perjantai 12. toukokuuta 2017

Paimennus 37


Ajeltiin taas Pukkilaan paimentamaan, kerrankin saatiin nauttia ihanasta auringonpaisteesta. Tuntuu, että aina kun ollaan paimentamassa niin on joko kylmä, sataa tai tuulee ja pahimmillaan kaikkia näitä. Siistit sisälajit on niin paljon enemmän mun juttu, mutta mitäpä sitä ei rakkaan karvakorvan eteen tekisi. Tänään oli muutenkin kuin sään puolesta melko kivat paimentelut. Ensinnäkin varmaan ensimmäistä kertaa ikinä koiran lisäksi kehuja sai myös ohjaaja ja toisekseen koira oli hurjan kiltisti kuulolla koko treenin ja kolmanneksi ei päästetty tuhmia lampaita kertaakaan karkaamaan pellon puolelle välipalalle.

Ensimmäinen kierros aloitettiin hakemalla lampaat kentälle pyöröaitauksesta. Pari tuhmaa lammasta oli jo ehtinyt karata aitauksesta kentän puolelle ja sieltä suunnittelivat pakoa vielä kentän viereiselle pellolle. Lampaiden ruoho tosiaan oli vihreämpää aidan toisella puolella ja ne yrittivät livahtaa pellolle ruokailemaan aina kun tilaisuus tuli. Cava tosin tykkäsi! Se teki ihan tosi tärkeänä töitä ja tarkasti luki lampaita ja huomasi kyllä niiden pakoaikeet ennen mua ja kertaakaan ei meillä lampaat päässeet karkuun. 

Hienosti ja rauhallisesti saatiin lampaat ulos pyöröaitauksesta. Kentällä tehtiin hetki kuljetusta ennen kuin aloitettiin Kristiinan antamien tehtävien tekeminen. Aloitettiin treenaamalla kujaa. Siinä Kristiina painotti rauhallista työskentelyä ja mua jännitti kauheasti. Cava yleensä räjähtelee ahtaissa tiloissa ja kuja tuntui tosi ahtaalle. Etenkin kun meillä oli vielä normaalia enemmän lampaita paimennettavana. Cava selvisi kujasta kuitenkin hienosti! Se tuli tosi maltilla lampaiden perässä ja kuunteli ihan jokaisen mun käskyn kun pyysin sitä hidastamaan. Muutaman kerran tehtiin tätä kujaa ja kertaakaan ei Cavalla vauhti kiihtynyt liikaa. Kujan lisäksi treenattiin suuntakäskyjä. Saatiin molempiin suuntiin tosi kivat onnistumiset vaikka vasen oli tänään selkeästi vaikeampi. Onnistuneiden suoritusten jälkeen oli hyvä siirtyä tauolle ja kylläpä Cavaa väsytytti! Se kävi ihan silmät kiinni nukkumaan mun jalkoihin kunhan oli ensin hieman jaellut pusuja ja kerjännyt masurapsutuksia yleisöltä. 

Toisella kierroksella tehtiin meille ihan uutta juttua, haltuunottoa. Kentällä oli maassa muutama puomi ja puomit kuvastivat autotietä. Ideana oli stopata koira kuljetuksesta lampaiden taakse ja sen jälkeen suuntakäskyllä siirtää koira lampaiden ja puomin väliin ja jättää koira siihen vartioimaan lampaita samalla kun itse kävi koiran takana puomilla kurkkaamassa, ettei kuvitteelliselta tieltä tule autoja. Jos koira tai lampaat päätyivät puomin väärälle puolelle ne jäi auton alle :D rajua tämä paimennus siis! Tää oli hurjan hankalaa, Cava jäi auton alle aika monta kertaa ennen onnistumista. Toisaalta olin kuitenkin tosi tyytyväinen kun Cava kiersi lampaat niin etäältä ja siis tästä syystä päätyi puomin väärälle puolelle. 

Viimeisellä kerralla osasin paremmin arvioida Cavan pitämää etäisyyttä lampaisiin ja osasin stopata lampaat riittävän etäälle puomista ja Cava sai tehtyä siistin kaaren ja sain stopattua sen lampaiden ja puomin väliin. Viimeinen toisto tätä haltuunottoa oli muutenkin ihan täydellinen! Cavan pysähdykset oli täsmällisiä ja se kiersi lampaat tosi rauhallisesti ja maltilla. Kristiinakin sanoi, että suoritus oli ihan oppikirjasta. Hyvä me :) tähän oli hyvä lopettaa. Kristiinalta saatiin kovasti kehuja, tokalla kierroksella oli kaikenlaista pientä sählinkiä, mutta sain kuitenkin hyvin määrätietoisesti ohjattua Cavaa ja onnistuttiin vaikeammissakin jutuissa ja tosiaan toi viimeinen haltuunotto oli erityisen hieno. Tokalla kierroksella käytiin myös sulkemassa pyöröaitauksen portti ja siinä onnistuin itse tosi hyvin lukemaan lampaita ja ei päässyt lampaat karkaamaan kentältä pyöröaitaukseen kun huomasin lampaiden suunnitelmat ja sain kutsuttua Cavan portin ja lampaiden väliin. Vähän on munkin lampaiden lukutaito kehittynyt! Olin niin naurettavan ylpeä itsestäni kun osasin tehdä järkevän ratkaisun ja sain lampaat pysymään siellä missä halusinkin. Etenkin kun viimeksi mokasin vähän vastaavassa tilanteessa niin nyt oli kiva saada onnistuminen.


2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!