sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

FMBB:n tokokoulutuspäivä

Tänään palattiin tauon jälkeen treenien pariin ja aloitettiinkin treenit mukavasti koulutuspäivään osallistumalla. Loman jälkeen jet lag on itsellä vähän painanut ja aika laiskasti ollaan ehditty treenata. Vähän naksutella temppuja. Tänään osallistuttiin siis Klaukkalassa belgianpaimenkoirien MM-kilpailuihin matkaavan joukkueen järjestämään tokokoulutukseen. Treeniaikaa oli n. 40min ja tämä aika oli jaettu kahdelle eri kouluttajalle. Kouluttajina toimivat Mirjami Mattila ja Pernilla Tallberg. Molemmat olivat mukavia ja osaavia kouluttajia ja ihan hyvä fiilis jäi itselle molemmista treeniseteistä, vaikkei Cava tuntunut ihan omalta itseltään.


Cava sai alottaa omat treenit heti ensimmäisenä aamulla Mirjami Mattilan kehässä. Aloitettiin merkin kierrolla, halusin tehdä Cavalle kierron uudessa hallissa ja erilaisella tötsällä kuin normaalisti. Kouluttaja vei tötsän paikoilleen niin, että Cava ei nähnyt ja sen jälkeen käveltiin liikkeen aloituspaikalle ja siitä lähetettiin kierrolle. Tyytyväinen olen siihen, että Cava löysi uudessa paikassa merkin helposti ja kiersi sen nätisti. Mun mielestä sen motivaatio juosta kierrolle ei ollut niin hyvä kuin se olisi voinut. Kouluttajan mielestä se oli kuitenkin vauhdikas. Keskityttiin kuitenkin vauhtia enemmän treenissä valmisteluihin. Tällä hetkellä teen aika isot valmistelut ja niitä olisi hyvä saada vähän vähennettyä ennen kokeisiin menoa (toki kiertohan tulee vasta avossa). Kokeiltiin tehdä valmistelut jo liikkeessä (vrt. kokeessa liikkeen lopetuspaikasta siirryttäessä seuraavan liikkeen aloituspaikkaan). Nämä sujui oikeastaan varsin hyvin. Cava bongasi merkin hyvin pelkällä sanallisella virittelyllä (ei tarvinut kiinni pitämistä, kädellä osoittamista ja kymmentä "MISSÄ MERKKI?" kysymystä, mitä yleensä teen). Niin se vaan on pieni musta paljon fiksumpi kuin itse uskonkaan. Hieman haluaisin sille tähän vauhtia merkille juoksemiseen ja sen lisäksi loppuasentoon tulo on vähän ruma vielä.

Toisena juttuna tehtiin seuraamisen käännöksiä. Ne oli hirveitä. Ärsytti ja vähän harmittikin. Ollaan treenattu niitä aika paljon erilaisillakin tekniikoilla, silti ne tökkivät. Tänään Cava oli vielä normaalia enemmän pihalla niistä. Tuntuu, että taas ollaan lähtöpisteessä. Ihan siinä missä vuosi sitten oltiin. Tuntuu ettei oikeasti olla vuodessa edistytty näissä ollenkaan. Se ei tietenkään ole täysin totta, mutta siltä se taas tänään tuntui. Oikealle käännöksissä Cava irtosi ja itse kiirehdin niin, että Cava ei pysynyt mukana. Vasemmalle käännöksissä Cava ei käyttänyt takapäätä ja itse vähän törmäsin koiraan (johtuen siitä ettei Cava ehtinyt väistää siitä alta pois). Oikealle käännöstä treenattiin loivalla kaarteella, jota olisi tarkoitus vähitellen tiukentaa. Vasemmalle käännöksiä tehtiin kävelemällä lyhyt pätkä suoraa ja sen jälkeen ottamalla pieniä sivuaskelia Cavasta pois päin ja jäämällä pienelle ympyrälle. Cava teki ihan hyvin, onhan sen kanssa näitä treenattu paljonkin. Siltikään se ei tehnyt kumpaakaan niin hyvin kuin se olisi voinut.. Turhauttaa, kun tuntuu että aina hinkataan tätä koulutuksissa ja ollaan treenattu paljon itsekseenkin, mutta homma ei tunnu etenevän ja pienenkin treenitauon jälkeen ollaan aina lähtöruudussa.


