perjantai 28. lokakuuta 2016

Junnutoko 5/12

Mikä olisikaan parempi tapa viettää perjantai-iltaa kuin tokotreenit maailman parhaan koiran kanssa? Eipä sitä kovin montaa parempaa tapaa taida olla, ainakaan jos minulta kysytään. Meillä on tokotreenit tökkineet viimeaikoina, moni asia on ärsyttänyt itseäni ja minun on ollut tosi vaikea hahmottaa, missä meidän ongelmat oikein ovat. Ollaan treenattu paljon ja hinkattu asioita, ollaan pidetty taukoa, ollaan tehty pidempiä treenejä ja ollaan tehty lyhyempiä treenejä. Siltikään ei olla löydetty sitä meille sopivaa tahtia ja saatu treeneissä riittävästi onnistumisia. Jatkuvat epäonnistumiset varmasti harmittavat ketä tahansa ja koulutuksellisesti ei ole järkevää hinkata asioita jotka eivät ota onnistuakseen. Ollaan käyty paljon koulutuksissa ja meillä on periaatteessa selvät sävelet kaikkien liikkeiden osalta, että miten edetään. Tästäkään huolimatta onnistumisia ei ole tullut. Se on ollut todella turhauttavaa.

Tällä viikolla oltiin pariin otteeseen kentällä treenaamassa itsekseen ja jotenkin siinä tajusin meidän ongelman. Ongelma ei ole ollut se, että Cava ei osaisi asioita tai sitä ei huvittaisi tehdä hommia. Ongelma ei ole ollut sekään, että en osaisi Cavaa kouluttaa. Ongelmana on ollut Cavan mielentila, se on tullut treeneihin ihan väärällä asenteella ja en ole edes tajunnut. Toki sellainen sinkoilu ja yli-innostuneisuus on helppo laittaa nuoren iän piikkiin ja ihan vaan puhtaaksi innostukseksi, mutta tämä on nyt jatkunut sen aikaa, että siitä on tullut Cavalle ikävä tapa. Alkuun se on varmaan lähtenyt kehittymään jo loppu kesästä/alku syksystä, mutta nyt tilanne on alkanut muodostua ihan ongelmaksi. Nyt kun ollaan menty kentälle Cava on hyppinyt, vinkunut, kiljunut ja käynyt käsille. Näpsii ranteista, nilkoista, treeniliivistä, hyppii päin ja irti päästettäessä sinkoilee hallitsemattomasti ympäri kenttää.

Kerrankin tiesin mitä haluan treenata ja mihin asioihin haluan apua. Aloitettiin tällä kerralla treenit, mikä sopikin hyvin, sillä siinä pääsin helposti demonstroimaan Cavan käytöstä. Cava aloittikin vakuuttavasti loikkimalla ja kiljumalla kun ei alettukkaan heti hommiin vaan selitin hieman pidempää mikä tällä hetkellä mättää meidän treenissä. Aloitettiin sillä, että muutaman kerran käsin Cavan "käy siihen" käskyllä makaamaan. Cava ei luonnollisestikkaan malttanut sekuntiakaan paikallaan, joten jouduin pari kertaa palauttamaan sen takaisin siihen mistä oli lähtenytkin, mutta sitten se alkoi vähän keskittyä ja malttaa, mutta ei vieläkään oikein ollut sopivassa mielentilassa. Kun Cava pysyi nätisti hetken "käy siihen" käskyllä vapautin sen ja palkkasin namilla & iloisesti kehuilla. Sen jälkeen vaan odotettiin, että Cava tarjoaa oikeaa mielentilaa. Hetken se koitti vielä hillua remmin päässä, mutta aika nopeasti se alkoi ottaa kontaktia ja pääsin palkkailemaan sitä. Yllättävän kauan meni, että Cava rauhottui oikeasti ja tuli vastaanottavaiseksi käskyille. Palkkailin sitä kontaktista ja kun Cava alkoi vaikuttaa hyvälle otin muutaman käskyn sille (helppoja, istu tai maahan käskyjä).


