perjantai 2. kesäkuuta 2017

Tiltun toko 4


Eilen oltiin Tiltu Antikaisen opissa tokoilemassa Puolarmaarin nurmikoilla. Oltiin ainoana paikalla, joten saatiin kyllä tosi tehokkaat yksityistreenit. Pakko kehua kouluttajaa kun oli joustava ja päästiin treenaamaan vaikkei muita ollut tulossa paikalle. Treenissä meillä oli aiheena jäävät ja niiden erottelu sekä tunnari. Puolarissa oli kauniina iltana paljon porukkaa lenkkeilemässä, ulkoiluttamassa koiria ja pelaamassa frisbeegolfia ja taisi siellä olla jotkut suunnistusharjoitukset/-kisat menossa. Onneksi oltiin hyvissä ajoin paikalla ja ehdittiin puolisen tuntia lenkkeillä siinä ennen treeniä ja Cava sai ihmetellä häiriöitä. Pakko kehua pikkukoiraa! Se oli ihana lenkkikaveri. Hihnassa vetämistä kun jaksaisin vielä työstää, mutta muuten ei mitään moitittavaa. Ei välittänyt edes ihanista ihmisistä tai rähisevistä koirista. 

Treeni aloitettiin jäävillä. Tehtiin aina 1-3 toistoa samaa ja sen jälkeen väliin yksi toisto eri asentoa. Tiltu kehui näissä Cavaa. Cava kuulema osaa asennot erittäin hyvin eikä erottelussa ole ongelmaa. Enemmän ongelma oli keskittymisessä. Ympärillä oli paljon häiriötä, mikä varmasti vaikutti keskittymiseen. Keskittyessään se kuitenkin pystyi erottelemaan käskyt tosi pätevästi. Tiltun mielestä nyt pitäisi alkaa yleistää käskyjä enemmän ja haastaa Cavaa ja vaatia hankalammissakin paikoissa siltä kuuntelemista kun se koira ihan oikeasti osaa. Toisena juttuna puhuttiin myös siitä, että asentoja pitäisi ottaa myös niin, että Cava on kauempana. Tiltukin kommentoi Cavan seuraamista, että sen seuruu on niin intensiivinen ja Cava on niin vahvasti siinä seuruussa läsnä, että jäävät vähän hankalat kun Cava hämmentyy käskystä. Teki kuitenkin ihan hienot asennot seuraamisenkin osana. Täytyy miettiä jotain virittelyä näihin, ehkä? Oon vaan niin huono noissa virittelyissä. Palkkailin Cavaa jäävissä paljon nameilla, mutta Tiltun mielestä lelu voisi sopia hyvin. Cava on kuitenkin vauhdikas koira ja siitä tulee vielä vauhdikkaampi mitä varmemmaksi se tulee ja vauhtia on turha pelätä. Itse pitää vaan ohjaajana oppia nopeammaksi ja Cavalle pitää opettaa varmat ja nopeat stopit, jotta sitä on mahdollista esim. kokeessa korjata jos lähtee vaikkapa ohjatussa väärälle kapulalle tai ei löydä ensimmäisellä käskyllä ruutuun. Jäävät kuitenkin tällä hetkellä varsin hyvällä mallilla, mahtavaa! Nyt tavoitteena saada kaikki asennot liikkeessä vahvaksi kaikista suunnista (koira sivulla ja edessä kohti tultaessa ja edessä pois päin menossa).

Toisena juttuna katottiin tunnaria. Näytin ensin miten ollaan tehty ja meinasin kuolla häpeään kun Cava sinkosi ilman lupaa etsimään omaa ja sen löydettyään lähti innoissaan rallaamaan ympyrää :D pitäis vissiin tehdä useammin kun tyyppi oli tästä niin intona. Onneksi se tuli heti käskystä luokse. Ongelmana on se, että ollaan tehty oman piilottamisella ja etsiminen on Cavasta hurjan hauskaa, ainut vaan ongelmana kun Cava etsii mielellään nyt tikkua eikä niinkään mun hajuista tikkua. Nyt lähdettiin tekemään hajuerottelun kautta ja sillä taidetaan jatkaa. Myös palautus vaatii hiomista, mutta sitä taidetaan treenata nyt ihan erikseen tästä haistelusta. Tehtiin nyt vaan kahdella kapulalla ja molemmat piilossa. Cavalla kaiken muun lisäksi ongelmana silmän käyttö niin koitetaan hyvällä kapuloiden piilotuksella saada se avaamaan nenäänsä vielä paremmin. Tiltu myös ehdotti, että voitaisiin kotona kokeilla laittaa kapulat purkkiin ja palkata siinä oikea haistelusta. Se voisi olla helposti järjestettävä kotitreeni ja tuskin siitä ainakaan haittaa on :) tunnari meillä siis ihan alussa (edelleen), mutta vähän ollaan sitä treenattu. Nyt kuitenkin tarkoitus ryhdistäytyä kun Cava niin tykkää siitä ja siinä niin monta osaa mitä treenata. 

Tunnarissakin Cavalla riitti vauhtia loputtomasti, joten alkuun tehdään vaan läheltä ja kun se sujuu (ja päästään treenissä vähän eteenpäin) niin alkuun pidennetään Cavan matkaa kapuloilta mutta niin, että itse jään suhteellisen lähelle kapuloita ja voin tarvittaessa vähän himmata Cavan vauhtia kun se tulee kapuloille. Tavoitteena, että sillä vauhdista huolimatta kapuloille tullessa syyttisi joku lamppu päässä ja se muistaisi, että sillä on siellä tärkeä tehtävä ja pitää keskittyä. Katsotaan mitä meidän tunnarista tulee! Tiltu kuitenkin kehui Cavaa tässäkin, joten ei me varmasti ihan toivottomia oltu. Mun ihanan innokas pieni possu, en olisi itelleni voinut parempaa koiraa saada! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!