sunnuntai 28. elokuuta 2016

Paimennus 10

Eilen käytiin Laura-kasvattajan opissa paimentamassa. Cavalla oli hurjasti virtaa ja kun oltiin ajoissa paikalla pääsi Cava kirmailemaan hetkeksi pellolle Kipinä-tädin kanssa. Cava vaikutti varsin tyytyväiseltä juoksukaveriinsa ja juoksuhetki varmasti tuli tarpeeseen ennen lampaiden tapaamista. Cava tajusi heti kun autosta pois hypättiin, että taas paimennellaan. Voi sitä ilon ja riemun määrää :) plussana taisi olla vielä Lauran ja kaikkien ihanien aussieiden tapaaminen. Ihana nähdä omaa koiraa niin onnellisena. 


Cava aloitti paimennukset ja alkuun tehtiinkin yhdessä Lauran kanssa aitauksessa. Kivaa kun on mukana joku, joka näkee milloin koira tekee oikein. Lauran mielestä Cava teki paljon fiksuja ja hyviä ratkaisuja lampailla. Taitava pieni! Vauhtia oli taas melkoisesti, mutta saatiin kivoja stoppeja kun otettiin lampaat lähelle aitaa rauhassa ja siitä pysäytettiin Cava. Ei tarvinut edes paljoa käskeä kun Cava itse tarjosi hyvin rauhoittumista ja pysähdystä. Ekalla kierroksella jo saatiin pieniä kuljetuksia aikaiseksi, mutta itse en oikein ollut kartalla ja kävelin liian hitaasti, jolloin Cava alkoi tekemään ylitöitä ja kiihtyi liikaa. Ensimmäiseen kierrokseen mahtui paljon hyvää, kaikesta huolimatta. 

Tämän jälkeen Cava pääsi autoon. Se kiihtyy vähän liikaa jos joutuu lammasaitauksen puolella odottelemaan pitkää kun muut tekevät. Siksi Cavan siis parempi odotella autossa kun siellä lepää ja rauhoittuu. Oli taas kyllä opettavaista seurata muiden työskentelyä ja aina on ihana nähdä muita aussieita paimentamassa. Kaikki tekivät hienoa työtä. Itselle tuli hyviä vinkkejä mm. siitä, että alotuksessa koira saa päättää kumpaan suuntaan lähtee, ainoa mitä pyritään kepin paineella estämään on se, ettei koira juokse lampaiden läpi/tule liian lähelle (mun on niin vaikea luottaa siihen omaan koiraan ja haluaisin niin kovasti kertoa sille, että minne sen kannattaa mennä. Vaikka se tietää sen kyllä minua paremmin, minne kannattaa mennä). Samoin Cavalle tuntui sopivan se, että se sai itse rauhoittua ja pysähtyä kun lampaat otettiin rauhassa lähelle aitaa. Pari kertaa koitin itse pysäyttää sitä, mutta kohta ja tilanne oli vääriä ja pysähdys meni pieleen kun lampaat yrittivät karata ja Cavan piti juosta pysäyttämään karkaamaan yrittävät lampaat. Ennen tokaa kierrosta otin Cavan pissalle ja käveltiin lammasaitaukselle rauhassa, en antanut Cavan vetää nelivetona ja väliin otettiin rauhoittumisia "käy siihen" käskyllä. Hienosti Cava kävi maahan ja otti rauhassa. Päästiin siis lampaille ilman, että Cava oli ylikierroksilla, vaikka mielentila ei vielä ihan ihanteellisin ollutkaan.

Tokalla kierroksella tehtiin aidasta aitaan kävelyä. Käveltiin ensin aitauksen toiselle puolelle aitaan kiinni ja siellä pysähdys ja pysähdyksestä rauhassa vapautus hommiin ja sitten käveltiin aitauksen toiselle puolelle aitaan kiinni. Tässä Cavaa jännitti jostain syystä ottaa lampaat portilta irti, oliko se sitten portin toisella puolella seisovat ihmiset vai mikä, mutta luovuttiin tästä harjoituksesta kun se oli Cavalle turhan vaikea eikä onnistumista meinannut tulla. Tehtiin sitten aitauksen keskellä kahdeksikkoa ja siinä kuljetusta. Cava teki yllättävän hienosti. Ei tarvinut huitoa kepillä vaan Cava pysyi hyvin lampaiden takana ja loppua kohden oli ihan oikeasti rauhallinen ja kivassa mielentilassa. Kivasti Cavalla kyllä on paimennusviettiä ja hauska nähdä miten vielä kehitytään (erityisesti minä) kun treenit jatkuvat! 


2 kommenttia:

  1. Hieno Cava! Voi kun pääsisi itsekkin paimentelemaan säännöllisesti.

    VastaaPoista
  2. Cava on kyllä loistava! Paimennus on niin ihanaa kun pääsee seuraamaan koiran työskentelyä. Hämmästyn joka kerta siitä miten taitavasti ja hienosti Cava toimii vaikkei se vielä mitään käskyjä paimennuksessa osaakkaan, ihan viettiensä varassa vaan :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!