maanantai 5. kesäkuuta 2017

ATD:n toko 1/6


Tänään meillä alkoi Cavan kanssa ATD:n kesän tokokurssi. Kouluttajana kurssilla oli Päivi, joka vaikutti ensimmäisen kerran perusteella tosi mukavalle ja hänen koiransa myös jokseenkin cavamaisille niin saadaan kurssilta varmasti hyviä neuvoja. Oltiin ekana suoritusvuorossa ja Cava oli varsin intona kun tultiin halliin. Halusin vähän vinkkejä erilaisiin keskittymisharjoituksiin ja vinkkejä siihen, miten sen saisi nopeammin keskittymään hommiin. Cavan kanssa pitäisi keskittyä enemmän siihen miten se tulee autolta hallin ovelle ja ovesta sisään ja siitä kentälle. Ihan tuttua huttua, mutta silti tulee itsellä liian usein luistettua kiireessä/väsymyksessä omista kriteereistä. Jos sitä koittaisi taas tsempata, varsinkin kun pikkukoira oli taas treenissä hurjan ihana ja pätevä. Se kyllä tekee ja osaa, kunhan vaan olen reilu ja kerron sille mitä siltä haluan.

Tehtiin siis alkuun ihan vaan siirtymiä paikasta toiseen ja kun Cava oli perusasennossa ja keskittyi niin ensin sosiaalinen palkka ja sitten namia/lelua. Cava vastasi sosiaaliseen palkkaan tosi hyvin, mutta tottakai lelu kelpasi sen jälkeen. Vähän olisi taas hommia tehtävänä lelusta irrottamisen kanssa. Siirtymiä tehtiin useampia ja ne oli oikeastaan kaikki tosi nättejä. Kouluttaja kehui Cavaa ja totesi, ettei se ainakaan ihan hirveän häiriöherkältä vaikuta. Onhan se joo aina vähän parempi tutussa paikassa, mutta tosi nopeasti se alkoi keskittyä hommiin kun siltä vaan sitä vaati. Pitäisi ehkä ihan joka treenissä vaatia. Puhuttiin myös palkkauksesta ja Päivin mielestä vaan tosi super leikkibileet alkuun pienestäkin keskittymisestä ja sitten vähitellen nostaa kriteeriä. Cavasta kuitenkin huomasi, että vaikka se kiltisti keskittyi niin se patosi itseään aika paljon kun olisi halunnut riekkua ja hillua, kuten normaalisti saa tehdä :D vikasta siirtymisestä vapautinkin sen niin, että pääsi rallaamaan lelun kanssa pitkin hallia. Päivi sanoi, että vaikuttaisi Cavalle hyvälle palkkaustyylille ja vaikka usein sanotaan, ettei koiran pitäisi antaa yksinään leikkiä ja rallata lelulla niin jos se on se mistä koira palkkaantuu niin sen pitää antaa tehdä sitä. Cavalle ainakin se lelun kanssa rallaaminen nollaa sitä hyvin jos se on joutunut kovasti keskittymään. Hienosti Cava myös toi lelun mulle heti kun sitä pyysin.

Siirtymien jälkeen otettiin pieniä häiriköintejä Cavan ollessa maassa. Kaikki muut häiriöt meni superisti, mutta vinkuva ja pomppiva pallo oli ekalla kerralla vähän liikaa. Lopuksi sekin sujui. Tehtiin häiriöitä vielä perusasennossa ja tässä hyödynnettiin peiliä niin pystyin itse seisomaan suorassa. Hyvin Cava kesti erilaisia häiriöitä. On meidän ahkerat häiriötreenit näköjään tuottaneet tulosta! Loppuun katsottiin vielä maahanmenoja. Ne on kyllä yksi ikuinen työmaa meillä, mutta tosi kivoja toistoja saatiin useampiakin. Se on jo aika harvinaista, että useampi maahanmeno onnistuu samassa treenissä. Maahanmenoja tehtäessä halliin myös tuli kaksi haukkuvaa koiraa ja Cava ei välittänyt mitään vaan jatkoi hommien tekemistä samalla innolla. Huippis! Cavalla on viimeiset pari kolme treeniä ollut taas ihan mahtava fiilis. Oon niin tyytyväinen kun juoksun ja valeraskauden jälkeen mun ihana kympin tyttö on taas löytynyt. Vaikka pitkään asiaa pohdin niin nyt sterkka tuntuu ihan oikealle päätökselle. Cavalle siis varattu 20.6 tähystys sterkka, joten treenitaukoa taas luvassa, mutta toivottavasti sterkan jälkeen päästään jatkamaan treenejä samalla hyvällä fiiliksellä, mikä meillä on nyt ollut.

