tiistai 7. helmikuuta 2017

Paimennus 27


Tänään paimennettiin ihanassa auringonpaisteessa Seutulassa Mervin opissa. Cava oli ensimmäisellä kierroksella ihan hyvä, mutta jostain syystä valui vasemmalta puolelta reilusti yli tasapainopisteen. Tehtiin niin, että kävelin keskellä aitausta, jolloin lampaat eivät saaneet aidasta tukea ja Cava joutui oikeasti keskittymään ja tasapainottamaan laumaa, etteivät lampaat karkaisi omille teille. Tässäkin Cava hieman valui vasemmalle, joten autoin sitä tajuamaan paremmin mitä siltä haluan kääntymällä aina Cavaa kohti ja vaihtamalla suuntaa, jos Cava liikaa valui tasapainopisteen ohi. Tämä auttoi yllättävän hyvin. Cava korjasi muutaman toiston jälkeen jo selvästi omaa paikkaansa.

Toisella kierroksella Cava aloitti vähän ikävästi, se lähti kovalla vauhdilla kohti lampaita ja sanoi räyyyh. Sain kuitenkin annettua sille tuosta palautteen tosi hyvin ja oikeaan aikaan, sillä sen jälkeen neiti olikin ihan hurjan nöyränä ja keskittyi ihan tasan vaan rauhalliseen työskentelyyn. Toisella kierroksella ei enää ollut juurikaan vasemmalle puolelle valumista, mutta tein silti suunnan muutoksia niin, että Cava sai tasapainottaa laumaa. 

Muutamista pysähdyksistä mitä tehtiin Cava lähti liikkeelle hurjan nätisti ja rauhassa. Stopitkin onnistui hienosti, pysähtyi nopeasti eikä yrittänyt lähteä kiertämään lampaita. Erityisesti toisella kierroksella Cava myös piti hurjan nättiä etäisyyttä ja pääsin kävelemään ilman, että lampaat olivat jatkuvasti tiellä. Uutena juttuna saatiin kokeilla "kujasta" kävelyä. Alkuun Cava vähän hämmentyi ja jäi aitojen ulkopuolelle pyörimään, mutta tajusi homman nopeasti pienellä avustuksella ja loppuun saatiin onnistuneita toistoja tästäkin. Ilahduttavaa, että Cava ei hämmentyessäkään ja uuden vaikean jutun tullessa hermostunut ja ruvennut räiskimään lauman läpi. 

Kaikista ylpein olen kuitenkin siitä, miten paljon Cavan hallinta lampailla on parantunut. Pystyin pitämään Cavan vapaana alusta loppuun. Päästiin lampaille nätisti ilman, että Cava yritti karata sinne tai sinkoilla ilman lupaa. Päästiin lampailta pois ilman, että Cavaa tarvitsi heti kytkeä. Se ei jäänyt lampaisiin kiinni vaan luopui niistä hienosti ja lähti kiltisti mun mukaan pois päin lampaista.

4 kommenttia:

 1. Vau miten hyvältä kuulostaa! Me ei olla taas yli kuukauteen päästy ja pohdin, että mikä meijän tulevaisuus ton paimennuksen kanssa on... pitäis päästä paljon useemmin, että kehitystä oikeesti tapahtuisi, mutta aika ja rahat ei riitä. Ja toisaalta se on sen verran kallista, että tuntuu hölmöltä maksaa, jos ei ole oikeen edes mahdollisuutta kehittyä. Harmittaa, ettei tässä Tampereen lähellä ole mitään, menee jo matkoihin paljon aikaa ja rahaa, vaikka voinkin samalla vierailla porukoilla. :/ täytyy Mervin kanssa varmaan lauantaina jutella, mitä mieltä hän on, että olisiko tauko hirveän huono ajatus ja jatkettais sitten kesällä kun olis mahdollisuus käydä ainakin kerran viikossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi harmi teidän paimennustilannetta! Se on kyllä kurja kun näitä paimennuspaikkoja on niin vähän ja hintaakin harrastukselle tulee aika paljon. Tuskin tauko huono ajatus on, mutta ymmärrän kyllä että harmittaa!

   Poista
 2. Hienoa että hallinta on parantunut! :D Tuo paimentaminen vaikuttaa todella mielenkiintoiselta lajilta vaikka oma koira ei siihen varmasti sovellukaan. Oletko koskaan ajatellut käydä taippareissa ja ihan paimennuskokeessa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paimentamassa käyminen on kyllä ollut tosi mielenkiintoista ja valaisevaa ja on ollut hieno huomata miten paljon Cavakin osaa asioita ihan luonnostaan, ilman että sille on varsinaisesti kauheasti mitään opetettu. Taipparit Cava suoritti hyväksytysti viime kesänä ja seuraava tavoite olisi sitten esikoe, todennäköisesti kuitenkin vasta ensi vuonna :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!