lauantai 9. heinäkuuta 2016

Paimennus 7


Koska meillä on ohjatut treenit tauolla koko heinäkuun ollaan ehditty paimentamaan aika paljon. Blogia kun selailee ei ilmeisesti muuta tehdäkkään. Tokoa ollaan tehty itsenäisesti ja jälkiä myös, niistä vaan ei ole oikein tullut kirjoiteltua. Paimennusta ollaan tehty vaan ohjatusti (tuskimpa tässä vaiheessa edes itsenäisesti kannattaisi lähteä sähläämään kun ollaan molemmat aloittelijoita). Lauran opissa sain paljon hyviä vinkkejä ja ehkä paremmin tajusin taas asioita, tällä kertaa päätin jo autolla olla tiukka ja virittelin itseni paimennusmoodiin. Päätin jo autolla, että jos Cava alkaa possuilla sanon kerran kunnolla ja jos homma jatkuu niin pentu kiinni ja autoon.


Hieman jännitti taas kun oltiin uudessa paikassa ja uusilla lampailla ja uudella kouluttajalla. Paikka oli kuitenkin rento ja mukana oli mukavaa porukkaa. Kaikilla oli tosi hauskat ja eri tyyppiset koirat ja oli mielenkiintoista päästä seuraamaan eritasoisten ja erityyppisten koirien työskentelyä. Paikalla oli sosiaalistumassa myös ihastuttava 4kk ikäinen bordercolliepentu, jonka kanssa Cava sai loistavat juoksu-paini-hipat aikaiseksi. 

Kerroin kouluttajalle lyhyesti meidän paimennustaustasta ja mitä olin suunnitellut. Kouluttajan mielestä idea oli hyvä (että koira kiinni ja autoon ja pois lampailta jos possuilee). Halusin myös pitää Cavan alkuun varmuuden vuoksi lyhyessä pentuhihnassa, että saan sen varmasti pidettyä kontrollissa. Aloitettiin treeni siitä, miten pääsen aitaukseen. Halusin Cavan olevan rauhallinen ja rehellisesti luopuvan lampaista ennenkö pääsi aitaukseen. Se alkuun tuijotteli maanisesti lampaita, mutta taisi sekin vaistota tiukan asenteen jonka olin itselleni kerännyt, sillä vähitellen se oikeasti luopui lampaista ja päästiin rauhassa remmi löysänä aitaukseen. 


Aitaukseen pääsyn jälkeen käveltiin muutama kierros lampaiden perässä, niin että lampaat käveli rauhassa edessä ja me rauhassa perässä. Jos Cava kiihtyi liikaa muistutin vähän kepillä maahan tökkäämällä, että lampaita päin ei sinkoilla. Tämä auttoi ja pyöröaitauksessa kun oltiin Cava tuntui hahmottavan paremmin, että sen pitäisi mennä pyöreästi lampaiden ympäri eikä singahtaa täysillä läpi.

Muutaman kierroksen jälkeen päästin Cavan vapaaksi ja se sai hetken aikaa juosta lampaita ympäri. Se toi lampaat kivasti mun luokse ja oli yllättävän nätisti. Vauhdikashan se toki on, mutta nyt se teki hyvin. Kerran se singahti lampaita kohti, mutta (kerrankin!!) olin tilanteen tasalla ja tiukka murahdus riitti. Ensimmäisellä kierroksella suurin osa ajasta meni laukassa, mutta tokalla ravasi jo ainakin 70% ajasta. Tehtiin ihan peruspentuharjoittelua, Cava sai suurimmaksi osaksi tehdä itsekseen asioita. Hieman otettiin suunnanvaihtoja mukaan. Mukavat ja helpot treenit. Tulivat itselleni tarpeeseen kun muutamat edelliset treenit olleet melko vaikeita ja tuntunut, että oma onnistumisprosentti on ollut huono, vaikka koira on aina tehnytkin hyvin. Nyt sain itse keskittyä paljon omaan liikkumiseen ja ehdin hetkittäin jopa mukaan hommaan. Sain myös tuon takaperin kävelyn toimimaan kivasti itselläni, en jäänyt kokoajan lampaiden tallomaksi ja näin lampaat ja koiran hyvin.


Tällä kertaa paimentamamme lampaat oli oikein kivoja, ne oli vauhdikkaita ja ketteriä eivätkä ne automaattisesti kävelleet ihmisen syliin. Niistä näki kivasti, että tekeekö koira oikein vai jotain höpöä. Ensimmäisellä kierroksella tehtiin myös helppoja stoppeja, niin että kävelin aitaan ja kun Cava keräsi lampaat nätisti ja rauhassa mun lähelle niin pysäytin sen. Oli kivaa ja varmasti hyödyllistä tehdä yhdessä treenissä useampia stoppeja, joista sitten vapautin Cavan uudelleen töihin. Cava teki hienosti. Kyllä sitä malttia alkaa löytymään, kivaa! 

Tauon ajaksi vein Cavan autoon omaan häkkiinsä. Hieman mietitytti miten se pärjää kun oli vaan kevythäkki takakontissa. Viereisissä autoissa olevat koirat vielä haukkuivat ja paimennuksessa Cavalla nyt yleensäkkin nousevat vähän kierrokset. Hieman ennen Cavan toista vuoro kävelin sitten autolle hakemaan koiraa ja siellähän se pötkötti silmät ummessa selällään. Harmi kun heräsi siihen, että kävelin paikalle, olisi tullut söpö kuva <3 ihanaa, että koira pystyy ottamaan noin rennosti. Meillä ei tuo autossa matkustaminen ja odottaminen pentuna ollut mikään helpoin homma, mutta nykyisin onneksi sujuu näin loistavasti.

Toisella kierroksella tehtiin aloitus samalla tavalla kuin ensimmäisellä kierroksella ja otettiin treeniin stoppien lisäksi mukaan enemmän suunnanvaihtoja. Cava oli oikein tosi super hyvä. Se tarjosi suunnanvaihtoja itsekkin kunhan pahimmat kierrokset oli ohi ja se teki hommia siististi ravilla. Kouluttajan kommentit "tosi kiltti ja taitava" lämmittivät valtavasti mieltä ja kivaa, että Cavan kiltti puoli tuli kerrankin esiin paimennustreeneissä. Itselleni sain kommentiksi, että pikkuhiljaa hyvä tulee ja kuulema jo kahden kierroksen välillä oli huomattavissa kehitystä, eli ilmeisesti olen itsekkin ihan kehityskelpoinen. Vähän tuli sanomista, että pidän keppiä turhan liian ylhäällä ja Cavan voi olla hankala huomata sitä kun se työskentelee paikoittain melko matalana. Mutta olipahan vaan lystiä. Kivat treenit ja vaikka tehtiin ihan tosi helppoja juttuja ja Cavalta vaadittiin tosi vähän niin just tällaiset treenit kaipasin itse tähän väliin. Saatiin muutama (mun surkealla kännykkäkameralla tosin vain) napsaistu kuvakin, joten nyt on oikein "todistusaineistoa" Cavan paimennustreeneistä. 


6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Cava on kyllä ihan huippu lajissa kuin lajissa <3

   Poista
 2. On se kyl niin Raikun näköinen!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha sitä samaa sanonut moni! Pää sillä on tullut isältä. Tosi vahva ja urosmainen, moni luuleekin sitä urokseksi :D mutta muuten luonteessa ja ulkonäössä kovasti Raikua. Äitinsä tyttö<3

   Poista

Kiitos kommentistasi!