin pienessä sisähallissa. Cava lähti kuitenkin tosi nätisti liikkeelle kun helpotin sille alkua niin, että se sai lähteä suoraan kuljetukseen eikä lähtenyt kaarelle kiihdyttämään vauhtia. Alusta olin tosi iloinen, se oli tosi siisti eikä sellainen kuin normaalisti. Selkeästi pieni sisähalli myös hidasti vähän Cavan vauhtia. Toisaalta Cava saattoi olla väsynytkin kun oltiin paimennettu jo yksi kierros, käyty metsälenkillä Nukan kanssa ja aamulla treenattu tunti tokoa. Hyvin pysyi kuitenkin into hommiin. Aloitettiin ottamalla peruskuljetuksessa stoppeja. Ne sujui niin hyvin, että Tuijakin kehui menoa hienon näköiseksi ja kysyi haluttaisiinko kokeilla häkitystä. Taisin näyttää niin kauhistuneelle tästä ehdotuksesta, että Tuija alkoi jo pohtia voisiko hän tai Laura-kasvattaja tulla Cavan kanssa lampaille kokeilemaan häkitystä. Nyt syksyllä Cava on kuitenkin ottanut vähän turhan vahvasti painetta lampailla jos joku muu kuin minä olen yrittänyt sitä ohjata niin totesin sitten itse, että ei oteta lainaohjaajaa puikkoihin. Fiilis oli kuitenkin treenissä ollut niin kiva, että toinen ohjaaja olisi varmasti vaan sotkenut pakkaa.

Aloitettiin häkitys sillä, että vietiin lampaat kulmaan ja Cava sai jäädä portin ja lampaiden väliin samalla kun itse avasin portin. Peukku Cavalle siitä, että se makasi rauhassa ja levollisesti koko portin avauksen. Se kun on muutamankin kerran nyt lampailla päässyt karkaamaan vaikka olen sen käskenyt maahan. Taisi hörökorvakin tajuta, että nyt ollaan tekemässä oikeaa tehtävää ja keskittyi täysillä hommaan. Kun olin saanut häkin auki pohdittiin miten mun kannattaisi lähettää Cava lampaille. Menin sitten itse lampaille ja otin Cavan siitä kuljettamaan. Cava kiersi todella nätisti lampaiden taakse, wau! Ei mitään sinkoilua/possuilua vaan nättiä työtä. Siitä lyhyt matka kuljetusta ja kuljetuksella vietiin lampaat häkkiin ja pysäytin Cavan ja laitoin portti kiinni. Olisi tehnyt mieli tuulettaa ja kehua Cavaa, mutta sain Tuijalta luvan vaan rauhalliseen kehumiseen. Tuija sanoi, että Cava tekee sen verran tosissaan ja vauhdilla hommia että sitä kannattaa mielummin kehua juurikin noissa odottelutilanteissa ja siitä kun se malttaa ollaa tekemättä. Hauska laji, kun koiraa saa kehua silloin kun se ei tee mitään ;) Otettiin lampaat häkistä pois niin, että itse menin mukaan auttamaan Cavaa, häkki oli pieni ja ahdas enkä uskaltanut lähettää sitä yksin hakemaan lampaita. Rauhassa saatiin lampaat pois häkistä ja häkki kiinni.

Fiilis oli loistava kun päästiin tekemään joku oikea tehtävä ja keskityttiin Cavan kanssa molemmat normaalia enemmän. Homma tuntui toimivan tosi hyvin ja toiselta kierrokselta melkein itseäkin harmitti lopettaa kun meillä oli niin kivaa. Cava kuunteli hyvin ja malttoi hetkittäin jopa kävellä lampaiden takana. Sain Tuijalta palautetta mun kepin käytöstä ja siitä, että Cava ei kauheasti kunnioita nyt keppiä vaan alkaa enemmän leikkiä ja komentaa mua. Kropalla annettu paine (esim. käsien nostaminen ylös) voisi nyt toimia paremmin. Toisella kierroksella ei kuitenkaan kauheasti tarvittu painetta kun Cava kuunteli niin hyvin hidastuskäskyt ja kaikki. Toinen palaute oli mulle kun käytän "odota" käskyä siihen että Cava hidastaisi vauhtia niin pitäisi siihen vaihtaa joku muu käsky koska kokeessa tuomari voi katsoa tämän niin, että koira ei pysähdy käskystä huolimatta vaikka Cava toimii ihan oikein. Pitää siis keksiä joku uusi hidastus käsky ja alkaa vahvistaa sitä.

