tiistai 3. lokakuuta 2017

Pekan yksäri ja karkaileva hörökorva

Eilen oltiin pienellä porukalla Pekka Korrin yksärillä. Toisin kuin viikonloppuista paimennustreeniä niin näitä treenejä oltiin odotettu pitkään ja hartaasti. Meillä on ollut paljon ongelmaa ja haastetta, joihin kaipasin neuvoja ja apuja ja kukapa muukaan osaisi paremmin auttaa tokokoirakkoa hädässä. Kaiken syksyisen epätoivon ja masennuksen keskellä nämä treenit herätti pienesti toivoa paremmasta. Cava on siis ollut aivan painajaismaisen kamala treenata jo jonkun aikaa. Ei ole huvittanut lähteä sen kanssa treeneihin, koska se ei kuuntele/keskity ja uusimpana villityksenä on keksinyt karkailun. Useammat treenit menneet niin, etten yksinkertaisesti saa koiraa kiinni vaan se sinkoilee ympäri kenttää. Pääasiassa se ei ole mennyt muiden luokse, mutta yhden kerran juoksi ruudussa olevan koiran lähelle ja ärähti sille ja sen jälkeen oli selvää että jollain tälle karkailulle pitää tehdä loppu ja pian. Vihainenhan Cava ei varsinaisesti ole ja kun tämä ruudussa ollut koira kääntyi Cavaa ihmeissään katsomaan niin Cavahan lähti häntä koipien välissä ulisten karkuun. Siitä huolimatta mulle itselle jäi tästä ihan hirveä fiilis, hävetti, harmitti, nolotti, suretti, suututti ja ärsytti nyt ainakin alkuun. Mun luoksehan Cava ei karatessa ole halunnut tulla vaan treenikaverit on sen sitten saaneet kiinni. Siitä tietysti tullut itselle fiilis, että koiraa ei kiinnosta olla mun kanssa hommissa lainkaan ja että meidän suhdekkin ihan surkea. Tästä syystä blogissakin ollut useampi kuukausi jo vähän hiljaisempaa kun treenien jälkeen ei ole ollut jaksamista eikä oikein inspistäkään kirjoittaa.

Ongelma tässä kaikessa varmasti on pitkälti ollut se, etten osaa pitää tunteitani kurissa vaan kaikki noi negatiiviset fiilikset tulleet päälle karkaustilanteissa, jolloin luonnollisestikkaan Cavasta ei oo kiva tulla mun luokse. Siihen päälle vielä omat epävarmuusfiilikset kun ei ole ollut selkeää suunnitelmaa mitä näissä tilanteissa tekisi niin aika hyvä soppa ollaan saatu aikaiseksi. Semmoiset avautumiset tähän väliin. Tuhma Timppa on siis todellakin ottanut ilon irti viimeisistä teini-iän kuukausista. Toivottavasti pian lähestyvät 2v synttärit tuovat järkeä hörökorvien väliin. Viikonloppuna jo puhuttiin tästä kasvattajan kanssa ja sainkin itselleni muutamia toimintaohjeita, ensimmäisenä nyt ainakin se, että jos Cava noin karkaa kesken treenin mun luota niin sen treenit oli sitten siinä. Meillä on onneksi hallivuoro talveksi, kun ei ehkä ihan koulutuksista viitsisi maksaa ja sitten lopettaa treenejä lyhyeen jos tuhma-aussie päättää lähteä yksin pitämään hauskaa.

Aloitin Cavan treenit siis avautumalla yllä olevasta aiheesta ja alkuun koitettiinkin provosoida Cava karkaamaan, mutta ei se tietenkään nyt treenissä sitä tehnyt. Itsellä taas tosi idiootti fiilis kun ensin haukkuu oman koiran ja kertoo kuinka sen kanssa on niin mahdottoman hankala treenata ja koira päättääkin nyt juuri sillä kertaa käyttäytyä. Tyypillistä ja turhauttavaa. Vahvistettiin kuitenkin kahden lelun leikkiä ja Pekka totesi, että eihän toi koira nyt mitään keskisormea sulle näytä, että ehkä sun pitää vaan antaa sen välillä juosta ja itse vaikka sitten rakentaa ruutua tms. niin koirakin sitten tulee katsomaan, että mitäs puuhaat ja tehdäänkö yhdessä. Omissa treeneissä varmaan toimii, mutta jos paikalla on muitakin niin en nyt ihan vieläkään ole varma, että mitä tehdä. Varmaan antaa Cavalle yksi mahdollisuus juosta mulla olevaan leluun ja jos ei tule niin pyytää jotain treenikaveria ottamaan aussie kiinni ja heivata se sitten autoon loppu treenien ajaksi... Nyt se on usein päässyt vielä karkailun jälkeen hommiin ja se varmasti vähän vahvistanut käytöstä koska kyllähän Cavan mielestä hommien teko mun kanssa on oikeasti aika tosi siistiä, mutta valitettavasti niin on myös omat kunniakierroksetkin.