7 kommenttia:

 1. Hyvältä kuulostaa :) totakin "11 liikettä" pitäisi muistaa vahvistaa eli siirtymiä ja perusasennoista palkkaa.
  Gavakin taistelee osan palkkauskerroista ja osalla saa rallatella lelun kanssa ympäri. Se on silti hallittavissa ja tykkää juosta. Se on perusluonteeltaan niin kiltti niin saakin harrastaa "paheita". Sitten taas jos on koira joka ei suostu palauttamaan lelua tai karkaa lelun kanssa niin sitten ei. Ja jollakin tapaa täytyy saada purkaakin itseään.

  VastaaPoista
 2. Kiitos! :) Ihan samaa mieltä! Tuntuu, että Cavalla tulee aina ryhtiä eri tavalla tekemiseen kun ollaan näitä liikkeiden välejä ja samalla myös sosiaalista palkkaa treenattu. Tärkeitä juttuja, jotka omassa treenissä jää helposti vähän paitsioon.

  VastaaPoista
 3. Miten Cava oireilee valeraskautta? Mä oon pitkään pohtinut Jipin sterkkaamista tähystämällä, mutta taas päädyin kuitenkin siihen, että oireet ei ole niin pahat, että päätyisin sittenkään sterkkaamaan. Jotenkin kauhean vaikea punnita haittoja ja hyötyjä :/

  VastaaPoista
 4. Mulla ehkä silleen eri tilanne, että Cavan olin kuitenkin sterkkaamassa jossain vaiheessa, joten miksei nyt. Vaikka kirpaiseekin, että treenikesä jää aika lyhyeksi tänä vuonna :D Ei Cava pahasti oireile, mutta lyhyesti: se on tosi masentunut aina juoksujen aikana, toki innostuu kun jotain puuhaillaan, mutta enimmäkseen mököttää jossain nurkassa yksinään ja syö vielä normaaliakin huonommin (on yleisestikkin aika nirso, mutta juoksujen aikana saattaa paastota monta päivää/vaan närppii ruokaansa). Juoksupöksyt on sen mielestä tosi ällöttävät, tämä varmasti tottumiskysymys myös, en vaan oo viittinyt raahata mököttävää ja juoksupöksyistä lamaantuvaa koiraa treeneihin joten en oo Cavaa hirveästi juoksupöksyillä kiusannut.

