sunnuntai 7. toukokuuta 2017

MH luonnekuvaus


Eilen oli jännä päivä ja osallistuttiin Wirneen L-pentujen MH luonnekuvaukseen Joensuussa. Paikalla oli 5/6 L-pentua sekä kaksi koiraa Wirneen K-pentueesta. Lähdettiin Joensuuhun jo perjantaina yhdessä L-pentujengin pääkaupunkiseudun jaoston kanssa. Me oltiin vuokrattu minibussi, jolla hurautettiin yhdessä perille. Minibussi oli aika täyteen lastattu tavaroita ja koiria, mutta hyvin malttoivat sisarukset matkustaa omissa häkeissään rauhassa. Ihanat ällät! <3

Lauantaina oli sitten testipäivä. Kuvaajina oli Jorma Kerkkä ja Marina Bast. Cavan vuoro oli vasta iltapäivällä, joten aamupäivästä ehti hyvin katsella muiden suorituksia. Erityisesti muiden sisarusten suorituksia oli kiva päästä seuraamaan läheltä, ihania koiria niistä on kasvanut kaikista. Muiden suoritusten seuraaminen myös rauhoitti omaa jännitystä kun en aiemmin ole MH kuvauksessa ollut, niin näkipähän vähän miten pitää itse missäkin osiossa toimia. 

Tässä Cavan pisteet ja lyhyet kommentit osioista:

1a KONTAKTI Tervehtiminen
4 Ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen
1b KONTAKTI Yhteistyö
4 Lähtee mukaan halukkaasti, kiinnostuu testiohjaajasta
1c KONTAKTI Käsittely
3 Hyväksyy käsittelyn

Cava oli alkuun hyvin cavamainen. Pusutteli alkuun mikrosirun tarkastajan ja sen jälkeen veti into piukeana kohti ihmisryhmää. Kun kierrettiin ihmiset ympäri, en voinut olla hymyilemättä kun Cava moikkasi tasapuolisesti jokaisen. Sen jälkeen siirryttiin testiohjaajan luokse ja Cava tervehti tätäkin iloisesti, mutta ehkä hieman normaalia rauhallisemmin (ei hyppinyt sentään pusupompuilla syliin). Lähti hyvin testiohjaajan matkaan. Käsittelyssä se oli rauhassa ja antoi kosketella itseään ja tsekata hampaat yms.

2a LEIKKI-1 Leikkihalu
4 Leikkii - aloittaa nopeasti ja on aktiivinen
2b LEIKKI-1 Tarttuminen
4 Tarttuu heti koko suulla 
2c LEIKKI-1 Puruote ja taisteluhalu
4 Tarttuu heti koko suulla, vetää kunnes TO irrottaa

Olin positiivisesti yllättynyt Cavan leikkiin. Onhan se hyvä leikkijä ja tykkää leikkiä milloin milläkin, mutta olin silti melko varma, ettei iso MH kuvauksessa käytettävä pötkylä ole Cavan mieleen. Sillä on välillä isompien lelujen kanssa ollut sellaista, ettei halua tarttua koko suulla vaan vähän etuhampailla vaan nipistää. Nyt kuitenkin leikki melkoisen innokkaana.

3a TAKAA-AJO 1. kerta
1 Ei aloita
3b TARTTUMINEN 1. kerta
1 Ei kiinnostu saaliista/ei juokse perään
3a TAKAA-AJO 2. kerta
4 Aloittaa kovalla vauhdilla päämäärähakuisesti, pysähtyy saaliille
3b TARTTUMINEN 2. kerta
3 Tarttuu saaliiseen epäröiden tai viiveellä

Ensimmäisellä kerralla Cava taisi hieman hämmentyä mun ottamasta apuaskeleesta. Kääntyi sitten katsomaan mua sen näköisenä, että eikö me mennäkkään yhdessä? Toisella kerralla lähti hirmuisella vauhdilla perään ja kuulin siinä kun kuvaajat kommentoivat yllättyneenä, että "vau" :D Tarttui karvahuiskaan hieman hitaasti, mutta kun otti siitä kiinni niin ei olisi millään halunnut enää irroittaa.

4 AKTIVITEETTITASO
3 Tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja

En ole ihan varma, mitä Cava tässä osiossa teki, kun ohje oli ettei koiraa saa katsoa. Jotain se hääri mun ympärillä. Oli kuitenkin ihan hiljaa ja tuskin kauhean touhukas oli.

5a ETÄLEIKKI Kiinnostus
2 Tarkkailee avustajaa, välillä taukoja
5b ETÄLEIKKI Uhka/aggressio
1 Ei osoita uhkauselkeitä
5c ETÄLEIKKI Uteliaisuus
1 Ei saavu avustajan luo
5d ETÄLEIKKI Leikkihalu
1 Ei osoita kiinnostusta
5e ETÄLEIKKI Yhteistyö
1 Ei osoita kiinnostusta

Musta tuntuu, että Cavan mielestä tää etäleikki oli aika pimeä homma. Se otti pari kertaa muhun kontaktia, se katsoi yleisöä ja aika viiveellä alkoi haukkua. Lähti kyllä juoksemaan etäleikkijää kohti, mutta ei kovin pitkälle mennyt ja palasi aina mun luokse kysymään, että mites edetään? Kun käytiin sitten yhdessä katsomassa etäleikkijää Cava totesi, että jaa joku ihminen, mutta sen enempää ei jaksanut kiinnostua.

