tiistai 9. elokuuta 2016

Ansu Leimanin tokokoulutus 1/2

Ostin viime kuussa muutaman tuurauspaikan labradorinnoutaja kerhon tokokoulutuksiin, kouluttajana molemmilla kerroilla valmennusrenkaan jäsen Angelica Leiman. Eilen oli ensimmäinen niistä. Hieman jännitti, miten Cava suhtautuu paikalla oleviin labbiksiin kun juuri kaksi labbista säikäytti sen viime viikolla pahemman kerran. Cava ei kuitenkaan tuntunut välittävän, se ei ottanut labbiksista isompaa häiriötä kuin normaalisti eikä sille selkeästikkään ole jäänyt kammoa tietyn näköisiin koiriin. Se olisi ollut ehkä helpoin tilanne ja helpoiten totuttamisella pois menevä. Sen sijaan Cavalle on tullut isokin ahdistus kohti tulevista koirista. Ohitukset ovat vaikeita, se joko hätääntyy tai menee puolustuskannalle. Haastavaa, kun ei tiedä yrittääkö se rypistellä pakoon vai alkaako se raivoamaan. Ohitukset joihin Cava ehtii valmistautua sujuvat hyvin ilman ongelmia kuten ennenkin, mutta Cavalle yllätyksenä tulevat koirat aiheuttavat siinä tällä hetkellä suhteellisen voimakkaita reaktioita. Eipä auta muu kuin treenailla ja totutella. Eiköhän se mene ohi ajan kanssa kuitenkin. Tuntuu vaan kurjalta kun Cava ei nyt tällä hetkellä selvästi luota minuun näissä tilanteissa vaan aika iso särö saatiin aikaiseksi meidän väliseen luottamukseen.

Mutta treeneihin, Cava oli neljäntenä vuorossa, joten jonkun aikaa saatin odotella. Ryhmässä muut koirakot olivat kisaavia, joten oltiin täysin eri tasolla kuin muut. Eipä onneksi haitannut, kun jokainen teki vuorollaan omia juttujaan. Labbikset olivat varsin hauskan oloisia tokokoiria, monella hurja työmotivaatio ja häntä huiskuten tekivät hommia. Moni treenasi ohjattua noutoa ja tunnaria ja oli itselle mielenkiintoista seurata edistyneempien treenejä. Kivoja ideoita tulevaisuuden treeneihin ja taitavia koirakoita on aina mukava seurata.

Cava aloitti treenit seuraamisella. Tehtiin suoria pätkiä ja muutamia kulmia. Suorilla ihan ok menoa, otti kouluttajasta tosi paljon häiriötä ja alkuun sain hieman taistella, että pysyi mun kanssa hommissa eikä rynnännyt pusuttelemaan tuomaria. Pöhkö ylisosiaalinen pikkumusta. Kouluttaja käski olla hieman mustavalkoisempi, Cava alkaa olla jo niin fiksu ja taitava, että pitäisi selkeämmin tehdä sille selväksi mitä haluan. Jos se mokaa niin palkkaa ei tipu vaan uusi yritys, jossa vaikka auttaen varmistetaan onnistuminen ja siitä palkka. Suoralla kuitenkin pääasiassa kiva asenne ja paikka. Perusasennot hieman vinoja, jos pysähtyminen tulee sille yllätyksenä. Tosin ollaan nämä lopun perusasennot otettu mukaan vasta muutama viikko sitten, joten ei paniikkia sen suhteen, eiköhän ne sieltä vähitellen löydä oikeille paikoille. Käännöksiä tehtiin paikallaan muutamia. Niissä paljon hiomista. Lisää siis perusasentotreeniä ja takapään käyttön vahvistamista.

Lisäksi otettiin maahan menoja. Niissä ongelmana hitaus ja se, että kyynärät tuppaavat jäämään hieman ylös. Ansun mielestä Cava ennakoi palkkaa ja tästä syystä ei tee loppuun asti. Olen varmasti joskus palkannut sitä puolikkaista maahanmenoista ja siitä syystä tarjoaa nyt tuota. Välillä vaan vaikea nähdä, että onko se ihan alhaalla vaiko ei. Lisää luopumistreeniä palkasta ja kivana vinkkinä oli opettaa temppuna koira pyörähtämään ympäri ja siitä pyytää maahan (ja miksei istumaan/seisomaan). Nyt kuitenkin vahvistellaan maahanmenoja ja pidän tarkasti kriteereistä kiinni. Jos saadaan treeniseuraa niin pitää pyytää, että joku olisi kyykyssä vieressä niin näkisi paremmin, että meneekö se varmasti ihan maahan asti. Ja tosiaan tässäkin -> ei palkkaa huonoista suorituksista.

Vikana tehtiin eteentuloja. Niissä erityisesti sitä, miten saisi Cavan itse korjaamaan jos tulee vinoon. Pyörimistä siis molempiin suuntiin Cava edessä, Cava yllättävän hyvin tajusi idean ja korjasi paikkaansa. Selkeästi alkaa olla ajatus, edessä ja suorana. Eipä siinä muuta sitten ehdittykkään tehdä. Tuntui. että tämä 20min oli hieman liian pitkä pätkä Cavalle ja se selkeästi väsähti. Täytyy nyt tehdä lyhyitä motivaatiotreenejä kotosalle, ettei aina tule pitkiä treenejä, jossa hinkataan vaan vaikeita asioita.


Näin rennosti odotteli vaikka hurjat labbikset teki vieressä noutotreenejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!