keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Lyhyesti mietteitä omatoimitreeneistä


Sunnuntai
Sunnuntaina treenattiin aamusta Malminkartanon sirkuskentällä Heidin ja Anun kanssa. Cavalle Särmä-kaverin läsnäolo aiheutti melkoista häiriötä ja tuntui ettei juuri mitään saada aikaiseksi. Keskittymistä ja malttia ja lyhyitä seuraamispätkiä sekä ruutua. 

Paikalla olot olivat Cavalle hankalia. Ne pitää nyt ottaa tehotreeniin. Tuntuu ettei koko liike ole Cavalle kovinkaan selkeä, joten ajattelin treenata niitä nyt päivittäin ja lyhyesti. Jätän koiran maahan, kävelen n. 5m päähän ja olen siellä hetken ja palaan takaisin. Vähitellen lisään matkaa ja aikaa ja erilaisia häiriöitä. Kun paikkis alkaa sujua paremmin ja pidemmin häiriössä niin otan pk-tyylistä paikkista niin, että muut treenaa (jotain rauhallisia liikkeitä) ja vasta sen jälkeen kun nämä sujuu niin otetaan tokon rivissä makaamista. Paikalla istuminen sujuu jo suhteellisen hyvin, mutta paikkalla makuu tuntuu liikkeenä olevan Cavalle jotenkin haastava/epäselvä. Paikalla makuuseen voisi treenata myös sivulta maahanmenoa, se on selkeästi Cavalle hankalaa ja se menee usein vinoon maahan kun koittaa pitää niin vahvaa kontaktia.

Lisäksi tarvitaan vielä paljonpaljon häiriötreeniä ja sitä täytyy yrittää tehdä nyt viikottain. Treenaillaan niin paljon vain itsekseen, että pienikin häiriö hieman rikkoo keskittymiskykyä (itseltä ja koiralta). Cava on muutenkin nyt juniori-ikäisenä ollut hieman herkempi häiriöille kuin mitä se oli pentuna. Ehkäpä vain ikään liityyvä juttu ja helpottaa vanhemmiten, mutta tuskimpa häiriötreeneistä ikinä ainakaan haittaa on.


Maanantai
Maanantaina treenattiin illalla taas sirkuskentällä ja tällä kertaa olin juoksuttanut koirat metsässä ennen treenejä ja sen lisäksi Cava oli tehnyt kotona 20min tokotekniikkatreenin. Cava olikin siis aika mukava ja keskittymiskykyinen treenikaveri. Tämä oli hyvä, sillä sunnuntain sekoilutreenien jälkeen meinasi itselle iskeä epätoivo, mutta ehkäpä pikkutyypillä oli vain liikaa virtaa. Eli saatiin kiva palautteleva ja korjaava treeni tehtyä.

Cava teki muutaman noudon pidemmältä matkalta niin, että jätin sen istumaan ja odottamaan ja vein kapulan kauemmas. Meidän uusi berralta hankittu 400g kapula tuntuu ihan täydellisen sopivalta Cavalle. Se saa nostettua sen maasta hyvin (kapulan keskiosa on tarpeeksi korkealla maasta) ja kapula on muutenkin Cavan suuhun sopivan kokoinen. Pitkän matkan noutojen lisäksi tehtiin kapulan nostoja, jotka olivat hurjan hyviä. Cava on kehittynyt niissä valtavasti. Ei enää jatkuvaa kapulalla leikkimistä/jahtaamista vaan siistejä nostoja.

Lisäksi otettiin merkin kiertoa, joka myöskin mennyt hurjasti eteenpäin. Se alkaa olla aika varma liike ja nyt pitäisi jatkaa matkan kasvattamista sekä hioa liike valmiiksi ja ottaa siihen perusasennot alkuun ja loppuun mukaan. Ei tietysti aina treenata liikettä loppuun asti, mutta tästä voisi tulla ensimmäinen liike jonka Cava osaa kokonaisuutena.

Näiden lisäksi Cava sai tehdä liikkeestä seisomista ja seuraamista. Liikkeestä seisomiseen kaipaisin lisää täpäkkyyttä ja terävyyttä, tällä hetkellä se on vähän löysä ja tyyliin "seison jos huvittaa/jaksan/muistan/ehdin". Seuraaminen on oikein kivan oloista. Käännökset oikeaan alkaa jo löytää muotonsa, vasemmalle käännökset edelleen aika jäykkiä. 


