perjantai 20. tammikuuta 2017

Siirtymiä ja paikkistreeniä

Keskiviikkona käytiin hallilla uusien koirakaverien kanssa. Cava ihastui vallan paikalla olleeseen bordercollie urokseen. Nuorella parilla oli niin flirtti päällä treeneissä, että saa nähdä miten pariskunnan treenit onnistuu jatkossa. Itseä tämä kuitenkin ilahdutti, Cava ei ole mikään hirmu koirasosiaalinen ja usein jännittää uusia tuttavuuksia ensimmäiset pari kertaa. Tuntuu, että viime aikoina Cava reipastunut hirveästi uusia koiria tavatessa.

Me keskityttiin treeneissä melkeimpä vain siirtymiin. Alku oli kamalaa. Cava hyppi ja näpsi ja tuntui täysin keskittymiskyvyttömältä. Sinkoili ihmisiä päin ja muuta ihanaa. Se on välillä ihan hirveä kun aloitetaan treenit, etenkin uudessa paikassa ja uudessa porukassa kierrokset nousee. Paimennustreeneistä lempinimeksi saatu Nuorisorikollinen kuvaa Cavaa aika hyvin. Täytyy tosin olla iloinen, että enää meillä ei mene koko treeni pilalle vaan osaan jo korjata aika hyvin Cavan mielentilaa vaikka se päättäisikin aloittaa treenit sekoilemalla. Pahinta tuntuu olevan pitkät odottelut hallissa treenin alussa (tämä olisikin tarkoitus ottaa nyt treeniin) ja tärkeintä olisi korjata sitä mielentilaa jo autolla, eikä ottaa Cavaa halliin ollenkaan jos se riekkuu.

Alkuun tein Cavan kanssa vaan paikasta toiseen siirtymiä ja annoin sen itse oivaltaa ja tarjota kontaktia. Aina kun Cava alkoi hillumaan/haistelemaan tmv. niin pysähdyin ja odotin että tarjosi kontaktia. Palkaksi lähdin liikkeelle ja annoin namin. Pidempi onnistunut pätkä niin sai lelun. Kivasti Cava tajusi, mutta täytyy kyllä todeta, että Cavalle hirveän vaikeaa kun ei ole selkeästi käskyn alla suorittamassa jotakin. Toki sitä voi kokeessa seuruuttaa välit, mutta ihan treeneissä olisi kuitenkin kiva, että Cava kulkisi mukana eikä niin, että kun tehtävä loppuu ja saa vapautus-käskyn niin koira katoaa sekä fyysisesti että henkisesti paikalta, ellei uutta tehtävää tule heti suoritettavaksi.

Yhdellä treenikavereista oli ongelmana, että hänen koira jännitti kovasti muita koiria. Tehtiin sitten Cavan ja toisen bortsun kanssa paikallaoloja (Cava maassa, bortsu istumassa/maassa) ja jännittävä koira käveli koirien ohi/edestä/sivulta. Olin niin ylpeä Cavasta! Se ei juurikaan edes vilkaissut ympärillä pyörivään koiraan vaan pysyi nätisti makaamassa ja keskittyi muhun täysillä. Cava oli niin rennosti ja kivasti, että jännittävä koirakin rentoutui Cavan lähellä. Tästäkin ilahduin valtavasti, juurikin sen takia että Cava ei ole aina todellakaan ollut rentona uusien koiratuttavuuksien lähellä. Nyt sillä ei ollut mitään ongelmaa suorittaa annettuja tehtäviä ja vähät välitti melko isosta häiriöstä. Luulen tosin, että nyt kun paikkiksessa oli selkeästi iso häiriö niin Cava suoritti sen paremmin kun se joutui skarppaamaan ja keskittymään ja luopumaan häiriönä olleesta koirasta. Cava tuntuu nauttivan, että mitä haastavampi tehtävä niin sen parempi.

Loppuun tein Cavalle vielä ihan vaan hallissa odottelua. Toki se oli ehtinyt tehdä jo aika paljon ja joutunut keskittymään ja miettimään, mutta saatiin kivoja ja rauhallisia odotteluja. Cava jopa heittäytyi kyljelleen makoilemaan, mikä sen kohdalla todellakin tarkoittaa sitä, että se on rentoutunut ja rauhallinen ja tässä tapauksessa myös ehkä vähän väsynyt. Uusi paikka ja uudet ihmiset ja vähän erilainen treeni niin kyllä pientä koiraa nukuttikin.

Minäkö riiviö? 
Kotona ollaan hinkattu ALO liikkeitä niin tokosta kuin rallysta. Kapulan pito on parantunut kivasti jo muutamalla treenillä ja kaukoja ollaan taas tehty enemmän, niissä ollut tosi kiva ilme ja tekniikka muuttunut täsmällisemmäksi. Rallyn ALO kyltit alkaa olla aika hyvin hallinnassa, mikä onkin loistava homma, sillä meidän kisadebyytti lähestyy uhkaavasti! Nyt oon vaan naureskellut koko asialle, ei Cava vielä ole lähellekkään kisavalmis kun sen häiriönsietokyky on aika heikko ja mielentilakin heittelee kuun ja tähtien asentojen mukaan, mutta käydään nyt sitten vaikka nolaamassa itsemme ja hakemassa kokemusta jos menee pelleilyksi. Toisaalta luotan kyllä Cavaan ja se osaa kaikki asiat, eli jos saan sen mielentilan hyväksi kisapaikalla niin hyväksytty tulos on hyvin mahdollinen. Jännittää, en yhtään tiedä miten Cava käyttäytyy kisapaikalla ja miten se reagoi mun jännitykseen. Toivoisin kuitenkin, että vaikka tehtäisiin radalla virheitä, meillä olisi kivaa ja Cava olisi mulle hommissa. Hyvää fiilistä siis lähdetään hakemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!