torstai 7. heinäkuuta 2016

Paimennus 6

Cavan kasvattaja Laura on hankkinut kesäksi lampaita ja tänään meillä oli mahdollisuus käydä Lauran opissa paimentamassa. Cava oli innokas ja kiihkeä kuten arveltiinkin. Tänään kuitenkin huomattavasti vähemmän possuilua kun viimeksi. Tehtiin aika saman tyyppisiä harjoituksia kuin mitä ollaan tehty aiemminkin. Pieniä pätkiä kuljetusta ja hakukaaria.

Lauran lampaat olivat huomattavasti liukkaampia ja liikkuvaisempia kavereita kuin vaikka Seutulassa paimentamamme automaattisesti hyvin lähelle ihmistä pakkautuvat lampaat. Tykkäsin näistä lampaista kovasti, niiden reaktioista näki heti ja helposti, että tekeekö koira oikein vai väärin. Laura kehui Cavaa kovasti, pentunen teki paljon hyviä juttuja ja se luki lampaita hienosti, Cava myös kunnioitti keppiä ja reagoi siihen oikein. Sillä on aika vahva vaikutus lampaisiin ja jouduttiinkin jättämään se aloituksissa melko kauas lampaista, jotta lampaat siis pysyisivät paikoillaan niin että ehdin sinne ja saan Cavan lähetettyä hommiin.

Alku oli taas vauhdikas, mutta Lauran avustuksella saatiin siinäkin jo hyvää pätkää. Annettiin Cavan alkuun hakea lampaat ja muutaman kerran juosta ympäri. Aloitukseen sain vinkiksi seistä Cavan linjalla ja sillä tavalla blokata Cavalta mahdollisuuden juosta lampaiden läpi tai minun ohi väärään suuntaan. Saatiin hienoja aloituksia niin, että Cava haki lampaat aidan viertä pitkin.

Saatiin monta tosi hienoa pätkää, joissa Cava teki hienosti töitä ravilla. Pieniä hakukaaren alkeita ja lyhyitä pätkiä kuljetusta. Oli hurjan kivat treenit ja Cava on niin taitava. Oli hienoa seurata hetki Lauran ja Cavan työskentelyä, koska osaavan ohjaajan kanssa Cava teki superisti. Olisi ehkä itsellekkin hyvä päästä harjoittelemaan osaavan (ja rauhallisen) koiran kanssa, että ehtisi ajatella siellä lampailla sitä omaakin toimintaa. 

Itselle muistutuksena taas, että itse pitäisi pysyä rauhallisena vaikka koira juoksisikin ja muistaa ettei kaikki vauhti ole pahasta. Vauhtia tärkeämpää, että koira pysyy riittävän etäällä lampaista. Ennakointia koiran possuiluihin. Cavalla kun näkee ilmeestä aika hyvin milloin se singahtaa lampaita kohti ja läpi. Ja kerralla kunnon kielto, että lopettaa sikailut ennenkö edes alottaa. Hyvä siitä tulee! 


Näin kivaa Cavalla oli!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!