6a YLLÄTYS Pelko
3 Väistää kääntämättä pois katsettaan haalarista 
6b YLLÄTYS Puolustus/aggressio
1 Ei osoita uhkauseleitä
6c YLLÄTYS Uteliaisuus
1 Menee haalarin luokse, kun se on laskettu maahan/ei mene ajoissa
6d YLLÄTYS Jäljellejäävä pelko
4 Niiaus tai nopeuden vaihtelu samanlaisina vähintään kahdella ohituskerralla
6e YLLÄTYS Jäljellejäävä kiinnostus
1 Ei osoita kiinnostusta haalariin

Haalari oli Cavalle paha. Niin olin ajatellutkin. Sille yllättävät jutut on pelottavia ja jännittäviä. Se säikähti haalaria jo melko pahasti. Tuli haalarille vasta kun itse otin Cavaan kontaktia ja pyysin sitä luokse ja sitä selkeästi jännitti. Laskettiin haalari ja Cava kävi vielä haistelemassa sitä yhdessä mun kanssa. Sen jälkeen mentiin pois ja haalari nostettiin uudelleen ylös ja käytiin vielä ohittamassa se. Ekalla kerralla Cava väisti voimakkaasti. Toisella kerralla ei enää niin voimakkaasti.

7a ÄÄNIHERKKYYS Pelko
5 Pakenee enemmän kuin 5 metriä

Arvelinkin, että räminä on Cavalle paha. Siinä kohtaa kun räminä alkoi ja koira piti päästää irti tunsin kuinka Cava säikähti ihan hirveästi ja lähti täydellä voimalla ja vauhdilla mun vierestä. En tietenkää nähnyt minne ja kuinka kauas se juoksi kun mun piti vaan katsoa räminälaitetta. Menin lähemmäs ja kyykistyin räminälaitteen eteen ja kutsuin koiraa. Ei tullut. Sen jälkeen sanottiin, että joo nyt alkaa sun 2 minuuttia saada koira kiinni. Siinä kohtaa nousin ja eipä näkynyt Cavaa missään. Yleisöstä hieman autettiin, että minne suuntaan se oli lähtenyt ja siellähän se juoksi hätääntyneenä autotiellä. Tuli onneksi suhteellisen helposti mun luokse. Pakitti kuitenkin voimakkaasti kun palattiin testipaikalle ja sain kuvaajilta aika vahvan vihjauksen siihen suuntaan, että nyt alkaa olla vähän liikaa koiralle. Päädyin sitten keskeyttämään Cavan testin, todennäköisesti kuvaajat olisi sen keskeyttänyt jos olisin jatkanut. Ja eipä jatkamisessa olisi ollut järkeä kun koira vaan pakeni paikalta eikä oikein toipunut enää siitä sen pelosta.

Jälkeenpäin mitä kuulin niin kuulosti aika pahalle se Cavan säikähdys ja osa vähän ihmettelikin, miksi testiä jatkettiin eli siis miksi mun piti ensin kävellä räminälaitetta lähemmäksi ja sen jälkeen kykkiä siinä kutsumassa koiraa, kun koira oli ihan muualla eikä varmasti edes nähnyt että menin lähemmäksi. Vähän siis harmittaa, että en vaan kääntynyt sen räminän jälkeen ja keskeyttänyt kuvausta. Kyllähän mä sen tunsin, että nyt se Cava säikähti ihan hemmetisti ja vähän arvasinkin, että paineli aika pitkälle.

Lopuksi sitten loppupalaute Cavan kiskoessa muualle. Väisti siinä lopuksi ihmisiä, paria tuttua uskalsi vähän mennä moikkaamaan, mutta eniten Cavan ajatus oli vaan luokkaa "pakko päästä pois NYT". Loppupalautteessa Kerkkä kommentoi, että varmasti kova pettymys kun testi jää kesken. Sanoi, että meidän alku sujui tosi hyvin. Koira oli sosiaalinen ja avoin, tykkää selkeästi ihmisistä. Leikkii erittäin hyvin, harvoin koirat parantaa leikissä suoritustaan, mutta Cava paransi koko ajan. Kuulema harvinaista herkkua tällainen. Leikissä kun testiohjaaja näytti uhkaakin niin Cava vaan puri kovemmin kiinni. Tuli vielä myöhemmin mulle kommentoimaan, että päivän paras leikkijä. Varmaan tosin vaan lohdutuksena tuli tämä kommentti kun oltiin ainoat, jotka joutuivat keskeyttämään, mutta ilahdutti kuitenkin. Sanoi loppupalautteessa vielä, että Cava ei osoittanut lainkaan aggressiivisuutta testin aikana. Hieno alku, mutta valitettavasti koiran rohkeus ei sitten riittänyt.

