tiistai 13. kesäkuuta 2017

Pallosimpun häiriötreenejä


Eilen käytiin tuuraamassa VeKoran tokokurssilla. Kouluttajana meille tuttu Heidi Pesonen ja teemana häiriöt. Alkuun kaikilla oli omaa aikaa kouluttajan kanssa ja lopuksi treenattiin vielä ringissä häiriöitä yhdessä. Tätä ringissä olemista ja siinä erilaisten tehtävien tekemistä ollaan tehty tosi vähän, sääli kun harvemmin treenataan isommalla porukalla itsekseen koska olis kyllä tosi hyvä ja vaihteleva treeni tehdä useamminkin. Cava oli eilen tosi hyvä, sillä oli ihana treenimoodi päällä ja intoa täynnä. Itse en ehkä ollut ihan niin hyvä, mutta ehkäpä se tästä. Tuntuu, että mitä taitavammaksi Cava tulee sen enemmän oma kokemattomuus ja osaamattomuus korostuu. Vaikka toisaalta, oonhan mä sen kuitenkin taitavaksi osannut kouluttaa.

Eilisissä treeneissä olin kuitenkin suhteellisen tyytyväinen siihen, miten tultiin autolta kentälle. Cava ei ollut niin hyvä kuin mitä se olisi voinut olla, mutta toisaalta en myöskään antanut sen sinkoilla remmissä joka suuntaan ja kiskoa nelivetona kentälle. Kentälle kun saavutiin se oli aikalailla heti treenimoodissa, vaikka oltiin meille vieraalla kentällä ja paikalla oli ennestään tuntemattomia koirakoita. Siitä oonkin erityisen tyytyväinen että uudet treenikaverit tai treenipaikka ei sitä ihmetyttänyt ja se pystyi heti alkaa hommiin. Autolta treenikentälle saapuminen on parantunut hurjasti, vaikka treenattavaa sen suhteen toki edelleen onkin. Kuitenkin se tuntuu Cavalla olevan tosi tärkeää, että miten annan sen tulla autolta kentälle ja että vaadin siltä jo keskittymistä ja tietynlaista rauhaa siellä autolla ja kävellessä kentälle.

Cava teki oman pätkän kouluttajan kanssa ensimmäisenä, joten oli tosi kiva aloittaa treenit kun koiraa ei tarvinut onkia mukaan ja yrittää epätoivoisesti tehdä itsestä kaikkia häiriöitä mielenkiintoisempi tyyppi. Tosi tyytyväinen siis treenin alkuun. Aloitettiin ihan luoksetulolla, koska haluttiin tehdä Cavalle alkuun jotain, missä se pääsee juoksemaan. Halusin myös treenata luoksetulossa liikkurin kanssa, koska Cava on viime aikoina välillä karannut luoksetulon odotuksesta kun kuulee liikkurin "käsky" huudahduksen. Niin kävi nytkin. Sain tässä palautetta omasta toiminnasta, että mun pitäis palauttaa Cava vähän tylymmin sinne takaisin. Nyt oon vienyt sen ikään kuin uutena siirtymänä takaisin lähtöpaikalle ja Heidin mielestä seuruutus ja uusi yritys on ehkä liian kivaa ja palkitsevaa Cavalle. Cavalla muutenkin tuntuu nyt olevan kova hinku tehdä hommia mun lähellä.

Tehtiin karkurin palautus sitten ihan vaan pannasta kiinni ottamalla ja oikealla puolelle (ei vasemmalla!) pannasta nätisti taluttaen sinne mistä karkasi. Harmittaa vähän nää karkailut, kun ollaan tosi paljon viime aikoina omissa treeneissä palkattu vaan siitä odottamisesta, muutenkin tuo karkailuongelma tuntuu esiintyvän vain liikkuroidussa liikkeessä, ei omissa treeneissä vaikka tekisin mitä häiriötä (lelujen/namien heittelyä, juokseminen, heiluminen, väärät käskyt). No ehkä tää on vaan joku tän hetken ongelma ja menee itsestään ohi kunhan vaan treeneissä nyt suhtaudun tähän riittävällä tiukkuudella ja karkailusta otetaan kaikki Cavalle kannattavat elementit pois.

