perjantai 9. syyskuuta 2016

Paimennus 11

Tänään oli ylläri arkivapaa ja eilen päätin, että mennään sitten paimentamaan kun kerrankin päästään päivällä. Aamupäivästä suunnattiin siis Seutulaan Primal Sense Farmille Mervin koulutukseen. Hankin meille juuri 10-kortin paimennukseen ja nyt olis tarkoitus koittaa käydä kerran viikossa ainakin jonkun aikaa. Talvella sitten parin kuukauden tauko edessä, jonka aikana Cava saa vielä kasvaa ja kehittyä (erityisesti henkisesti).

Ajelin paikalle hyvissä ajoin, sillä halusin seurailla muiden suorituksia. Meitä edeltävät koirakot tekivätkin aika vaikeita juttuja, mutta oli hienoa nähdä osaavia paimenia työssä. Cavalla vielä niin pitkä matka "oikeisiin" hommiin, mutta kyllä mekin ollaan kehitytty ja kehitytään kokoajan. 


Ensimmäisellä kierroksella tehtiin Mervin kanssa yhdessä. Aloitettiin niin, että itse jäin Cavan kanssa vähän kauemmaksk ja Mervi meni lampaille. Minun luvalla Cava pääsi hommiin. Se odottelee yllättävän rauhallisesti lupaa aina paimennuksessa, arjessa meillä on paikalla olot vielä kovassa treenissä. Aloitus oli vauhdikas, mutta kivasti Cava jo aloituksissa hakee kaarelle eikä rysäytä laumasta läpi. Vauhtihan ei ole ongelma, jos koira pysyy riittävän etäällä lampaista. Nyt Cavalla alkaa olla aika kiva etäisyys lampaisiin. Hetkittäin se innostuu ja kuumenee ja tulee liian lähelle, jolloin lauma karkaa, mutta pääasiassa se toimii fiksusti ja maltilla. 

Alettiin aika nopeasti ottamaan Cavalle vaan perus kuljetusta. Minä sain ohjeeksi olla katsomatta koiraa. Jos liikaa katson Cavaa niin se alkaa helposti hakea minuun katsekontaktia ja kiertää lampaiden edelle/minun ohi. Kun lopetin Cavan tuijottelun, senkin oli helpompi keskittyä hommiin. Tosi nopeasti se hakeutui lampaiden taakse ja seilasi siellä nätisti tasapainoa hakien. Loppupätkä treenistä tehtiin jopa ihan kahdestaan, niin että Mervi seurasi vaan sivummalla. Kehitystä havaittavissa siis! 

Tauon jälkeen toiselle kierrokselle. Nyt Mervi jäi varmistamaan ja pitämään Cavaa hieman kiinni, ettei se pääsisi karkaamaan lampaille. Itse menin lampaiden luokse seisomaan ja kutsumaan Cavan hommiin. Taas vauhdikas aloitus, mutta Cava selkeästi mietti aloituksessa. Se yritti alkuun lähteä kiertämään laumaa vastapäivään (mikä Cavalle vahvempi ja helpompi suunta), mutta tulikin kesken matkan toisiin aatoksiin ja teki äkkistopin ja lähtikin kiertämään myötäpäivään. Se oli oikein hyvä ratkaisu siinä tilanteessa! Hienoa nähdä kun Cava miettii ja tekee hyviä ratkaisuja. Sillä on kyllä kivasti silmää tälle paimennushommalle. 

Toisella kierroksella tehtiin lyhyt pätkä Mervin kanssa yhdessä alkuun, mutta suurin osa ajasta oltiin Cavan kanssa kahdestaan hommissa. Cava oli tänään oikein kiltti. Oli sillä vauhtiakin, mutta myös harkintaa. Saatiin paljon kivoja pätkiä ja Cava tarjosi hienosti tasapainon hakemista. Ihan peruskuljetusta haettiin, ei mitään ihmeempää. Meille tosin siinäkin jo haastetta riittävästi. Tänään oli onnistunut ja hyvän mielen paimennus. Melkein voisi puhua paimennusterapiasta. Mulla on ihan maailman paras pikkupaimen <3 


Postauksen kuvat on viime paimennuskerralta Lauran luona. Kuvat on ottanut Niina Savela, kiitos! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!