Pekka puhuu aina paljon kisakoiran kouluttamisesta ja siitä oli eilisissäkin treeneissä paljolti puhe. Mä en tosin ihan tiedä mitä kisakoiraa olen kouluttamassa, nykyisin tuntunut enemmän jonkun sirkuskoiran kesyttämiseltä meidän treenit :D Jo aika aikaisessa vaiheessa pitäisi ottaa koiralle kisamaisiakin piirteitä treeneihin ja erityisesti siirtymien ja kehään tulojen tärkeyttä Pekka alleviivasi mulle ja Cavalle. Näitä ollaan toki treenattu, mutta ei varmastikkaan riittävästi. Tehtiin alkuun pelkkiä siirtymiä ja niistä sosiaalinen palkka ja kehu. Itse sain kommenttia siitä, että mulla menee käsi vähän turhan helposti ja nopeasti namitaskulle. Pitää taas muistaa kiinnittää tähän huomiota ettei tule vahvistaneeksi koiralle sitä, että kehut liikkeen lopuksi = käsi namitaskussa. Siirtymien lisäksi tehtiin muutama kehään tulo ja siinä eri kohdissa palkka, ensin heti kun Cava tuli hyvin yhdessä mukana ja sitten kun päästiin ensimmäisen liikkeen aloituspaikalle. Onhan tässä ihan pointtinsakkin, kuinkahan monta toistoa enemmän Cavallekkin on tehty vaikka maahanmenoa verrattuna vaikka sitten liikkeiden väleihin. Ainakin Cavan tyylisellä vilkkaalla koiralla hyvät liikkeiden välit yleensä vaikuttavat vahvasti siihen, että miten se niistä liikkeistäkin suoriutuu.

Tehtiin myös lyhyt kisamainen suoritus. Pekka sanoi itse tekevänsä jokaisissa treeneissä kehään tuloja, siirtymisiä ja kokonaisia liikkeitä. Sen jälkeen sitten treenaa jotain juttuja yksityiskohtaisemmin. Tähän pitäisi oikeasti pyrkiä itsekkin enemmän, mutta se tuntuu vaan niin vaikealta. Meidän kisamaisessa suorituksessa oli luoksetulo, lyhyt seuruu ja kaukot. Vähän keskittymiskyvyttömyyttä, eli en nyt täysin tyytyväinen ollut suoritukseen, mutta no ainakaan se ei karannut minnekkään ja liikkeiden välit olivat kivat :) Alla video.


Kisamaisuuksien lisäksi tehtiin ruutua. Se ei oikein ole edistynyt ja mulla ei ole ollut treeni-ideoita. Tehtiin paikan vahvistamista niin, että Cava sai hakeutua eri kohdista ruutuun ja palkka aina kun osui ruudussa oikeaan kohtaan. Ei ehditty montaa toistoa tehdä kun aika loppui, mutta Cava kyllä jo hieman asiaa mietti, joten varmasti saadaan tällä vietyä asiaa eteenpäin. Tehtiin myös pari pidemmältä matkalta ruutuun juoksua niin, että ruudussa oli lelu. Yhdistettiin siihen pieni seuruu alkuun ja siirtymä niin eipä ollutkaan Cavalle helppoa lähteä ruutuun. Tämmöisiä siis pitäisi myös ottaa treenilistalle.

Muuten Pekka puhui paljon siitä, että kisakoirilla tavoitteen pitäisi olla siellä EVL:ssä ja ei ole mitään järkeä treenata muuta kuin 10 EVL liikettä. Ymmärrän kyllä pointin ja nykyisissä säännöissähän tokossa aika hyvin alempien luokkien liikkeet ovat palasia niistä EVL:n liikkeistä. Hyvät ohjeet saatiin jatkoa varten ja nyt olisi taas pitkä lista treenattavia asioita. Cavan sekoilu treeneissä kuitenkin laskenut sen verran omaa motivaatiota, että voi olla että jäädään pienelle tauolle treeneistä ja katsotaan sitten vähän myöhemmin uudelleen että onko sitä järkeä saatu pikkukoiran päähän.

Kotona ollaan treenailtu tunnaria innokkaasti kun vihdoinkin päätin ottaa sen treenilistalle. Ollaan aina satunnaisesti koitettu sitä ja Cava on ollut todella vauhdikas, se on pureskellut kapuloita ja nostellut vääriä ja ei ole oikein keskittynyt tehtävään. En usko, että se on oikein edes ymmärtänyt mitä siltä halutaan. Tunnarien piilotelu on tuntunut vaan lisäävän Cavan vauhtia niin päätin nyt ottaa ihan toisenlaisen lähestymistavan tähän liikkeeseen. Eli heti niin, että kapulat ovat esillä. Ensin kaksi kapulaa (oikea ja väärä) ja sitten useampi. Tämä tuntui sopivan Cavalle paremmin ja muutaman treenikerran jälkeen pystyi jo sanomaan, että se on ymmärtänyt idean. Treenaillaan vielä lisää toistoja kotona rauhassa, että vire pysyisi mahdollisimman ihanteellisena. Tässä kuitenkin todistusaineistoksi videota, neljännellä treenikerralla Cavan haistelu näytti jo tälle:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!