tiistai 18. huhtikuuta 2017

Paimennus 34

Sunnuntaina paimennettiin Pukkilassa Kristiinan opissa muutama Wirnistelijä meidän seurana. Cava oli ensimmäisenä ja päästiin ottamaan lampaat pois aitauksesta treenikentälle. Alkuun tehtävänä oli vaan pitää lampaat paikoillaan kun Kristiina laittoi osan lampaista pois. Tämän jälkeen treenattiin poispäin ajoa aitaukselta treenikentälle. Kun saatiin lampaat treenikentälle pysäytin Cavan hetkeksi odottamaan kun juteltiin Kristiinan kanssa siitä mitä treenataan. Treeniin otettiin taas suuntakäskyt.

Ensin meidän piti kuitenkin käydä hakemassa lampaat takaisin treenikentälle kun ne ehti tässä ajassa jo kipittää auki olleeseen pyöröaitaukseen. Hauskoja pieniä vipeltäjiä. Olin taas tosi tyytyväinen siihen, ettei Cava pyörössä kiihtynyt vaan saatiin lampaat hyvin takaisin treeniaitauksen puolelle. Alkuun tehtiin vähän kuljetusta ja muistuteltiin Cavaa stopeista. Aika pian aloitettiin ottamaan suuntia. Ne sujui ensimmäisellä kierroksella aika rauhassa ja kivasti. Cava saisi reagoida "käy siihen" käskyyn nopeammin. Siihen sain neuvoksi näyttää kepillä painetta maahan Cavan eteen ja se auttoikin alkuhämmennyksen jälkeen.

Muutama sinkoilu tuli kun Cavaa alkoi toistot kiihdyttää. Piti välillä ottaa perus kuljettamista väliin. Tänään Cavalla tuli taas enemmän kakan syömistä, luulen että johtui siitä kun noi suunnat vielä vähän hakusessa ja aika haastavia meille niin välillä sitten kun ei tiennyt mitä tekee niin alkoi sitten syödä sitä kakkaa. Lopetettiin ensimmäinen kierros siihen, että laitettiin lampaat häkkiin ja se sujui taas vallan mainiosti. Tosin Kristiinalta saatiin kommentti, että olisi ehkä hyvä opettaa Cavalle joku hidastus käsky kun sillä tuppaa vauhtia olla välillä liikaa.

Tauolle kun päästiin alkoi paikalle tulla muitakin Wirnistelijöitä ja sekös oli Cavasta vallan ihanaa. Tuttuja ihmisiä ja muutama ihana tuttu koirakin. Toiselle kierrokselle ei päästykkään siis niin kivalla mielentilalla ja Cavalla oli selkeästi vaikea keskittyä hommiin kun ihania tyyppejä oli katsomossa. Pariinkin otteeseen se sinkosi aidalle moikkaamaan ihmisiä. Symppis koira ja suurimmaksi osaksi yksi mun lempipiirteistä siinä on toi loputon ihmisrakkaus, mutta joskus se kyllä ärsyttää :D

Aloitettii toinen kierros ottamalla lampaat pois häkistä ja se oli hurjan vaikeaa. Cavalla oli keskittymisvaikeuksia kun siellä aidan toisella puolella oli niitä ihania ihmisiä ja lampaat eivät halunneet tulla aitauksesta ulos. En osannut ohjata Cavaa ja selittää sille selkeästi mitä siltä haluan ja huomasin kyllä itsessäni, että suoraan sanottuna luovutin joka kerta kun se karkasi hommista aidalle moikkailemaan ihmisiä. En käskenyt sitä takaisin siinä kun se lähti vaan päästin sen sinne aidalle ja jotenkin alkoi vaan epätoivo iskeä. En tiennyt miten olisin saanut Cavan toimimaan haluamallani tavalla ja pari kertaa kun se vahingossa teki oikein niin olin tietysti kieltämässä sitä tai vaihtoehtoisesti blokkaamassa lampaiden pääsyn ulos aitauksesta. Lopulta homma meni ihan mahdottomaksi huutamiseksi ja haukkumiseksi kun itse huidoin kepillä ja joko kielsin koiraa tai sitten huutelin sille kaikkia mahdollisia käskyjä ja Cava raukka ei tietenkään tajunnut mitä siltä haluan ja se alkoi jo hermostua tilanteeseen ja haukkui vuoroin mulle ja vuoroin lampaille. Kauheaa! Olisi tehnyt mieli itkeä ja napata koira kainaloon ja poistua paikalta.

No saatiin me ne lampaat sitten sieltä ulos vaikkei se kovin helppoa tai kaunista ollut. Nätisti Cava jäi vahtimaan lampaita aidalle ja sain portin suljettua. Sen jälkeen lyhyt kuljetus ja taas suuntakäskyjä hiomaan. Näissäkin havaittavissa pientä kiihtymistä, mutta onnistuin jopa itse tekemään paikoitellen oikein. Cava reagoi nätisti keppiin ja mun ei tarvinut hirveästi tehdä jos halusin sen ottavan vähän pyöremmän kaaren. Isoin ongelma oli ehkä mun hitaassa käskytyksessä. Usein kävi niin, että en ehtinyt käskeä Cavaa maahan kun se oli vielä kaarella vaan vasta kun se oli jo hakeutunut tasapainoon ja lähtenyt kulkemaan kohti lampaita. Joitakin onnistuneita saatiin, mutta itseä ehkä jäi vähän häiritsemään Cavan ennakointi (vaikka se varmasti tässä ihan luonnollista onkin) kun Cava ei enää malttanut pysyä maassa vaan pari kertaa lähti omatoimisesti kaarelle milloin mihinkin suuntaan.

Saatiin muutama tosi hyvä onnistuminen molempiin suuntiin ja sen jälkeen loppuun annettiin Cavan kuljettaa vähän vauhdikkaammin lampaita ja itse sain hölkätä lampaiden edellä. Se oli Cavasta selkeästi huippu hauskaa ja teki tosi nätisti eikä edes ollut villi! Tosi paljon treenattavaa vielä ja pitäisi jotenkin osata pitää oma mieli rauhallisena kun Cava niin helposti kiihtyy kun mulle tulee sellainen "voi apua en tiedä mitä pitää tehdä olo". Treenin jälkeen oli pakko varata uusia paimennuksia heti kun muuten ei varmaan enää mentäisi kun oli sen verran sekoilua etenkin toinen kierros.Kuvat: Kiira Käyhkö, kiitos! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!