keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Korrien tokokoulutus


Sunnuntaina oltiin taas tokoilemassa Wirneen porukalla Korrien huippuopissa. Cavalla oli oma treenivuoro heti aamusta ja se tuntui vähän uniselta. Aloitettiin Riitan treenillä ja siinä otinkin lauantaisesta tokokisaharkasta niitä ongelmakohtia heti treeniin. Alkuun häiriötä sivulla ja siinä kuuntelua. Cava jäi vähän kiinni häiriöihin (taas) ja lelun heiluttelu häiriönä sai siitä vähän kuuron. Kyllä se kuunteli käskyjä ja meni ihan ok maahan ja pääsin sitä siitä palkkaamaan, mutta oli se hidas. Luulen, että jäi vähän liikkuriin kiinni siellä kisaharkassa ja siksi maahanmenot oli hitaita/epävarmoja. Näihin sain vinkiksi tehdä juurikin esim. lelujen heilutteluja ja heittoja kun treenaan yksin ja vaatia toisinaan myös pidempiä aikoja sivulla ja sitten tuleekin jokin käsky. Aika perus, ei vaan olla tällaista lainkaan treenattu. Hirmuisasti Cava tarvisi kyllä häiriötreeniä kun ihmiset on niin kauhean ihania sen mielestä ja ei paljoa vaadi kun pieni aussie unohtaa tokotehtävät ja kiipeää häiriköijän syliin. Hupsu otus.

Sen jälkeen juteltiin tovi paikkiksesta. Tässä kohtaa Cava odotteli maassa ja tarjoili siinäkin aktiivisesti pään alhaalla pitoa. Riitta oli sitä mieltä, että Cavalle pää maassa makaaminen voisi sopia paremmin kun se kuitenkin on aika häiriöherkkä ja vilkas koira. Tässä pitäisi nyt päättää, että haluanko sen menevän yhdellä käskyllä maahan pää alhaalla vai niin, että jättökäskyssä tulee se pää alas käsky. Ehkä hienommalta omaan silmään näyttäisi se, että Cava menisi suoraan pää alhaalla maahan. Aika hurjan iso työmaa tässä edessä, mutta jos jotain positiivista niin ei me olla paikkista niin kauheasti treenattu, joten nyt on ainakin sitten syy hinkata sitä ihan kunnolla ja opettaa se varmaksi ja hyväksi.

Treeniin otettiin vielä kaukojen hidas maahanmeno. Se tosin ei nyt ollut hidas lainkaan. Ensimmäisellä toistolla näkyi ihan vähän ongelmaa (mutta hidas se ei nyt kyllä ollut) ja seuraavat toistot olivat omaankin silmään ihan täydellisiä :D Mikä siinä onkin kun yrittää esittää jotain ongelmaa ja sitten se ongelma katoaa kuin itsestään. Toisaalta tämä tuntuu tokossa toimivan erinomaisesti myös toisinpäin. Meneppä sanomaan, että joku liike vihdoinkin kunnossa niin eiköhän se sitten seuraavissa treeneissä hajoa taas kokonaan käsiin. Kaukoihin sain vain vinkiksi muistaa palkata tasaisesti kaikkia vaihtoja, eikä esim. pelkkiä istumisia. Eipä niissä Cavan kaukoissa oikein mitään moitittavaa/parannettavaa ollutkaan. Ehkäpä kisaharkassa lopussa alkoi Cavalla väsy painaa ja siksi maahanmeno ei kaukoissa ollut niin kaunis kuin on ollut treeneissä.

Kerroin muutenkin, että en ole ihan tyytyväinen Cavan maahanmenoihin. Meillähän esim. liikkeestä maahanmeno on ikuinen ongelma. Riitalla oli tähän vähän erilainen näkemys kuin muilla kouluttajilla joille olen asiasta valittanut. Todettiin yhdessä, että Cava tarvitsee todennäköisesti jatkuvaa jumppaa maahanmenojen kanssa vielä pitkän aikaa, jos haluan että se tekee ne eri tyylillä kuin mikä sille on luonnostaan helpoin. Lisäksi Riitta sanoi, että koska Cavalla on tosi intensiivinen seuraaminen niin liikkeestä maahanmeno saattaa olla sille haastava kun Cava keskittyy niin kovasti seuraamiseen ja "maahan" käsky tulee siinä ikään kuin yllätyksenä ja kilttinä ja miellyttämishaluisena koirana se yrittää parhaansa käskyn noudattamiseen vaikka käsky tosiaan tulisi sille vähän yllärinä ja se ei niin paljoa ehtisi siinä skarpata ja tehdä maahanmenoa oikealla tekniikalla. Kuulosti ihan Cavalle ja varmasti tämä onkin osa ongelmaa.

