tiistai 9. toukokuuta 2017

Heidi Pesosen tokokoulutus 1/6


Päästiin osallistumaan myös tänä kesänä meidän tokoseuran ATD:n järjestämälle tokokurssille, jossa on kouluttajana Heidi Pesonen. Eilen oli ensimmäinen treenikerta ja ihanassa kevätsäässä treenattiin kentällä lumisateessa ja kovassa tuulessa. Olispa jo lämmin! Alkuun seurailin vähän muiden koirakoiden treenejä ja taas tuli useampikin juttu, jotka pitäisi itsekkin muistaa yksin treenaillessa. Niin opettavaista siis myös muiden treenien seuraaminen. Treeniaikaa oli 20min/koira, mutta aika meni suhteellisen nopeasti. Me aloitettiin paikkiksella. Näytin vähän miten oon treenannut etäisyyttä ja aikaa ja tää sujui hienosti vieraalla kentällä. Ei haitannut vaikka Heidi vähän häiriköi siinä vieressä ja oli myös muuta häiriötä ja liikehdintää. Sain myös kehuja Cavan vapautuksesta ja palkkaamisesta tässä, ilmeisesti siis jotain osaan jo itsekkin tehdä oikein. Tämä sujuu tosiaan hyvin ja Heidi kehui Cavaa, että se on hyvässä asennossa ja sen oloinen ettei se pää sieltä ihan helpolla nouse. Samaa olen itsekkin treenatessa todennut, että selkeästi tää oli meille oikea ratkaisu lähteä paikkista treenaamaan näin. Lisää vahvistamista ja niitä häiriöitä ja pientä hienosäätöä ja sitten se onkin ihan oikeasti kisavalmis koira.

Sitten tehtiin hieman niitä hienosäätötreenejä siihen paikkikseen. Haastavinta on sivulta maahanmeno ja siitä pään laskeminen alas. Tänään maahanmenot sivulta olivat tosi täsmällisiä. Selkeästi näkyy, että ne on ollut nyt treenin alla kun turhat hidastelut ja väärällä takniikalla tehtyjä maahanmenoja ei nyt tullut yhtään. Maahanmenot yleisestikkin eivät ole Cavalle niitä helpoimpia niin tästä oon kyllä iloinen. Sivulta pään alas laittaminen oli vaikeaa. Cava otti paljon häiriötä kaikesta. Just kun tätä alettiin tekemään niin kentän vieressä rähjäsi koiria ja Cavaa alkoi jännittää ja piti pälyillä ympärille. Näitä pään alas laittoja häiriössä pitää siis tehdä tosi paljon. Sitten kun se pää on alhaalla niin siellä se pysyy hyvin ja levollisesti ainakin pienistä häiriöistä huolimatta.

Paikkiksen jälkeen katsottiin ruutua. Selitin meidän ongelmaa ja mitä ratkaisuja oon asiaan koittanut. Eniten tykkään meidän ruudussa siitä, että Cava bongailee ruudut hyvin ja se on vauhdikas. Pientä epävarmuutta sillä on juosta riittävän pitkälle (etenkin kun on uusi paikka ja uusi ruutu) ja stoppia sillä ei ole lainkaan. Koko liike siis aivan kesken, mutta sentään koira on innokas ja vauhdikas. Alkuun tehtiin ihan näyttöruudulla. Heidi näytti ruudun paikan Cavalle ja lähetin Cavan ruutuun ja Heidi sitten palkkasi Cavan. Nämä sujui hyvin ja tällaisia me ollaankin tehty. Tässä Heidi vähän näkikin meidän ongelmaa. Mun mielestä Cava ei riittävästi ajattele RUUTUA vaan sen ajatus on tosi voimakkaasti lelussa. Tätä oon itse ajatellut lähteä työstämään pois ottamalla kosketusalustan käyttöön ja sitä on meille suositeltukkin esim. Jessican treeneissä. Kuitenkin viime aikoina oon miettinyt onko se järkevää kun ongelma nimenomaan on siinä, että koira ei ajattele sitä ruutua vaan lelupalkkaa. Mietin, että siirränkö ongelman vaan sitten toiseen kohteeseen, että lelun sijasta ajatus on enemmän kosketusalustalle juoksemisessa, mutta ei vieläkään ruutuun juoksemisessa.

Heidi ehdotti kuitenkin, että voitaisiin kokeilla tehdä niin, että jätän Cavan seisomaan oikeaan paikkaan ja kehun sitä siinä, että "hyvä ruutu" ja itse menen kauemmas. Sitten kauempaa palkkaan Cavan vapauttamalla sen ja heittämällä sille lelun. Tämän jälkeen leikitään yhdessä ruudussa ja näytän siinä vielä ruudun paikan ja sitten mennään pois ja lähetän Cavan ruutuun. Tässä kohtaa aika alkoi loppumaan, mutta Cava sai ideasta hyvin kiinni ja alkoi tarjota parempaa ruudun paikkaa. Onhan meillä ruudussa hirveä työmaa edessä, mutta vihdoinkin tuntui, että tehtiin jotain edistymistä. Nyt alkaa ruudun tehotreenaus kun taas pääsee vaikka päivittäin ulos treenaamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!