Tiistai
Tiistaina käytiin pienellä Wirneen poppoolla jäljestämässä. Mukana oli Marika ja Jocke, Noora ja Jippi sekä Linda ja Djali. Itselläni oli pientä sekoilua matkassa kun onnistuin mm. eksymään. Voi huoh, ehkäpä oma suuntavaisto ei ihan riitä näihin metsälajeihin :D.

Cava sai tehdä ensimmäisen vieraan tekemän jäljen. Hieman hirvitti, että tuleekohan siitä mitään kun se on viimeiset pari kertaa jäljellä ollut sellainen tuulispää, että hyvä kun olen itse pysynyt menossa mukana. Marika teki Cavalle n. 50m pitkän jäljen pienellä kaarella. Oli kyllä itselle kamalaa kun ei tiennyt yhtään missä jälki menee vaan piti luottaa vain koiraansa. Itselleni tämä oli tosi vaikeaa ja olisin kokoajan halunnut neuvoa Cavaa vaikka ei ollut mitään hajuakaan siitä missä jälki menee.

Cava teki normaalia rauhallisemmin (joko koska puutuin jo ensimmäiseen ryntäykseen ja pidin sen kokoajan lyhyellä liinalla tai sitten vieras haju jäljellä sai sen keskittymään). Cava teki tosi kivasti. Siitä voisi tulla ihan oikea jälkikoira jos vaan itse jaksaisi (ehtisi) treenata sen kanssa enemmän jälkiä. Seuraavaksi haluaisin sille keppi-ilmaisut varmoiksi, jotta voitaisiin lisätä kepit jäljelle.

Itse kävelin Marikan Jockelle jäljen ja pääsin sitten lähemmin seuraamaan Jocken työskentelyä. Voih, että oli kiva nähdä oikea jälkikoira hommissa. Sai vähän hajua siitä, että miltä Cavankin menon pitäisi jossain vaiheessa näyttää. Marika antoi mulle myös tosi paljon vinkkejä ja neuvoja ja oli kyllä opettavainen päivä itselleni. Toivottavasti päästään toistekkin jäljestämään porukassa.


Keskiviikko
Tänään tokoiltiin Sadun, Heidin ja Anun kanssa tuomarinkartanon vinttikoirakeskuksen parkkipaikalla. Olipas mukavaa kun saatiin kerrankin isompi porukka kasaan samaan aikaan treenailemaan. Hyvää häiriötreeniä Cavalle! Cava keskittyi aika kivasti, se oli tehnyt kotona 10-15minuuttia tokontekniikkatreeniä sekä juossut tunnin metsässä ennen treenejä.

Cava sai tehdä noutoja ja seuraamisia. Seuraamisissa sillä on kiva draivi ja kontakti. Noudot oli myös hyviä. Noutoja tein taas niin, että jätin Cavan odottamaan ja vein kapulan kauemmaksi ja sen jälkeen palasin Cavan vierelle ja lähetin siitä noutamaan. Cava teki hyvin. Lisäksi otettiin liikkeestä seisomista, joka jostain syystä tökkii nyt ja pahasti. Onneksi päästään ensi viikon maanantaina ohjattuihin treeneihin niin saan kysyttyä hieman neuvoja ko. liikkeeseen.

Lisäksi otin Cavalle lyhyet paikalla makuut sivummalla kun muut treenasivat. Ne menivät hyvin. Aika on vielä tosi lyhyt, mutta matkaa pääsee jo pari metriä. Otettiin myös luoksetuloja eteentulolla muutama kappale vähän pidemmästä matkasta (2-3metriä tosin vain). Näitä eteentuloja ollaan nyt meidän olohuonetokoissa hiottu ja ne olivat varsin mainioita. Cava tuli kivalla vauhdilla luokse ja eteentulot oli tosi täpäköitä ja suoria. Nyt vaan kasvattamaan matkan pituutta luoksetuloissakin. 

Treenien jälkeen Cava pääsi juoksemaan Särmä kaverin kanssa. Kylläpä oli pieni aussie onnessaan. Treeniä ja juoksukaveri - ihan parhautta, sanoo Cava.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!