Saatiin kivoja vinkkejä, osa vanhoja ja osa uusia. Kiepin kautta tehdyt maahanmenot sujui kivasti ja sitä treeniä jatketaan taas. Otettiin kieppi mukaan seuraamiseen ja siitä maahanmeno. Tää oli aika hyvä treeni kun rally-tokon avoimessakin luokassa tulee seuraamisesta kieppi (ilman maahanmenoa tosin). Kiepin avulla ideana vähän tuoda maahanmenoon vauhtia ja myös herätellä Cavaa siihen, että kesken seuruun tuleekin joku tehtävä. Toisena vinkkinä oli käsikosketuksen opettaminen tai oikeastaan sen vahvistaminen. Tätä voisi hyödyntää niin, että kesken seuruun ottaa käsikosketuksen niin, että Cava joutuu hieman pompata ylöspäin ja siitä maahanmeno. Luulen, että Cava tykkäisi tästä kovasti kun se on muutenkin niin kovin pomppuisa tyyppi. Ollaan pari kertaa jo ehditty testata ja Cava osti idean aika nopeasti. Tässäkin sama homma, että ensin kesken seuruun herätellään Cavaa pyytämällä temppu (käsikosketus) ja vasta siitä maahan.


Pekan treenissä keskityttiin häiriöihin. Tehtiin häiriöitä perusasennossa, noudossa ja luoksetulossa. Perusasennossa se meni toki kaikkiin häiriöihin ihan onnessaan kun joku ihminen sitä lähestyi. Saatiin kuitenkin lopulta se pitämään kontaktia vaikka Pekka silitteli sitä poskesta ja se jos mikä vaati Cavalta paljon itsehillintää. Tässä Pekka kehui mun oikea-aikaisuutta kun annoin Cavalle palautetta ja kun vapautin sen (jee! hyvä minä!).

Noutoa tehtiin ihan vauhtinoutona ja Pekka oli noutokapulan takana. Ajattelin, että Cavalla olisi ollut noutoon sen verran kova hinku ettei se olisi häiriöön mennyt. No väärässäpä olin. Cava sinkaisi hirveällä innolla moikkaamaan Pekkaa ja unohti koko noutokapulan.. voi pientä! Ihmiset on kyllä sille paha häiriö. 

Luoksetulossa Cava koki tilanteen aika epämiellyttävänä ja karkasi odotuksesta pariin kertaan. Ei juossut Pekan luokse, mutta ei toisaalta jäänyt odottelemaankaan mun käskyä.. on se pieni possu! Onneksi aika kiltti sellainen. Täytyy jatkaa häiriötreenejä ja koittaa muistaa, että Cava on aika nuori koira vielä. Kovasti se parantaa aina suoritustaan, mutta kivahan se olisi jos onnistuisi heti kerrasta. Pekka kuitenkin tykkäsi Cavasta ja sanoi, että se on tosi ystävällinen koira. Niinhän se on! Ihana ja kaikista ihmisistä kovasti tykkäävä pieni pusukone. Itsehillintää vaan tarvisi vähän lisää. 

Lopuksi tehtiin vielä kehään tuloja ja liikkeiden alkuja. Cava oli niissä oikein hieno ja rento. Oon tosi tyytyväinen siihen miten se vastaa sosiaaliseen palkkaan. Vaikka toi sen häiriöherkkyys nyt kuulostaa varmaan tän tekstin perusteella ihan mahdottomalta niin ei se sitä tietysti ole. Ihmiset on ihania, mutta ei se kuitenkaan kaikkien luokse ryntää vaan vaatii pientä häiriköintiä. Tavoite olis ettei se ihan niin helposti lankeaisi kaikkiin häiriöihin ja kestäisi ulkopuolisilta ihmisiltä vähän enemmän kontaktia ilman, että karkaa multa käskyn alta. 


Kuvista kiitos Siirille! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!