27.11 tänään oltiin Seutulassa paimentamassa pitkästä aikaa Hannen opissa. Hanne laittoikin mut hommiin eikä mun selitykset siitä, että ollaan Cavan kanssa molemmat ihan aloittelijoita menneet läpi. Ilmeisesti yli vuosi treenejä takana niin jotain pitää jo osata ;) ikävää. Tuijan eiliset puheet kokeista hieman nauratti ja tuntuivat hyvin kaukaisilta, mutta tänään Hannekin sitten totesi että Cava on niin taitava ja hyvä, että ensi vuonna olisi syytä olla kokeissa. O M G. Kuulostaa kyllä hurjalle, että me kaksi oltaisiin ikinä paimennuskokeessa. Mentiin aluksi pyöröaitaukseen, ajatuksena että siellä on helpompi palautella Cavaa maanpinnalle jos se alkaa tuhmaksi. Taisin antaa siitä alkuun aika kamalan kuvan kun kerroin ettei treenit ole oikein sujuneet. Pyörössä oli kuitenkin sen verran mutaisaa, että Cava hienohelma ei siellä paljoa muuta kuin kipitti aitauksen reunaa mahdollisimman kuivissa kohdissa. Mentiin isompaan aitaukseen ja Cava oli sielläkin oikeastaan aika nätisti. Tehtiin aidasta irrottamisia ja Cava tykkäsi kovasti kun sillä oli joku muukin tehtävä kuin epämääräistä peruskuljetusta ympäri aitausta. Hieman sillä vauhti kiihtyi, mutta pääasiassa se irrotti lampaat nätisti aidasta.

Toisena juttuna kokeiltiin ensimmäisellä kierroksella viedä lampaat pieneen metallihäkkiin ja sitten niin, että Cava irrottaa ne sieltä taas ulos. Tässä Cavaa hieman jännitti ja se vaati multa aika paljon rohkaisua että meni häkkiin sisälle. Lampaat olivat aika tahmeita niin niitä oli sieltä vaikea saada irti. Pari kertaa mentiin yhdessä ja saatiin Cavalle onnistumisia. Tämän päiväisten treenien perusteella olin yllättynyt miten rauhassa Cava pystyi ahtaissakin paikoissa tekemään. Toki se vähän kiihtyi, mutta ei ollut niin tuhma kuin ajattelin.

Toisella kierroksella saatiin vaihtaa lampaat. Se olikin hankala homma. Lampaat eivät todellakaan halunneet tulla vapaa-aikatiloistaan hommiin ja olivat Cavalle todella raskaita liikutella. Tässä hommassa se sai hieman käyttää hampaitakin kun lampaat eivät todellakaan meinanneet liikkua eivätkä halunneet oikein uskoa Cavaa. Kovalla tsemppauksella saatiin muutama lammas siirrettyä treeniaitaukseen. Huh mikä työ! Itselläkin tuli ihan hiki ja Cavastakin huomasi että oli todella joutunut töihin. Tehtiin treeniaitauksessa enää ihan lyhyesti kuljetusta ja aidasta irrotteluja ennen kuin lopetettiin. Hienosti se selvisi hankalasta paikasta. Tulipahan taas nähtyä, että Cavaa pitäisi tässäkin lajissa haastaa enemmän. Mun täytyy nyt tsempata ja alkaa nousta koiran tasolle tässä hommassa ja treenit pitää jatkossa tehdä niin, että sillä on oikeasti jotain tekemistä ja miettimistä niin vähenee varmasti roskakäyttäytyminen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!