  Valeraskaana sillä ei oo mitään tosi isoja/pahoja oireiluita, mutta monta pientä ja ärsyttävää asiaa. Se ei oo mitenkään siis hankala tai et elämä sen kanssa olis hirveetä kun se on valeraskaana eikä ulkopuolinen varmaan pahemmin ees huomaa siinä eroa. Se kuitenkin vahtii enemmän, sen herkkistelyt tulee voimakkaammin esiin (tosin nyt sillä osui mun mielestä joku herkkyyskausi näiden juoksujen ja valeraskauden kanssa päällekkäin ja herkkishän se on luonteeltaan, eli kaikki ei tietysti ole valeraskaudesta johtuvaa). Nyt se on myös koko kevään juoksujen jälkeen ollut tosi erilainen treeneissä. En osaa selittää tätä treenijuttua hyvin koska se on sellainen tunne ja voi varmasti johtua myös muistakin asioista kuin juoksuhormooneista. Se ei oo ollut huono treeneissä, mutta jotenkin ei vaan ollut keväällä kiva treenata sen kanssa ja nyt vasta valeraskauden jälkeen vähitellen siitä alkanut tulla esiin se ihana treeniotus, jonka kanssa on parasta tehdä ja harrastaa. Teknisesti se on ihan yhtä taitava, mutta valeraskaana se on jotenkin tosi "raskas" treenikaveri, ottaa hirveästi häiriötä, ei keskity yms. Mutta tosiaan Cava on tosi nuori, sillä tulee vielä selkeästi erilaisia kausia kun se vielä kasvaa henkisesti, eli vaikea sanoa mikä on juoksuista johtuvaa ja mitkä asiat jostain muusta. Tuskin se siis tulee automaattisesti sterkan jälkeen muuttumaan mahtavaksi treenikaveriksi, joka ei enää ikinä ota häiriötä mistään :D Mulle kuitenkin helppo päätös kun olin ajatellut sterkata sen jossai vaiheessa kuitenkin, olisi pitänyt jo ekojen juoksujen jälkeen mutta Cavalla kesti silloinkin valeraskaus tosi pitkään ja se oli vain lyhyen hetken "normaali" ennen kuin alkoikin sitten tekemään uusia juoksuja. Sekin yksi syy, että Cavalla on aika lyhyt se juoksuväli (n. 6kk) ja sekä ekoissa että tokissa juoksuissa se teki juoksuja pitkään ja valeraskaus kesti pitkään juoksujen jälkeen, joten sitä "normaali aikaa" juoksujen välissä on tosi vähän. Siinä nyt jotain mun syitä, ei varmaan helpotta sun päätöstä yhtään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kaikkiaan tosi samanlaiselta (masentelu, pöksyinho, 6kk juoksuväli jne) kuin Jippi. Ainoa ero oikeastaan toi ruokahaluttomuus, jota Jipillä ei ilmene. Mutta tosiaan sekin on treenatessa jotenkin vetämätön juoksujen aikaan/jälkeen - ei niin isosti, ettäkö Jippiä tuntematon kiinnittäisi asiaan huomiota, mutta itse sen huomaan. Ja väsähtänyt se on juoksujen aikaan eli kotona ei oikeastaan muuta tee kuin nuku. Ja pöksyt kuuluu Jipillä myös inhokkilistalle :D Agia voi treenata pöksyt jalassa, mutta tokoa on turha edes yrittää, koska Jippi ei tee housut jalassa muuta kuin istua kökötä paikoillaan :P

   Mutta pohdinta jatkuu, että miten tekisin Jipin kanssa :) Tsemppiä Cavalle operaatioon - onneksi tähystyksellä tehty leikkaus on sikäli pieni ja paraneminen usein nopeata eli mene onneksi koko treenikesä "hukkaan" :)

   Poista
  2. Kuulostaa kaikkiaan tosi samanlaiselta (masentelu, pöksyinho, 6kk juoksuväli jne) kuin Jippi. Ainoa ero oikeastaan toi ruokahaluttomuus, jota Jipillä ei ilmene. Mutta tosiaan sekin on treenatessa jotenkin vetämätön juoksujen aikaan/jälkeen - ei niin isosti, ettäkö Jippiä tuntematon kiinnittäisi asiaan huomiota, mutta itse sen huomaan. Ja väsähtänyt se on juoksujen aikaan eli kotona ei oikeastaan muuta tee kuin nuku. Ja pöksyt kuuluu Jipillä myös inhokkilistalle :D Agia voi treenata pöksyt jalassa, mutta tokoa on turha edes yrittää, koska Jippi ei tee housut jalassa muuta kuin istua kökötä paikoillaan :P

   Mutta pohdinta jatkuu, että miten tekisin Jipin kanssa :) Tsemppiä Cavalle operaatioon - onneksi tähystyksellä tehty leikkaus on sikäli pieni ja paraneminen usein nopeata eli mene onneksi koko treenikesä "hukkaan" :)

   Poista
  3. Joo Cava siis muutenkin aika nirso/ei mikään superahne niin se sitten korostuu juoksujen ja valeraskauden aikana entisestään. Mua ehkä eniten vaivannut se, ettei treeneissä sitten ihan anna sitä parastaan varsinkaan valeraskauden aikana ja juoksuisena ei treenata just pöksyjen takia :D tsempit sulle pohtimisiin, mulla oma olo helpottu ku päätöksen tein ja nyt ainakin tuntunut meille oikealta päätökseltä. Saa nähdä miltä sitten operaation jälkeen tuntuu, että kannattiko vai ei :D ja kiitos tsempeistä, toivottavasti toipuminen tosiaan on nopeaa ja ei tuu mitään takapakkeja sen suhteen niin päästään sitten loppukesästä vielä kunnolla treenaamaankin :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!