Tottakai harmittaa kovasti ja kuvauksen jälkeen sai hetken nieleskellä kyyneliä. Kai sitä jokainen toivoisi, että oma koira tällaisesta selviäisi. Kuitenkin Cavan suoritus oli ihan Cavan näköinen eikä siellä mitään isompia yllätyksiä tullut. Alku sujui tosi hienosti, mutta pelottelut (haalari ja räminä) olivat Cavalle liikaa. Todennäköisesti jos en olisi itse kuvausta keskeyttänyt niin kuvaajat olisivat sitten keskeyttäneet. Ihan siis oli oikea päätös, kuten yllä sanoinkin niin ehkä ois ollut parempi keskeyttää jo aikaisemmin, esim haalarin jälkeen kun tuntui ettei se siitä oikein palautunut ja kuitenkin tiesin mielessäni, että se räminä tulee olemaan Cavalle paha, erityisesti haalarin jälkeen.

Tosiaan, ei siis mitään isompia yllätyksiä. Herkkä ja pehmeä koira, joka on sosiaalinen ihmisiä kohtaan ja tykkää leikkiä. Sellainenhan se mun Cava on. Tällä hetkellä fiilikset vähän sellaiset, että tuskin mennään MH:ta uudelleen suorittamaan ja luonnetestiinkin meno aika iso kysymysmerkki. Katsotaan mihin Cava seuraavien vuosien aikana kehittyy ja mietitään sitten. Heti testin jälkeen harmitti kauheasti, että meidän testi päättyi keskeytykseen, nyt onneksi se ei enää niinkään harmita. Vaikka toki edelleen aika monikin juttu vähän painaa mieltä, päällimmäisenä ehkä se, että en keskeyttänyt aikaisemmin (etenkin kun kuulin muiden kommentteja siitä miten Cava oli mun selän takana käyttäytynyt) ja tietysti se, että Cava ei luottanut muhun tarpeeksi vaan pakeni totaalisesti paikalta eikä oikein palautunut enää siinä testipaikalla tästä säikähdyksestä. Jotenkin tuntuu, että testi vaan kuvasti sitä miten surkea suhde meillä on eikä koira luota muhun ollenkaan, vaikka tiedänkin ettei se ole totta. Eilen harmitti ihan hirmuisasti, mutta tänään onneksi vähemmän. Maailman paras Sauks se on edelleen ja ei tämä muuta meidän elämää tai tavoitteita mitenkään. Elämä jatkuu ja ehkäpä joku päivä voi tätäkin miettiä eikä enää harmita lainkaan, kuten jo sanoin niin ihan oli Cavan näköinen suoritus. Enpä mä olisi siltä voinut enempää vaatia tai toivoa. Muut paikalla olleet L-pennut selvisivät kaikki hienosti kuvaksesta, onnea huipput ällät! :) 

7 kommenttia:

 1. Voi Cava <3 Harmi, kun alku meni niin kivasti! Voi toista, kun noin pahasti säikähti :(

  VastaaPoista
 2. ... Harmi siis kun jäi kesken, kun alku meni niin kivasti, ei että harmi, kun meni kivasti :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sonja! :) harmi tosiaan, mutta oikea päätös oli jättää homma kesken

   Poista
 3. Voi Cava <3 mulla on vähän ristiriitaiset fiilikset noista LT:stä ja MH:sta. Tosiaan kun pelkkä koiran pehmeäpäisyys saa aikaan tollasta, vaikka juuri arjessa ja myös harrastuksissa olisikin oikein toimiva koira. Olen kuullut koirasta, joka ei ennen luonnetestiä reagoinut paukkuihin, mutta pehmeäpäiselle koiralle LT oli liikaa ja niiden pamahdusten jälkeen koirasta tuli paukkuarka... Ja sitten kun kuitenkin tietää näitä koiria, jotka pelkäävät ihan tavallisia arjen ääniä kuollakseen tai esimerkiksi erilaisia alustoja, niin kokisin, että ne olisi tärkeämpi saada näissä selville (vaikkakaan sellaisten koirien omistajat eivät niitä välttämättä testiin edes vie). Nää pahat ääni- ja alusta-arkuudet kun on ne, mitkä periytyy.

  Ihan oikea päätös keskeyttää testi ja sen mitä mä teitä siellä paimentamassa oon nähny, niin teidän suhde on aivan ihana! Sitä et epäröi hetkeekään!

  VastaaPoista
 4. Näitä sattuu, varmasti harmittaa kun piti keskeyttää mutta muista että tuo oli vaan yksi päivä teidän elämästä eikä sen tapahtumat muuta sitä rakasta koiraa mihinkään suuntaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei onneksi muuta Cavaa tai meidän elämää ja harrastuksia mihinkään :) harmituskin onneksi jo aikalailla mennyt ohi

   Poista

Kiitos kommentistasi!