Cava ei siis päässytkään kauheasti luoksetulotreenissä juoksemaan vaan joutui enemmänkin odottelutreeniin. Palkattiin se kuitenkin odottamisesta ensin rauhassa namilla ja siinä kehuttiin sitä hyvästä odottamisesta, mutta sen jälkeen palkaksi lelua ja sai rallata lelun kanssa. Näiden treenien jälkeen katsottiin meidän paikkista ja Heidi kehui, että paikkis on edistynyt kivasti viime kerrasta. Tämä oli kiva, koska välillä paikkiksen treenaaminen on tuntunut toivottomalle ikuisuusprojektille. Tehtiin pientä häiriköintiä paikkiksessa ja ainoastaan namilla houkutteluun meni ekalla kerralla.

Näiden treenien jälkeen meille tuli tauko ja sen aikana osa ajasta vaan odoteltiin ja seurattiin muiden treenejä. Pari kapulan pitoa ja nostoa otin siinä ja ne oli ihan nättejä ja pito on vähän parantunut tässä. Edelleen se on mun makuun vähän huonohko, mutta ainakaan kapula ei enää pyöri ja heilu suussa. Lisäksi tehtiin pari paikkista kun muut treenasi niin saatiin muista häiriötä. Paikkikset on nyt aika hyviä kun saadaan omassa rauhassa tehdä, kisamainen ja liikkuroitu suoritus vielä haastava. Siinä Cava helposti ennakoi muiden käskyistä ja en tiedä jännittääkö vähän muita koiria kun pään alas laittaminen alussa on vaikeaa.. noh, ehkä sekin siitä.

Loppuun tehtiin häiriötreeniä ringissä. Kaikki teki vähän erilaisia tehtäviä. Cavaa jänskätti vieressä ollut koira ja siitä otti häiriötä, muuten muiden tekemiset ei siihen vaikuttanut. Heidin luokse Cava koitti pari kertaa singota, mutta ei pahasti. Tässä ringissä ollessa tykkäsin tosi paljon Cavan perusasennosta. Se oli ihanasti kontaktissa koko ajana eikä pidempienkään perusasennossa olojen aikana "nukahtanut" vaan reagoi käskyihin nopeasti. Cava sai tehdä myös kaukoja, jotka meni varsin kivasti. Toisinaan häiriössä sen kaukot on tosi tahmeat, mutta nyt se teki kivat ja napakat vaihdot. Tehtiin myös lyhyt paikkis Cavalle tässä samalla kun muut tekivät omia harjoituksiaan. Tosi hyvät treenit oli! Intoa täynnä taas suunnitelemassa omia treenejä, hieno tokotyyppi tästä tulee.


2 kommenttia:

  1. Ihanat iloiset kuvat!
    Oletteko jo lähiaikoina virallisiin tokokokeisiin menossa? Mä olen jo pitkään suunnitellut, mutta en viitsisi kauaksi lähteä kun liikkeiden väleistä ja paikkiksen alusta en ole ollenkaan varma miten ne sujuvat. Armas jää monesti tuijottamaan varsinkin vierasta liikkuria eikä mene maahan aina edes toisesta käskystä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Oli kyllä suunnitelmissa mennä kokeeseen, mutta nyt kun Cava meneekin viikon päästä sterkattavaksi niin pitää odottaa että se siitä toipuu ja selvittää kauan sterkan ja kipulääkkeiden jälkeen pitää odottaa ennen kuin voidaan kokeisiin osallistua kaikkien doping varoaikojen ym. jälkeen :) Cavallakin kyllä vielä paljon työtä kaikkien häiriöiden kanssa, mutta kai se muuten alkaa olla ihan koevalmis.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!