Iltapäivällä meillä oli toinen treenivuoro Pernilla Tallbergin opissa. Aloitettiin noudolla. Cava kuitenkin teki ensimmäisellä toistolla ihan täydellisen noudon, joten ei kauheasti jääty sitä hinkkaamaan. Pernilla antoi kuitenkin saman tyylisiä ohjeita kuin saatiin Korrien koulutuksessa. Enemmän hommia noutokapula suussa (kiertoa, hyppyä, vaikka puomin ylitystä) ja pidemmiltä matkoilta noutoa. Tähän väliin otettiin yksi ruutu. Ei olla aikoihin tehty ruutua uudessa paikassa, joten Pernilla vei Cavalle lelun ruutuun niin, että Cava ei nähnyt ja itse lähetin Cavan. Alkuun Cava juoksi innolla, mutta alkoi jossain vaiheessa hieman epäilemään. Teki kuitenkin hyvän valinnan ja suuntasi ruutuun ja sieltä se lelu löytyikin sitten. Pätevä!

Toisena juttuna katsottiin kaukojen seiso-istu vaihtoa. Se on hankala ja siinä Cavalla tuntuu selkeästi eniten käyvän vieläkin liikkumisia. Ajattelinkin, että olisi siihen hyvä saada jotain vinkkiä tai vaikka ihan apuvälinettä, että Cava paremmin tajuaisi. Kaukoja kehuttiin ja selkeästi oon tehnyt oikean valinnan meille valitsemalla takajalkakaukot, vaikka etujalkakaukoja pitkään haaveilin. Otettiin suhteellisen korkea laatikko avuksi. Cava innostui laatikkosta kovasti ja oli helppo tehdä laatikon avulla seiso-istu vaihtoja. Vielä toki Cava vähän haparoi, mutta uskoisin sen tuolla tajuavan idean melko nopeasti. Kuuriluontoisesti olisi siis nyt tarkoitus treenata laatikon kanssa ja sitten katsoa miltä näyttää ilman. Loppuun vielä palkaksi yksi ruutu, joka meni ihanalla vauhdilla ja innolla.

Positiivista oli, että molemmat kouluttajat kehuivat Cavan asennetta ja sitä, että se on hyvällä mallilla oleva nuori koira. Selkeitä kehityskohteita löytyy ja itsellä olisi nyt noin miljoona juttua mielessä, mitä haluaisin treenata. Vaikka joidenkin juttujen epäonnistuminen jäi hieman harmittamaan niin kokonaisuudessa tosi kiva treenipäivä ja kyllä Cava vaan on maailman paras treenikaveri.

7 kommenttia:

 1. Teidän meno oli niin hienoa katsottavaa! :)

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa niin tutulta noi seuraamisen käännökset! Tuntuu et meki ollaan hinkattu niitä yli vuosi eikä mitään edistystä tunnu tapahtuvan.... Mut huippu-Cava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha ihana vertaistukea! Joo siis miten voikin jotkut käännökset olla niin vaikeat :( mutta onneksi on huippu treenikaveri <3

   Poista
 3. Mukavaa että kouluttajat kehuivat teitä, olette tosi hyviä! Joko pian tokokokeeseen? :D Meille nuo käännökset ovat aina vain yksi hinkattava asia, milloin takapäänkäyttö ei ole riittävää, milloin tipahtaa kontakti tai koira ei ole hereillä käännöksissä ja tulee ohjaajaan välimatkaa.. Näitä riittää joten ette ole yksin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, no ainakin koiraa kehuttiin ;) mutta joo kyllä tässä ois nyt tarkotus alkaa hioa alokasluokan kokonaisuutta kuntoon ja paikkistreeniä tarvittais vielä lisää ennenkö uskallan sen kokeeseen ilmottaa. Mutta aika valmis paketti se jo on. Pernilla oli sitä mieltä, että alkaa vaikuttaa kisavalmiilta. Sehän tokossa on just parasta (ja pahinta), että aina löytyy jotain hiottavaa :D

   Poista

Kiitos kommentistasi!