Suurin osa treenistä menikin nyt sitten tähän rauhoittumis-/keskittymisharjoitukseen. Loppuun tehtiin vielä muutama liikkeestä maahanmeno, niitä vaan pari toistoa, sillä ne onnistuivat aika kivasti tänään. Aiemmin liikkeestä maahanmenot ovat olleet tosi huonoja, joten ei haluttu jäädä hinkkaamaan näitä. Parempi muutamia onnistuneita toistoja kuin hinkata niitä niin kauan, että alkaa tulla epäonnistumisia. Tehtiin näitä nyt kiepin kautta, eli Cava pyörähti ympäri ja siitä maahan käsky. Kivasti tullut vauhtia ja täpäkkyyttä Cavalle näihin. Hyvä tekniikka ja kaikki maahanmenot menivät loppuun asti. Näitä voi alkaa nyt kotitreeneissä vaikeuttaa niin, että kieppi ympäri ja siitä muutama askel taaksepäin ja maahan. Vähitellen niin, että peruutetaan ja siitä kieppi ympäri ja muutama askel ennen "maahan"-käskyä. Pikku hiljaa kohti sitä, että voisi vaan peruuttaa suoraa ja Cava tekisi nättejä maahanmenoja. Eipä taida tämä liike olla ihan äkkiä valmis :D Mutta ilahduttavaa, että etenemistä on tullut.

Muutama toisto liikkeestä seisomisia. Yllättävää kyllä, mutta nekin onnistui nyt tosi kivasti, kun mielentila ja keskittyminen oli oikea. Mahtavaa! Nyt tehdään näin, vähän apua pienentäen/ensimmäiset toistot avun kanssa ja sitten pari toistoa ilman. Nina halusi myös nähdä muutaman toiston liikkeestä istumisia ja ne sujuivat super hyvin, ei olla istumisia kauheasti tehty kun seisominen ja maahanmeno on tökkinyt niin paljon, Nina sanoi tämän olevan ihan ok, varsinkin kun istumisissa ei mitään ongelmaa tällä hetkellä vaikuttanut olevan. Muistutteli kuitenkin, että istumisiakin kannattaa tehdä silloin tällöin vaikka vaan parin toiston verran, ettei ihan unohdu.

Tähän väliin otettiin Cavalle "palkaksi" muutama merkin kierrot, merkki kun oli sopivasti esillä ja Cava halusi sitä päästä kiertämään. Merkin kiertoon vähän samoja kommentteja kuin noutoon/ruutuun ollaan nyt saatu. Eli ei anneta Cavan vaipua "koomaan" vaan vaaditaan joku pieni kuuntelutehtävä ennen kuin pääsee kiertämään. Viimeisenä vielä katsottiin eteentuloja. Ne olivat tänään tosi kivoja, ehkäpä oikeasta mielentilasta johtuen. Ei liian lähellä ja suoria! Näissä jatketaan treenejä, vielä paljon treenejä niin, että Cava tulee läheltä (istumasta tai maasta), vähitellen matkan kasvattamista ja voi ottaa pidemmältäkin matkalta auttaen (uusi käsky kun on lähellä ja tarvittaessa kädellä auttaen).

Jee ihan äly-super-taito-Cava! Kylläpäs maistui onnistuneet tokoilut hyvälle pitkästä aikaa. Saatiinkin siis nyt tiukka palaute siitä, että pitää ennen treenejä ottaa lyhyt keskittymisharjoitus ja laittaa Cavalle vähän sääntöjä. Ohjaajaa ei saa syödä, vaikka tokotreeneissä riemukasta olisikin ;) Ja yllättävän paljon ehdittiin juttuja katella kun kaikki tänään onnistui niin kivasti eikä tarttenut mitään jäädä hinkkaamaan, vaikka suurin osa meidän treeniajasta menikin alussa keskittymisen etsimiseen. Olipas kivaa olla yhdessä Cavan kanssa hommissa <3

4 kommenttia:

 1. Toko-perjantaita vietetään täälläkin nyt kun vaihdoimme toiseen ryhmään.
  Ihanaa saada toisten jutuista sekä vinkkejä että vertaistukea - meillä on tokokentällä ongelmana enemmän ali- kuin ylivire. Seuraaminen on meidän murheliike. Armas kyllä osaa seurata sekä suoraa että käännökset, mutta hallilla siitä ei yleensä tule mitään. Huoh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin tökkinyt nuo jäävät liikkeet jostain syystä hallilla, Cava tehnyt ne kotona ihan ok, mutta hallilla sitten tarjoaa vääriä asentoja tai ei tee muuta kuin hyppii ja loikkii.. Nyt onneksi saatiin hallillakin onnistuneita suorituksia pitkästä aikaa. Vireen hallinta ja sopivan treenivireen löytäminen on meilläkin vielä työn alla, ehkäpä vähitellen :) Tsemppiä treeneihin ihanan Armaksen kanssa <3

   Poista

Kiitos kommentistasi!