torstai 26. lokakuuta 2017

Mölyapinan leluton lokakuu

tuhma Timppa 

Koska treenaaminen ilman ongelmia olisi liian helppoa ja mukavaa niin nyt meillä on puhjennut ihan uudenlainen ongelma (kaikkien edellisten ongelmien lisäksi tietenkin). Menin pari viikkoa sitten kehumaan koiraani ja sanoin, että se tosiaan on ihana ja HILJAINEN aussie. Kahteen vuoteen ei ole treeneissä tullut ääntä ja muutenkin arjessa hiljainen tyyppi. Ei selvästikkään pitäisi kehua omaa koiraa, sillä eiköhän se treeneissä metelöiminen alkanut sitten heti. Ensin ääntä tuli noudossa ja sen jälkeen se on yleistynyt nopeasti kaikkiin liikkeisiin ja nyt sitä tulee ihan joka treenissä ja milloin missäkin liikkeessä. Aikas mahtavaa, käsi pystyyn jos joku saanut koiralleen luotua ongelman vain muutamalla treenillä :) välillä ihan yllättää nämä omat kouluttajan taidot. Oikeasti tietysti harmittaa ihan tosi paljon ja meillä ei ole edes mitään ohjattuja treenejä nyt tulossa, enkä itsekkään tiedä miten ongelmaa edes lähtisin ratkomaan.

Maaritin treeneistä meille tarttui ajatus jättää lelupalkka hetkeksi pois ja sillä pyrkiä hieman tasaamaan Cavaa ja laskemaan turhia kierroksia sekä myös puuttua sillä ääntelyyn. Näin ollaan tehty ja lelut jätetty pois treeneistä, mutta se ei ole ääntelyyn auttanut. Toisaalta ennen lelupalkasta luopumista ääntelyä ei esiintynyt paljon, joten pitäisikö ehkä sittenkin ottaa lelut taas mukaan treeniin? Toisaalta Cavan vire yleisesti ottaen ollut nyt tasaisempi ja keskittyneempi ilman lelua, tosin ylipäätään leluista luopuminen on varmaan tuntunut mulle pahemmalle kuin Cavalle. Se ei ole lelujaan kamalasti kaivannut. Cavan pieneen ylivireeseen on ollut vaikea puuttua koska se on pääasiassa tehnyt hyvin eikä mitään isompia virheitä/ongelmia ole ollut. Muistan kuitenkin kun sanoin jo syyskuun lopulla siitä, että se on vähän turhan kierroksilla treeneissä. Sellainen hullunkiilto (vai pallon kiilto?) silmissä tehnyt ja pikkaisen turhan häslä ollut. Keikkunut taas ikävästi siinä hallinnassa olevan pikkukoiran ja villin huligaanin rajoilla. Nyt tosin sitten ihan oikea ongelmakin saatu aikaan kun ääntelyä alkanut esiintyä.

Ääntely tuntuu tulevan kovasta palkan odotuksesta johtuvasta turhautumisesta, jos vaikka tehdään pidempi suoritus ilman palkkaa tai jos tehdään jotain vauhdikasta. Toisaalta myös hankalissa jutuissa, esim. seuraamisen peruutuksessa, hitaassa kävelyssä ja kaukoissa on esiintynyt ääntelyä. Pitkät palkattomat suoritukset on kuitenkin pahin, eli on varmaan palkan odotus nyt sit niin korkealla, että pikkukoiralla menee kuppi nurin kun palkkaa ei heti tulekkaan. Koitetaan vielä ilman lelupalkkaa ja pelkillä nappuloilla jos se hieman laskisi hörökorvan palkan odotusta. Ääntelyistä oon lopettanut hommat ja Cava on itsekkin tajunnut mennä maahan ja siinä sitten odoteltu hetki että kierrokset on laskeneet. En tiedä onko hyvä/järkevä toimintatapa koska ongelma mennyt huonommaksi mutta parempaakaan en ole keksinyt. En oo halunnut sitä varsinaisesti kieltää, koska luulen että se vain nostaisi kierroksia lisää ja pahentaisi myöskin ongelmaa. Toisaalta en haluaisi vaan jatkaakkaan ja olla äänistä välittämättä koska en haluaisi että Cavalle tulee fiilis ettei mölinät haittaa.

Jos jollain hyviä vinkkejä niin otetaan niitä kyllä mieluusti vastaan!

6 kommenttia:

 1. Hei,
  Vinkkaisin ottamaan yhteyttä Päivi Saarilahteen / Pro Koirakko, hänellä voisi olla vinkkejä tuohon. :)
  Itsellä omakohtaisia kokemuksia aussien kanssa siitä, että mitä enemmän ääntelyyn puuttuu sitä enemmän se pahentuu. Lisäksi mitä enemmän asia kiristää omassa päässä, sitä enemmän koira alkoi ääntelemään, vaikka minäkin pyrin olemaan kieltämättä ja lisäämättä painetta turhautumiselle. Höyry-belgin kanssa oon saanut tuloksia kehumalla oikeaa mielentilaa aluksi ääntelyistä riippumatta, meillä kiehuttiin ennen treenejä autossa. Lisäksi meillä on auttanut kummankin kanssa kuurit perustreenejä, jolloin saa helposti ja paljon palkkaa/pidempiä taisteluleikkejä minun kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Katri! Päivi vaikutti nopealla googlailulla tosi pätevälle, täytyy ottaa yhteyttä jos ei lähde omin avuin helpottumaan tilanne pian. Oon vähän samaa mieltä tosta puuttumisesta, Cava on lisäksi vielä aika herkkis ja pelkään että alkaa ottamaan musta painetta jos liikaa joudun tosta sanomaan, etenkin kun en oo ihan varma ymmärtääkö se et sanominen tulee äänestä eikä itse tekemisestä. Totta myös toi että huomaan kyl nopeesti et ääntely alkaa painaa omassa päässä ja sitten sitä tulee lisää kun itse oon turhautunut tilanteeseen. Tärkeää myös varmasti oikean mielentilan löytyminen jo ennen treenejä. Tänään nopealla testauksella näyttäisi sille, että lyhyet pätkät ja suhteellisen paljon palkkaa toimisi siihen että ääntä ei helposti tule. Pidemmät palkattomat pätkät sai ääntelyä aikaan.. ehkä edetty liian nopeasti ja tehty palkatonta enemmän kuin koira vielä kestää.

   Poista
 2. Tuli mieleen, jos piippaaminen on alkanut yllättäen, että tsekkauttaisi koiran kunnon. Hieroja, osteopaatti tms. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä mietin itsekkin.. yleensä Cava on reagoinut eri tavalla jumissa olemiseen, mutta mistäpä näistä tietää. Tsekkauttamisesta tuskin ainakaan on haittaa :)

   Poista
 3. Ah miten tuttua! Ihana koiraharrastus. <3 Meillä keskeytyy hommat, jos äänikin pääsee. Käy siihen käskyllä tai jos ei tehoa, jäähylle kokonaan. Erilaisia treenejä, kaavojen rikkomista, erilaisia palkkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Jenny! Täytyisi tosiaan muistaa monipuolisuus treeneissä ja etenkin vaihteleva palkkaus. Varmaan myös viime aikoina tehty liikaa palkatonta treeniä Cavan osaamis- ja jaksamistasoon nähden :) no viikonlopulle pieni treenitauko ja uusin suunnitelmin seuraavaan viikkoon!

   Poista

Kiitos kommentistasi!